Бр.197/18 ноември 2009 г.

Учениците в Силистра от днес са на училище

Учебният материал ще бъде преструктуриран и няма да се налага съкращаване на ваканциите, уверяват от Регионалния инспекторат по образованието


От днес се възстановяват учебните занятия в Силистра и областта, но продължават да бъдат в сила противогрипните мерки до края на седмицата. Това реши вчера Областният пандемичен комитет на заседанието си вчера в нашия град.

За изминалата седмица средната заболеваемост от остри респираторни инфекции се е покачила на 329 на 10 000 души. За тази седмица прогнозите са заболеваемостта да слезе под епидемичния праг от 250 на 10 хил. души. За сметка на това се очаква да се увеличат случаите на пневмонии, типично за „опашката” на грипа, обясни, д-р Теодора Начева от РИОКОЗ - Силистра. Въпреки тези резултати обаче д-р Начева допълни, че за настоящата седмица се наблюдава тенденция за намаляване на заболелите от респираторни инфекции, което налага прекратяване на грипната ваканция в Силистренско.

Според Велико Георгиев, началник на Регионалния инспекторат на МОМН учебният материал ще бъде преструктуриран и дните, в които учениците са били в грипна ваканция няма да бъдат отучвани и няма да се налага съкращаване на ваканциите на учениците.

„Учениците се връщат в класните стаи, но моята молба към всички учители е, ако видят болно дете, веднага да го връщат в къщи, без да му пишат отсъствия, а да изчакат лекарските прегледи и медицинските бележки“, допълни областният управител.


35-годишен мъж е хоспитализиран в МБАЛ - Силистра със съмнение за новия грипен вирус


35-годишен мъж е хоспитализиран в МБАЛ - Силистра в тежко състояние с двустранна бронхопневмония, вероятно следствие от новия грипен вирус.

Това съобщи по време на днешното заседание на Областния пандемичен комитет д-р Даниела Костадинова , директор на лечебното заведение.

Мъжът е приет в инфекциозното отделение с остра дихателна недостатъчност. Часове по-късно е преместен в ОАИЛ и до момента състоянието му остава много тежко, уточни д-р Костадинова, въпреки че не е поставен на командно дишане. Седмица преди това мъжът е лекуван в домашни условия с антибиотици , но специалистите нямат пълна информация за причините, довели до усложненото му здравословно състояние. Според д-р Костадинова проявените симптоми са типични за новия грипен вирус A/H1N1/, но все още няма потвърдени лабораторни резултати.

Четири са случаите на потвърдения грипен вирус в Тутраканско, но като цяло се наблюдава спад на заболелите, разясни д-р Светлана Петкова – управител на МБАЛ – Тутракан.

По данни на РИОКОЗ - Силистра потвърдените случаи на свински грип в Силистренско са вече 20. Продължава да нараства и броят на хоспитализираните пациенти с бронхопневмонии след усложнения от респираторни инфекции

Педагози се включват в Програма за кариерно развитие

1 483 души е общият педагогически персонал в Силистренска област. От тях само 69 души ще останат извън Националната програма за кариерно развитие на учителите, която влезе в сила с постановление на Министерски съвет от 2 ноември, след промяна в Закона за народната просвета. Това съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образование Велико Георгиев. По програмата педагозите могат да кандидатстват за длъжностите: "старши учител", "главен учител" - която ще се заема след конкурс, "старши възпитател" и "главен възпитател".

1101 са заявките, подадени от всички училища в областта, за заемане на поста "старши учител", каза Велико Георгиев. 103 са за "главен учител" и 113 за "старши възпитател". "Главни възпитатели" искат да станат седем души. Останалите са младши учители и възпитатели, затова остават извън програмата, както и директорите и помощник-директорите на училищата.

С новите длъжности системата ще бъде подредена по-добре, заяви Георгиев. Той оцени подадени заявки като сериозна цифра, което означава, че учителите са амбицирани да покриват критерии, да учат и да се усъвършенстват.

Парите за новата програма се осигуряват от държавата, като "главните учители" ще получават добавка към заплатата от 100 лева месечно, а "старшите" - 50 лева.


Втори конкурс за шеф на образователния инспекторат в Силистра

Нов конкурс за началник на РИО на МОН в Силистра се очаква да обяви образователният министър Сергей Игнатов.

До втори тур на избора се стигна, след като нито един от двамата кандидати за шефското място в Силистра - Марин Ботев и Виолета Динкова, не са били одобрени след втория кръг на обявения през октомври конкурс.

До провеждането на конкурса и избора на началник на РИО на МОН в Силистра длъжността ще изпълнява досегашният ръководител на инспектората Велико Георгиев, който оваканти поста след навършване на пенсионна възраст.

Градът ни не е сред санкционираните за училищните бюджет

В общината няма училища, които да са санкционирани за проблеми с делегираните си бюджети, съобщи Нели Стоилова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности”. Констатацията стана известна по време на заседание на Комисията по образование и култура при НСОРБ. То е било проведено наскоро в Центъра за обучение на местните власти в Габровско. В него освен Стоилова е участвала и Цветана Игнатова, началник на отдела по протокол и връзки с обществеността в общината.

31 са общините у нас, където имало проблеми с делегираните школски бюджети. Спорни оставали все още критериите, по които ще се изплащат пътните разходи за децата до средищните училища. Различна била практиката в общините в цялата страна. Предстои да се работи по универсален механизъм, който ще влезе в допълнителна разпоредба.

14,50 вместо 15 лева става издръжката на един ученик в т. нар. „извънучебни дейности”, е другата информация, отнасяща се до просветните среди в страната. Новост е и отношението към кариерното развитие и дофинансирането на заплатите в сферата на училищата. Представителките от Силистра в комисията се предложили през 2010 година тя да се ангажира и с проблеми в сферата на културата.

ОД „Земеделие” в Силистра е с нов директор

Областната дирекция „Земеделие” в Силистра е с нов директор. Досегашният началник на отдела за регионална политика Георги Иванов е назначен на ръководния пост. Вчера заповедта му е връчена в Министерството на земеделието и храните.

Областната дирекция става самостоятелно юридическо лице на бюджетна издръжка. Вчера са дадени указания за работата на новата структура. Георги Иванов работи от създаването на ведомството в Силистра през 2000 година. Той заменя на поста досегашния директор Ерол Адем.

Четири жени от запитаните 235 души от Силистренско са съгласни да работят по-дълго

Четири жени от Силистренско от участвалите досега 235 души в започналото допитване на КНСБ за увеличаването на пенсионната възраст на жените са съгласни да работят по-дълго, показва справка от Регионалния съвет на КНСБ в Силистра.

Резултатите ще бъдат анализирани след завършването на акцията в края на ноември.

Но преобладаващата част от изразилите своето мнение са готови да участват и в синдикални или граждански протестни действия, ако правителството, без съгласието на социалните партньори и без широка обществена подкрепа, реши да бъде повишена пенсионната възраст за жените, каза председателката на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова и уточни, че в листовките има въпрос и за това.

Тя припомни огласената позиция на КНСБ, че в условията на задълбочаващата се икономическа криза и растящата безработица въпросът за увеличаване на пенсионната възраст “не може и не следва да бъде поставян”.

В синдикалните организации на КНСБ в Силистренско членуват над 6 000 души. Но в допитването могат да участват и хора, които не членуват в синдикати, каза Димитричка Пейкова.

КНСБ в Силистра започна допитването дали да бъде увеличена пенсионната възраст на жените от 60 на 63 години в началото на този месец.

Полицията изяснява причините за пожар в лек автомобил, станал тази сутрин в Силистра

Полицията изяснява причините за пожар в лек автомобил, станал тази сутрин в 01.56 часа в Силистра, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Нанесени са щети и на паркирани в близост още две коли.

Днес се извършва и втори оглед. Образувано е дознание.

През десетте месеца в Силистренско са регистрирани 357 общоопасни престъпления, от които 31 са палежи.

Битът на 5 етноса в книга за етнографията на Добруджа

Нова книга представя етнографията на Добруджа. Дългогодишната етнографка от Силистра Донка Съботинова описа бита и традициите на 5 етноса, населяващи в момента Крайдунавска Добруджа. В книгата й „На една земя под едно небе” на 400 страници са събрани празниците и обичаите на българи, турци, арменци, руски староверци и цигани-рома. В нея място са намерили данни и описания от над 30-годишния труд на авторката като ръководител на Етнографския музей в Силистра.

Още навремето акад. Михаил Арнаудов заявил, че „Добруджа ни дава в миниатюра етнографската картина на близо половин България”. Изследвани са повече от 39 населени места, което е една четвърт от всички села и градове в Силистренско.

Според етнографката християните в Добруджа тачат 50 религиозни и календарни празници. За сравнение – 28 са те при „казаците”, както наричат жителите на село Татарица, основно старообрядци. 9 са празниците при турците-сунити и 15 при алианите (къзълбашите). 15 са празниците, още живи, и сред малцината представители на арменския етнос. 20 наброяват празниците и обичаите при циганите-рома.

В книгата има и оригинални рецепти от кухнята на всеки един от петте етноса.

Библиотеката в Силистра обучава пенсионери на компютри и интернет

Осем пенсионери, редовни читатели на Регионална библиотека „Партений Павлович” в Силистра, са първите представители на третата възраст, включени в уникален за региона курс за обучение по компютърни умения и интернет.

„Идеята е тези наши читатели, сред които има хора с научни титли, творци и автори на книги, да могат занапред сами да ползват компютрите за читатели”, заяви Лидия Димитрова, директор на библиотеката. В продължение на 34 часа, под ръководството на опитен програмист и IT-специалист, пенсионерите ще усвояват тайните на компютрите.

От 2010 година ще стартират последователно и три курса за деца от различни възрасти. Идеята е те да бъдат от семейства без компютър в къщи, за да могат да ползват тези в читалнята на библиотеката. Двете компютърни конфигурации, подарени наскоро от „Ротари клуб-Силистра” в града, са „работните места”, които са използвани за обучението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар