И още хората говорят за …
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg

Историята е за даскал, недипломиран юрист от години, кметуването му в Окорш и пътя, извървян до областна администрация в Силистра.
Да проследим обаче първо кой е Петко Добрев …
В сайта на областна администрация ще откриете, че той освен там сякаш няма друга професионална кариера, а не е така – вариантите са два – или не иска да си припомня годините кметуване в Дуловско, или супервайзърите са спестили информация.
Освен това се посочва, че е зам.-областен управител от 2005 година, а и това не е така.
В попълнената и предоставената декларация по чл. 12, т. 2 във връзка с чл. 14 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси излиза, че е чист като сълзица и че има само два скромни кредита към РайфайзенБанк и Банка ДСК за скромната обща сума от 34 000 лв.
Започваме сега да си задаваме въпросите, на които ще търсим отговорите в следващи публикации.
Къде отидоха пчелинът и собственият бизнес на Петко Добрев, които той развиваше във времето от излизането му през 2005 година от Областна администрация – Силистра и връщането му обратно - но със стъпало, по-ниско в йерархията?
Къде е във времето и пространството участието му в Сдружение „Култура и туризъм на Българския Североизток”, което датира създаването си от 2003 година и участие в него има и областният управител на Варна и кандидат за депутат през 2005 г. от НДСВ от Силистренски избирателен район Яни Янев?
Градският фолклор носи мълвата, че доста пари са били дадени преди време на министъра на държавната администрация Димитър Калчев, за да не изгони Петко Добрев от поста областен управител, включително и за замяната на държавна собственост срещу евтина, струваща 7 000 лева гарсониера – имот, подарен на братовчеда на Калчев от силистренския управник. Хората, говорят и за назначени мъртви души в областната администрация по време на управлението на Добрев.
Пак на разноски на бизнесмена Петко Добрев бе включен като частно лице в група, която посети Китай, а след това счете за необходимо да разкаже пред журналисти с кого се бил срещнал и с кого бил говорил – вече в качеството си на областен управител.
Дадена бе гласност и на командировките му, тъй като бе заел едно от почетните места в класацията на губернаторите по брой пътувания и разходи.
 Въпросите се задават от обикновените хора, от тези, които нямат и представа колко надълбоко може да са скрити отговорите. 


Празниците са и за това – да има повече любов между хората.
За поредна година селото пя и танцува на 24 май


Празник е!.. Макар и традиционен, всяка година хората го очакват с нетърпение. 
 Пролетният ден бе изпъстрен като букет от усмивки и настроение. 
Богата празнична програма бе подготвило кметското ръководство на селото с помощта на Общинската организация на ДПС в Ситово. Танцови и певчески състави към читалище „Бачо Киро” и първокласниците от ОУ”Стефан Караджа” радваха хилядите жители и гости на селото. Музика за душата и разкошно присъствие на сцената бе демонстрирано както от най-малките, така и от Сунай Чалъков, любимеца на всички, който стопли сърцата на млади и стари. През целия ден оркестър от Дулово- студио “НАИМ”, също допринесе за доброто настроение на присъстващите.
Мнозина бяха дошли специално за празника от Турция, където са се установили да живеят.
Гости на тържествата бяха Гюнер Рамис, зам.-министър на държавната администрация и административната реформа, народните представители от ДПС Хюсеин Хамди и Камен Костадинов, Гюнай Сефер, областен председател на ДПС, Орхан Кошуджу, областен председател на МДПС, Джунейт Кантаров, кандидат за евродепутат, кметове на общини и кметства, както и представители от община Картал – Турция- директорът на Съвета на балканската култура и солидарност Низаметин Юмуртаджъ и Зекерия Кахраман. 
Конните надбягвания разпалиха страстите. Мъжете забравиха за студените халби бира, жените придърпваха малчуганите да не попаднат под копитата на жребците ... Професионално жури обявяваше старта и посочваше победителите на финала.
 В надпреварите участваха близо 30 жокеи, като безспорен фаворит и собственик на породисти коне се оказа Мюждат Изет от Искра. Негови коне взеха първите места в следните гари: 800 метра за двугодишни кобили, 1200 метра и 2200 метра. На трета гара за тригодишни жребци от чистокръвна английска порода на първо място се класира „Илиада” от ККС “Севар”, общ. Кубрат. Той получи наградата си лично от народния представител Хюсеин Хамди. а на последната гара - „Ам гъл”, собственост на Мюждат Изет от селото.
 В сенчестата гора празникът продължи до късно вечерта.

Турхан МЕХМЕД, кмет на с. Искра:
“Щастлив съм от факта, че вече за осма поредна година ние организираме този хубав празник, който ни събира днес тук. Ние всички заслужаваме този ден в годината, изпълнен с емоции и много вълнения. За да може да празнуваме, за да сме свободни, основна роля за това има нашата партия - Движението за права и свободи, партия, която ни дава силата и гордостта от това че сме нейни членове и симпатизанти. В идващите месеци ни предстоят избори, в които трябва да подкрепим нашата партия, нашите представители, за да може отново да покажем нашата единност.
Затова призовавам всички да отидат до урните и да послушат сърцето и разума си”.


Ридван КЯЗИМ, председател на ДПС- общ. Ситово:
“Много съм развалнуван днес. Поздравявайки всички с “Добре дошли!” искам да изкажа огромната си радост от това, че днес ние всички заедно празнуваме както светлия празник на нашата писменост, така и празника на селото, който вече е традиционен. Пожелавам на всички да са щастливи, да са горди и нека да се доверим и подкрепим нашата партия ДПС, за да сме сигурни в нашето бъдеще. Нека всеки отруден наш съгражданин да отиде до урните на 7 юни и 5 юли. Така ние отново ще докажем, че сме единни и сплотени”.

Гюнер РАМИС, зам.-министър на държавната администрация: 
“Поздравявам всички жители на община Ситово, на Искра, по случай празника на селото, също така искам да поздравя всички учители, дейци на културата и абитуриентите по случай най- светлия празник - Празника на българската и култура и на славянската писменост. Както абитуриентите тръгват по трънливия път на живота, така и ДПС тръгна преди 20 години по трънливия път на политическия живот на България. За тези години партията ни намери своето достойно място със своето участие в парламента и в политическия живот на страната и в Европа. Цяла България говори за предизборна кампания. ДПС също участва в тази кампания със свои кандидати, кадинадати за евродепутати. Ние имаме достоен водач на листата- Филиз Хюсменова, направила много както за нашия край, така и нашата родина България. Тя е една от представителите ни, която направи така, че нашите ценности да стигнат до Брюксел.
Ние доказахме и ще продължаваме да доказваме, че изповядвайки ценностите на ДПС, уважавайки себе си и бидейки толерантни, избирайки либералните ценности, сме почитани и уважавани от всички”.

Хюсеин ХАМДИ, народен представител в 40-то НС:

“На жителите на село Искра, а и на всички присъстващи, искам да им пожелая да са здрави и щастливи, на учителите да продължават все така да мотивират децата ни за знание и напредък за по доброто ни бъдеще!
Намираме се в предизборна кампания, която ще бъде тежка. Сигурен съм в крайния резултат, тези избори ще бъдат печеливши за нас. Използвам днешния ден и да се преклоня и да възпомена майските събития преди 20 години. Времето лети бързо и си казваме: кога изминаха тези години и какво успяхме да направим?! Преди 20 години бяхме изправени пред една човешка трагедия, една човешка драма, но широтата на нашата душа, нашата търпеливост направиха тази човешка трагедия един модел за етническа търпивост, етническо поведение, което показа на света, че ние сме единни и винаги сме били такива. Днес ние берем плодовете на този модел. 
След близо три седмици ние отново ще направим избор, избор който ще ни накара отново да се гордеем с нашето единство. Нека да сме здрави и да продължаваме да сме единни и толерантни и да се доверим на нашата партия, защото тя ни дава цености, които са нашата основна цел!”.

Камен КОСТАДИНОВ, народен представител в 40-то НС:
Поздравявайки ви за празника, искам да ви кажа една важна причина за това, защо трябва да отидем да гласуваме на тези предстоящи избори. Всички ние сме свидетели последните няколко години на войната, която се води чрез средствата за масова информация от няколко политически партии срещу ДПС, войната, която се води срещу нашият лидер Ахмед Доган. Някои политици си позволяват дори да отричат правото на ДПС да съществува в политическия живот на България. Други стигат още по-напред, които позволяват да казват, че това, което се е случило преди 20 години, е правилно, но е било извършено с неправилни средства. Това е така, защото ДПС за 20 години се изгради като най-стабилната политическа партия в България и това го потвърждават и не могат да отрекат и нашите опоненти. Ахмед Доган се утвърди като най-изявеният политик в България и в Източна Европа и поради това нашата партия пречи на тези хора да постигнат целите си. Именно, за да покажем, че тази кампания не дава плодове, че няма да стане по този начин с компромати, с атаки, с война, затова е изключително важно да покажем по-добър резултат от предходните избори, защото това е единствената гаранция за да разберат нашите недоброжелатели, че ние сме единни. 


Джунейт КАНТАРОВ, 
кандидат за евродепутат от листата на ДПС: 

„Моята цел е младите хора да са в управлението на страната”

Джунейт КАНТАРОВ е роден през 1981 г. в Тутракан. Учил е до VII клас в СОУ „Йордан Йовков”, след което продължава в Икономически техникум – Русе в паралелка с разширено изучаване на английски език. Завършва Стопанска академия – Свищов с две специалности – Международни икономически отношения и Аграрна икономика.
Заминава за Англия, където учи английски език в Дарби колидж, и работи в частна фирма като офис-сътрудник, а после в банка NSBC.
В края на 2007 - началото на 2008 работи в консултантска фирма и се занимава с проекти по Програмата за развитие на селските райони.
Получил е писмо лично от председателя на групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Греъм Уотсън за подкрепа на кандидатурата му за председател на следващия Европейски парламент.
Кандидат за депутат на България в Европейския съюз от листата на ДПС.


- Защо се кандидатирате за евродепутат?
- Най-напред искам да кажа, че аз съм горд, че съм в тази листа сред такива имена като Филиз Хюсменова, Четин Казак, проф. Владко Панайотов. Областният съвет на младежката организация на ДПС ме предложи. По начало политиката на ДПС е насочена към това, възможно повече млади хора да участват пряко в политическия живот и затова дадоха шанс на мен, като член на младежката организация на Тутракан да бъда в листата.
- Представете си, че сте избран за евродепутат...
- Това е напълно реално, ако хората оценят ценностите на Либерално-демократичния алианс, които според мен са много добри. Ако стана евродепутат, това означава много отговорности. Основно искам да наблегна на работата с младите. Такава е и политиката на Европейския съюз. Защото ние, либералите, изразяваме своята силна увереност, че една цялостна и дългосрочна младежка политика може и трябва да бъде поле на пълен политически консенсус в страната. Защото участието на младите хора в обществено-политическия и гражданския сектор е неразделна част от цялостното развитие и модернизиране на обществото в условията на ефективно членство в Европейския съюз. Това поставя на дневен ред въпроса за пълноценното упражняване от страна на младите хора на гражданските, политическите, икономическите, социалните и културните им права в една конкурентна, свободно-демократична и мултикултурна среда. Младежките политики, програми и наличието на активно и силно младежко представителство са основни механизими за участие на младите във вземането на решения по проблеми, които пряко ги засягат. 
- В България достатъчен брой млади хора ли са в управлението на страната?
- Мисля, че не. Младите хора са насочени предимно в частния сектор. По-малко са заинтересовани от политическия и социалния живот в страната. Именно това е моята цел, това трябва да се промени. И в Европейския съюз, и в България без заинтригуване на младите няма бъдеще.
- ДПС е член на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Какви са приоритетите на Алианса, приложими и тук в България?
- Особено важен приоритет е опростяване на процедурите за достъп до еврофондовете. По-малко документация, по-лесна достъпност за хората, за фермерите.
Другият приоритет е за подобряване работата на институциите. Толерантност и междукултурен диалог е следващият. Интеграцията е един от най-важните фактори за просперитета в Европа, затова дискриминацията в образованието, в обществения и политическия живот трябва да бъде изкоренена. В модерна Европа всички са различни и равни. Всъщност десет са приоритетите на Алианса, по които е разработена и предизборната програма на ДПС.
- Живели сте в страна със стара демокрация, каквато е Англия. Ще ги стигнем ли англичаните?
- Първо, англичаните не са по-умни от нас, нито по-красиви, нито по-способни. Разликата е там, че както казахте вие, това е стара демокрация. Всичко това се постига трудно и бавно. Те са изработили правила, които всички спазват. Това им е просто навик. Ние сме едва от две години в ЕС. Държави като Полша и Чехия, които влязоха преди нас, все още имат проблеми.
- Помага ли Ви Филиз Хюсменова в кампанията, тя все пак е била досега евродепутат, води отново листата?
- Дава ни много насоки. Основното е - да се борим за това, което ни е необходимо на нас, младите – добро образование, прозрачност, информираност, по-голям достъп до трудовия пазар.
- Какво показват наблюденията Ви в работата по Програмата за развитие на селските райони? Познават ли я хората, знаят ли как да се възползват от нейните възможности?
- Знаят за нея, но малко са стресирани. Не са уверени, че могат да се справят, че това е за тях. А тази програма е точно за райони като Силистренска област и община Тутракан. Програмата „Млад фермер” е много популярна и достъпна до малките ферми и стопанства. Има и други подходящи програми, където е необходим минимален капитал. Забелязвам и страх от кризата, но аз мисля, че България добре я преодолява в сравнение с други страни.
- Какво е Вашето послание към избирателите?
- Движението за права и свободи, първата либерална партия в България, пълноправен член на Европейската либерална и демократична партия и на Либералния интернационал, изповядва фундаментални ценности на Обединена Европа. То споделя принципите на свободата, демокрацията, върховенството на закона, зачитане на човешките права, свободната инициатива и равните възможности. Представителите на ДПС в Европейския парламент като част от Алианса на либералите и демократите за Европа ще работят за реализирането на основните цели на Европейския съюз.
Надявам се Тутраканска община след 5 години да бъде по-развита. Затова без значение на етническа принадлежност, пол, възраст - гласувайте с бюлетина №4!  




Главиница
Сдружението на животновъдите ще стопанисва мерите

22 676,500 декари земеделски земи, общинска собственост, стопанисвани от община Главиница с начин на трайно ползване „Пасища, мери”, бяха предоставени за възмездно общо ползване за отглеждане на селскостопански животни на Сдружението на животновъдите в община Главиница. Въпреки /алословния отчет на председателя на Управителния съвет Седат Муса и недоволството от него, решението бе взето с 14 гласа „за”, 4 – „против” и 1 „въздържал се” на проведената сесия на Общинския съвет на 14 май. Наемът ще е по 3 лв./дка. Само в с. Листец са направили събрание и мерите в землището им ще бъдат стопанисвани от тях.
Сдружението е било единственият наемател на мерите, откакто съществува тази възможност. Според отчета с получените 250 хил.лв. са закупени трактор, офис-техника, офис-оборудване, извършени са и дейности по мерите, които останаха неясни за съветниците, а в края на миналата година в банковата сметка са останали 50 хил.лв.
В това заседание парламентаристите именуваха една улица в с. Зафирово, разделяща стопанския двор с населеното място. Тя ще се нарича „Първи май”, защото както се мотивира общинският съветник Петко Петков, „по тази улица са всички фирми, произвеждащи блага, а и първият камък, поставен на улицата, е от силистренската фирма „Първи май”.
20 ветерани от войните ще получат за следващия отоплителен сезон по 5 куб.м дърва безплатно, като товаро-разтоварните дейности ще бъдат също за сметка на общинската администрация, е следващото решение.
Съветниците дадоха съгласие община Главиница да сключи договор за кредит с Фонд ФЛАГ, по силата, на който да поеме дългосрочен общински дълг от един милион лева, с цел реализацията на проект „Изграждане на канализационна мрежа към ПСОВ в гр. Главиница”. Беше коригирано и решение, отнасящо се до поемане на краткосрочен дълг от 520 хил.лв. за реализацията на проект „Ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на ОУ „Иван Вазов” - с. Зафирово”.
Бе дадено и съгласие за продажба и продажба на имоти - общинска собственост в селата Черногор, Калугерене, Осен и Звенемир.


Няма коментари:

Публикуване на коментар