Кръст край Дунав ще спомня за светците

До областния управител е изпратено писмо от Доростолската епархия, в което се упоменава за взето решение за издигане 12-метров кръст на края Дунав, на който да бъдат изписани имената на 12 доростолски мъченици и на 11 епископи. Идеята за това е на Доростолския митрополит Иларион. Патриаршеският кръст ще бъде от желязо и ще бъде инсталиран върху тристъпален триножник, върху крепостната стена на брега на реката. 
За да се случи това, са нужни решение на Общинския съвет и финансиране.


Мраморни колони за над 100 хил. евро са откраднати – няма виновни

В рамките на три години са започнати и са прекратени три дела от Районната прокуратура за кражбата на мраморни колони от древния Рим, част от лапидариума на Историческия музей. Делата са прекратени, защото нямали голяма обществена значимост, съобщи Георги Атанасов, ст.н.с. и началник на отдел “Археология” в Регионалния исторически музей в Силистра. Подобни находки се намират на 50 години веднъж, а ние имахме един от най-хубавите мраморни капители в тази част на България. Само фигурата на „Римлянката” е оценена на 60 000 евро. Никой от разследващите органи не попита за стойността на тези паметници, които са част от националното културно-историческо наследство, допълни Георги Атанасов. 
Според него те не са изнесени зад граница, но е сигурен, че красят двора на нечия вила. 
В разговор с журналисти той сподели и друга тревога. Само в Силистра са унищожени 20 указателни табели, маркиращи исторически паметници. Те бяха поставени по общ българо-румънски проект на територията на цяла Добруджа. Само тези в Силистра са надраскани с графити, почеркът на които показва, че са дело на един и същ човек, категоричен е Атанасов. 


Бат`Бойко идва на проверка в края на месеца

Бойко Борисов пристига на 31 март в Силистра и ще научи за конфронтацията между представителите на местната власт: Общински съвет – кметски екип.
Това съобщи силистренският градоначалник, като поясни, че бат`Бойко пристига по негова лична покана.
Писмото с предложения за корекции в бюджет`2009 кметът Андонов нарече „писмо с 20 безумни предложения!”
Явно, че подготвилите това писмо, визирам председателя на Общинския съвет, не си е направил труда да прочете ЗМСМА, където се визира кой какви функции и правомощия има. Но като стане кмет един ден, ако стане, но дай Боже да не стане, че ще бъде гибел за Силистра, тогава ще има право да прекратява и сключва договори. Няма да се впускам повече в подробности. Под нивото ми е да се хвърля топката толкова ниско и елементарно, категоричен бе инж. Иво Андонов.
Имам информация за напрежение и в самата група съветници на ГЕРБ, които са притеснени от поведението на Александър Сабанов, допълни кметът.
Коментара по темата за корекциите на проекто-общинския бюджет Иво Андонов завърши, перифразирайки премиера Станишев и столичния кмет Борисов, заявявайки, че може да има различия в мненията и становищата, но в крайна сметка каузата е една – Силистра и всички ние живеем и работим за нея.


Общинските съветници предлагат 20 промени в бюджет`2009 

В отговор на писмо на кмета Иво Андонов до председателя на Общинския съвет и местихте парламентаристи, вече са готови предложенията за промени в бюджет`2009, чието приемане бе отложено на фаталният петък 13-ти февруари. Тогава бяха уволнени и двама от заместник-кметовете в община Силистра, като представители на политическите партии, гласували против приемането на общинския бюджет.
Във времето до днес съветниците проведоха срещи на кметовете на населени места в Силистренска община и с директорите на училища и детски градини, за да консултират с тях какви промени да бъдат направени. 
20 са предложенията в писмото на Александър Сабанов до кметът Иво Андонов. Те са за прекратяване на всички граждански и консултантски договори, докато не бъдат одобрени от Общинския съвет и подновени. Съкращаване на работещите в пенсионна възраст, редуциране на разходите за концерти и фестивали, както и тези за телефони. 
Сто хиляди по-малко да се отделят за „Озеленяване”, да се намалят командировките в чужбина, а парите да се прехвърлят за жилищно строителство и благоустрояване


„Общинска полиция” глоби чужденци за замърсяване на околната среда

Инспектори от общинския отдел „Сигурност и опазване на обществения ред” глобиха шофьори на два автобуса с чужда регистрация, замърсяващи района около чешмата на Осми пост. Това съобщи ръководителят на патрулиращото звено старши инспектор Валери Великов.
Патрулен автомобил веднага пристигнал на мястото на нарушението по сигнал на гражданин. В района на чешмата между бензиностанцията на изхода на Силистра и Регионалното депо за битови отпадъци инспекторите установили, че двама шофьори ползват паркинга на чешмата за автомивка. Междувременно пътуващите туристи изчаквали търпеливо хигиенизирането на возилата. На водачите на двата автобуса са наложени глоби с фиш в размер на 50 лева по Наредбата за опазване на обществения ред и чистотата в общината. Автобусите са отпътували веднага. 
Подобни нарушения са установявани неколкократно при Чатал чешма и в района на факултета на Русенския университет. Там вече са поставени табели, забраняващи ползването на крайпътните чешми за битови нужди. Инспекторите следят за спазването на забраната. Нарушенията са намалели значително.
В общинското звено за сигурност и опазване на обществения ред се приемат сигнали от граждани на стационарен номер 820-658 и мобилен – 0888 998 208.


РИОСВ пише актове на риболовци
Глобяват и за заустване на отпадни води с превишени емисионни норми 


Експерти на РИОСВ-Русе съставиха 12 акта за установяване на административни нарушения миналата седмица, в резултат на контролната дейност. 5 от актовте са на физически лица за незаконна дейност на територията на Поддържан резерват „Сребърна”. Лицата са извършвали риболовна дейност, която към настоящия момент не е разрешена и на необозначени за целта места. Иззети са им самоделно направените въдици. В такива случаи законът предвижда индивидуална глоба в размер от 5 до 100 лева. 
На „В и К” - Силистра е съставен акт за заустване на отпадни води в река Дунав над емисионните ограничения, определени в специализирана наредба. За заустване на отпадни води в канализационната система и превишения на емисионните норми, записани в договара с „В и К”- дружествата, са съставени актове на „Оргтехника” АД - Силистра и „Оргахим” АД – Русе.

Канят радиобоса Валери Тодоров на Среща на поколенията 

Шефът на БНР Валери Тодоров и предшественикът му Иван Обретенов, който бе начело на държавната електронна медия през 90-те години, са поканени на Среща на поколенията в родното си село Гарван, което е край река Дунав, съобщи кметицата на селото Славка Ганева. Над 100 български интелектуалци са приели поканата да бъдат на тържество на 2 май в селото, за да уважат идеята на кметството. Сред поканените са историкът проф. Казимир Попкконстантинов, ексзам.-ректорът на Югозападния университет Петър Николов, шефката на Здравната каса в Силистра д-р Снежана Нончева и др., както и представители на лекарското и учителското съсловия.



1 час на тъмно – „Часът на земята”
 
Деца от клуба по астрономия към Ученическата обсерватория в Силистра и техните родители ще направят оценка на светлинната замърсеност над Силистра довечера. Това съобщи ръководителката на обсерваторията Марлена Любенова.  
Оценяването става чрез броене на звездите в съзвездието Орион. То се състои от 7 ярки звезди, които след залез слънце веднага стават видими на небосвода. Замърсеността се оценява по възходяща скала от 1 до 8. Специалистите твърдят, че светлинната замърсеност представлява прекомерна осветеност, която пречи на съня на хората, на популацията на някои животински видове и консумира огромна природна енергия, нарушаваща баланса в околната среда. 
С тази инициатива подрастващите астрономи се присъединяват към световната инициатива „Часът на планетата Земя”. В отворено писмо до кметовете на общини Асоциацията на еколозите призоваха: „На 28 март в 20:30 часа хора от цял свят ще демонстрират загрижеността си към бъдещето на планетата Земя, като направят нещо съвсем простичко, но изключително забележимо – те ще загасят осветлението в домовете си или на административните и обществени сгради за един час. Присъединете се към инициативата „Часът на Земята” и участвайте, като на 28 март в 20:30 часа за 1 час изключете осветлението на вашите домове, офиси и сгради.Нека покажем, че не сме безразлични, че съдбата на нашите деца е в наши ръце и ние няма да останем безучастни!”


Няма коментари:

Публикуване на коментар