Ветерани почетоха загиналите в битката при Драва 

Панахида и венци за подвига на бойците от 31-ви Силистренски полк 


Венци и цветя положиха ветерани от войните вчера пред паметника на загиналите от 31 – ви пехотен Силистренски полк в града по повод 64 години от Дравската епопея.  
В отбелязването на паметната годишнина участие взеха и представители на ветераните от съседния ни румънски град Кълъраш – заместник-кметът Куцар Николае, полковник Дино Стелиан и полковникът от запаса Константин Бодуру, завеждащ военно-отчетния отдел в общината.  
Румънските гости и ветераните от войните бяха посрещнати от областния управител Светлана Великова още в ранните сутрешни часове пред православния храм “Св. св. Петър и Павел” в Силистра. Там бе отслужена панахида в памет на загиналите в Дравската епопея от Силистренска област. Присъстваха около 20 ветерани от славния 31 – ви Силистренски полк, оцелели в тези епични сражения. Развълнувани, те запалиха свещи за загиналите си събратя по оръжие, а след панахидата, както е прието, им бяха раздадени варено жито, пита и вино. 
Припомнен бе подвигът на нашите бойци. Както е известно, общо 509 войници от 31 – ви полк са загубили живота си през Втората световна война, а 375 от тях са оставили костите си по бойните полета в Унгария по време на Дравската операция от 6 до 20 март 1945 г. 
Паметта на героично загиналите наши бойци в тези сражения бе почетена по инициатива на областното ръководство на ветераните от войните в Силистра с председател Атанас Русев. Тяхна е и идеята да се направи Стена на славата, която да бъде сложена в близост до паметника на 31-ви полк в града. Предстоящото й изграждане бе една от темите на последвалата среща, чиито домакин беше областният управител Светлана Великова. В нея се включиха и тримата румънски гости, които споделиха общите си впечатления от създадените връзки със силистренските ветерани. Преди да отпътуват, гостите от Кълъраш посетиха Дома за стари хора в Силистра.


Ветеранът бай Кольо: 
Помня всичко по дати 


86 – годишният Кольо Вълков Колев, родом от с. Поп Кралево, ветеран от 31-ви Силистренски полк, разказва за героизма на българските войници по време на Дравската епопея:
- Бях само на 21 години, когато участвах в боевете при Драва в Унгария. Първо бях минохвъргач, а във втората фаза на Отечествената война участвах като коневод. На 5 март целия полк ни вдигнаха по тревога и започнаха страшни сражения. Влязохме в боя. Една след друга следваха атаките и контраатаките от наша страна. Прояви се масов героизъм от нашия полк. Най – големият бой беше на 10 март, когато паднаха 270 от нашите бойци. Не мислех за нищо, влизах в сраженията само с мисълта да успеем да забавим настъплението на немците. За два дена толкова мини се изсипаха върху нас, че още не мога да забравя тези моменти. Помня всичко по дати. След 12 март вече започна общо настъпление. Това бяха осем дни и нощи на героизъм. На 19 март, когато хитлеристката съпротива беше вече сломена, бяха принудени отново да се оттеглят отвъд река Драва. 

Европейски парламент 

Филиз Хюсменова пледира да се актуализират националните планове за равнопоставеност
Евродепутатът призова за по-активна и адекватна политика към двата пола в условията на криза

Страсбург

Филиз Хюсменова, българската представителка в Европейския парламент, привлече вниманието към политиката за равенството на половете в речта си при откриването на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург в понеделник вечерта.
Много хора смятат, че тази политика е насочена само към жените, в преследване на еднаква с мъжете трудова заетост, заплащане, свободно време, заговори евродепутатът от АЛДЕ, ДПС. И в икономическа криза подобни цели са актуални, но политиката за равенство следва да се обърне повече към мъжете, заяви Хюсменова. Кризата влияе на пазара на труда и има предпоставки повече от тях да остават без работа поради по-високото им заплащане, съкращенията във финансовия сектор и на трудоемки производства, мотивира се тя ден след Международния празник на жените.
Българската ораторка изтъкна още, че растат възможностите мъжете да вземат по-голямо участие в семейния живот и по този начин ще се извършва проникване между стандартните социални роли. Следващ въпрос е дали обществените нагласи са готови да приемат тази промяна, а в различните страни-членки, региони и общности могат да се дадат много отговори.
В заключение Хюсменова пледира да се актуализират националните планове за равнопоставеност и да влязат в практика гъвкави правила, които да отговарят в еднаква степен на нуждите и на жените, и на мъжете.



Европроблематика и енергетика на срещата с евродепутата Атанас Папаризов

На 3 април т.г. ще е гостуването в Силистра на евродепутата Атанас Папаризов, съобщиха от офиса му в Пловдив. Обединение ДЕЛТА-Силистра е партньор на деловите му срещи, предвидени в петъчния ден. На едната от нея ще става дума предимно за енергетика, тъй като Ат. Папаризов е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, заместник-член в Комисията по развитие и в Подкомисията по сигурност и отбрана, член на делегацията за връзки със Съединените американски щати, зам.-член в делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Европа.
В Европейския парламент предстои приемането на Третия енергиен пакет. Ат. Папаризов е един от докладчиците по него и по-точно по директивата за газопреносните мрежи.
Домакин на срещата ще е „Ротари клуб”-Силистра, заедно с Асоциацията за газификация и просперитет на община Силистра.



Пазарът на дрога в Силистра се разраства

Шестнайсет наркомани са заразени и лекувани от хепатит заради ползване на общи игли. Данните са от отчетния доклад на Областния съвет по наркотичните вещества в Силистра за 2008 година. 15 от младежите са били с Хепатит В и един с Хепатит А.
В спешния център са регистрирани 12 случая на свръхдоза или абстиненция след употреба на наркотици. Има и смъртни случаи. По данни на полицията пазарът на наркотици в областта се разширява.
В анкетно проучване сред 628 ученици от горния курс едва 19,5 на сто са признали, че са опитвали наркотик. Но работата на терен показва „завишен интерес” у младежите, твърдят криминалистите.
В плана за тази година освен пропагандните мерки са предвидени образователни инициативи с родители и по училища. Но остава проблемът с липсата на технически пособия, доказващи без кръвна проба, че агресията у някои ученици или шофьори се дължи на дрога.



„Ротари клуб” ще спонсорират Младежката театрална трупа

Ротарианците са взели решение да подпомогнат с определена сума и новосъздадената Младежка театрална студия, която се помещава в СОУ „Никола Вапцаров - Силистра. Средствата са предвидени за окомплектоване на постановката „Албена” по Йордан Йовков, чиято премиера ще е в навечерието на Деня на театъра. 
„В Силистра театрална студия за деца е имало още през далечната 1923 година, а възстановяването й стана след 19-годишно прекъсване на традицията (преди повече от година)”, каза за медиите Мира Бонжева, актриса в ДТК „Сава Доброплодни”, ръководител на студията и възпитаник на предишната й структура през 80-те години.
„Ротари клуб”-Силистра се нарежда и сред спонсорите на звездната ни двойка по спортни танци Илия Добрев- Адрияна Ангелова, станали шампиони на България миналата седмица. Членовете на клуба са взели решение да ги подпомогнат с осигуряването на достойна екипировка, с която да се представят още по-успешно. В края на тази седмица те ще участват на турнир в Букурещ, където ще срещнат двойки от домакините, а и от други страни. През м. април имат шанса да бъдат забелязани и във Великобритания на турнира „Бляк пул”, който е най-големият открит турнир в света. Най-вероятно поне 100 двойки във възрастовата група до 12 години ще взимат участие в състезанието.
Младите ни надежди са били винаги сред участниците в благотворителните прояви на клуба. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар