Бр.201/24 ноември 2009 г.

Техническа и фактическа грешка или нарушение е дописването на решение на ОбС –


И отново по темата от вчерашния брой за дописаното решение на Общински съвет – Силистра относно назначаването на контрольор в „Синева” ЕООД” и определянето на трудовото му възнаграждение.

За онези, които са пропуснали, за какво иде реч …

Старейшините гласуват за назначаване, а вносителят на докладната записка Жеко Коев впоследствие дописва в Протокола от сесията размера на заплатата, най-общо казано.

След публикацията вчера той твърди, че имал право на това според Правилника за работа на Общинския съвет. Също така твърди, че въпросните 250 % от средната брутна месечна работна заплата за дружеството са просто техническа и фактическа грешка.

Според юристи обаче, е нищожно да се твърди, че дописването на възнаграждението е техническа или фактическа грешка. Според текст от Търговския закон Общото събрание определя заплатата на управителя и на контрольора. В нашия случай Общинският съвет е този, който трябва да определи размера на трудовото възнаграждение. И това, че в Наредбата за условията и реда за упражняване на правата на собственост на Община Силистра в търговски дружества с общинско участие в капитала, за участието на общината в граждански дружества и в сдружения с нестопанска цел е записано, че заплата трябва да е в размер не повече от 300 %, не дава право на вносителя еднолично да решава процентите да са 250. Това трябва да стори той заедно с колегите си съветници по време на заседание и след гласуване.

Оттук нататък оставяме градските ни депутати да решат дали ще оспорят деянието.


Кутев върна парите за хотела

Соцдепутатът Антон Кутев възстанови разходите за нощувка в хотел, поети от Областна администрация – Силистра по време на мандата на съпартийката му Светлана Великова. Пред журналисти той показа платежното нареждане, което бе превел вчера по сметката на Областната администрация в Силистра за сумата от 231.20 лева.

До този момент се стигна, след като сегашният губернатор д-р Владимир Янков обяви на пресконференция по повод 100 дни от встъпването си в длъжност, че има фактура на името на депутата Антон Кутев за платен хотел от Областната администрация. Примерът послужи на д-р Янков да обвини предшественичката си в нецелесъобразни разходи.

“Моите задължения към областната администрация си ги платих”, каза Кутев. Оттук нататък обаче той щял всяка седмица да пита писмено д-р Владимир Янков какво ставало с плащанията към две фирми в Тутракан и Ситово. Според Кутев задължително трябва да се настоява тези фирми да си получат парите по спечелени от тях проекти. Става въпрос за три разработени проекта на обща сума над 2 млн. лева, която в голямата си част фирмите са платили от джоба си. Това, че държавата не изплаща тези задължения към фирмите, означава задълбочаване на кризата и фалит за тези фирми, каза Кутев. Той се закани всяка седмица да изпраща писмено питане до д-р Янков, за да проверява дали се работи по решаването на този въпрос.

“Понеже областният управител се е проявил като землемер и е започнал да мери колко пъти една кола е обиколила екватора, моето предложение към него е спешно да се качва на колата, да тръгва към София и да се върне с част от парите”, препоръча Антон Кутев.


Кметът на Смилец номиниран за кампанията „Достойните българи”

Тази новина съобщи за в. „Дръстър ПРЕС” самият той.

Очаква се в близките дни екип на Националната телевизия да пристигне в селото и да заснеме клип за живота на хората в това силистренско село, както и за делата на неговия кмет Иван Чанов.

Кампанията ”Достойните българи” стартира още през 2002 г. и е инициатива на вестник „24 часа”. По-късно към нея се присъединява и БНТ. Очаква се тази година партньор да стане и Дарик радио.

Телевизионният екип се чака с нетърпение от кмета Чанов, тъй като за него това е шанс повече българи да научат за селото, за хората, за ежедневието им, за хубавите неща, които се случват и за битовизмите, които са ги завладели.


Общинското спортно училище „Дръстър” с мини футболно игрище


След 50 работни дни Общинското спортно училище “Дръстър” се сдоби с мини футболно игрище.

На празничното събитие вчера присъстваха инж. Иво Андонов, кмет на община Силистра, представители на отдел “Образование”, Теменужка Петрова, главен експерт на МФВС, учители и възпитаници на спортното училище. Сред гостите бе и отец Георги, който освети новото игрище.На директора на учебното заведение той подари икона с лика на Богородица и младенеца.

Не само нашето училище, а всички деца, обичащи футбола, се сдобиха с едно бижу, едно богатство, което е предпоставка за постигане на още по добри резултати в сферата на спорта. Досега ние използвахме за учебно-тренировъчни дейности терените на стария стадион и новия “Луи Айер”. Сега целта ни е да работим за подобряването на състоянието на басейна в СОУ”Юрий Гагарин”- каза на откриването директорът на училището Кольо Колев.

По думите на кмета на общината инж. Иво Андонов е въпрос на време и монтирането на прожектори, за да може учениците да спортуват до късно. Той изрази надежда, че това няма да е последната придобивка за училището и ще бъде винаги в помощ в новите начинания на училищното ръководство.

По повод празника на училището и за всички футболни запалянковци от Силистра бе изигран демонстрационен мач между училищни тимове.

Игрището е с професионални размери 20/40 метра. Основата е от камък, под който са положени дренажни тръби. Изкуствената трева, посипана с кварцов пясък и гумени гранули, е върху дренажа, което го прави годно за тренировки и мачове през цялата година. Там могат да се провеждат срещи по футбол и хандбал, а в съседство има терен, подходящ за волейбол и тенис.

Мини футболното игрище в общинското спортно училище „Дръстър” е изградено по националната програма „Подобряване на материалната база в училище”, модул „Ремонт на спортни площадки и съоръжения”.

По програмата са ремонтирани обекти в още три общински училища в Силистра – Езиковата гимназия, Природо-математическата гимназия и ОУ „Св.св. Кирил и Методи” на обща стойност 1 075 000 лв. Половината от финансирането е осигурено от бюджета на община Силистра.


В Природонаучния музей „Сребърна” започва основен ремонт


Основен ремонт започва в Природонаучния музей „Сребърна” за първи път от 1983 година, когато е създаден. Ремонтът ще премине в два етапа – вътрешно обновяване на интериора и експозицията и благоустрояване на района около музея. Ремонтът се финансира от община Силистра и по предварителни разчети ще бъдат вложени малко над 150 хил. лв. В периода няма да има възможност за посрещане на посетители, съобщи директорът Росен Илиев и допълни, че ремонтните работи не са пречка за туристите да се разхождат из резервата и по екопътеките. Средногодишно над 7000 посетители влизат в природонаучния музей „Сребърна”, над 2000 от тях са чужденци.

Преди четири години частични подобрения са правени в музея „Сребърна” благодарение на защитен проект от сдружение „Свят за всички”.


Силистренски експерти ще участват в III Национална среща по проблемите на превенцията на наркоманиите в столицата


Силистренски експерти ще участват в III Национална среща по проблемите на превенцията на наркоманиите на 26 и 27 ноември в столицата. Ще бъдат представени нови проекти на съвета, финансирани от европейски донори, добри практики от областните съвети по наркотичните вещества и нови информационни материали на Европейската комисия за превенция на наркоманиите. Сред новините ще е и проект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.


Земеделската гимназия в града ни чества утре 100 години с тържествен концерт


С тържествен концерт силистренската земеделска гимназия „Добруджа” ще чества 100 години от основополагането й на 25 ноември от 17.30 часа в салона на Драматично-кукления театър „Сава Доброплодни”. Сред почетните гости на събитието е кметът на общината Иво Андонов.


Общината в помощ на бъдещите майки


Редовният месечен курс за бъдещи майки е на 24 ноември от 11.00 часа в залата на превантивно-информационния център по зависимости. Темата е: „Кърмене на бебето”. Вече две години община Силистра и Училище „Родители” в Русе работят по обща програма за подпомагане на бъдещи родители в правилното отглеждане на новородените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар