Швейцарски холдинг финансира 6 проекта за 120 млн. лева в Силистра?

На брифинг в комплекс „Дръстър” кметът на Силистра Иво Андонов и двама представители на Швейцарския инвести;ионен фонд „ГРАММИ” представиха параметрите на една грандиозна идея: в рамките на няколко години да бъдат реализирани 6 инфраструктурни и социални проекта на обща стойност 120 млн. лева. Парите са от програмите на ЕС, но няма да „минават” пред държавата и общината, а ще бъдат финансирани, изработени и контролирани от „швейцарците” в Женева.
Кметът Иво Андонов: „Предложихме 15 проекта, но ни бяха одобрени 6 от тях: заводи за преработка на твърди отпадъци и за преработка на автомобилни гуми; пречиствателни станции в Айдемир и Калипетрово; ремонти на двата стадиона и на спортна зала „Дръстър” и реконструкция на ул. „Харалампи Джамджиев” в промишлената зона. Поканихме представители на фирмите от Строителната камара, защото ще бъдат наши партньори. Предстои извънредна сесия на Общинския съвет, за да представим проектите Необходимо е решение на Съвета, защото става дума за терени и за участие с тях в публично-частно партньорство”.
Милко Кирилов, директор по международната дейност в Швейцарския фонд: „От 15 години работя за Фонда, който е частен холдинг. Защо в Силистра? Заради моя приятел Ради, който ме запозна с вашия кмет. Отдавна исках да направим инвестиции в България, каквито по тази схема има в Кипър, Йордания, Бразилия и други страни по света.”
Георги Мумджиев, главен консултант и бъдещ контрольор на проектите: ”Рискът от инвестицията е на холдинга. Работим по програми, някои от които не са популярни в България. Ще работим с основна фирма в Женева, но изпълнителите на строителните работи ще са от Силистра. Принципът на работа ще бъде „местни изпълнители – външни контрольори”. Предстои да дойде финансовият директор на Фонда, за да договаря параметрите”.


Брадвари 
Четирима ходжи отслужиха молебен за дъжд

Четирима ходжи от съседни села отслужиха в Брадвари вчера молебен за дъжд.
Стотици вярващи мюсюлмани се събраха на местното текке, за да отправят молитвите си към Всевишния за берекет.
Ритуалът бе организиран от местната организация на ДПС.
Гости бяха зам.-министърът на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис, кметът на община Дулово и мажоритарен кандидат на ДПС за Парламентарни избори`2009 д-р Митхат Табаков, Ерол Адем, директор на Областна дирекция „Земеделие и гори”, лидерът на МДПС за региона, Орхан Кошуджу, членове на Общинското ръководство на партията в Силистра.
"Нека Аллах прости греховете ни и ни прати плодороден дъжд" - така започнаха молитвите си ходжите. 
Заради сушата тази година реколтата може да е много слаба. От месец не е капвала капка дъжд, а от жегите може град да ни споходи, изразиха притесненията си участниците в молебена. Принесени в дар на Бога бяха четири овена. 
Курбан бе раздаден на всички присъстващи.
Животните са дарение от ръководството на ДПС, от кмета на селото Ерджан Дурал и местни земеделски производители.
“От ранни зори приготвяме курбана за берекет и плодородие. Дано Аллах се смили над нас и ни даде дъжд. Дадохме над 40 големи софри, нахранихме 400 човека за берекет. Ходжите, да са живи и здрави, прочетоха от Корана много айети” - сподели Пембе Али.
Баба Стояна Касабова, която вече над тридесет години живее в Брадвари, също бе дошла на молебена и разказа, че съседското разбирателство я довело на мястото на молебена. “Бог е един. Дали Аллах или Господ, всички се молим за едно - да има живот и здраве. Не мога да се опала, уважават ме хората, помогат ми и аз им отвръщам със същото. Дано Господ или Аллах чуят молитвите ни”, каза баба Стояна.  
 Д-р Митхат Табаков поздрави присъстващите и им пожела плодороден дъжд да се изсипе над нивята им. Няма безгрешни и ако ние сме Ви обидили и не сме успели да ви помогнем, простете ни и ни се доверете на предстоящите избори. ДПС печели благодарение на вас. Нека това се случи и сега отново, за да можем да продължим да живеем свободно, изповядвайки своите обичаи, следвайки своята си религия. Нека покажем, че сме единни и сплотени и да подарим на нашите деца свободата, която имаме днес, призова д-р Табаков присъстващите на молебена. 
Молебен за дъжд ще бъде отслужен в джамиите днес в Дулово и в петък – в Силистра .

Осемнайсет са вече случаите на морбили в Силистренска област

С два са се увеличили от 24 май случаите на морбили в областта и вече са регистрирани 18 заболели, съобщи д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра. 
Заболелите са от Дуловска община - 11 от село Поройно, 3 в общинския център Дулово, и по един случай в селата Боил, Долец, Прохлада и Златоклас. 
Болните са изолирани и са под наблюдение, каза д-р Теодора Начева, определила обстановката в общината като епидемичен взрив. 
В края на миналата седмица завърши имунизация против морбили в цялата Дуловска община. Тя е сред петте общини в Североизточна България, за които бе валидна заповедта на министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев за извънредна имунизационна кампания срещу морбили на жители от тринайсетмесечна до трийсетгодишна възраст без данни за имунизация. 
Имунизирани са 4 664 души. Екипите на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ са извършили имунизация на 45 на сто от тях. Във възрастовата група до 18 години са имунизирани 94 на сто от подлежащите 4 940 души. В нея са установени 1 484 души, имунизирани по два пъти. 
Във възрастовата група от 18 до 30 години са имунизирани едва половината от подлежащите 3 014 души. Не са се явили за имунизация 1 314 души, които са отсъствали от населените места. Като трайно отсъстващи са регистрирани 1 390 души, работещи в други селища или в чужбина. 
Увеличава се броят на безработните в областта

Общият брой на регистрираните безработни лица в трите бюра по труда в областта - в Силистра, Дулово и Тутракан през април е 7216, което е с 69 души повече в сравнение с предходния месец, съобщи директорът на Бюро по труда – Силистра Георги Балушев.  
Разпределението по възрастови групи показва, че най-голям е относителният брой на безработните над 50 години – над 42 % от всички регистрирани, тези от 39 до 49 години са 42 %, а младежите до 29 години – 16 %. 
Най-високо е нивото на безработицата в община Кайнарджа – 21 %, а най-ниско в Силистра- 7 %. 
По равнище на безработица област Силистра е на шесто място от общо 28 –те области в страната. Пред нас в класацията са областите Смолян, Търговище, Шумен, Монтана и Разград. 


13 са отказали да положат обществено – полезен труд 
 
362 безработни лица са насочени от регионалната дирекция “Социално подпомагане” да извършат обществено-полезна дейност през април. От тях 341 души са отработили дните, а останалите ще бъдат санкционирани, информира изпълняващият длъжността директор Бехидже Садък.  
13 от лицата са отказали да извършат обществено – полезната дейност, а 8 от тях са представили уважителни причини, за да не сторят това. 
По закон безработните лица, в трудоспособна възраст, получават месечна помощ при условие, че не са отказали да участват в организирани от общинската администрация програми за предоставяне на социални услуги, екологични програми и такива за благоустрояване и хигиенизиране на населените места за не по-малко от пет дни в месеца, обясни Садък.  



“Стройпроект” и “Джени стил” ще повишават квалификацията на свои служители по проект към Агенцията по заетостта
 

В ход е изпълнението на два проекта към Агенцията по заетостта, които целят обучение и повишаване на квалификацията на заетите лица. Информацията сподели Милена Балевска, регионален координатор на дирекция “Европейски фондове и международни програми” към Агенцията по заетостта.  
В силистренската строителна фирма “Стройпроект” ООД ще се обучават 119 служители и работници по шест специалности в бранша. Сред тях са строителство на пътища, кофраж, зидария, поставяне на дограма и други. 
30 са бенефициентите, които дуловската фирма “Джени стил” ще обучи по професията шивач. 
Двата проекта ще приключат в края на годината. Общата им стойност е 110 827 лв., като “Стройпроект” имат и собствено участие. 


Започват технически прегледите на малките плавателни съдове

Започват задължителните технически прегледи на „малките кораби” за тази година, съобщиха от общинския отдел по транспорт.
За собствениците на рибарски лодки, туристически плавателни съдове, яхти, моторни катери, туристически скутери, надувни лодки с извънбордови двигатели и други съдове, предназначени за плаване по р. Дунав, каналите и реките, свързани с нея, прегледите ще се извършват през целия месец юни, от 9 до 16 часа, на Понтон 1 на пристанището в град Силистра.
По селата графикът е следният:
- на 9 юни, от 9 до 11 часа, на лодкостоянката в село Гарван;
- същия ден от 12 до 14 часа са прегледите в с. Попина;
- на 12 юни от 9.00 до 14.00 часа - в с. Ветрен ;
- на 16 юни от 09.00 до 14.00 часа ще се извършат технически прегледи в село Айдемир.
След изтичане на сроковете собствениците, които не са представили малките плавателни съдове на технически преглед за 2009 г. или не са подали заявление за спирането им от експлоатация, подлежат на служебно заличаване от регистъра на корабите, уточняват от силистренското поделение на Морска администрация.
Телефон за повече информация: 086/ 822 – 029 – Валентин Иванов.

С „Усещане за Вселена” ще празнуват децата на Силистра на 1 юни
Детски празник под мотото „Усещане за Вселена” подготвят за 1 юни НАО „Галилео Галилей” и общинският отдел „Образование”. Началото е от 10.00 часа на градския площад „Свобода”. Празникът е посветен на Международния ден на детето. Чрез игри, песни, рисунки и забавно шоу децата на възраст от 5 до 12 години ще имат възможност да покажат своето отношение към красотата и хармонията във Вселената. В програмата са предвидени:
• Демонстрация на космически костюми с подтеми:
- “Двойници на известни учени”
- “Астронавти”
- Костюми, изработени от природни материали.
• Конкурс за детска рисунка върху асфалт “Небесно огледалце” и комикс върху тапет “Космически приключения”.
• Състезателни кръстословици и судоку “Космическа мисия: Познание”.
• Забавни демонстрации “Из интергалактическото меню на “Ресторант на края на Вселената”.
През 2009 година в целия свят се провеждат глобални инициативи с цел да се даде шанс и възможност на всички хора и най-вече на децата и младежите да участват във вълнуващата научна и технологична революция, започната от Галилей; да почувстват вълнение от собственото си откритие чрез наблюдение през телескоп; да изпитат удовлетворение от полученото знание за Вселената. Учени смятат, че приобщаването на хората към астрономията им помага да осъзнаят своето място във Вселената, както и да погледнат с любопитство към науката и работата на изследователите.


130 участници ще посрещне утре в Силистра 
Международният ученически екологичен форум “Сребърна `2009”



Седемнадесетото издание на Международния ученически екологичен форум “Сребърна `2009” започва утре в Силистра. Тази година форумът ще бъде посветен на Световния ден на околната среда. 
28 научни екологични разработки, сред които пет проекта на деца от румънските градове Кълъраш и Констанца, ще се борят за призовите места в екофорума, съобщи вчера Никола Неделчев, директор на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра. 
Тематичните направления, в които ще се състезават ученици от седми до дванайсети клас, са свързани с опазването на защитените природни обекти, биологичното разнообразие, чистотата на въздуха, водите и почвите, възможностите за създаване на алтернативни енергийни източници, съхранението и преработката на битови и промишлени отпадъци.
130 участници са заявили участие в екофорума в Силистра. Разпределени в 2 възрастови групи, те ще имат възможност да защитават в рамките на 15 минути своите научни разработки в следващите 3 дни, обясни Неделчев. Председател на журито, което ще ги оценява, е проф. Светослав Герасимов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на СНЦ “За чиста природа”. 
Наградата за победителя е едногодишна стипендия в размер на минималната работна заплата, осигурена от Министерството на образованието и науката, както и оригинален плакет, добави Неделчев. 
Съпътстващи прояви по време на форума са националните конкурси за рисунка и за литературна творба под наслов “Земята – наш дом”. Техните победители вече са определени и ще бъдат обявени по време на тържественото награждаване на останалите участници, допълни Неделчев. 
Организатори на проявата са Министерството на образованието и науката, Национален дворец на децата –София, фондация “Еврика” и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество в Силистра. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар