За Него хората говорят …
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg

Да припомним на силистренци още факти от историята на един екс-областен и настоящ зам.-областен управител.
Година след като бе назначено от Симеон Сакскобургготски за губернатор на Силистра /през 2001 г./ лицето Добрев бе на косъм да загуби мястото си, и то след като горе във властта научават за фалшифицираните пълномощни и подписи при прехвърлянето на земи и автомобил. По същото това време депутати от неговата партия – НДСВ, както и колегите им от ДПС, дигат аларма, че на практика жълтата партия няма глас в региона и че всички действия се определят от крилото, под което се е сврял Добрев – това на ПД „Социалдемократи”.
Запознати твърдят, че не един и два са били случаите, в които Добрев се опитвал да потули констатирани ветеринарно-санитарни нарушения на близки до него бизнесмени. 
Други разказват за назначенията на активни участници във възродителния процес в областна администрация, при все, че Силистра е регион със смесено население и подобни акции са фактор, който може да увеличи напрежението.
Говори се още, че къщата в село Ветрен е вече продадена и че е развалил отношенията си с бащата на съпругата си. На последния бил дал 30 000 лева да се грижи за бизнеса с пчелите и меда, но парите потънали незнайно или пък знайно къде.
И нещо извън темата, но пак с въпросителна насоченост – няма ли къде официалната партия на Добрев –НДСВ да си лепи плакатите, че е проявил изобретателност обличайки химически тоалетни с лозунги от типа на „Европа ни Чува!”?!
Чува тя, че и гледа!

Епидемичен взрив от морбили в Дуловската община

Епидемичен взрив от морбили е регистриран в Дуловска община, съобщи д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра.
Досега са установени 16 случая.
Осем от тях са регистрирани през почивните дни в с. Поройно. Проучва се дали има връзка между заболелите, кога са заболели и дали са имунизирани.
В края на миналата седмица завърши имунизацията против морбили в цялата Дуловска община. Тя е сред петте общини в Североизточна България, за които бе валидна заповедта на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за извънредна имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсетмесечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация.


Детски празник “В света на приключението” подготвя за 1 юни 
Фондация АДРА в Силистра 


Уникален детски празник подготвя фондация АДРА за всички малчугани от Силистра по случай празника им на 1 юни. 
“В света на приключението” е наслова на празника, който ще дари един незабравим ден на децата от Силистра и техните родители.  
Празникът ще се проведе в Дунавската градина на 31 май. Цял ден ще имат на разположение силистренци, за да се включат в разнообразните детски инициативи. 
На различни места в Дунавската градина ще са разположени няколко къта, в които децата и техните родители ще могат да участват. В началото на “Старт”-а всяко дете ще получи карта на района и сертификат за участие, който в течение на участието ще запълни със заверките от всеки пост. 
На паркинга зад общината ще бъде разположен кът “Приложно колоездене”, където децата ще могат да научат различни техники при управление на велосипед, както и да се опитат да преминат през интересните препятствия, подготвени от техни връстници от клуба по приложно колоездене към Центъра за работа с деца. 
На същото място пътни полицаи от Силистра ще запознаят децата с правилата за пътна безопасност. Всички желаещи дечица ще могат да изживеят радостта да бъдат в полицейски автомобил и мотор. 
С помощта на специални бои за лице всеки ще може да нарисува както себе си, така и своите родители. 
Кратка игра ще отбележи Световния ден за борба с тютюнопушенето- 31 май. 
“Забавни групови ски” се нарича поредното предизвикателство за цялото семейство. 
Над разкопките с помощта на алпийска екипировка ще бъде изграден въжен лифт за децата от 6 до 12 години, по който ще могат да се спуснат. 
Въжен мост ще бъде изграден и в Дунавската градина, по който всяко дете ще усети тръпката да преминеш през люлеещ се мост. 
“Пъзел на надеждата” е друга индивидуална игра, в която силистренчета ще трябва да преминават препятствия и да сглобяват пъзел, за да открият нови герои. 
Една от най-големите атракции за малчуганите ще бъде “противопожарното приключение”. Тук децата ще се запознаят с някои елементи на противопожарната безопасност и справяне при пожар. Силистренски огнеборци ще демонстрират пред тях истинско гасене на пожар. 

В с. Нова Черна
Конни състезания и народни борби за празника

Общинският съвет на ДПС – Тутракан, кметството на с. Нова Черна и местната организация на ДПС в селото организираха конни състезания и народни борби, в които взеха участие местни състезатели, такива от съседни общини и имена от националния спорт. Инициативата бе посветена на празника на селото – 24 май, и предстоящите избори за Европейски парламент.
Гости на новочерненци бяха народният представител Хюсеин Хамди, областният председател на ДПС Гюнай Сефер, председателят на ОбС на ДПС-Тутракан Нехат Кантаров, бизнесмените Николай Николов, Георги Пенев и Ерол Кара. Специални поздрави бяха предадени от кандидата за евродепутат от листата на ДПС Джунейт Кантаров, който по същото време бе в столицата за интервю в Дарик радио.
Кметът на Нова Черна Нехат Ебазер информира, че конни състезания са провеждани преди доста години и сега традицията се възстановява. Край селото коне и жокеи се надпреварваха в няколко гари, а многобройната публика се радваше искрено на бързината, майсторството и красотата на препускащите коне.
Призовата тройка в Първа гара – каруцарски коне, се оформи от победителя от с. Малко Враново и неговите подгласници от селото-домакин.
Във Втора гара се състезаваха на разстояние от 1600 м, като първи е кон Тайфун от с. Чернолик, внос от Гърция. Втори остана Гладиатор от с. Боил, а трети - Диска от с. Искра.
В най-дългата гара – 2 400 м, победи кон Далас, закупен от Германия, бивша собственост на Гриша Ганчев, сега от с. Беленци, Исперихско. На второ място остана кон Ривела - с. Водно, внос от Турция, а на трето – кон Андора от с. Боил.
В следобедните часове на алая на селския стадион публиката аплодира емоционално борците. Сред най-атрактивните бяха националният състезател Драгомир Стойчев, Румен Колев, състезаващ се за Германия, тутраканецът Калоян Красимиров и представителят на домакините Бейхан Кулиш.
В категория до 60 кг победител е Калоян Красимиров, следван от Дженгиз Хикмет и Самет Сали от Нова Черна. До 80-килограмовите победи Румен Колев от Добрич, втори остана Бейхан Кулиш от Нова Черна. В категория до 90 кг първо място завоюва Айлин Кудрет от Русе, а втори – Джейхан Яхя от Кубрат. При най-тежките, над 90 кг, първи е добричлията Драгомир Стойчев, втори е Гюлхан Руфат от Разград, а трети – Светослав Люцканов от Добрич.
Спонсори на двете състезания са Гюнай Сефер – 1500 лв., Николай Николов, Бейхан Сопен, Джунейт Кантаров – по 1000 лв., Хюсеин Хамди и Георги Пенив – по 500 лв.
Коментатор и на двете състезания бе Мустафа Осман, съдия - републиканска категория, който внасяше допълнителен колорит и емоция в празника.

Суша съсипва реколтата в Добруджа

Заради сушата в Крайдунавска Добруджа не са поникнали 4000 декара ечемик и 230 декара рапица, показват данните от последното обследване на засетите с есенници площи. От 95 564 дка ечемични посеви 64 на сто са в добро състояние.
Специалистите прогнозират около 350 кг/дка среден добив през тази година. Малко по-високи са прогнозите за пшеницата – до 410 кг/дка. Засега се очаква да достигне средната продуктивност от тази култура в Силистренско, където са засети 491 682 дка и няма пропаднали площи. Но от засушаването се наблюдава завиване на флаговия лист и изсъхване, „абортиране” на част от цветчетата, което предполага по-ниски добиви.
Сушата започва да се отразява и на пролетните култури. Има забавяне в растежа на царевицата, съобщават още от Областната дирекция по земеделие в Силистра.


30 % от децата в Силистра с гръбначни изкривявания

Всяко седмо дете на възраст от 9 до 14 години в Силистра има проблем с опорно-двигателния апарат. 30 на сто от подрастващите са с деформации на гръбначния стълб. Обезпокоителните данни са резултат от първото по рода си от 20 години насам масово изследване за гръбначни изкривявания сред децата, извършено в крайдунавския град. Профилактичните прегледи обхващат близо 2200 деца от III до IV клас. Безплатният скрининг е по инициатива на Лайънс-клуба в Силистра.
За първи път от началото на здравната реформа у нас той се извършва сред най-рисковата група подрастващи с помощта на специалистите от детско и училищно здравеопазване.

3007 силистренци дариха по лев за детска площадка 

От покупките на 3007 клиенти е отчислен по 1 лв. за обновяване на една от детските площадки в Дунавския парк на Силистра, съобщиха от „дм България” ЕООД.
При откриването на петия филиал у нас на немско-австрийската верига дрогерии бе обявена социалната инициатива на българското представителство на фирмата. Кметът на Силистра Иво Андонов получи символичен чек от 2000 лв. и обещанието, че по лев от всяка покупка в първите 3 дни ще бъдат добавени към първоначалната сума. Фирмата дарява 5007 лева за децата на Силистра, се казва в официално писмо до кмета Андонов. 
Изразява се надежда, че и занапред ще бъдат осъществявани общи проекти с идеята „Да направим Силистра по-хубава”. Волята на дарителя е реновираната площадка да бъде готова до средата на месец юли за радост на силистренските малчугани.  

Пристига делегация от кметове в турската община Ялова

Деветнайсетчленна делегация от община Ялова в Турция пристига на посещение в Силистра, съобщи Надежда Бобчева – координатор на турско-българския проект „Създаване на регионална система за твърди битови отпадъци за Ялова”. Силистренската община е партньор по проекта и това е последната среща на екипите на българска земя. 
Кметове на селища от община Ялова са пожелали да установят подобно партньорство със свои колеги от селата на територията на Силистренска община. Срещата на кметовете ще се започне утре от 10.00 часа. Програмата включва делови разговори и последно посещение на Регионалното депо за твърди битови отпадъци. Предвидена е пресконференция на 28 май за представяне ползите от сътрудничеството. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар