Бр.195/16 ноември 2009 г.





Ахмед Доган:

„Спокоен съм и знам за какво става въпрос!”

Това заяви в Силистра лидерът на ДПС Ахмед Доган по повод поискания от главния прокурор на България Борис Велчев имунитет на двамата силистренски депутати Гюнай Сефер и д-р Митхат Табаков.

Ахмед ДОГАН:

„Аз съм спокоен, защото знам за какво става въпрос. Явно продуцирането на скандали е един от начините да се отклонява общественото мнение от съществените проблеми, свързани с управлението на държавата. Сканирайте проблема като скандал и впоследствие ще се убедите, че оттам няма да изскочи заекът, който управляващите търсят". ДПС-лидерът сравни сегашната ситуация със скандала около „прословутото барбекю".

Според евродепутата Филиз Хюсменова, днешният случай и подобните напоследък, свързани с името на ДПС, не влияят добре на имиджа на страната в Европа, “още повече, че в момента се опитваме да печелим доверие и проекти", подчерта Хюсменова.

От своя страна Гюнай Сефер коментира, че обвинението срещу него е за подписване на някакви фалшиви документи по линия на „Публични инвестиционни проекти” ЕАД.

Не съм подписвал нищо в последните десет години. Нямам никакви притеснения, допълни той.

Пълно съдействие на прокуратурата обеща народният представител на ДПС от Силистренско д-р Митхат Табаков

Пълно съдействие на прокуратурата обеща народният представител на ДПС от Силистренско д-р Митхат Табаков, срещу когото е започнато разследване.

Той каза, че е подал заявление за отказ от депутатския имунитет заедно с писменото си уведомление за днешното си отсъствие от парламента заради участие в VII областна конференция на ДПС в града.

“Ако имунитетът е пречка, нека да образуват дело, нека да се започне разследване, ще окажа пълно съдействие и да се види за какво става въпрос; но като мине делото, тогава какво ще се случи, ако не съм виновен”, запита народният представител.

Д-р Табаков твърди, че все още не знае подробности за обвиненията срещу него. “Ще се запозная с обстоятелствата, като се върна в София”, каза той.

Д-р Митхат Табаков бе кмет на Дуловска община, а на парламентарните избори бе избран за народен представител като издигнат от ДПС мажоритарен кандидат от Силистренско.

Както бе съобщено, прокуратурата е поискала имунитета и на още един народен представител на ДПС от Силистренско – Гюнай Сефер, който е председател на областната организация на ДПС в Силистра.

Гюнай СЕФЕР, народен представител в 41-то НС:

Основните принципи на ДПС са толерантност, приемственост и последователност

Конференцията на ДПС, провела се в петък, имаше за цел да отчете дейността на Областния съвет на партията за отминалия тригодишен мандат, заяви за в. „Дръстър ПРЕС” народният представител Гюнай Сефер. Той допълни, че вече 20 години Движението за права и свободи проповядва уважение към правата и свободите на човека, толерантност, приемственост и последователност.

В края на миналата седмица в Силистра се проведе VІІ Отчетно-изборна конференция на Движението за права и свободи в региона. Над 300 души делегати, представители на партията от седемте общини на област Силистра се събраха в салона на ДТ „Сава Доброплодни” за да изберат председател на Областния съвет на ДПС, тъй като досегашният лидер Гюнай Сефер, избран за народен представител в 41-то НС по устав вече няма право да заема поста.

Гости на форума бяха председателят на Централния съвет на ДПС Ахмед Доган, евродепутатът Филиз Хюсменова и другите двама народни представители от ДПС - д-р Митхат Табаков и Камен Костадинов.

Участниците в Конференцията бяха поздравени от Надежда Бобчева, член на Националния съвет на БСП.

От трибуната Гюнай Сефер направи отчет за дейността на председателствания от него Областен съвет на Движението втори мандат в периода 2006-2009 г.

Период, в който се проведоха президентски избори, частични евроизбори, местни избори, редовни избори за Европейски парламент и избори за 41-о Народно събрание.

Период, в който ДПС в област Силистра има най-високи резултати, в сравнение с минали години – от 28 082 гласа през 2007 г. през 2009 г. говорим вече за 30 458 гласа.

Това е най-големия резултат на ДПС в област Силистра от началото на съществуването си. За първи път на тези избори в страната се приложи и мажоритарната система за гласуване. 30 588 гласа бяха за мажоритарния кандидат издигнат от ДПС д-р Митхат Табаков.

Не само успехи отчете Гюнай Сефер. В присъствието на лидера на ДПС Ахмед Доган, той разкритикува поведението на свои съпартийци от Силистра и Дулово.

Трети мандат ДПС подкрепя в Силистра кмета Иво Андонов и печели изборите, но след това не отчита подкрепа. Според Сефер причината е в междуличностни отношения на колеги и солови уговорки – наследство от старите ръководства на партията. При една добра координация в община Силистра ДПС може да достигне до 7-8 хиляди гласа, заяви народният представител. При следващите избори е нужно по-добър подбор на съветници – хора с авторитет, а не избрани на вечеря или лежащи на стари лаври, допълни той.

Бившият вече председател на партията в Силистренско акцентира и върху работата с младите хора.

Публично по време на конференцията бяха заклеймени ексчленове на партията, които са заемали отговорни постове в партийната йерархия, а и не само. Посочени бяха Осман Октай, Юксел Хатиб, Юксел Исмаил, Хикмет Чакър, Тахсин Дауд, Себахат Сопен, Бейхан Сопен и Талиб Тепик. Все хора, които са предали електората на ДПС в името на лични и бизнес интереси.

Похвалени бяха общинските ръководства на Движението за права и свободи в Тутракан и Главиница, на Ситово и Алфатар.

Филиз Хюсменова: Искаме да видим, че новото управление се справя

„Искаме да видим, че новото управление се справя, това ще е успех за страната”, заяви евродепутатът Филиз Хюсменова пред делегатите на областната отчетно-изборна конференция на ДПС в Силистра. Според нея е нормално политикът да приема като естествена смяната във властта и в този процес няма място за завист.

„За какви обиди между институции и политици се говори в последните дни, политиката не е детска градина” – така Хюсменова коментира колизията между управляващите и президента по повод на предложението за отзоваване на посланиците в САЩ и Турция. Евродепутатът смята, че опитът на мнозинството да използва неправомерно конституцията за натиск обижда българския народ.

За успешното развитие на страната ДПС залага на професионализма и опита, изрази убеждението си Филиз Хюсменова. Движението настоява за равнопоставеност в отношенията и действията към него.

Тя намира, че нови отговорности пред местните организации произтичат и от натиска към ДПС на национално равнище, тъй като местните и централните структури на движението са като скачени съдове. Необходимо е да се следят тенденциите в обществените отношения и да се улавят промените в тях, обобщи Хюсменова.

„В общини, градове и села местните органи на управление и неправителствените организации трябва да решават съществуващите проблеми, като оползотворяват възможностите за работа по различни проекти и програми”, призова еродепутатът.

Тя благодари на делегатите на конференцията за постигнатите резултати в изборите за Европейски парламент, за Народно събрание и за местна власт в община Дулово, които са най-добри в сравнение с предходните години.

Ерол Адем е новият ДПС-лидер в Силистренско

Досегашният директор на областната служба по земеделие Ерол Адем бе избран за председател на ДПС в Силистренска област. По време на завършилата в петък VІІ отчетно-изборна конференция неговата кандидатура, която е била единствена, е гласувана единодушно.

Адем заменя на поста Гюнай Сефер, който е народен представител от региона и според устава на движението след 2 поредни мандата няма право да оглави за трети път партийната структура.

42-годишният Ерол Адем бе ръководител на областната дирекция по земеделие в Силистра при управлението на кабинетите Сакскобугготски и Станишев, а преди това един мандат бе кмет на община Дулово.

Отровени домашни животни в гора край Главиница

Трийсет и пет домашни животни – кози и овце - са намерени отровени в гора край Главиница, съобщи кметът на общината Насуф Насуф.

Предполага се, че животните са се отровили с препарати за обработката на есенниците.

Причините ще станат ясни след изследвания на проби за вида на отровата, каза директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Труповете на животните, разпръснати в гората, бяха събирани, за да не ги разкъсат хищници.

Плочи падат от балкони в блок в Силистра, хората мислят, че е земетресение

Бетонни плочи изпопадали посред нощ срещу фаталния „петък 13” и подлудили живеещите в блок „Хавана” в Силистра, съобщиха потърпевши.

„Беше точно в полунощ и силният трясък ме събуди, помислих, че е земетресение”, разказа пенсионерката Радка Хинева, живееща на петия етаж. Заедно с нея се събудили и други уплашени съседи, за да установят, че се отлепили плочи и са пропаднали точно пред входа. Преброили поне 15 парчета.

„Добре, че по това време е нямало хора, сигурно е щяло да има нещастен случай”, отбелязват жителите от квартала.

Припомняме, че преди две години пак щастлива случайност запази силистренци да не пострадат от откъснала се плоча от жилищен блок по ул. „Добруджа”. Година по-късно подобен инцидент имаше и по ул. „Серес”. Потърпевша бе и сградата на Градската поликлиника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар