Извадиха 15-годишно момче от шахта на помпена станция 

Пожарникари в Силистра спасиха дете, паднало в шахта на помпена станция. Произшествието е станало в петък около 14.20 ч. в западната промишлена зона на Силистра. Първо в шахтата полетяло кучето на 15-годишния Димитър Красимиров. При спасяването му момчето се подхлъзва и пропада в нея. То е било със свой приятел, който започва да пищи и привлича вниманието на работещите в близките фирми. Позвъняване на тел.112 изпраща на мястото на инцидента екипи на „Гражданска защита” и Пожарната. Момчето е извадено от пожарникарите с помощта на телескопична стълба. 
Прието е ОАРИЛ на Силистренската болница, два часа по-късно е било транспортирано във Варна.


50 години Строителна гимназия в Силистра
Откриха бюст-паметник на поета Пеньо Пенев в двора на училището

Тържествата по случай честването на половинвековния юбилей на Професионалната гимназия по строителство “Пеньо Пенев” започнаха в петък в двора на учебното заведение с откриване на бюст-паметник на патрона на училището - поета Пеньо Пенев.
Час по-късно в залата на Драматичния театър “Сава Доброплодни” бе открит и празничен концерт.
В същото това време над града със самолет бяха разпръснати рекламни материали.
Сред официалните гости на юбилея бяха зам.-министърът на образованието Ваня Добрева, областният управител Светлана Великова, кметът на Силистра инж. Иво Андонов, Велико Георгиев-началник на РИО на МОН, и председателят на регионалното представителство на Строителната камара Цанка Атанасова.
Професионалната гимназия по строителство в Силистра, а и в България, е едно от училищата, където завършилите образованието си ученици са сто процента реализира ли се и не постъпват в Бюрата по труда. Това се дължи както на развитието на строителния бранш в България, така и на изключително сериозната подготовка, която дава този вид професионално образование. 

С поднасяне на венци и цветя 
на паметника 31-ви пехотен Силистренски полк – Железния
бе честван тържествено Денят на победата - 9 май 



Ветерани от Втората световна война и наследници на загинали добруджанци поднесоха цветя на паметника на 31-ви Силистренски пехотен полк по повод Деня на победата - 9 май. 
509 бойци от Силистренска област са загинали по време на Втората световна война. За да им отдадат почит, на тържеството дойдоха близо 50 ветерани от войната. 
В официалното честване взеха участие областният управител Светлана Великова, зам.-кметът Нели Стоилова, полк. Димитър Трендафилов, началник на Регионалния военен сектор, д-р Тодор Анастасов, председател на Централния съюз на ветераните от войните в България, полковникът от запаса, доц.д-р на историческите науки и зам.-председател на Съюза на ветераните Марин Калонкин, както и областното ръководство на ветераните от войните в Силистра с председател Атанас Русев. 
Гости на церемонията за отбелязване на 64-годишнината от края на Втората световна война и победата над хитлерофашизма бяха полк. Димитру Мърдаре, представител на Съюза на ветераните от войните в Румъния, както и ветеранът Йонеско Димитру. 
Под звуците на Градския духов оркестър тържествено бяха положени венци и цветя на паметника на 31-ви Силистренски полк в памет на загиналите във войната бойци от областта. 


Стачка на аптеки в Силистра  


Районната фармацевтична колегия в Силистра организира протест срещу гласувания закон за аптеките.
За два часа в петък, от 13.30 до 15.30 ч., всички 31 аптеки в областта затвориха врати. Продължиха да работят само болничната и денонощната аптеки в града, както и представител на верига, която не подкрепя протеста. 
Аптекарите протестират и срещу условията за работа, които им налага Здравната каса. Според тях има реална опасност това да доведе до фалит аптеките на независимите фармацевти. 
Те са категорично против гласувания от депутатите закон за аптеките, който „дни преди изборите узаконява монополни и олигархични структури в лекарственото снабдяване", се казва в протестната декларация на Районната фармацевтична колегия.
Има опасност, ако законът бъде приет, моделът да копира ставащото в Норвегия, където монополът държат три големи вериги аптеки, а хората пътуват по 200 км, за да си набавят необходими лекарства, тъй като на неатрактивни места веригата не прави аптека. 
Фармацевтите настояват Парламентът да изчака решението на Европейския съд, а не да бърза да приема закони в полза на монопола и олигархията. Това е против интересите на пациентите, каза Ганка Кръстева.  
В Силистра към момента работят 18 аптеки, но приемайки този закон и давайки път на големите вериги, ще останат приблизително две, и то на една определена личност, сподели опасенията на фармацевтите от Силистра Ганка Кръстева 

Кампанията на БЧК „Светът е наш! Ти си на ход!” 
тръгна в Силистренска област

Областният управител Светлана Великова даде ход на кампанията на БЧК в Силистренска област под мотото „Светът е наш. Ти си на ход". 
Кампанията е част от световната инициатива на милосърдната организация, посветена на Международния празник на Червения кръст и Червения полумесец - 8 май. В нея се включват всички национални дружества на БЧК, а в България символичен ход на кампанията даде световният шампион по шах Веселин Топалов.
В международния ден на Червения кръст 8 май в целия свят стартира Глобална тригодишна кампания под наслов "Светът е наш. Ти си на ход". Символът й е земното кълбо, което се намира в безпорядък. Всеки път, когато някой прояви интерес чрез уеб-портала на кампанията www.ourworld-yourmove.org и сподели своя опит чрез поместване на коментари, видеоклипове и снимки, помага да се възстанови редът в света. 
2009 година е обявена за година на Червения кръст и Червения полумесец. Световната кампания „Светът е наш. Ти си на ход" предвижда през следващите три години всяка от националните и областни милосърдни организации да стартира тематични обучения и фондонабирателни кампании за нуждаещи се хора.
По повод Международния ден на БЧК от Националния съвет на организацията наградиха със званието „Отличник на БЧК" шестима дългогодишни дейци, доброволци и активисти на организацията от областта. Това са Георги Папазов, Галина Енева, д-р Фанка Пачева, Мариана Проданова, Пенка Димитрова и Симеон Димитров. 
Председателят на Областния съвет на БЧК – Силистра Йорданка Копринджийска връчи благодарствени адреси на партньори от административния, стопанския и културния живот и на медиите от Силистренска област. 

158 абитуриенти изпрати ПГСУАУ “Атанас Буров”

С двуметрова торта и емоционално тържество изпратиха абитуриентите от випуск `2009 в Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги “Атанас Буров” в Силистра. 
158 са абитуриентите, които изпрати гимназията в петък. За тях ученици и учители бяха подготвили специално тържество. Директорът на учебното заведение Дочка Милушева произнесе слово, в което пожела на младите хора здраве, успехи и сбъдване на мечтите си.
Бивши и настоящи учители и ученици се събраха в двора на ПГСУАУ “Атанас Буров”, за да изпратят заедно Випуск `2009. “Поздравявам ви сърдечно за вашите постижения, за стремежа ви към нови знания, които са истинска инвестиция както за вашето развитие, така и за бъдещето на Силистра. Ще се радвам след своето обучение да реализирате потенциала си в нашия роден град – европейската врата на България”, каза в словото си към младите хора Милен Пенчев, председател на Училищното настоятелство. 
Събитието продължи с оригинална програма, подготвена специално за абитуриентите. Тя бе изпълнена с много настроение, песни и танци. Градусът на настроението в училищния двор достигна връхната си точка, когато бяха определени победителите в различни категории от училищния живот.  
“Отличник на Випуск `2009” стана Мими Иванова Великова. Тя беше удостоена с големия приз на училището “Златна пара” за отличния си успех и постиженията си в национални и международни конкурси по български език и литература, история, счетоводство и екология. Отбелязана бе и активната й дейност в Ученическия парламент в Силистра. 
Нейни подгласници станаха Александра Янакиева и Полина Митева, получили приза “Сребърна пара”. Александра и Полина бяха отличени за отличен успех през курса на обучение, за високите си постижения в национални конкурси и състезания и за активното си участие в Ученическия парламент. 
За пълен отличен успех през целия курс на обучение грамота и награда получи Светлин Тодоров. 
За “Най-добър в професията” награди получиха в съответните специалности: “Търговия” - Михаела Димитрова, “Бизнес-администрация” – Зорница Димитрова, “Организация на туризма и свободното време” – Борислав Стоянов, “Митническа и данъчна администрация” – Добромира Добрева, “Кетъринг” – Михаил Михайлов, “Сервитьор” – Виктория Драгнева. Наградите им връчи Милен Пенчев. 
За активна работа в Ученическия парламент и участия в извънкласни форми грамоти получиха Мирослава Петрова, Диляна Вачева, Галина Енакиева, Денислав Керчев, Стоян Стоянов и Айлян Исмет. 
“Най-добър млад турист” стана Юлвер Муса, а с награда за “Най-добър спортист” бе удостоен Любомир Екзаров. Като “Най-добър еколог” бе отличен Георги Петров, а наградата “Най-добър млад творец” бе присъдена на Мария Костадинова. 
Всички абитуриенти бяха изключително елегантни, а настроението им беше повлияно от всеобщите емоции на радост и малко тъга. Естествено, имаше и неумиращото и задължително броене от 1 до 12, както и отекващия шум след него. 
За изпроводяк на абитуриентите имаше огромна торта с надпис “На добър час, Випуск`2009!”. Сладкарското изкушение с внушителната дължина от 2 метра бе сътворено от единадесетокласниците Мария, Гюлчан, Дилбер, Ивайло и Валя от направлението “Обществено хранене” в Професионалната гимназия, съвместно с учителите им от катедрата Юнзюля Чакърова, Росица Раданова и Стоянка Желязкова. 
700 парчета от тортата бяха разрязани, колкото са и учениците на Професионалната гимназия. Уникалният “сладък” подарък на училището направи празничното изпращане наистина незабравимо за всички нейни възпитаници. 
Балната вечер на гимназистите ще бъде на 22 май в ресторант "Куийн" в кв. “Деленките”.


Втори випуск на Езиковата гимназия завършва с DSD-дипломи 

Петнайсет абитуриенти от Езиковата гимназия „Пейо Яворов” ще завършат с българска и с немска дипломи през тази година, съобщи ръководителката на DSD –курса Нели Георгиева. За втора поредна година тя и колежката й от немската катедра Малина Станишева извеждат випуск с признато ниво С1 за владеене на немски език в немскоговорящите страни, което по Европейската рамка на езиците е най-високото за ученици. 
По този повод ръководството на училището и община Силистра отново за 11 май са подготвили тържествена церемония, на която абитуриентите ще получат своите немски езикови дипломи. Тя ще започне от 16.00 часа в зала 13 на Художествената галерия. 
И тази година сред официалните гости ще бъдат Елизабет Хорнунг – културен и пресаташе към Посолството на Федерална република Германия, и Ингрид Шлумбергер – методически консултант по езиково обучение за Североизточна България и преподавател в Първа езикова гимназия в гр. Варна. 
Отличник на DSD-випуск 2009 е Елица Станева, която е получила 84 от максималните 96 точки. 
Немската езикова диплома дава възможност за кандидатстване без изпит по език във всички немскоговорящи страни. През миналата година четирима младежи от ЕГ са се възползвали от DSD-дипломите си. 
В Силистра от 4 години се провежда обучение по немските езикови стандарти. 


Седем абитуриенти от Дом “Димчо Дебелянов” с финансова помощ

Настоятелството при Дома за деца, лишени от родителска грижа “Димчо Дебелянов”- Силистра, с председател Драга Неделчева, подпомогнаха седемте абитуриенти, завършващи образованието си тази година. Финасовата помощ е в размер на 250 лева за всяко момиче и 200 лева за момчетата.
“Идеята ни е е поне малко да им помогнем в подготовката за абитуриентската им вечер. За тях това ще бъде един незабравим момент от живота им и ако можем да им помогнем, ще сме доволни- сподели Драга Неделчева.
Сергей Маринов, един от завършващите тази година, благодари за жеста и сподели, че от тук насетне ще търси своята реализация в бъдеще. Той е един от възпитаниците на Професионална гимназия по строителство “ Пеньо Пенев”- Силистра.  


Преходно жилище “Независим живот” прие първите си обитатели

На официална церемония и богата програма, в присъствието на областния управител Светлана Великова, Радка Желева, кмет на община Алфатар, приятели и гости, девет души от Дома за стари хора “Щастлива старост”- Алфатар в края на миналата седмица, за първи път прекрачиха прага на новите си жилища, наречени преходно. Това е първото преходно жилище в цялата страна за стари хора.
В продължение на един месец специален екип работи с възрастните хора, за да бъдат избрани първите девет човека, като основните критерии, по които са определяни, са добро здравословно състояние, запазен интелект и умения сами да си организират живота, обясни Нели Маринова, директор на Дома за стари хора. Според реализаторите на проекта новите обитатели на преходното жилище ще бъдат включвани в многообразните дейности на Дома, но основната идея е те сами да се грижат за себе си. За целта те ще получат социални, образователни и медицински услуги.
Възрастните хора ще живеят в три двойни и три единични стаи, всяка със собствен санитарен възел, климатик и чисто нови мебели. Те ще имат възможност сами да си приготвят храна, да общуват свободно, както и да се включват в различни социални програми, екскурзии или самостоятелно да вземат решения по различни въпроси. Идеята на проекта е по този начин да се преодолее социалната изолация и преходното жилище да замести тяхното биологично семейство и среда. 


Старобългарски четения и песнопения на старта на Библиотечната седмица

С празничната вечер “Старобългарски четения и песнопения” в двора на катедралния православен храм в Силистра днес стартира Националната библиотечна седмица, съобщи Лидия Димитрова, директор на Регионална библиотека “Партений Павлович”. Проявата е съвместна с община Силистра, дирекция “Хуманитарни дейниости”. Благословена е от Негово Високо Преосвещенство Доростолския митрополит Иларион. Предвижда се той да вземе лично участие във вечерта, съвпадаща с религиозния празник в чест на светите братя Кирил и Методий. 
“Факт е дискът с оригинални църковни песнопения от град Елена, чийто автор е силистренският владика, родом от този възрожденски град”, обясни ставрофорен иконом отец Добри Чаков. В програмата е предвидено участие на доц. д-р Тодорка Георгиева, ръководител на катедрата по филологически науки във Филиал Силистра на Русенския университет “Ангел Кънчев”. В оригинал, т.е. на старобългарски език, ще бъде представено знаменитото произведение “За буквите” на Черноризец Храбър, както и други произведения от преди десет века. Ще бъде представена и музиката на онези времена, когато у нас се е зараждало християнството, в реприз от аписи, съхранявани в културния отдел на библиотеката..
Националната библиотечна седмица продължава до 16 май. В нея са включени разнообразни мероприятия. Сред тях е гостуването на екип на Програма “Достъп до информация”, за да проведе в Силистра обучение на журналисти, с участието на представители на Информационния център на библиотеката. 
За изнесено заседание в библиотеката ще бъдат поканени и членовете на една от постоянните комисии в Общински съвет-Силистра, каквато традиция вече е имало в предишни години.

Бушуващ „пожар” евакуира 600 ученици
* Инсценираха кризисна ситуация в СОУ „Н.Й.Вапцаров”


600 деца от най-голямото в Силистра СОУ „Н.Й.Вапцаров” бяха евакуирани в петък заради бушуващ в сградата „пожар”. Едно от тях, неуспяло да напусне навреме, бе свалено от пожарникарите по автомеханична стълба от прозорците на третия етаж.
За щастие кризисната ситуация в случая бе само инсценировка, елемент от провеждащо се учебно занятие – евакуация. Тренировката е залегнала в плана за пожарна безопасност на училището и цели да провери и актуализира уменията на децата и педагогическия персонал за безрисково поведение в случай на подобно бедствие.
Точно в 9.20 ч. продължителен сигнал на училищния звънец извести за възникналото произшествие. Спокойно и без паника деца и учители напуснаха класните стаи и се отправиха към училищния двор през четирите изхода, определени в схемите за евакуация.
Пред погледите им екипи на противопожарната служба евакуираха изостаналия в сградата ученик, а след това разпънаха шланговете за започване на пожарогасенето. Демонстрирани бяха и техники за оказване на първа помощ и за деинтоксикация след обгазяване.
Учебното занятие бе подготвено и се проведе съвместно от екипи на РС „Пожарна безопасност и спасяване”, ТД „Гражданска защита” и Центъра за спешна медицинска помощ в Силистра. 
Така на практика те провериха уменията си за бързо овладяване на кризи, взаимодействието и екипността в работата на спасителните служби.
Предстои резултатите от тренировката да се анализират в специален доклад, за да се отстранят евентуални пропуски.


Дефиле на костюми и парад на настроението в центъра на Силистра навръх 9 май - Ден на Европа и Ден на Победата

9 май 2009 г.
Ден на Победата (от 1945 г.), и Ден на Европа (от 1985 г.).
 България. Силистра. Площад „Свобода”.

 
„19-то издание на Общинския фестивал за фолклор от всички етноси Пролетни игри и песни”. Заместник-кметът Нели Стоилова открива традиционната проява, в която участват 24 състава от 15 читалища.
4-часово дефиле на костюми и шевици. Парад на настроението, извиращ от песенното и танцовото народно богатство. Младите тропат като за световно. „Старите” пеят като за последно. Мало и голямо минава като на манифестация покрай „голямата сцена”. Мелодиите порят „Синьо(то) небе” срещу строящия се МОЛ и отлитат навред, за да смутят кафепитието на народа, излязъл да се весели в поредния празник. Напук на кризата, на която не разбрахме началото, но не очакваме да видим скоро и края й. Подобно на Прехода, стартирал редом с „Вятъра на промяната” някъде преди 20 години.
Хилядното множество съпреживява и ръкопляска, все едно от години е жаждувало тази среща, в която се пресичат думите и ритмите, характерни за над 30 пролетни празника. Народът си играе на „причмък-отмък”, премествайки „ложата” от общинарски пластмасови столове (впрочем, една чудесна придобивка!), за да търси...сянката. Пече като през горещниците. Само жътварката я няма, за да даде тон за протяжна песен.
От Баба Марта (1 март), през Великден и Гергьовден; Спасовден и Свети дух; Илинден и Голяма Богородица,...до Секновение, известен още като Обсечение (29 август)... 
 Да участва в него е „Слезнало горнянче”. Дошла е и „Селска(та) красавица” („С абанос ли е изваяна?”, диви се момчето). „Отишли са (още) мъж и жена”. „Рано ранила (и) хубава Яна”. И тя да се впише в празника. Защото знае,че „Пролетта пристига”. Очаква ни „Добруджанско веселие”. „Излезте всички от полето”, „Песен за дружбата” и „Песен за България” да подхванем.
„Стоян седло седлае” у „Недини равни двори” и тихом мърмори „„Мъри, Радо, бяла Радо”, „Свирка (вече) свири”...”
 „Лазаруване” е. „Данец” започва. „Ръченик” го следва. А накрая и „Хоро” ще се завърти ....
...„Рада от горе слизаше”. „Не се налюбих”, тюхка се тя. „И „Не ще забравя” как „Мятало Ленче ябълка. Хем мятало, хем наричало...”. „Ходила Яна, замръквала е...”. „Ой, Добро, Добро”, а, ти, „Добрано льо, Добранке” и ти, „Петранке, бяла върлинке”..., и вие сте имали не една „Случайна среща”? 
„Байно льо, бате Иване”, сигурно е, и ти ще потвърдиш, как „Мама на Георги думаше” и как също „Иван на Гана думаше”: (о, ужас!) „Мома вино продава”, „Залюбил Георги буля си” („Я, дай ми, бульо”, „Руске ле”)…
 И „Тръгнали са, мамо”, „Китка фолклорни хора” да правят, и „Добруджанска сюита” да въртят.
А междувременно „Тръгнала е бяла Дона” скришом да види как „Неда босилек разсажда”. И „Лейла” как изкусно сади „Роза, розичка”, докато „Родопски напеви” нарежда. „Отишла е (и) Янка”. „Замръкнал и Тодор”. Забавил се нещо по мегдана. „Пролетни ритми” ситнил. И „Дунавско хоро” играл. Песни народни в хоремага също пял...
„Да, знам, либе ле”. И „Сън сънувах”. Как „Вельо на мама думаше” за „Стар Димо”, дето не пропускал да припомни „Я, дай, ма, мамо”, „Позволи ми”, за „Огнена жена” да се оженя… „Ръченица” редом с нея да заиграя.
-----
Участваха народните читалища: „Доростол” (с групите „Ретро”, „Чар” и „Добруджански славеи”) и „Св. св. Кирил и Методий” (Силистра); „Димитър Благоев” (Ветрен), „Пробуда” (Калипетрово), „Възраждане” (Сребърна), „Самообразование” (Йорданово), „Просвета” (Професор Иширково), „Йордан Йовков” (Казимир), „Христо Ботев” (Българка), „Светлина” (Смилец), „Заря” (Брадвари), „Иван Вазов” (Срацимир), „Дочо Михайлов” (Бабук), „Пенчо Славейков” (Богорово).
----
Подготовката и реализацията на програмата „Пролетни игри и песни” е дело на отдел „Култура” (Виолета Балева – началник на отдела и специалистите й от екипа Йордан Филипов, Юлия Савчева, Иван Неделчев и др.). Както и ръководителите на състави: Димитър Джамбазов, Никола Касабов, Лазар Богданов, Иванка Рачева, Анна Терзиева, Мария Димитрова, Дочо Титев, Иванка Енчева, Милка Тодорова, Пламен Костадинов, Стоян Петров, Елена Радева, Тодор Скорчелиев, Гюлтен Мустафа, Салим Заим, Стела Тодорова, Дончо Митев, Снежана Петрова, Мария Гроздева, Владилена Калушева и др.
----
Властта в лицето на Светлана Великова (областен управител) и на Александър Сабанов (председател на Общински съвет-Силистра) присъства задочно на празника със специални поздравителни адреси до участниците в него, редом с „Диплом” за тях, от името на община Силистра, организатор на проявата чрез дирекция „Хуманитарни дейности”.


Синя торта със златни звезди за младежите от Силистра

С почерпка със синя торта със златни звезди (вкусна алюзия с един от символите на Европейския съюз – знамето на общността) и фойерверк към нея завърши дискусията „9 май - Ден на Европа”, проведена в Синия салон на комплекс „Данубе” от община Силистра по инициатива на Младежкия парламент. Участваха младежи от 6 професионални гимназии.
По време на дискусеята участниците представиха проектите, реализирани в училищата, включително и по идея на Ученическите съвети. Разсъждаваха и по въпросите „Какво се случи у нас, след като България стана член на ЕС? Какви са нашите очаквания в това отношение? Какви са вашите конкретни инициативи, по осъществяването на които очаквате подкрепа от община Силистра? Какво ние, младите хора на Силистра, искаме и можем да направим за нашия град?”.
Дирекция „Хуманитарни дейности” бе посредник в организацията на дискусията, първа по рода си по темата в Силистра.
Дениз Ахмедов от ЕГ Пейо Яворов” сподели, че в елитното училище е възстановен Учениченският съвет, на който той е заместник-председател. Представи проекта за въвеждане на униформи в гимназията и инициативата „Моят свят в снимки”. За перспективни намира проектите на учителите, заедно с колеги от Норвегия, Дания и Италия, относно въвеждането на нови технологии при изучаването на чужди езици.
Трифон Терзиев и Мила Сертова от ПМГ „Св. Климент Охридски” похвалиха в своето училище гражданското обучение и развитието на програмата за човешките ресурси. Според тях Американският фонд за България стимулира подобни проекти. „Искаме помощ от общината при реализирането на проект с колеж от Босна и Херцеговина”, поискаха учениците. 
„Разбира се, както винаги и когато е възможно, община Силистра ще участва в реализацията на такива перспективни проекти”, гарантира заместник-кметът Нели Стоилова. Заедно с директора на дирекция „Международни проекти” в общината Надежда Бобчева и с представителя на ДАМС в областта Борислав Борисов тя участва в дискусията.
„С отлични резултати приключи историческият проект в Гимназия „Владимир Комаров””, отчете Любомир Николов, участник в проекта и ученик в гимназията. Той е бил посветен на събирателска и изследователска дейност. Нели Стоилова препоръча при подобни проекти да бъдат предоставяни материали в Регионалната библиотека, в Регионалния исторически музей и в Държавен архив-Силистра.
Ритуализацията в училищния живот (емблеми и униформи) бе проектът, обединяващ няколко от гимназиите: „Владимир Комаров”, ЕГ и Икономическата „Атанас Буров”, стана ясно в хода на дискусията. „Икономистите” разказаха за своя опит и в обмена с ученици от град Тарб, Франция, приключил наскоро.
Училищен младежки клуб с две секции е създаден в Гимназия „Евлоги Георгиев” отново благодарение на проектното начало. Там е развита и темата „Образованието в мултикултурна среда”, заедно с училища в Голеш и Средище. 
Земеделската гимназия „Добруджа” е имала за акцент проекта „Училището-пазител на националния дух”. Изработена е карта на войнишките паметници в Силистренска област. Работи се по създаването на училищен музей.
„Нека да бъде проведен конкурс за идеи за проекти, финансиран от община Силистра”, бе един от призивите, с който завърши дискусията. Да припомним, че преди 2-3 години Общинският съвет в Силистра разкри еднократно Фонд „Граждански инициативи”, благодарение на който бяха финансирани 13 проекта за близо 50 000 лева, осигурени от бюджета на общината. Тогава в реализацията на проекти участваха не само млади хора, а и творци от различни възрасти. Конкурсът бе посветен на 1 900-годишнината на Силистра.




Няма коментари:

Публикуване на коментар