Бр.205/30 ноември 2009 г.

Прерязаха лентата на водните таксита

Официално в съботния ден бе открита водната атракция, резултат от публично-частното партньорство между общините Силистра и Кълъраш и местния бизнес.

Атрактивната водна връзка със северната ни съседка е единствената по рода си по поречието на Дунав в българския участък от Видин до Силистра, обясни бизнесменът Стефан Райчев, който е основният инвеститор в начинанието. Малките машини, които са финландско, австрийско, германско и американско производство, ще тръгват и спират на понтона край хотелския комплекс „Дръстър“.

Лентата бе прерязана от зам.-кмета Пепа Денева, кмета на Кълъраш Драгу Николае и инвеститора Стефан Райчев

Такситата ще пътуват само през светлата част на деня. Те няма да плават само при тежки зимни условия и ледоход по реката.


Евродепутатите от ДПС: Европа без цигарен дим?

Да, но с грижа за тютюнопроизводителите!

Да се обяви ли обществено-политическа война на цигарите е въпрос, стар почти колкото историята на тютюна. И Европейската комисия е писала Зелена книга, и Съветът е приемал множество незаконодателни препоръки да се загасят фасовете, и в страните членки на ЕС има редица норми срещу вредния навик и пушенето в обществени заведения.

Един устен въпрос отново припали дебатите за тютюнопушенето миналата седмица в Страсбург и в четвъртък Европейският парламент прие резолюция за „Околна среда без тютюнев дим”. Резолюцията алармира за особено опасните последици за децата и за непушачите, като припомня, че 25% от смъртните случаи от рак и още 15% от общата смъртност в ЕС са пряко свързани с тютюнопушенето, и с това аргументира искания към Европейската комисия да наложи още по-строги ограничения.

С активната намеса на български парламентаристи обаче от резолюцията отпаднаха най-строгите предвиждани забрани за производството на тютюн и тютюневи изделия.

“Поставихме въпроса още на заседание на Групата на либералите, защото се предвиждаше параграф 9 да приветства готовността да се преустановят преките плащания за продукцията на производителите, и то от 2010 година” – припомня евродепутатът Метин Казак. “Взех думата и обясних, че в България има цели региони, които са икономически уязвими, и където отглеждането на тютюн като поминък на населението няма алтернатива”.

Категорична позиция за отпадането на параграф 9 заеха и евродепутатите Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов. Ако този параграф останеше, трябваше да се спрат и преките премии, и субсидиите, свързани с отглеждането и производството на тютюн.

Текстът обаче бе отделен от резолюцията и предложен да се гласува отделно. Така с активната намеса на либералите не се намери мнозинство в пленарната зала за тези думи и се запазиха досегашните премии,следвайки реформата в тютюневия отрасъл.

За европейските институции това бе ясен сигнал, че субсидиите за тютюнопроизводителите трябва да останат.

В новия Европейски парламент това бе пример, в който наши евродепутати от големите политически групи обединиха гласовете си в съгласие за българските интереси.


ХАЙДЕ НА ПЛОЩАДА „ОКОЛО ЕЛХАТА”

Коледната елха на Силистра ще светне на 1 декември в 17.00 часа за радост на малки и големи, съобщиха от Общинската дирекция по хуманитарни дейности.

Както е традицията, кметът на общината Иво Андонов и двама негови помощници ще „запалят” светлинните гирлянди на голямата елха на сцената. Заедно с нея ще светне и цялата украса в центъра.

Сред атракциите тази година е приказният кът „На гости на Дядо Коледа”, построен в градината пред Регионална библиотека „Партений Павлович”. Това е големият подарък на Общината за децата на Силистра и техните приятели.

За тържеството е подготвена забавна музикална програма с участието на детски формации за модерен балет, спортни танци, брейк и добруджански ритми.

За първи път през целия месец декември Силистра ще бъде домакин на изложение на вина от производители и дистрибутори от цялата страна.

С площадното тържество „Около елхата” и с „Винария 2009” в Силистренска община започват проявите, посветени на Коледа и Нова година. Те ще завършват с новогодишна наздравица в първите минути на новата 2010 година също на площада.


БЕЗПЛАТНО ТЕСТВАТ ЗА ХИВ В СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ СПИН


Младежко шествие в памет на жертвите на СПИН подготвят за 1 декември здравни институции, младежки организации и община Силистра, съобщиха от Общинската дирекция по здравеопазване и социална политика.

То е част от стартиралата на 23 ноември анти СПИН кампания в Силистра. В рамките на кампанията до 4 декември дните са обявени за Дни на отворените врати в Центъра за ученическо и техническо творчество с беседи, дискусии, лекции по темата. В учебните заведения се водят специализирани часове по полова просвета в часа на класния ръководител. Предстоят обучения на младежки лидери по превенция на HIV/СПИН.

За кампанията в Силистра за първи път пристига мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно тестване за HIV. Кабинетът е от Варна. Ще бъде разположен до сградата на Общината. Тестовете ще се правят само на 2 декември от 13.00 до 17.00 часа. Мобилният кабинет ще бъде в дунавския град благодарение на фондация „SOS – семейства в риск” и община Силистра.


Домашната ракия – победа без блясък

Неповишеният акциз не предизвика ентусиазъм, а само успокоение

текст:Любомир ДОБРЕВ

снимки: Александър ЛЕВИ


Победата е удържана и стотиците любители на домашно приготвената огнена течност могат да си отдъхнат – акцизът на ракията остава същият. Фойерверки обаче няма, само успокоението, че една опасност ни се размина. Защото ако и без допълнителния налог нещата не са розови, то с него тази отколешна за българина, включително и за добруджанеца, дейност щеше да пострада още повече.

В ниската продълговата сграда край Силистра, известна като „градския казан”, липсва някогашното стълпотворение. Историята помни тук много по-различна картина – леки коли отвън, които трудно се разминават, един до друг бидони, разнообразни по-големина и цвят, струпани дърва. Вътре – народ, и сладко-киселия мирис на изваряващи се джибри.

Отговорникът на казаните Димитър Петков е категоричен, че повишението на акциза щеше да сложи допълнителна и трудно поносима тежест върху клиентите му. Защото нашенецът няма да се откаже от навика си да събере опадалите плодове или гроздовите джибри и да си свари от тях ракия. Но нямаше да идва на казаните, а щеше да търси „алтернативни” начини. Какви са те ли? Нерегламентирани частни казанчета по покрайнините на града, собствени – по вилите, а защо не и самогони от тенджери върху печката в кухнята.

Тази година посещението на градския казан беше слабо. Това се обяснява с липсата на най-важния материал за добруджанци при правенето на домашна ракия – кайсията. Основно се разчиташе на гроздето и на различни плодове като сливи, ябълки и др. Освен това много хора зарязаха лозята си и това е другата причина да намалее варенето от гроздови джибри. Слабата клиентела тук се дължи и на факта, че казаните станаха много. Това обаче крие и своите си рискове – за да изкарат повече, разни пишман казанджии „изцеждат” всичко от материала. Но така опасността да втечнят и метиловия алкохол става съвсем осезаема. И оттук стъпката до увредения черен дроб, очите, а и до по-лошо, е съвсем малка. Всъщност подобна гавра с организма можеш да си докараш и от купен от магазина концентрат-менте.

В момента таксата върху 30 литра сварена в градския казан ракия /40-градусова/ е 2.20 лв. на литър. Над 30 литра – по 4.40 лв. всеки литър. Да се ползва един казан за половин ден, плащаш 15 лв. Ами захарта, дървата, труда? И с просто око се вижда, че и така е скъпо за тези, които не се отказват от естествения аромат и вкус на собственоръчно сварената ракия. И ако трябва да доразвием мисълта на Иван Стоянов – депутатите по-добре щяха да направят, ако бяха решили да намалят налога върху домашнярката на българина, а не да се упражняват върху това как да му смъкнат още една кожа.

Иван Стоянов, охрана на казаните: Не Европа, а ние си правим сечено!

И сегашният данък, който остана - от 2.20 лева на литър ракия, е болезнен за бедния народ. Данъците, големи или малки, не удрят едрите производители, които намират начин да си изиграят игрите. Нашите хора събират малко плодове, за да си сварят 15-20 литра и да си изкарат годината. Като му отидеш на гости, да те почерпи с думите: ”Това е от мойта ракийка… ” Знам как е в Англия – там който има плодове си вари ракия, после може да остави за себе си, а може и да я продаде на държавата. Във Франция, в Гърция също хората си варят и данъците са съвсем поносими. Мои приятели от Македонско например ходят да варят в Гърция. Плащат си 30 евро за три казана и варят 24 часа – няма никакви други налози. Нали и тези държави са в Европейския съюз? Европа не ни е виновна, ние си ги измисляме тези глупости с данъците. Нашите депутати трябва най-сетне да започнат да мислят за народа, а не да се чудят как да напълнят бюджета.

Пътят за „Памук кулак“ край Силистра залят с вода

Пътят от Силистра до известната на всички силистренци местност за отдих и туризъм „Памук кулак“ бе наводнен в събота, съобщиха дежурните в Гражданска защита. Според тях собственикът на язовира решил да изпусне вода, тъй като дебитът му бил над допустимите норми, но тя заляла пътя, който минава край язовира.

„Веднага са повикани екипи на Гражданска защита, които са отводнили пътната отсечка. Няма щети, няма пострадали“, поясниха още от ГЗ.

Общински съвет - Силистра

Опростиха 80 хиляди лева несъбираеми вземания от бивши наематели

Несъбираеми вземания от бивши наематели на общинско имущество в размер на над 80 хиляди лева отписаха със свое решение общинските съветници в Силистра. Причината - изтекъл погасителен срок.

При извършване на анализ на разчетите общинските специалисти са установили, че определен размер от вземанията са станали на практика несъбираеми, поради изтекла погасителна давност, на основание сроковете, определени от Закона за задълженията и договорите. Основно вземанията са от несъбираеми наеми и натрупани разходи за консумативи /ел. енергия, вода, телефон и др./ от наематели на общинско имущество, чиято давност е три години.

По данни на общинска администрация към 30.09.2009 г. размерът на просрочените вземания е близо 3 млн. лв., от които 167 хил. лв. от наематели на общинско имущество, 159 хиляди лв. от наематели на общински жилища и 2 795 802 лв. – недобори, дължими по Закона за местните данъци и такси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар