Лекари ще протестират мълчаливо пред ОбС днес /28.01.09/


До това решение стигнаха работещите в ДКЦ-1 лекари, джипитата и специалистите на индивидуална практика.
Областният управител ще жали решението за приватизацията на дружеството в Административния съд. 
Кметът и неговият екип са против взетото от общинските съветници решение за включване ДКЦ-1 в годишния списък за приватизация.


Всичко това се случи вчера, когато се проведе събрание в Градската поликлиника, свикано от Регионалната лекарска колегия на Българския лекарски съюз в Силистра. Дискусията там продължи в заседателната зала на силистренския градоначалник инж. Иво Андонов, който бе запознат със становището на работещите и наемателите в ДКЦ-1. 
Разяснена бе цялата технология на процеса по включване в списъка, възможностите за изваждане от там, както и поведението на местните парламентаристи, обявили се за приватизацията на Диагностично-консултативния център в града.

Решението ДКЦ-1 да бъде включено в списъка за приватизация за 2009 година е взето от Надзорния съвет на Агенцията за приватизация, чиито членове са петима общински съветници и двама представители от община Силистра. 
На 12 декември докладната записка за приемане годишния списък за приватизация е изтеглена от изпълняващия длъжността кмет Веселин Андреев с идеята за преразглеждане и за изваждане на обекти, които биха могли да бъдат продадени по Закона за общинската собственост, а не по Закона за приватизация и следприватизационен контрол с цел в общината да влязат финансови средства. Изобщо не е бил коментиран въпросът за ДКЦ-1, след като има решение на Надзорния съвет. То може да бъде променено само от Общинския съвет, тъй като той е принципала.
В последствие идват две писма от бургаска и софийска фирми, които изразяват желанието си за приватизиране на дружеството, запазване на дейността и модернизиране на сградата. И нито дума повече.
Кметът заявява, че е против и че се надява да се направят сериозни дебати, но не само на ниво Общински съвет и лекарско съсловие, а да се ангажира и обществеността и да се отговори на въпроса на кого е необходимо тази поликлиника да бъде приватизирана. За мен тук стоят частни интереси, и то на хора, които са в Общинския съвет, заяви Иво Андонов пред журналисти и представители на лекарската колегия. 
На следващото заседание списъкът влезе отново на сесия и бе приет.
Миналата седмица бе отхвърлено предложението ДКЦ-1 да остане вън от приватизационния списък.
Надявам се Административният съд да отсъди колко е нецелесъобразно взимането на това решение, изрази убедеността си Иво Андонов. 

Въпросът е един, но с много разновидности. 
Кой или кои са хората, които имат интерес от приватизацията на този обект и дали целта не е приватизиране само на сградата, която е част от актива на дружеството, а неговата съдба да не касае никого.
Защо през цялото време се казва, че то може до приватизация да не се стигне и до края на годината, а в същото време има реално две фирми, които дали сериозно или не са проявили някакъв интерес. 
Защо не се изчака на светло да бъдат обявени кандидатите и реалните им намерения?
Още повече всеки добре знае, че по типично български манталитет, когато има двама, има и трети. Освен това, когато има слухове за нечии интереси, то поне половината от тях излизат чиста истина.

БЛС със становище против приватизацията на ДКЦ-1

Работещите на индивидуална практика специалисти и семейните лекари организират мълчалив протест пред Общинския съвет днес.
Това се реши на събрание, свикано от Регионалната лекарска колегия на БЛС в Силистра, организирано от нейния председател д-р Теодор Иванов. 
Управителният съвет на регионалната лекарска колегия обяви официалното си становище по проблема с приватизацията на ДКЦ-1 в града. Лекарското съсловие застава зад искането на всички лекари, упражняващи хуманния си дълг към обществеността на Силистра, да даряват здраве на пациентите си и да се грижат за неговото съхранение, против приватизация на общинския обект Градска поликлиника и същият да бъде изключен от списъка за приватизация за 2009 година.
Мотивите са следните:
• Ако всички лекарски практики и специализирани лаборатории, работещи на територията на ДКЦ-1, бъдат изведени извън сградата, ще се затрудни и ограничи правото на пациентите да ползват достъпна медицинска помощ
• Струпването на различните медицински лаборатории за обзорни изследвания е предпоставка за извършване на редица изследвания и прегледи, без да се налага пациентите да се придвижват от една част на града до друга;
• Подходът към сградата е подходящ за инвалиди и трудноподвижни пациенти, които ползват личен асистент.

Д-р Теодор ИВАНОВ, председател на БЛС - Силистра:
“Нужно е да се извърши една сериозна реконструкция. Опасявам се, че по принцип процесът на приватизация няма да може да бъде избегнат. Но е вариант колегите, които работят, да се организират и да се обединят и с преференциални условия да участват в приватизацията на дружеството. Ще направим опити да се забави този процес и да се намери най-добрият вариант, но на този етап се обявяваме против процедурата на приватизация.”

Отправени бяха реплики с предложение да се проведе референдум и силистренската общественост да се произнесе по въпроса.
Д-р Тасева:
”Не разбирам защо този проблем се разглежда само на ниво Общински съвет и лекарско съсловия. Време е гражданското общество да вземе отношения, тъй като този процес касае всички граждани на Силистра, общината, та дори и цялата област. Къде са гражданите на Силистра? Не става само въпрос за нашите работни места, става въпрос за хората, които ежедневно лекуваме. Ще се разруши нещо, което вече е създадено. Работя тук от 38 години. Не може Общинският съвет да взема решение, без да чуе мнението на хората. Никому не е полезен като орган, ако той не работи с хората.”

Защо общинските съветници не се срещнаха по райони със своите избиратели и да обяснят за какво става въпрос, попитаха лекарите.


Омбудсманът Румяна Чанкова изрази своята съпричастност към проблема и призова лекарите да се обединят и да не приемат, че въпросът е предрешен. Не се е чул гласът на лекарското съсловие докрай В една мъгла остава идеята за потенциалните инвеститори и какво ще направят.Текат нездравословни процеси, които рискуват съществуването на ДКЦ-1. Защото след година и половина процесът на приватизация може все още да тече, но да има само една сграда, а да няма дружество.

По време на срещата д-р Вилияна Цончева запозна колегите си с хронологията, съпътстваща процедурата на приватизация. Съобщи още, че явявайки се на конкурса за управител на ДКЦ-1, й е била отказана информация, кои са фирмите, които са проявили инвеститорски интерес. Не е вярна информацията, че търговското дружество е на загуба, напротив, в последните три месеца сме на печалба след промените в цените, направени от Здравната каса. 

Д-р Вилияна ЦОНЧЕВА:
„Нарушена е процедурата, по която трябва да се извърши приватизацията на едно лечебно заведение за доболнична помощ. Трябва да се обсъдят всички възможности за такава процедура, какви са проблемите, дейностите, които се извършват, какво може още да се направи за изработването на т.нар. оздравителна програма. Тоест фирмите да излязат на светло и да заявят какви са им намеренията. Пари могат да бъдат търсени и намерени по Програмите за енергийна ефективност, по структурните фондове и т.н. И едва тогава да се каже: “Няма друг вариант, трябва да се приватизира. ”






Няма коментари:

Публикуване на коментар