След обилните валежи 
Дунав с най-голямо покачване при Силистра 



Нивото на река Дунав при Силистра продължи устойчивото си покачване от последните пет дни, като вчера достигна 510 см. Най-голямо покачване има при Силистра – 50 см, а при Видин е 22 см. 
Шефът на „Гражданска защита” Явор Минков заяви, че критичното ниво на Дунав е 777 см и в Силистра засега не е необходимо въвеждане на авариен план за наблюдение на реката.
Прогнозите за следващите пет дни са за нови покачвания нивото на Дунав при Силистра средно с по 30-40 см на денонощие.
Опасност от заливане може да се наблюдава в следващите дни при брега на Дунав в близост до тутраканското село Пожарево, информираха специалистите от “Гражданска защита”.


 
Национална кампания за прегледи за рак на гърдата
Всяка година заболяват на 3 500 жени


Това показва статистика обобщаваща данни от цялата страна. Само за два дни вече са прегледани 80 жени от Силистра. Това съобщи вчера областният управител Светлана Великова.
Припомняме, че от понеделник кампания за прегледи за рак на гърдата.
Екипът осъществяваш прегледите се срещна с журналисти.
Д-р Елмира Павлова е управител на Националния онкологичен медицински център. Тя и екипът й не за първи път организират подобна инициатива. За 4 години са направени над 15 000 прегледа из цялата страна. Идеята на д-р Павлова е кампанията за борба с рака на гърдата да достигне и до по-отдалечените от столицата места. В Брифинга участваха още доц. д-р Петранка Троянова – изпълнителен директор на „Специализирана болница за активно лечение по онкология- ЕАД”- София и д-р Иво Гергов. 
“За нас е удоволствие да работим с колегите от МБАЛ- Силистра. Надяваме се, че нашите усилия срещу рака на гърдата ще доведат до успехи и ще работим в името на укрепване здравето на нашето население. Най- важното е, че ние трябва да се борим с онкологичните заболявания, да ги контролираме, за да можем да намалим смъртността и заболелите от тази коварна болест. Статистиката показва, че 4-5 жени на 1 000 прегледани имат рак на гърдата. Всяка година у нас заболяват над 3 500 жени. 1800 умират за една година.- каза доц. д-р Троянова. 
Вече четвърта година Националният онкологичен медицински център води борба с рака на млечната жлеза. Основните дейности на центъра са консултативни прегледи,медико-диагностични изследвания, диагностика, лечение и рехабилитация на болни, наблюдение на онкологично болни, пациенти с преканцерози и лица с висок риск за злокачествени заболявания.
“Ние смятаме, че така нареченият скрининг на популационно ниво в областта на онкологичните заболявания е изключително важно, за да може да се постави раннна диагностика в различните медицински насоки в онкологията. За да може да помогнем на жените, много важно е заболяванията да бъдат диагностицирани в първи клиничен стадий. След като се установи диагностика на онкологичното заболяване, пациентите биват насочвани за провеждане на лъчотерапия, на лекарствена терапия или химиотерапия съответно в СБАЛО- София. През тези четири години ние осъществихме профилактически прегледи на над 15 308 жени от 88 населени места. Целта ни е да достигнем до всички градове и села в различни
краища на България - заяви д-р Елмира Павлова.
Тя благодари на областия управител Светлана Великова, както за добрата организация, така и за чисто човешката гледна точка и за социалната й политика относно опазване здравето на жените в Силистренския регион.
Мобилният мамограф е дарен от компания АВОН и всяка година тя дарява на 10 общини безплатни прегледи и 1000 безплатни на територията на центъра.
Подписано е споразумение между д-р Даниела Костадинова, изпълнителен директор на Силистренската болница и д-р Петранка Троянова екипи от Националната онкологична болница да идват всеки месец в МБАЛ – Силистра и да провеждат консултации с онкоболните от региона.
През април екипът за платени прегледи за рак на гърдата. ще бъде на територията на община Тутракан.
Инициативата за кампанията в Силистра е на областният управител Светлана Великова, като основните спонсори са бизнесмените Явор Георгиев и Иван Нарлев.

Министри и депутати пътуват към Силистра

В петък народните представители от Коалиция за България –Добромир Гущеров, Руденко Йорданов, Румен Петков и Никола Гочев, заедно с вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и зам.-министрите на културата, финансите и държавната администрация Иван Токаджиев, Кирил Ананиев и Ангел Иванов ще участват в поредица от срещи с гражданите на Силистренска област.
Първата е от 16.00 ч. в салона на Кукления театър – Силистра.
Два часа по-късно по график ще започнат и срещите в останалите общини на Силистренска област.
Целта е представителите на законодателната и изпълнителна власт е да се запознаят с проблемите на хората по места. В рамките на посещенията ще бъде представено изпълненото от приоритетите на правителството през този управленски мандат.
Гражданите ще получат подробна информация за мерките, предвидени в плана ”Станишев” за ограничаване на негативните ефекти от световната икономическа и финансова криза, за икономическите стимули и устойчиво развитие на страната ни през следващите години.

С близо 20 хиляди лева са подпомогнати 75 бедни семейства
 
На 75 бедни семейства общината в Силистра е отпуснала еднократна помощ през 2008 година по предложение на Обществения съвет за социално подпомагане и услуги, показват данните от отчета на организацията. Изразходвани са близо 20 хил.лв. от утвърдения от местния парламент фонд, включен в бюджета на общината за миналата година.
На 13 март от 15.00 часа ще се проведе първото за новата година заседание на Обществения съвет, съобщи неговият председател и заместник-кмет по здравеопазване и социална политика Светлана Боева. Ще бъде представена информация за развитието на социалните услуги в общината и предвидените дейности за 2009 година. Събраните от началото на годината молби от крайно нуждаещи се граждани ще бъдат разгледани допълнително, след като бъде приет бюджетът на общината за 2009 година, съобщиха от Обществения съвет по социално подпомагане и услуги.

Започна подготовката за голямото миене

Фирмите за хигиенизиране „Синева” и „Ербауер” вече втора седмица чистят улиците и тротоарите от зимното опесъчаване. Използвайки благоприятното време, работниците по озеленяване подрязват храстите в междублоковите пространства и в парка.
Това е част от подготовката на Силистра за Великденските празници, съобщи отговорникът по чистотата в общината Ангел Недков.
След около десетина дни ще започне и голямото миене в града. В плана са включени 24 улици и площади. Обикновено този процес продължава около 25 дни, тъй като работят 4 машини.
Общината има готовност да предотврати струпването на битови отпадъци в жилищните комплекси през почивните дни. Обикновено това е времето, в което кооперациите се организират и почистват около блоковете и освежават градинките пред тях. Дори се обмисля възможност да бъдат поощрени най-добрите стопани.


Събота- краен срок за декларациите по ДДС

В края на тази седмица изтича срокът за подаване справките-декларации и отчетните регистри за всички физически и юридически лица, регистрирани по ДДС, съобщиха от НАП - Силистра.
Последната дата е 14 март, събота, която с решение на Министерския съвет е работен ден. В този случай не важи правилото за последен срок да се приема първият работен ден след почивни дни. Задължените лица, които не се съобразят с това и пропуснат да подадат справките-декларации по ДДС, ще бъдат санкционирани с по 500 лв.
Документите могат да се подадат и по интернет с електронен подпис, което се практикува от известно време и от силистренски фирми, допълват от НАП.


Общината планира да работи с организации на различните етноси 

Да бъдат приобщени формални и неформални организации на етносите, живеещи на територията на Силистренска община, е едно от желанията на Общинския съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси през тази година. Това съобщи неговият председател и заместник-кмет по хуманитарни дейности Нели Стоилова. 
Предложението е записано в Общинската програма за интеграция на малцинствата. Сред дейностите, планирани за 2009 година, е предвидено участие в информационни кампании на здравна тематика, съвместно организирани със специализираните институции и експертите по здравеопазване и социална политика в общината. Традиционно ще има срещи - дискусии, конкурси, изложби, семинари, детски лагери и образователни инициативи на теми, свързани с толерантността, добросъседството и защита правата на човека. 
Тъй като Общинският съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси няма определен бюджет, предвидените за дейностите средства ще бъдат в рамките на дирекцията по хуманитарни дейности, заяви заместник-кметът Нели Стоилова. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар