Бр.188/5 ноември 2009 г.

Девет души от Силистренско са заразени с новия грипен вирус


Девет души – осем деца от Силистра и една жена от Дуловска община – са заразени с новия грипен вирус, съобщиха от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

Резултатите са потвърдени след изследвания.

Според д-р Теодора Начева – директор на Дирекция “ Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ - Силистра всички са в добро състояние.

Вчера Областният пандемичен комитет обяви грипна епидемия в силистренска област.

Преустановени са учебните занятия, спрени са плановите прегледи и операции, забраняват се свижданията, въвежда се “филтър” в детските заведения, ограничават се масовите прояви.

От Министерството на здравеопазването чрез Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве / РИОКОЗ/ за трите болници в Силистренска област са осигурени антивирусни препарати. Дадени са указания на личните лекари и на лекарите специалисти във връзка с опасността от грипни заболявания.

В края на седмицата ще се проведе още едно заседание на Областния пандемичен комитет.


Връчиха ключа на Дулово на новия кмет


На тържествена сесия на Общинския съвет в Дулово вчера, спечелилият частичните местни избори Гюнер Рамис, се закле да служи с чувство на отговорност и дълг на жителите на Дуловска община.

Ключът на града му бе връчен от Алтан Чаушев, изпълняващ длъжността кмет до момента.

Преди това обаче Гюнер Рамис подписа постановлението за избирането му за кмет, връчено му от председателя на Общинската избирателна комисия Илхан Ахмед.

Гости на тържествената сесия бяха областният управител д-р Владимир Янков, общински съветници, кметове на населени места и граждани.


Алпинистка група помага на заключена в апартамент възрастна жена


Алпинистка група от отдел "Аварийно-спасителни дейности" към териториалната дирекция "Гражданска защита" в Силистра е помогнала в сряда сутринта на заключена в апартамент на осмия етаж в жилищен блок в града възрастна жена, съобщиха от Областния комуникационно-информационен център.

Сигналът е получен около 05.17 часа.

При проверката е установено, че проблемът е възникнал заради повредена брава на вътрешна врата в апартамента.

От покрива на сградата с въже са спуснати инструменти до прозореца на апартамента и на жената е обяснено как да ги използва.


Ще спасяват Дуловската болница


На първо време общинските съветници на Дулово гласуваха 40 000 лв., които да бъдат преведени на Многопрофилната болница за активно лечение в града, за закупуване на гориво за отопление през зимния сезон.

Управителят на лечебното заведение д-р Али Селиман съобщи, че с тези средства и с наличното към момента гориво от 26 хлд. литра ще бъде обезпечена топлината на болницата до средата на декември, а при добър климат може и до края на последния за годината месец.

Проблемите на болницата предстои да бъдат разисквани на нарочна сесия другата седмица. Тогава в детайли и по-конкретно ще обсъдим какви мерки можем да предприемем, така щото да запазим болницата. Нужно е обаче да сме наясно със стандартите, които предстои да бъдат приети за 2010 година и да се прецени по какви клинични пътеки ще се работи и какво ще е съотношението между приходи и разходи, коментира кметът Гюнер Рамис. При все това обаче ние сме длъжни заради хората да направим и невъзможното, но да не позволим болницата да бъде закрита, допълни той.

С призив за отговорност при вземането на решение и определянето на приоритетите, обърна се към съветниците и областният управител.

За журналистите д-р Селиман поясни след заседанието, че за един отоплителен сезон от ноември до март са необходими около 200 хиляди литра гориво. Към момента дължимата сума за заплати е 167 330 лв., като на персонала са изплащани частично трудовите им възнаграждения.


Продължава работата по изграждането на канализационната мрежа в Главиница


В Главиница продължава реализацията на големия проект за изграждане на канализационна мрежа в града. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Средствата от двата фонда възлизат на 7 666 291 лв., националното съфинансиране е в размер на 1 916 574 лв., а от собствените средства на Общината ще бъдат добавени още 20 165 лв.

Проектът стартира на 13 май т.г. и за неговия ход разказва кметът на Община Главиница Насуф НАСУФ:

„Досега по изпълнението на проекта са реализирани 60,51%. Като километри това са 7 626 км, за което имаме изготвени и подписани измервателни протоколи, доказващи реално извършените СМР. Извършена е проверка на сертификатите - това са Декларациите за съответствие, доказващи качеството на вложените материали в дейностите по СМР. Имаме искане за междинно плащане на стойност 976 092,13 лв., съгласно изискванията на Общите условия на договора, които средства още не сме получили. От тази сума, към днешна дата, са верифицирани 866 776,17 лв. В очакване сме да верифицират и останалата сума, така че проектът не е спрян. Въпреки че засега няма плащане, това не означава, че въобще няма да има такова.

Вече получихме Уведомлението от Министерството на околната среда за верефициране на сумите. Внесли сме го във Фонд ФЛАГ за отпускане на сумата, но Управителният съвет на Фонда ще заседава на 11 ноември и тогава ще се разгледа нашето искане. Предполагам, че към края на.ноември ще получим кредита, за който Общинският съвет даде разрешение за теглене. С този кредит ще направим едно от плащанията, а в началото на декември, предполагам, че ще получим другата сума за първото междинно плащане.”


КНСБ започва допитване за увеличаването на пенсионната възраст на жените


КНСБ започва допитване дали да бъде увеличена пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години, като в него се включват синдикалните организации в Силистренско, съобщи председателката на Регионалния съвет на конфедерацията в Силистра Димитричка Пейкова.

Тя припомни огласената позиция на КНСБ, че в условията на задълбочаващата се икономическа криза и растящата безработица, въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не може и не следва да бъде поставян”.

Затова в листовките има и въпрос дали участниците в допитването са съгласни да участват в синдикални и граждански протестни действия, ако правителството, без съгласието на социалните партньори и без широка обществена подкрепа, реши да бъде повишена пенсионната възраст за жените.

В синдикалните организации на КНСБ в Силистренско членуват над 6 000 души. Но в допитването могат да участват и хора, които не членуват в синдикати, каза Димитричка Пейкова.

При посещението си в Силистренско в средата на октомври министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не стои и не се разглежда”. Министърът съобщи, че е създаден Консултативен съвет, който да направи пълен анализ за хода на пенсионната реформа през последните десет години и въз основа на този анализ ще бъдат набелязани дългосрочни мерки.

Допитването трябва да приключи до края на ноември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар