Бр.193/12 ноември 2009 г.





Дадоха ход на делото срещу Сунай Ремзи


Вчера при закрити врата започна съдебният процес срещу бившия общински съветник и бизнесмен Сунай Ремзи. Журналисти бяха допуснати в залата само за да направят протоколни снимки, след което бяха помолени да напуснат.

Председателят на Окръжния съд Деян Денев заяви, че аргументите медиите да останат извън залата са много, като един от тях е грипната епидемия. „Присъдата ще бъде прочетена публично, но делото ще протече само в присъствието на участниците в него”, категоричен бе той.

Вътре обвиняемият бе охраняван от петима служители на „Съдебна полиция”, навън имаше още трима. Около съдебната палата също имаше внушителна охрана – цивилни и униформени полицаи. Причината – притеснението от саморазправа от страна на роднини на убития представител на местен ромски клан Марин Маринов.

Припомняме, че на 27 март 2007 г. в заведение, собственост на Сунай Ремзи, бе убит 25-годишният Маринов. Според обвинението скандалът е избухнал заради неуредени сметки между двамата.

След убийството Сунай Ремзи избяга в Турция.Там бе заловен и пратен в затвора. 14 месеца по-късно с помощта на Интерпол бе върнат в България.

/Бел.ред. До редакционното приключване на броя, все още няма информация за присъда по делото/


Доказаха, че починалото 24-годишно момиче е било заразено с новия грипен вирус


Направените вирусологични изследвания показват, че починалата през миналата седмица в Силистра 24-годишна жена е била заразена с новия грипен вирус, съобщи д-р Теодора Начева – директор на дирекция «Надзор на заразните болести” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

Това е първият смъртен случай от новия грипен вирус в Силистренско.

Жената е била приета в болницата на 4 ноември с двустранна пневмония.

Починала е от дихателна недостатъчност.

Текущата заболеваемост от остри респираторни заболявания в областта през тази седмица е 161 на 10 000, показва справка от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.

За петък е насрочено заседание на Областния пандемичен комитет, на което ще бъде анализирана обстановката, за да се набележат при необходимост нови мерки за действие.


Антон Кутев е новият председател на областната организация на БСП в Силистра


Народният представител на “Коалиция за България” от Силистренско Антон Кутев бе избран за председател на областната организация на БСП в Силистра, съобщиха от местната централа на партията.

Досегашният председател на партията Светлана Великова подаде оставка.

Областната организация на БСП разработва и конкретен план за работа за участие в местните избори през 2011 година, се казва в съобщението.


Международно изложение на вина от реколта`2009 в румънското село Остров


Силистренската Асоциация на лозарите и винопроизводителите ще участва днес /12 ноември/ в румънското село Остров в международно изложение на вина от реколта 2009 година, съобщи председателят на асоциацията Божидар Боев.

В изложението, наречено “Празник на младото вино”, своя продукция ще представят и производители на вина от Румъния, Франция и Италия.

Проявата се провежда по линия на споразумение за трансгранично сътрудничество между силистренската Асоциация на лозарите и винопроизводителите и сродна нейна организация в Румъния. По силата на това споразумение двете организации ще правят изложения през ноември в Румъния, а през февруари – в България.

През тази година в Силистренско бе получен среден добив от 529 килограма от декар грозде от винените сортове - с 39 кг по-нисък от миналогодишния, показва справка от областната земеделска дирекция.

Най-висок е средният добив в Тутраканската община – 700 кг от декар.


С 3.46 % поскъпва водата в Силистренско


Поскъпване на водата в 10 града в страната с между 2 и 16 % обсъди на открито заседание вчера.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Най-голям скок на цените ще има в Русе и Кубрат, а най-малко повишение - в Стара Загора. Окончателно решение за новите цени на водата регулаторът ще вземе на 30 ноември, а новите цени ще влязат в сила от 1 декември тази година, предаде БТА.

Предвижда се в Силистра водата да поскъпне с 3.46 % до 1.82лв за 1 кубик без ДДС. Предвиденото поскъпване е близко до исканията на „В и К” дружествата и се налага заради поскъпването на тока и увеличените разходи на операторите за добиване на вода с помпи.


Продължават проверките за колани


Осемдесет и три случая на неизползване на обезопасителни колани са установили пътните полицаи от РУМВР - Силистра от 23 октомври до 10 ноември. В този период в страната се проведе акция на Пътната полиция под наслов „Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазните колани”. В рамките на акцията автоконтрольорите са проверили 1479 моторни превозни средства. Санкционирани са 75 шофьори на леки коли, 5 – на товарни автомобили и 3 пътници, които са засечени да пътуват без колани. Няма констатирани случаи на превозване на деца без обезопасителни системи.

На нарушителите са съставени 44 акта и са наложени 39 глоби по фиш. Освен паричната глоба от 50 лв., на водачите се отнемат и 8 контролни точки, напомнят от Пътна полиция и предупреждават, че контролът върху използването на коланите ще продължи.


Четири нови фирми сред длъжниците на НАП - Силистра


Четири нови фирми са вписани през октомври в списъка с некоректните клиенти на Териториалната дирекция на НАП в Силистра със задължения общо 85 543 лева. С най-голям борч сред новите длъжници е фирма „Соларис” ООД - с. Айдемир, задлъжняла към държавата с 29 545 лв. Останалите три нови фrрми са с дългове между 8 и 25 хиляди лв. Дружествата са първия публичен списък на длъжниците, в който са вписани фирми и физически лица без имущество за обезпечаване на задълженията.

Една фирма е отпаднала от публичния списък на длъжниците през миналия месецq поради изплащане на задължения в размер 9 580 лв., а две дружества от първия списък са предадени в АДВ за принудително изпълнение на задълженията им.

Общо 238 са фирмите и едноличните търговци от областта с неплатени данъци и осигуровки над 5 000 лв. От тях 203 са предадени в Агенцията за държавни вземания за принудително събиране на дължимите суми.

Забрана за напускане на границите на България е наложена на 63 лица от Силистренска област, които не са изплатили данъчните си задължения към бюджета.

За 78 души от Силистренска област публичните изпълнители са поискали от службата за контрол върху общоопасните средства на МВР неиздаване или отнемане на разрешителни за производство, търговия или пренасяне на взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Служителите на НАП - Силистра отново апелират към гражданите и търговските дружества да изплащат доброволно и своевременно данъчните и осигурителните си задължения към държавния бюджет.


14 младежки дискусионни клуба ще действат през тази учебна година


Общо 14 младежки дискусионни клуба ще действат през тази учебна година в 11 средни училища в областта. Те са част от проекта “Изкуството на дебата – изкуството на демокрацията” на неправителствената организация Център за младежки и образователни дейности. Това съобщи за в. “Дръстър ПРЕС” Габриела Миткова, ръководител на проекта.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Да направим училището привлекателно за младите хора”. Партньор по проекта е СОУ “Йордан Йовков” в с. Окорш.

Към момента 291 ученика са се включили от училища в Силистра, Дулово, Окорш и Тутракан. В началото на следващата година те ще проведат турнир по дебати в три кръга. Дебатите ще бъдат отборни, ще протекат по определен регламент и ще се оценяват от тричленно жури. Темите ще бъдат съгласувани с учениците.

По време на турнира по дебати учениците ще демонстрират своите развити умения за аргументиран рационален дебат. Други дейности по проекта са разработването на помагала за учители и за ученици, провеждането на публични дейности от клубовете и др.

В партньорското училище в с. Окорш ще бъде създаден дискусионен младежки център.

Няма коментари:

Публикуване на коментар