15-те млн. лева ще ги решават в четвъртък

По всяка вероятност тази седмица правителството ще приеме допълнителна инвестиционна програма, която ще даде отговор на икономическите потребности на нашите стопански субекти в момент, когато външното финансиране е затруднено, заяви в Силистра зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Размерът на тази програма е от 250 милиона лева. Ресурс ще има и за Силистренска област, коментира Ананиев. Освен това се надявам с това постановление да бъде регламентирана и сумата, която правителството прие като ангажимент за извозването на софийския боклук. Ресурсът няма да е по-малък от 15 милиона лева само за Силистра. Подобно финансиране ще има и през следващата 2010 година. Очакваме това да се случи в четвъртък, каза Кирил Ананиев.



Меморандум за моста Силистра-Кълъраш през април?

До края на месец април се очаква да бъде подписан меморандум между двете страни за изграждането на два моста над Дунав – при Оряхово –Бекет и Силистра – Кълъраш. Това съобщи областният управител Светлана Великова, позовавайки се на българския посланик в Румъния Валентин Радомирски. 
Ако това стане, би следвало да се започнат конкретни преговори и процедури.
Припомняме, че министрите на транспорта на България и Румъния - Петър Мутафчиев и Раду Берчяну, постигнаха преди две седмици договореност да подкрепят различни инициативи за изграждане на нови мостови връзки над река Дунав по протежението на българо-румънския граничен участък. Водеща страна при проучванията и изграждането на моста Оряхово-Бекет ще бъде Румъния, а за Силистра-Кълъраш - България.



България е сред най-стабилните финансово страни в ЕС

Това заяви в Силистра вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин и определи последните четири години като най-добрите от последните двадесет. И ако тази тенденция на динамично развитие се запази, то съвсем няма да сме последни в ЕС, допълни той.
Визитата в региона имаше за цел да срещне представители на правителството и депутати с обществеността. Във VIP-отбора се включиха още Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите, Иван Токаджиев, зам.-министър на културата, Ангел Иванов, зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, Владимир Топенчаров от Изпълнителното бюро на БСП, Руденко Йорданов депутат от Русе, и Добромир Гущеров, народен представител от Силистра.
Основен акцент на срещите бе да се коментира с хората какво се е случило през четирите години от управлението на тройната коалиция. 
Вредно е да се натрупват излишни напрежения. Бюджетните постъпления от началото на годината показват, че средствата трябва да се разходват разумно. Това обаче съвсем не означава, че държавата е фалирала, коментира вицепремиерът. От своя страна зам.-финансовият министър Кирил Ананиев заяви,че не се използват всички средства от бюджетите на ведомствата и според това как върви събираемостта през годината, може да се наложи вътрешно свиване. Говорим обаче за преструктуриране на приоритети и политики. 
Ивайло КАЛФИН:
Големите европейски икономики са в рецесия и това се отразява на България, макар и непряко. Вече се усеща ефектът, тъй като ние сме отворена икономика и 60 процента от износът ни е за страните от Евросъюза, а когато се свиват икономиките, намаляват поръчките и пазарите. Това е нещо, което се вижда вече. Важно е обаче да се знае, че
България е една от страните, която е най-стабилна финансово в рамките на ЕС. Ние сме с нисък дълг, високи резерви, стабилен бюджет и финанси, с бюджетен излишък.

Последното нещо, което трябва да се направи, е да си внушаваме колко е страшно сега и още колко лошо ще стане. Това посочи Калфин по повод решението на вътрешния министър Михаил Миков за засилване на полицейското присъствие на улицата заради финансовата криза. Трябва да се действа точно обратното. Да се реагира хладнокръвно и адекватно на това, което се случва в икономическата среда около нас. Не очаквам бум на престъпността, просто защото държавата и държавните институции работят така, както и досега, допълни вицепремиерът. 

По повод коментарите на лидера на ДСБ Иван Костов, че мегапроектите в държавата трябва да бъдат замразени, визирайки АЕЦ „Белене”, Ивайло Калфин заяви, че е вредно да се отказваме от тях. За първи път правителството започна да мисли за енергийни проекти стратегически. ЕС отпуска 5 милиарда евро не за да подпомага просто бюджетите, а за да се инвестира в енергетика и нови технологии. Точно сега трябва да се правят инвестиции, които ще променят българската икономика, категоричен бе Калфин. 



ВМРО-Силистра чукна 10 години


Добра оценка даде лидера на ВМРО Красимир Каракачанов на организацията в Силистра. Вчера бе политическата структура отбеляза десет години от своето обособяване в крайдунавския град. Отдадено бе дължимото и на лидерът на ВМРО тук Милен Пенчев, който е член на организацията от самото й създаване. Отчетено бе, че ВМРО в Силистра е успяла да извоюва своето място в обществения и политически живот. Милен Пенчев е финансист №1 в община Силистра

Красимир КАРАКАЧАНОВ, лидер на ВМРО-БНД и председател на Движение “Напред”:
Ние се отличаваме от останалите по това, чене даваме празни надежди и не лъжем избирателите си, заяви Красимир Каракачанов. Нашите структури отстояват принципите си и защитават българския национален интерес без да променят позицията си. Когато има постоянство, последователност и личен морал в политиката, хората го оценяват. Силистра е умален вид на всичкото това и е пример, който заслужава да се посочва.Ние залагаме на експертния принцип. На българското правителство му трябват грамотни и компетентни хора, последователи на принципите на българския интерес.”
На юбилейното тържество присъстваха и лидери на други политически партии, както и кметът на общината инж. Иво Андонов.
Лидерът на ВМРО-БНД подари на структурата в Силистра Албум-алманах „Македония", издаден през 1931 година.
Той уточни, че в изданието са допълнени събитията след 1931г., отразяващи революционната борба на ВМРО до 40-те години, както и освобождението на Македония през 1941 г.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар