Седесарите поискаха оставката на кмета

Новото ръководство на сините, избрано вчера в Силистра поиска оставката на кмета Иво Андонов. Заявката бе направена след областната отчетно-изборна конференция. Гост бе главният секретар на СДС Иван Сотиров. За областен лидер е избран Димитър Георгиев.
Като основна причина за исканата оставка той посочи факта че кметът и екипът му водят изключителна лоша финансова политика, довела общината до дефицит от близо 8 милиона лева през 2008г.  
“Сините” настояват за оставката на Андонов в официална декларация, адресирана до него и силистренската общественост. 


“Да са живи и здрави от СДС, който даже няма нито един съветник, оставката ми могат да поискат избирателите, а не политическите сили; аз настоявам да ме проверят от въпросните институции, до които има сигнали срещу мен, за да мога да осъдя Димитър Георгиев на базата на заключенията им”, така кметът инж. Иво Андонов коментира за в. «24 часа» Декларацията на СДС с искане за неговата оставка  


 


42-годишен мъж загина при пожар вчера 

В 12.55 ч. гражданин сигнализирал в Районна служба „Пожарна безопасност и спасяване” за пожар в необитаема къща по ул. „Дръстър” в областния град. След като загасили пламъците, огнеборците открили трупа на 42-годишен мъж. При пожара са унищожени матрак, завивки и част от дървено дюшеме. Според първоначалните данни запалването е тръгнало от неизгасена цигара. Загиналият мъж е бездомник, вероятната причина за смъртта му е задушаване. По случая е образувано досъдебно производство. 
Балотаж в Зарица на 28 март 

Ренгинар Азиз от ДПС и Феджри Билял от ГЕРБ ще се явят на 28 март на балотаж за избор на кмет на село Зарица, Главинишка община, съобщи Неждан Реджеб, председател на Общинската избирателна комисия в Главиница.
За кандидата на ГЕРБ са гласували 138, а на ДПС – 137 души. На изборите се яви и Керим Недафет от ДСБ, за когото са гласували 8 души. 
Гласували са 294 от имащите право на глас 427 жители на селото – 69 на сто. 
Има 11 недействителни бюлетини. 
Според Неждан Реджеб изборният ден е преминал спокойно. 


Царистка дарява музеи и читалища с материали за Фердинанд

Сборниците с доклади от научните конференции “Епохата на цар Фердинанд I”, филмът на ТВ Варна “Градините на цар Фердинанд I” и календар – изкуствоведско изследване за живота на княгиня Мария Луиза дарява депутатът от НДСВ Анелия Атанасова на различни културни институции от цялата страна.
Даренията увенчават усилията на председателстваното от Анелия Атанасова сдружение “Женска либерална мрежа“ да популяризира интелектуалното и културно наследство на Третото българско царство и да представи епохата на българската независимост през погледа на най-изтъкнатите съвременни архитекти, ландшафтни архитекти, изкуствоведи и естественици.
Днес Анелия Атанасова ще направи дарение на Регионалната библиотека "Партений Павлович”, Съюза на архитектите, Държавен архив, Исторически музей и др.




Поискаха промяна на министерско постановление 


Само пет фирми от Силистра са подали в Бюрото по труда в Силистра писмени декларации по определените критерии за изплащане на компенсации при установено непълно работно време. Това са “Силома” АД, Скат – Дизайн студио- Нарлев, Данчев –сие”, ПК”Метал”, ЕТ ”Таи- Тодор Иванов” и “Рафел Трейдинг”.
Техните документи бяха разгледани на заседание на Съвета за сътрудничество в края на миналата седмица.
Според Станка Лазарова от Търговско-промишлената палата в Силистра трябва да се направи промяна в изискванията. Тя подписа с особено мнение протокола след състоялото се заседание на Съвета за сътрудничество към дирекция “Бюро по труда” в Силистра. 
Лазарова смята, че трябва да има диференциация на базата на големината на фирмите - микро, малки, средни и големи. “Критериите не дават възможност за обективна преценка дали съответната фирма има действителна нужда от подпомагане и съществува опасност от разхищение на средства за фирми, които могат да преустановят дейността си по други причини. Част от проблема е голямото количество документи, изисквани от работодателите”, коментира тя.
На заседанието стана ясно, че за цялата Силистренска област са одобрени 160 от заявени 196 работни места за непълно работно време и изплащане на компенсации. 
Предложенията на бюрата по труда от областта ще бъдат разгледани на предстоящо заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.


Тутракан 
Историческият музей издаде нов сборник 

Излезе от печат сборникът „Приносът на Тутракан в националната и европейската култура”, в който са публикувани докладите от кръгла маса - разговор под едноименния наслов. За читателите напомняме, че тя се проведе на 17 май 2007 г. по повод Международния ден на музеите и 40-годишнината на музейното дело в града.  
Сборникът разкрива ролята и приноса на Тутракан в националното и европейското културно развитие, мястото, което заема малкият крайдунавски град на европейския континент с превратната си история чрез своето социално-икономически развитие и чрез своите обществени и културни дейци. Специално внимание се отдели на живота и дейността на личности от родът Мавродинови, оставили диря в националната ни история и култура.  
В сборника са публикувани материалите на проф. д-р Лиляна Мавродинова, ст.н.с. д-р Румяна Дончева и н.с. д-р Лиана Гълъбова от Института по изкуствознание, Ани Златева и д-р Володя Милачков от Института по история при БАН, Елена Бугарчева от Централен държавен архив, музейните дейци Даниела Иванова и Екатерина Николова.  


Няма коментари:

Публикуване на коментар