Филиз ХЮСМЕНОВА:
„Влизаме в евроизборите със самочувствие и категоричност!”


ДПС обяви листата си за участие в предстоящите избори за Европейски парламент. Листата бе определена след вчерашното заседание на Централния съвет на партията. 
Първите три места се заемат от досегашните представители в Европарламента Филиз Хюсменова, Владко Панайотов и Метин Казак. На четвърто място е лидерът на младежкото движение на ДПС Корман Исмаилов. Пето място заема настоящият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Искра Михайлова. На шеста позиция е народният представител от Кърджали Неджми Али, а на седмо - Румен Пехливанов. Бившият министър на земеделието Нихат Кабил е на 14-та позиция, а последен в листата е заместник-председателят на партията Юнал Лютфи.
На 11 място е Джунейт Кантаров от Тутракан, син на председателя на Общинския съвет на ДПС Нехат Кантаров.
Кампанията на ДПС ще стартира на 16 май в Свещари, Исперих.
Подреждането на листата е своеобразно послание към всички български граждани. Направен е синтез на опита с ентусиазма и амбицията на младото поколение, заяви Филиз Хюсменова. Кампанията ще бъда насочена именно към тях, защото те са активната част от българското общество и имат възможността и желанието да се интегрират според новите правила, които налага Европейският съюз, допълни тя.
На заседанието на Централния съвет на ДПС вчера е била приета и платформата за участие в изборите за Европейски парламент „Европа – път на стабилност”. В нея са заложени целите на ЕС през погледа на либералното семейство, част от което е и Движението за права и свободи. 
Тези избори ще бъдат белязани от националния вот, коментира Филиз Хюсменова, и се опасявам националните проблеми да не изместят европейските теми, а те са много важни и трябва да им обърнем внимание. Нормално е хората да искат да се решат ежедневните им проблеми и няма начин да ги загърбим. Кампанията ще бъде интензивна и наситена.Влизаме със самочувствие и категоричност и ще отчетем онова, което сме свършили досега в Европейския парламент, допълни тя.
Филиз Хюсменова заяви, че ДПС ще се стреми да запази четирите мандата, които има в Европейския парламент, но ако привлече повече гласове, това ще бъде успех за
движението.


1050 четвъртокласници писаха вчера диктовка
* Резултатите от теста по български език и литература ще са готови до три дни

Без проблеми премина вчера външното оценяване на четвъртокласниците от Силистренско по български език и литература, съобщи Велико Георгиев, началник на Регионалния инспекторат по образование в Силистра.
Във всичките тридесет и четири училища в които се е проведе тестът, паролата от МОН е била успешно отворена, а тестовете и диктовките са били навреме размножени и раздадени на учениците.
Около 1050 четвъртокласници от Силистренска област в рамките на четиридесет минути трябваше да пишат диктовка и да отговорят на 15 тестови въпроса.
Материалите са предадени своевременно на оценяващите комисии, уточни Велико Георгиев.
До три дни се очаква информацията от теста да бъде качена на сайта на Министерството на образованието или на сайта на Регионалния инспекторат.
На 12 май ще се проведе тестът по математика, на 14 май по „Човек и природа“ и на 15 май по „Човек и общество“
Резултатите ще са ясни до 27 май. Изпитите за V и VI клас ще са през юни.


Отлагат с няколко дни кампанията за ваксинация против бяс

Това съобщи д-р Венелин Димитров, директор на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра.
Причина за няколкодневното отлагане на акцията, която бе първоначално планувана за 12, 13 и 14 май, е техническа неизправност на част от апаратурата, определяща точната бройка ваксини, която трябва да бъде пусната от самолет над определен участък.Очаква се неизправността на уреда да бъде своевременно отстранена и кампанията да започне към 14 или 15 май, уточни д-р Димитров.
На територия от 2460 квадратни километра (извън населените места) в Силистренска област самолет ще разпръсне 49 320 блокчета противобесни ваксинални примамки за хищници. На всеки осемдесет метра ще бъде хвърлена по една примамка. Общо четирите самолета на горнооряховска авиационна фирма, която ще извършва облитанията над Силистра, Добрич и Варна, ще излитат от селскостопанското летище в село Победа.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, разработена от Националната ветеринарно-медицинска служба, и ще бъде изпълнена до края на годината.
През есента е предвидена още една ваксинация, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена и програмата за следващата година.
Уникалната за страната ни авиационна ваксинация се налага заради усложнената обстановка у нас по отношение на беса.
Данните сочат, че болестта е разпространена главно в Северна България. Констатираните случаи на бяс за периода 1988-2007 г. са 556, от които 517 в Северна България. Само в Силистренска област за периода 2007-2009 г. са регистрирани тринадесет случая, като последните два са от 2009 г.


Стартира Националната библиотечна седмица в Силистра


За четвърта поредна година Българската библиотечно-информационна асоциация организира Национална библиотечна седмица.
Традиционно инициативата се провежда от 11 до 15 май. Тази година мотото е „Библиотеката - информация и комуникация за всеки !".
Съорганизатор на кампанията е програмата “Глобални библиотеки” в България на фондацията на семейство Бил и Мелинда Гейтс. 
Основната й цел е да популяризира идеите на проекта „Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки”. 
В рамките на дните на Националната библиотечна седмица вчера в Силистра се откри изложбата " Образите на Св. св. Кирил и Методий във визуалните изкуства”. От 17 часа в двора на православния храм “Св. първоапостоли Петър и Павел” с благословението на доростолския митрополит Иларион се проведоха старобългарски четения и песнопения. 
Редица разнообразни прояви са предвидили в Силистренската библиотека за оставащите дни на кампанията. Днес библиотечните ни специалисти ще участват в Международен семинар по програмата “Достъп за информация”. 
На 13 май в сутрешните часове ще се проведе изнесено заседание в библиотеката на Комисията по международни проекти в Общинския съвет-Силистра с участието на Надежда Бобчева-директор на дирекция “Икономика и международни програми”. По –късно през деня е организирана среща със студенти и докторанти от “Международния университет за природа, общество и човека” от гр. Дубна – Русия и завеждащи-катедри от филиала на РУ “Ангел Кънчев”. 
Ден на отворените врати ще има в библиотеката на 14 май. Всеки читател ще може да си направи безплатна регистрация. 
С учениците Професионалната гимназия по строителство “П. Пенев” в библиотеката ще се проведе час по възрожденска литература. Пред ученици от Х клас на ПГМТ “Вл. Комаров” и ПМГ “Св. Кл. Охридски” ще бъде представен уеб-каталогът на библиотеката. 
Предстои вълнуваща среща с клуб “Учителски плам”, в който са обединени дългогодишни учители от Силистра. 
На 15 май в 9.30 часа започват майските научни четения в Силистра на студенти от филиала на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Същия ден силистренските библиотекари ще гостуват при кмета Иво Андонов. 
На 20 май ще бъде официалното представяне на книгата “Път през годините” на дългогодишния библиотекар Димитрина Христова. Това е втора част на книгата, събрала на страниците си най-важните моменти от историята на Силистренската библиотека. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар