Калипетрово`2009
IX Национален фестивал на кукерите
Родолюбие, фолклор, танцова магия и благословия


Девет групи, над 300 участникаци, и три пъти повече зрители …Това е краткото описание на провелия се за девети път в силистренското село Калипетрово Национален фестивал на кукерите. По регламент периодичността му е на 2 години и има за цел издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи.
Ако трябва обаче да разкажем с повече думи и цвят онова, което се случи в съботния ден, ще е нужно да споменем, че среща си дадоха българските традиции от различни краища на страната. Нрави, съхранени от миналото, обичаи – предаващи се от поколение на поколение.
Тръпката от това, кой ще се представи най-добре, се усещаше във всяко движение, във всеки звук, който издаваха чановете…
Гостуваха кукерски групи от селата Бозвелийско и Добрина /Варна/, Джерман /Дупница/, Търнава и Черган /Ямбол/ и от румънското село Липница. Силистренска област се представи достойно благодарение групите на домакините от Калипетрово, както и тези от селата Професор Иширково, община Силистра и с. Варненци, Тутраканска община.
Гости на фестивала бяха кметът на Силистра Иво Андонов, Нели Стоилова, зам.-кмет „Хуманитарни дейности”, и Александър Сабанов, председател на местния парламент. На танците и музиката се насладиха и общински съветници от почти целия политически спектър представен в региона.  

Участниците във кукерския фестивал се бориха за награда в три категории. За автентичност при представяне на обряд или фрагмент от него първо място заеха кукерите от Черган, Ямболско, а второ – младежите от с.Професор Иширково. За обреден костюм, маска и реквизит награди получиха съставите от Варненци, Търнава и Добрина, а за оригинален обреден танц, музика и благословия – тези на Джерман, Бозвейлиско и Липница.
Община Силистра връчи специална награда за традиции и приемственост на кукерската група от Калипетрово.
 Наградният фонд бе от 1500 лв., като спонсори на фестивала освен местни фирми и Силистренска община са били и партиите ГЕРБ и БСП.

Калипетрово е едно от малкото селища в страната, където така чисто е запазен кукерският празник. Кукерската дружина в селото датира още от края на ХVІІІ век, а от 1940 г. е жанр от художествената самодейност на читалището.
В Калипетрово кукерите се събират на Сирни Заговезни и обикалят цялото село, като благославят всеки дом за здраве и берекет, прогонват злото от хората и къщите с думите: “Да потъне вдън земя злото – да царува доброто”. Кукерският състав при читалище “Пробуда” е носител на сребърен и два златни медала от Международния фестивал на кукерите и сурвакарите в Перник; Специална награда от Националните фестивали в Ямбол, Стара Загора, Сливен. Участник е във фестивала на пролетните игри и обичаи в Пъдарево, Севлиево, Търговище, Габрово, Златни пясъци и други местни, общински, регионални и национални празници.

Булка, дяволчета и кукери, които ги пазят, циганин, циганка и циганче са основните персонажи в това силистренско село. Неизменна част от групата е и музикантът. Когато се съберат на площада в края на деня, иширковци се опитват да откраднат дяволче или да скочат на булката, но с пожелания за здраве получават солидна порция пердах. По избор можете да си изберете кукерите да ви изиграят хоро, да направят кушия или просто да хванат циганката и да я ступат. Боят лекува – това е основната максима на кукерите в с. Иширково и с удоволствие размахват гегите.


Румънските гости посветиха танца си на пролетта. И в него сблъсъкът е между доброто и злото. Плашат лошите сили, пропъждат студа и правят място на пролетта.Те разказаха, че в тяхната страна няма такъв обичай, но че в тяхното село е запазен, тъй като са потомци на българи-преселници. Преди две години в Калипетрово гостуваха пък етнически българи от друго румънско село – Брънещи.“Дяволите” от село Варненци, Тутраканско, изпълниха обичай, останал от векове край бреговете на река Дунав. Двайсет ергени от селото пресъздават легендата за еничари, които си сложили православни кръстове, за да гонят чуждоземците от родните си земи. Всеки един от костюмите се шие за месец, а се облича за повече от час. 

  
Участниците от Чарган изпълниха обичая заораване. Предвождани от основните маскарадни персонажи - булката и младоженеца, над 40 кукери на възраст от 10 до 40 години разлюляха хлопките. 
Невероятен колорит внесоха и кукерите от Джерман, които се готвят цяла година, като най-много грижи полагат за костюмите и чановете. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар