Бр.194/13 ноември 2009 г.

Ахмед Доган
гост на Областната конференция на ДПС

Днес в Силистра ще се проведе VІІ Областна конференция на ДПС. на форума ще бъдат избрани делегати, които ще представят партията в региона по време на Националната конференция на ДПС, която ще се проведе на 12 декември т.г.

Очаква се да бъде избран и нов областен лидер на Движението за права и свободи в Силистра.

Гости на форума ще бъдат председателят на Централния съвет на ДПС Ахмед Доган, евродепутатът Филиз Хюсменова, народни представители и членове на оперативното бюро на партията.

Конференцията започва в 14,00 ч. в ДТ" Сава Доброплодни”- Силистра.


20 години затвор за Сунай Ремзи

20 години затвор при първоначален строг режим присъди вчера Силистренският Окръжен съд за убиеца Сунай Ремзи.

Два дни продължи съдебното дело срещу него за убийството на 25-годишния Марин Маринов. По време на заседанието Сунай Ремзи е признал, че е умъртвил с пушка Маринов. По непотвърдена информация Ремзи му е дължал около 90 хиляди лева. По-късно чрез Интерпол убиецът е задържан и оставен в турски затвор. През месец февруари тази година той бе депортиран в България и му бе наложена мярка за неотклонение. Междувременно ДПС изключи Сунай Ремзи от партията и се разграничи от случая. В рамките на разследването се оказало, че пушката е била незаконно притежавана от Ремзи, тъй като той нямал разрешително. Наложената му за това присъда обаче – 3 години и 6 месеца, бе отменена според силата на закона, тъй като има по-тежко за излежаване наказание.Припомняме, че по трупа на Марин Маринов бяха открити следи и от огнестрелно, и от хладно оръжие.Освен присъдата от 20 години, съдебният състав определи кръвнина от 80 хиляди лева за десетгодишната дъщеря на убития чрез 25-годишната й майка Милена.

Валери Великов, адвокат на семейството на убития, коментира пред журналисти, че ще обсъдят дали присъдата ще бъде обжалвана пред Апелативен съд – Варна. Заяви, че присъдата е обективна, но не е достатъчна. От съда е взет под внимание фактът, че Сунай се е признал за виновен, но според Великов това не е достатъчно. Счита, че самопризнанията не са подкрепени от фактическата обстановка и от доказателствата. Поясни, че Сунай Ремзи е признал само първия изстрел и че не помни останалите, както и много други неща. Според психолозите, това било линия на защитата.

По време на процеса е трябвало да бъдат разпитани 14 души, но свидетелите са били по-малко. Прави чест на семейството на убития, че се държаха достойно и не се случиха очакваните ексцесии.

Дали ще се обжалва присъдата ще стане ясно след разговори със семейството на Маринов, но очакваме това да бъде направено от защитата на Ремзи. Ттова е обичайна процедура, допълни Валери Великов.

“Как ще гледаме две деца сираци с 80 хиляди лева?”, попита майката на Марин Румяна Костова. Отсъдиха кръвнина за дъщеря му Румяна, но той има и син – Стивън, който беше на 4 годинки, когато убиха баща му. Още детето не може да приеме мисълта, че татко му го няма – ако го попитате, казва че е отишъл да работи в чужбина и да изкара парички. Опитваме се да му обясним, но не става. Твърди, че един ден баща му ще се върне. Не ни удовлетворява присъдата, каза още тя. Това е жестоко убийство. Ако му дадат доживотна присъда, обещавам да няма други последствия за в бъдеще.

/На въпрос за какви последствия става дума, Румяна Костова заяви, че няма да коментира. Глас от роднините обаче каза, че това си е тяхна работа/.

Битува твърдението, че след убийството е заседавало т.нар. Мешере – съд на ромите, който е отсъдил смъртна присъда за Сунай Ремзи /Марин Маринов бе представител на местен ромски клан/.


Незаконен улов на риба в резервата „Сребърна” край Силистра


При проверка по подаден сигнал от граждани, че в резервата „Сребърна” край Силистра в местността „Камъка” има поставени рибарски мрежи, служители от териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Силистра изваждат 11 броя мрежи с обща дължина около 400 м. От мрежите са иззети 71 кг риба – каракуда. Мрежите са конфискувани в полза на държавата, а рибата ще бъде предоставена на Дома за стари хора в града.


148 проверки за изследване на противоепидемичния режим


148 проверки за изследване на противоепидемичния режим са извършили през октомври здравните инспектори от отдел "Противоепидемичен контрол" към РИОКОЗ – Силистра. Проби са взети от различни обекти - амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и други.

Инспекцията е извършена във връзка с изпълнение изискванията на наредбата забраняваща тютюнопушенето в лечебните заведения.

В 25 обекта (амбулатории на лични лекари, детски и социални заведения) е извършен противопаразитологичен контрол, относно изследване, диагностициране, съобщаване, лечение, регистрация и диспансеризация на малария, ехинококоза и други паразитози.

В 46 от проверените обекти е осъществен лабораторен контрол. Взети са 264 проби от ръце, инструменти, апаратура, постелъчно и работно облекло, външна среда и други, удостоверяващи качеството на дезинфекциите и стерилизациите в здравни и лечебни заведения. Установени са 22 проби с незадоволителен резултат (8 %).

При извършен противопаразитологичен контрол на детски и социални заведения от областта са взети 745 проби. Установени са 5 деца с ентеробиоза.

За констатирани при проверките нарушения инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол" са връчили 25 предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за изследване на контактните в заразните огнища.


Препълнена е клетката в силистренското депо за отпадъци


Превишения на количествата депонирани битови отпадъци на Регионално депо - Силистра отчетоха от русенската екоинспекция. В сега действащото Комплексно разрешително са записани 187 572 тона отпадъци на клетка. До момента количеството на депонираните отпадъци е 204 756 тона. Операторът на Регионалното депо в община Силистра е в процедура по издаване на ново Комплексно разрешително.

Експерти на РИОСВ - Русе извършиха 32 контролни проверки на обекти от територията на областите Русе, Разград и Силистра, съобщиха от екоинспекцията. Дадени са 78 предписания за спазване на екологичното законодателство. Директорът на РИОСВ - Русе е издал наказателни постановления в размер на 4 350 лева.


Няма регистрирани взривове от чревни инфекции


И през октомври продължава спада в заболеваемостта от чревни инфекции, като е регистрирано понижение в броя както на вирусните, така и на бактериалните инфекции, съобщиха от РИОКОЗ - Силистра .

Относителният дял на вирусните гастроентерити и ентероколити към общия брой регистрирани чревни заболявания е 90%. Бактериалните чревни инфекции са представени от 1 случай на салмонелоза и 2 дизентерии. Те са от различни населени места, без епидемиологична връзка помежду им. Няма регистрирани взривове от чревни инфекции.


Осигурени са достатъчни количества антивирусни препарати Тамифлу и Реленца за болниците от областта


В края на октомври рязко се е повишил броят на регистрираните болни с остри респираторни заболявания, съобщават от РИОКОЗ. Те са 222 при 91 за предходния месец. Най-висока е заболеваемостта при децата (възрастова група 5-19 г.), следвани от възрастните над 64 г.и малките деца (възрастова група 0-4 г.).

Във връзка с обявяването на грипната епидемия в областта на многопрофилните болници в региона са осигурени достатъчни количества от антивирусните препарати Тамифлу и Реленца. Те ще се използват за нуждите на рисковите групи – деца под 2 години и лица над 65-годишна възраст, бременни жени, лица с определени хронични заболявания, които водят до риск от усложнения от грип.

При наличие на оплаквания от респираторни инфекции е необходимо болните да се обръщат навреме към личния си лекар, с цел точна преценка на състоянието и своевременно започване на лечението, съветват специалистите от РИОКОЗ.

От изключителна важност е избягване на масови мероприятия и събиране на големи групи от хора в затворени помещения, както и спазването на добра лична хигиена и хигиенно-дезинфекционен режим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар