Пътят на селския даскал …до губернаторския трон
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg


Кой е той?
Кмет на село с подкрепата на ДПС, зам.-кмет на община Дулово, областен управител на Силистра от НДСВ, кандидат за кмет от „Коалиция за Силистра” и общински съветник от същата формация, днес зам.-областен управител току преди парламентарните избори – отново от жълтата партия, … автор на книги с историческо съдържание и меценат на археологически разкопки… Да не забравим – Той гласува и единствен „против” приемането на софийския боклук, отявлен противник на кмета Андонов, а преди време май помогна на силистренци да се отърват от летището си?

Отговор:
А: Петко Добрев
В: Някой, на който разтроението на личността не му е чуждо
С: Нов модел дъга на хоризонта

Въпросите пораждат въпроси. Търсят се отговорите!
За какво говорят хората в Силистра и региона …?!
За това, че нямаме летище, че „царски проекти” бяха реализирани срещу комисионни, 
че на една заплата се построи къща във Ветрен …
НЕ са забравени и скритите от Добрев образувани срещу него дела за длъжностни престъпления по време на кметуването му в Окорш. Уличен е във фалшифициране на подписи при прехвърлянето на земеделска земя и на автомобил.
Уж царски човек, а участва в коалиция с муцуни, гравитиращи в синьото пространство, дава пресконференции срещу кмета Иво Андонов с ГЕРБ и т.н.
А дали е форма на корупция покровителството на Стефан Райчев върху личността на Петко Добрев, който забележете, силистренци свързват с членство в Политическо движение „Социалдемократи” и недоумяват връзката му и представянето му в публичното пространство като кадър на НДСВ, та дори и въздигането му като губернатор на Силистра от същата политическа сила. Не е тайна, че семейството на Добрев дълго време, а май и до днес обитава апартамент собственост на същия силистренски бизнесмен. Даром апартамент на висш държавен служител не сме чували да се дава.
Говори се, че лицето ще заеме първото място в листата на НДСВ за предстоящите избори за Народно събрание …
Дали е случаен късметът на даскала станал селски първенец и стигнал почти до министър?!



Отличник с катафалка на бал

По екстравагантен начин отиде на бала си 19-годишният силистренец Цветелин Илчев, избирайки украсена с балони катафалка, за да се придвижи до мястото на събитието. Младежът е отличник на випуска на СОУ „Никола Вапцаров” и вчера бе знаменосец при вдигането на националния флаг по време на ритуала пред общината в чест на 24 май. Учи специалността “музика и рисуване” в паралелка по изкуствата. Майка му е начална учителка в същото училище. Артистичното му чувство избило според негови съученици в черен фетишизъм, но го превърнало в атракция за града. 
„До последния момент не бях решила дали да дам стъклената катафалка и да изпълня молбата на Цветелин, но накрая се предадох и му пратих колата, украсена с балони”, каза за „24 часа” Елена Маринова от частната траурна агенция, собственик на катафалката.
“С катафалката исках да кажа “Сбогом!” на детството и юношеството, защото за мен и моите връстници започва нов живот, а и да стане контрапукт на съвипускниците ми в надпреварата им да се качват в скъпи коли, които не са техни или на семействата им”, обясни приумицата си за часовото издание отличникът. Проявата му не била изненада за родителите му, майка му дори му пратила SMS в подкрепа, ката разбрала за нея.
„Цветелин в продължение на години танцува в балета към училището, солист е във всички песенни концерти, миналата година дори кандидатства за „Мюзик айдъл” и за малко не бе одобрен, а в продължение на години пя в дует с тазгодишната финалистка Ели Раданова, дори имат предложение от кмета на общината Иво Андонов да запишат химна на Силистра”, заявиха негови учители-почитатели, малко смутени от странния му избор. 
Той е изпълнител на главната роля на мелничаря Нягол в преминалата наскоро с успех премиера на пиесата „Гераците” в новосформирания „Малък театър зад чина” в Силистра. С нея младите силистренски артисти ще участват в средата на месец юни на ученически театрален конкурс в Русе и там на Цветелин мнозина предричат награда за мъжка роля. 
Миналата година тогавашният президент на „Интеракт клуба” в Силистра Иван Куцаров, също възпитаник на СОУ „Никола Вапцаров”, скандализира обществеността, наемайки си боклукчийска кола от местна фирма по чистотата, за да отиде на бала си, за което „24 часа” писа. 
Голям парад на скъпи коли и демонстрация на яка гъзария са тазгодишните балове в крайдунавския град, отбелязват възмутено учители и граждани. В новия комплекс „Куин” на дългогодишния президент на ФК „Доростол” Иван Нарлев посрещат като в Кан абитуриентите, а опашката от автомобили се вие поне на три километра, затруднявайки движението по пътя Силистра-Русе в продължение на часове.


Силистра е домакин на X международен куклен фестивал “Ян Бибиян”

В понеделник стартира за десети пореден път Международният куклен фестивал “Ян Бибиян”, чийто традиционен домакин е Силистра,
Актьори от 7 държави участват в тазгодишното издание на куклен фестивала “Ян Бибиян”.
Фестът е съпътстван от традиционната международна куклено-театрална лаборатория.
В нея актьорите сами изработват кукли и сценография, но наблюдавани от художници, за общия спектакъл, с който ще се закрие фестивалът, поясниха организаторите му.
Тази година участниците ще изнесат общ спектакъл върху българската народна приказка “Юнакът и златната ябълка”.
Спектакли за най-малките зрители от своя репертоар ще покажат театрални трупи от България, Турция, Румъния, Молдова и Албания.
Важното за тазгодишното издание е, че в куклено-театралната лаборатория ще се включат артисти от Франция и Норвегия, които няма да представят своя пиеса, но пък ще участват във финалното общо представление.
Фестивалът ще бъде закрит с Кръгла маса, в която ще участват всички актьори и режисьори, както и професори от НАТФИЗ по специалността “Актьорско майсторство за куклен театър”, поясниха още организаторите.
Кръглата маса ще е под наслов “Пространството на куклата в света на детето”.



Всички силистренски училища се включиха в празничното шествие по случай 24 май



С традиционното дефиле на учениците от всички учебни заведения в Силистра стартира честването вчера на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Разпределени на лъчове, преподавателите и учениците преминаха по улиците на града, за да се съберат на площад “Свобода” за тържествено посрещане на празника.
Там ги очакваха и приветстваха областният управител Светлана Великова, кметът Иво Андонов, председателят на Общинския съвет Александър Сабанов, началниците на общинския отдел “Култура” Виолета Балева и на отдел “Образование” Мариана Павлова, председателят на постоянната комисия по култура към Общинския съвет Георги Атанасов, зам.-директорът на Филиал Силистра към Русенския университет “Ангел Кънчев” в нашия град Пламен Минков. 
Знамето на Силистра, съпровождано от представителите на Ученическия парламент Вероника Иванова, Даяна Маринова и Николай Неков за втора година бе част от символиката на празника.
Поздравление към всички силистренци по повод 24 май отправи кметът Иво Андонов. От името на силистренските абитуриенти от випуск 2009 година слово – отговор произнесе Сияна Иванова от ПМГ „Св. Климент Охридски”. И тази година сред официалните гости на трибуната бяха и най-малките – бъдещите първокласници от ЦДГ „Иглика ” Симона Георгиева и Светослав Вълчев. 
Отличниците – абитуриенти Цветелин Илчев от СОУ ”Н. Й. Вапцаров”, Мими Великова от ПГСУАУ “Атанас Буров” и Елица Станева от ЕГ „Пейо Яворов” имаха честта да участват в церемонията по вдигане на националния флаг. Тримата абитуриенти са пълни отличници на своите випуски и са носители на награди от национални конкурси и състезания. 
Кулминацията на празника бе празничното дефиле на силистренските училища. Преминаващите скандираха имената на учебните си заведения, махаха с балони. Всяко училище бе водено от знамето и портрет /в някои случаи/ на патрона си. 
Две от училищата в шествието имаха в челото си мажоретки - ОУ “Иван Вазов” и Професионалната гимназия по лека промишленост, а ОУ “Отец Паисий” съпровождаше и детско - юношески оркестър, изпълняващ патриотични мелодии. 
Много от училищата в града представиха своите възпитаници в униформи, което придаваше повече тържественост на случващото се на площада.
Новите републикански шампиони по баскетбол – момчетата от ПМГ “Св. Климент Охридски”, водеха, окичени със златните си медали, колоната на своето училище. Пред силистренци се представиха с екипите си и шампионската купа и момичетата от ОУ “Иван Вазов”, които също преди броени дни станаха републикански шампиони по баскетбол. 
Водещите на тържеството обявяваха имената на преминаващите училища и разказваха накратко историята им и постиженията на техните възпитаници. В мероприятието се включиха стотици учители, родители и приятели на децата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар