Припадна вратарят на “Доростол” Силистра на мач в Шабла

21-годишният вратар на “Доростол”-Силистра Добромир Илиев е на лечение във варненска болница, след като припадна на стадиона в град Шабла в първия мач в подновеното преди няколко дни първенство на “В” Североизточната аматьорска група, съобщи президентът на силистренския клуб Милен Пенчев, заместник-кмет по финансите на общината.
Фалът станал на полувремето на мача, когато на възпитаника на варненската футболна школа му прилошало. Веднага е откаран в болницата в Добрич, където станало ясно, че най-вероятно има кръвоизлив в мозъка. Тези дни му правят изследвания в родния град, включително и кардиографии за установяване на заболяването.
Илиев е в състава на “Доростол” от началото на първенството, а е дошъл от Бяла. Правени са му изследвания и не е имал никакви оплаквания. Предполага се, става дума за заболяване още от детството, дало отражение в началото на кариерата на обещаващия вратар.
0:0 завърши мачът “Шабла”-“Доростол”. Силистренци продължават да таят надежда за “Б”-група, съобщиха от щаба на отбора, чийто треньор за втори път в кариерата си е една от легедните на “Левски” Георги Иванов-Геша.

“13 нули” в корема на младеж от Алфатар

За стар инцидент съобщи вчера бюлетинът на МВР-Силистра. 26-годишният С.Р. от град Алфатар бил прострелян при неволен изстрел с пушка пред портата на дома на семейната къща в кв. Попово, който е част от града, съобщиха от ОДМВР-Силистра. Инцидентът с живеещия във Варна алфатарец е станал на 1 март, но за него съобщиха преди ден-два от полицията. 
39-годишен мъж от село Зариче, Шуменско, дошъл да продаде за 200 лева старата си пушка на ловеца от добруджанския град, но при подаването на оръжието, за да бъде разгледано от купувача, то гръмнало и ранило домакина в областта на корема. Направена му е операция в болницата в Силистра и нямало опасност за живота на пострадалия младеж. 
“Участниците в инцидента не са криминално проявени, станал е неволно, а патронът в цевта е от най-големите, известни на ловците като “13 нули”, заяви за “24 часа” главен инспектор Димитър Петров, началник на РУ на МВР - Силистра.


260 силистренци се разплатиха 
в първия ден на кампанията за събиране на местни данъци и такси
 Нито лев за такса куче



Близо 260 силистренци са платили задълженията си вчера, в първия ден от началото на кампанията за плащане на тазгодишните данъци и такси за сгради, автомобили и битова смет, съобщи ръководителят на общинската данъчна служба Анчо Вълковски. 
От началото на годината до сега в местната данъчна служба са постъпили над 200 хиляди лева от такса битови отпадъци, патентен данък, МПС и др.
Все още обаче никой не е внесъл и лев в графата такса-куче.
По информация на Вълковски общо 58 хиляди партиди се очаква да бъдат платени за данък сгради и около 30 хиляди партиди- за моторно-превозните средства. 
Припомняме, че до края на април гражданите, които заплатят пълния размер на данък сгради и такса смет, ще могат да се възползват от 5 %-на отстъпка. 



От Дунав до Пиринеите- да развием съзнание за опазване на околната среда

Вчера учениците, изучаващи френски език в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров” в Силистра, посрещнаха своите гости от професионалното училище в град Тарб, Южна Франция.
Те са тук по повод реализацията на двустранния проект на тема “От Дунава до Пиринеите- да развием съзнание за опазване на околната среда”.
Младежите от Франция ще бъдат в Силистра цяла седмица, като ще имат възможност да посетят историческите забележителности на града.
Възпитаниците на ПГСУАУ “Атанас Буров” представиха на гостите с кратка мултимедийна презентация Силистра, историческите забележителности и екологичните проблеми, който са проблем и на света.
Дочка Милушева, директор на учебното заведение, посрещна гостите с много топлота и в кратко експозе ги запозна с историята на училището, специалностите и проектите, по които работят. Тя изказа своето задоволство от факта, че този проект успява да реализира основните си цели.
“Учениците от двете училища ще имат възможност да обменят опит и да съчетаят полезното с приятното. Нашите възпитаници ще си проверят и знанията по френски език, а и защо не да се зароди истинско приятелство между тях”- каза с усмивка Д. Милушева.
От своя страна френските гости представиха своя град Тарб, историческите местности и разказаха малко повече за гимназията в града си.
В учебното заведение се обучават над 1000 ученици, като специалностите са основно технически. Гостите са подготвили макет на екокъща, която ще се монтира в сградата на силистренското училище.
“Нашите ученици проявиха интерес към темата за алтернативните енергийни източници и с удоволствие работим вече година върху този проект. Радваме се, че имаме удоволствието да сме във вашия град. Този макет бе представен и на “Фестивала на гимназиите” в град Тулуза”- казаха преподавателите от град Тарб.
Участниците в проекта от ПГСУАУ “Атанас Буров” във фоайето на училищната сграда представиха и изложба на тема “Естествена енергия от слънце, вода, въздух и атом. Силата на алтернативните изобретения, когато подражаваме на природата”.


C'est la vie

Rendez-vous на две поколения


В галерия „АРТСТИЛ” в Силистра среща си дадоха две поколения творци.
Своите картини изложиха Руфи Мустафа и Галина Илиева. Живопис, рисунка, графика и керамика.
Не просто представители на различни възрасти, но и на различни професионални търсения.
Инж.Руфи Мустафа, шеф на Областно пътно управление, лидер на общинската организация на ДПС и старейшина в градския парламент.
На журналисти и колеги познат като работохолик и повече от професионалист в сферата, в която работи. Дори педантичен. Не говори много, но всяка дума е на мястото си. Няма недовършена работа. За мнозина фактът, че е майстор на четката, бе изненада. Не бяха изненадани обаче неговите съученици и приятели от младежките години, които шушукаха, че едни картини са ги виждали вече и питаха за другите. 
Не е рисувал истински от 1964 година. Не слага в числото плакатите и агит-таблата за манифестации.
Едва ли ще започна отново, казва той. Но никога не е късно човек да се обърне към себе си и да си даде сметка кое е онова, което му дарява спокойствие и хармония.
Не така стоят нещата при 27-годишната Галина Илиева. Учила в Троян „реставрация на керамика”, следва „графика” в Шумен, печели награди от Италия. В творческата си биография има вече една самостоятелна изложба – тук в Силистра, това е втората. 
Десетки приятели и колеги на художниците поднасяха своите поздравления през целия ден.
Не случайно бе избрана и датата 3март. Националният празник на България се превърна в личен за двамата творци.




Няма коментари:

Публикуване на коментар