Бр.191/10 ноември 2009 г.

Първи смъртен случай след усложнение от респираторна инфекция

Проби за вирусологични изследвания са изпратени в столицата след смъртта на двайсет и четиригодишна жена, починала от пневмония в силистренската болница, съобщи директорката на лечебното заведение д-р Даниела Костадинова.

Жената е приета на 4 ноември с двустранна пневмония. Починала е от дихателна недостатъчност.

Справка от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра показва, че острите респираторни заболявания се увеличават и заболеваемостта вече е 490 на 10 000 души. Установена е циркулация на новия грипен вирус.

В Силистренска област от няколко дни е обявена грипна епидемия.

В петък ще се състои заседание на Областния пандемичен комитет.

Очакват се интензивни превалявания

Писмо от Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита” относно прогноза за времето в периода 09.11-10.11.2009 г . са изпратили вчера до Областната управа на Силистра, в което информират, че от днес се очаква над страната ни да премине студен фронт. Очакват се интензивни превалявания и гръмотевици, като на места валежите ще достигната до 20-35 л/кв.м.

При възникване на критична (бедствена) ситуация, дежурните в Оперативния комуникационно-информационен център (ОКИЦ) своевременно да уведомят оперативния дежурен в Ситуационния център на ГД „Национална служба ”Гражданска защита”, се казва в писмото.

Силистренският кмет посрещна студентите от Тараклийския университет

Кметът на общината инж. Иво Андонов с екипа си вчера бе домакин на студентите от Тараклийския държавен университет в Молдова.

29 студенти са на езикова и педагогическа практика във филиала на Русенския университет в Силистра от началото на месеца. Цветанка Павлова, зам.-директор по учебната и научна работа във филиал – Силистра представи участниците в срещатата, като запозна кмета на общината и екипа му с дейностите и обучителната практика на студентите. На срещата присъства ръководството на филиала в Силистра и редовни студенти, който ще бъдат неотлъчно до своите колеги-гости.

Младежите са бесарабски българи, изучаващи английска и румънска филология.

Наред с обучителната практика, студентите-гости ще имат възможността да се запознаят с културните и историческите забележителности на древния ни град.

Инж. Иво Андонов с кратко експозе запозна своите гости с историята на града и изказа удоволствието си общината да е домакин, като им пожела да създадат трайни приятелства.

В културната програма на студентите са включени посещения на театрални постановки в ДТ “Сава Доброплодни”, исторически забележителности, посещение “Добруджанска къща” в град Алфатар,

В обучителен аспект програмата на студентите включва изучаване на практически английски език и развитие на диалогическата реч. Предвидено е обучение по методика на преподаване на англ. език, което ще се води от гл. асистент Диана Железова. В рамките на това обучение са включени посещения в училища и наблюдение на уроци. За първи път организаторите са включили и лекции по съвременен български език и литература.

Акция „Светлина”

Глобяват, ако сте без включени фарове

От вчера органите на "Пътна полиция" започнаха да налагат глоби на шофьори, които не управляват автомобилите си с включени къси светлини и през деня. Шофирането с включени къси светлини от 1 ноември до 1 март беше въведено, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през зимния сезон. От днес водачите, които управляват автомобилите си без включени къси светлини и през светлата част на денонощието, ще бъдат глобявани с 20 лв. Ако предизвикат катастрофа и управляват автомобил с неизправна светлинна уредба, глобата е от 50 до 150 лв. и отнемане на пет контролни точки. От КАТ напомнят, че глоби ще бъдат налагани и за непочистени стъкла, износени гуми и за липсата на вериги. Според закона зимните гуми не трябва да имат грайфер по-малък от 4 мм. Глобата за износени гуми е 50 лв., а за липсата на вериги - 20 лв.

С 95 по-малко повиквания за пожари и с 6 повече лъжливи

Общо 630 повиквания срещу 725 за същия период на 2008 г. са обслужили за десетте месеца поделенията на Звено “Пожарна безопасност и спасяване” /ЗПБС/ Силистра. 553 пожара са ликвидирали огнеборците от Звеното, от които 152 с материални загуби, в 401 случая е извършена гасителна дейност на пожари в сухи треви и отпадъци, без да са нанесени материални щети.

В сравнение със същия период на 2008 г. пожарите с материални загуби са с 13 повече. Аварийно-спасителните дейности са 16, в които е оказана техническа помощ.

За същия период в сравнение с миналата година лъжливите повиквания са с 6 повече, като броя им вече е 32.

Поради небрежност при боравене с огън, при пожар са загинали двама, а тежко пострадали са трима наши съграждани.

От звеното коментират, че най- много са пожарите в “Жилищно-комуналното стопанство и битово обслужване” – 78.

Небрежното боравене с открит огън е една от основните причини за пожарите през отчетения период, следвани от късо съединение и неправилно ползване на отоплителните и нагревателни уреди.

През десетте месеца на 2009 г. служителите от Държавния противопожарен контрол и превантивна дейност /ДПК и ПД/ са извършили 69 комплексни, 899 контролни и 2724 тематични проверки. Връчени са 534 разпоредителни документа. Наложени са 11 принудителни административни мерки и 48 административно-наказателни мерки. Издадени са 361 удостоверителни документа за съответствие на проектни документации за строежи с противопожарните правила и норми и 43 становища по Закона за устройство на територията. Служители от ЗПБС взеха участие в 35 приемателни комисии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар