14-май – Празник на гр. Дулово

Първото писмено сведение за град Дулово датира от 1573 година.
Намерено е в турско-арабски документ, който се съхранява в Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”. Близо до сегашния град е имало селище Алан Бахча (Видна градина). Преди Освобождението тук се заселват български семейства от Преславско. След нееднократното му опожаряване оцелелите жители основават селището Аккадънлар (Бели кадъни). От 1878 до 1940 година около четири десетилетия то е в границите на българската държава, а през останалото време - в пределите на Румъния. През 1940 г. по силата на Крайовската спогодба е отново част от България. След 1942 г. е преименувано Дулово на името на славната българска династия Дуло, към която принадлежат Авитохол, Ирник, Кубрат, Безмер, Аспарух, Тервел и Севар.
С Указ на Народното събрание от 30.01.1960 г. Дулово е обявено за град.
През 2003 г. с Решение на Общински съвет - Дулово № 365/11 април 2003 датата 14 май е обявена за Празник на град Дулово.


УВАЖАЕМИ ДУЛОВЧАНИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ!

По повод Празника на нашия град - 14 май, приемете искрените ми пожелания за здраве и просперитет и нека все така доказваме, че родените и израсналите в красивия ни град са знаещи, можещи, талантливи и прекрасни хора!
Желая ви много успехи във всички начинания и щастливи мигове в живота!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Д-р Митхат ТАБАКОВ,
кмет на община Дулово


Главиница
Първа копка по проект за изграждане на канализационна мрежа към пречиствателна станция за отпадни води

Днес / 13 май/ бе официалното откриване на строителните работи по проект „Изграждане на канализационна мрежа към ПСОВ в Главиница“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 година“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. Проектът е на обща стойност 9 603 030 лева. Източниците на финансиране са кохезионен фонд -79.83%, национално съфинансиране от държавния бюджет – 19.96 %, и собствен принос на община Главиница – 0.21%.
Целите на проекта са свързани с възможността за прилагане на интегриран подход към опазване на околната среда и хармонично изграждане на елементите за екологична инфраструктура на града, която да допринесе за постигане на устойчив икономически растеж, заетост и балансирано регионално развитие - заяви кметът на общината Насуф Насуф.
На официалния старт на проекта присъстваха народният представител Хюсеин Хамди, Расим Рафет, председател на Общинския съвет, както и представителите на фирмите, изпълняващи проекта.



180 деца прегледани, 60 - с гръбначни изкривявания
Това показва прегледът до обяд в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” -Силистра


Стоян Дечев – в средата Преглед за гръбначно изкривяване преминаха вчера в сутрешните часове близо 180 деца от ОУ “Св.св. Кирил и Методий” в Силистра. От тях при 60 са установени нарушения на опорно-двигателния апарат, а при 20 деца е открито плоскостъпие, съобщи екипът, извършил прегледите - Румяна Димова, Иванка Петранова и Ивелина Русева, фелдшери по училищно здравеопазване. 
“Основна причина за гръбначните изкривявания са както бързият растеж на децата, така и липсата на достатъчно спортни занимания при тях”, каза Ивелина Русева. Тежките раници и неправилната стойка в седнало положение са допълнителни фактори, които водят до заболяването. 
Според здравните специалисти препоръчително е при децата от началния курс като профилактика да бъдат въведени безплатни часове по плуване. Заниманията във водата са най-добрият начин за укрепване на мускулите на гърба, посочиха фелдшерите.  
Липсата на надлъжен свод на стъпалото – т.нар. плоскостъпие, при по-голяма част от децата е по рождение, коментираха специалистите. Неудобните обувки са много рядко срещана причина за него при децата. Коригира се най-често с медицински стелки и е лечимо, особено, ако се открие в ранна възраст. 
Децата, на които са открити гръбначни изкривявания, са насочени към д-р Петър Дончев, специалист – ортопед, за потвърждаване на диагнозата и консултация. 
Припомняме, че профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания при ученици от трети до седми клас ще продължат до 22 май. Инициатори и организатори на профилактиката са дирекция “Здравеопазване и социална политика” към община Силистра и Лайънс клуб – Силистра. Тя се провежда за първи път от 1989 година насам и ще обхване над 2000 деца от общината. 


Историческа вечер “Семейство - Род – Държавност”
представя живота и делото на четирима бележити силистренци 



Историческа вечер с презентации, посветени на четирима видни силистренци от миналия век, организира Регионалният Исторически музей в Силистра по повод професионалния си празник на 18 май. 
В залите на археологическата експозиция от 19 часа на 15 май ученици от Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги ще представят живота и делото на четиримата бележити наши съграждани. Това са Ради Радович, Дянко Коджабашев, Георги Карагеоргиев и Стоян Дечев. 
Всеки един от тях е оставил трайна следа в историческото развитие на Силистра, споделиха организаторите от Историческия музей. За да съберат повече материали и информация, учениците са се свързали с наследниците на видните силистренци. 
Ради Радович е богат виден търговец и възрожденски деец, бил е народен представител и стамболовист.
Георги Карагеоргиев е адвокат от Силистра, председател на “Седянка” през Румънско, издига се до зам.-кмет на града, което е и най-високата длъжност, позволена на българин по това време. 
Стоян Дечев е бил съдия след 1940 година, в последствие става кмет на Провадия. Участвал е на фронта по време на Първата световна война с чин поручик. Неговият баща е учител, завършил при Сава Доброплодни.
Дянко Коджабашев е бил кмет на Силистра, като през негово време се строи Педагогическото училище, в което днес се помещава градската Художествена галерия. Той е първостроител на Дунавския парк и разсадната градина, народен представител - стамболовист, окръжен управител на Разград. Неговият син Борис Коджабашев в средата на миналия век също е бил кмет на Силистра. 
Всички без Георги Карагеоргиев са преследвани от Народния съд в периода от декември 1944 - април 1945 г. 
Темата на вечерта е “Семейство - Род – Държавност” и е посветена на 130 години от възстановяването на българската държавност с приемането на Търновската конституция. 


Областната комисия по заетост одобри отпускането на компенсации за 98 работници в 4 фирми в региона


Три пъти е намалял броят на подадените от работници и служители заявления по втората процедура за получаване на компенсации за работа при установено непълно работно време в Силистренско. Това стана ясно по време на провелото се вчера в Областна администрация-Силистра заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за регионално развитие .
Одобрени бяха подадените по втората процедура през април документи от 98 работници, за които е установено непълно работно време в четири фирми на територията на дирекции “Бюро по труда”/ДБТ/-Дулово и Силистра. Документите са разгледани от Съветите за сътрудничество към ДБТ и са оценени по регламентираните критерии. Стойността на финансовия ресурс заделен за компенсациите, е в размер на 35 280 лева. 
В рамките на първата процедура през март т.г. бяха подадени документи от 302 работници от 10 фирми на територията на дирекции “Бюро по труда” /ДБТ/- Дулово, Силистра и Тутракан. Одобрени бяха 145 заявления.
На вчерашното си заседание Комисията по заетост предложи да се предоставят компенсации на 157 работници от фирмите "Силома" АД, ЕТ "Тай - Т. Иванов" и СД "Скат - Дизайн Студио", които на предходното заседание не бяха одобрени поради изчерпване на определения за област Силистра финансов ресурс. Това предложение стана възможно след взетото решение на Националния съвет по заетостта и Министерството на труда и социалната политика за разпределяне на допълнителен финансов ресурс за обезпечаване получаването на компенсации и на неодобрените при първата процедура работници и служители. 
Работниците и служителите, за които е установено непълно работно време, могат в рамките на три месеца да получават до 120 лева месечно, но съобразно фактически отработеното време.



Няма коментари:

Публикуване на коментар