Защо Силистра няма летище?!
Галин ГАНЕВ
abcd1@abv.bg 


Няма, защото е продадено!
За колко - знаете ли?
Ще ви кажа – на цената на …един апартамент. И тук въпросът е спорен - дали ще е гарсониера, двустаен или тристаен – и в коя част на града ще е жилището …Но не то е предмет на нашия задочен разговор.
Кой не би си купил летище за 80 хиляди лева, ако му се отдадеше тази възможност?
“Всеки” е отговорът …Защото за тези пари нито земята можеш да си купиш, нито бетона на пистите, да не говорим за сградите и т.н. – но по пазарни цени.
Ако обаче продавач е държавата – няма невъзможни неща.
Излишно е дори да се коментира …. Фактите говорят сами.
Република България в лицето на областния управител по това време Петко Добрев продава на „Р-ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД поземлен имот, право на собственост върху държавен недвижим имот – свободен терен с площ от 290 261 кв.м в с. Ламбриново, имот № 000605, образуван от имот № 000602, друга територия на въздушния транспорт – цена 29 999 лева – цифром и словом.
Датата на вписване е 28 септември 2005 година. Някой ще каже, че той по това време не е бил вече областен управител … И сигурно ще е прав, не помня датите на встъпване в длъжност на новите губернатори след парламентарните избори същата година, но сделката е подготвена доста преди това …Все пак сигурно е проведена необходимата процедура по смяна на собственика. Тепърва ще проверим и тази част от сделката.
Нека продължим нататък – летището е продадено на два тура. Продавач пак е Р България –тук имотът вече се състои от терен с площ 314 357 кв.м, приемна сграда на два етажа и сутерен с площ от 804 кв.м, гаражи – едноетажна масивна сграда с площ 518 кв.м, навес –метало/сглобяемо хале/ с площ от 313кв.м, дървена барака с площ от 127 кв.м, чакалня – едноетажна полумасивна сграда с площ от 173 кв.м, електрокарно помещение с площ от 129 кв.м, асфалтова настилка с площ от 89 548 св.м в землището на с. Ламбриново – имот № 000604 – цена 49 971 лв.
Как ви се струва – добри пари са …?
Интересен е и един друг факт – данъчната оценка за сградите е 9 343 лв., докато впоследствие фирмата регистрира отчетна стойност 113 000 лв. Земята от своя страна е с данъчна оценка от 10 418 лв., а е регистрирана с отчетна стойност от 31 233 лв.
Не е луд обаче, който яде баницата, а този, който я дава.
Не е луд и той – просто добре си е направил сметката, вероятно на друг тефтер, а не на държавния.
Друг въпрос е, че фирмата-купувач от своя страна вече е прехвърлила собствеността на „Първи май”, и то току преди няколко дни на - 22 май 2009 г..
Това обаче вече си е частен бизнес-интерес и нас той не ни интересува. Поне на този етап.

Отзвук от Общински съвет - Силистра
Потвърдиха решението за закриване на Радиоцентъра

С 16 гласа „за“, 9 „против” и четирима „въздържали се” общинските съветници препотвърдиха решението си от миналата сесия за закриването на Радиоцентър-Силистра. Припомняме, че решението бе върнато за повторно обсъждане от кмета на общината инж. Иво Андонов с мотив за незаконосъобразност и нецелесъобразност.
От трибуната на Общинския съвет, вносителят на предложението, съветникът от ГЕРБ Тодора Цонева изрази недоумението си от липсата на конструктивни обсъждания по време на заседанията на комисиите ден преди сесията заради неявяването на представители на общината.
Против решението се обяви общинският съветник от групата на ПД „Социалдемократи” Иванка Ташева, която определи акта като дискриминационен и антихуманен и предложи да бъде възложено на кмета на общината да подготви документи за регистрация на Радиоцентър-Силистра, както и изготвяне на стратегия за неговото развитие. Предложенията на Ташева не бяха приети от общинските съветници.

Разпределиха 16-те милиона от държавата

Местните парламентаристи одобриха с някои поправки разпределението за капиталови разходи на целеви средства от държавата в размер на 16 200 000 лв.
От тях съгласно разпределението 5 милиона лв. ще бъдат вложени за „Доизграждане на канализация и пречиствателна станция, асфалтиране на улици и основен ремонт на природонаучния музей в Сребърна”. На стойност 7 млн.лв. са средствата, определени за благоустрояване на междублокови пространства и асфалтиране на улици в Силистра. Един милион лв. от тях ще са за обект „Реконструкция на ул. “Гено Чолаков“ и археологическите разкопки на южната крепостна стена. Два млн.лева са предвидени за съфинансиране на проекти и по 600 000 лв. за обект „Разширение на гробищен парк и за благоустрояване”. По предложение на вносителите средствата, определени за реконструкция на кръстовище бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“в размер на 120 000 лв., бяха пренасочени към обект „Изграждане на изкуствена ледена пързалка” -80 000 лв.;ремонт и реконструкция на междублоковото пространство по ул „Серес” и ул. „Янко Тодоров“-15 000 лв.;изграждане на детска площадка по ул. „Рила“ -7 000 лв., а остатъкът от 18 000 лв. бе пренасочен за частична реконструкция на 800-метров участък от ул. „Харалампи Джамджиев“ до началото на реализацията на цялостен проект за изграждането на улицата.

Нови такси за детските ясли и градини

С пълно единодушие общинските съветници приеха и измененията и допълненията на Наредбата за определяне и администриране на местните данъци и такси и цени на услугите. Съгласно тези изменения за ползване на детски градини и детски ясли родителите или настойниците ще дължат вече месечно такси в размер на 5.00 лв. плюс броя на присъствените дни, умножен по 1.50 вместо досегашните 1.20 лв. за детски ясли и съответно 5.00 лв. такса плюс броя присъствени дни, умножени по 2.00 лв. вместо досегашните 1.50 лв.
С измененията бе въведена и нова такса за ученици за ползване на закрития плувен басейн от 1.00 лв. /час и 10 лв./месец.Такъв е и новият размер на таксите за ученици за ползване на фитнес-зала, сауна и кортовете за тенис.

В Турция глобяват, ако не изхвърлиш боклука си в определен час 

Българи и турци обмениха опит и знания по съвременно отношение към битовите отпадъци в рамките на международния проект „Създаване на регионална система за твърди битови отпадъци за Ялова”. 
Това стана ясно по време на заключителната от българска страна пресконференция в Силистра. 
Проектът обхваща 15 селища от турската община, обединени в неправителствена организация, и Силистренска община, която е партньор, обясни Хасан Сойгюзел – ръководител на проекта. По време на изпълнението му, от месец юли 2008 година досега, двете страни са си разменили няколко визити. Целта е била турските специалисти да изучат опита на Силистра в изграждането, стопанисването и експлоатацията на Регионалното депо за твърди битови отпадъци, изградено по стандартите на ЕС. „Междувременно и ние научихме нещо от турските си партньори”, каза Надежда Бобчева – координатор на българския екип и директор на общинската дирекция „Икономика и международни програми”. В Ялова вече 90 на сто от населението си изхвърлят боклука разделно, като го сортират на четири части, а не на три, както е при нас. Освен това в Турция съществува голяма дисциплина при изхвърляне на отпадъците – това става по определен график. „И който не спазва часа, се наказва”, поясни Метин Даг – кмет на Чифликкьой, втория по големина град в община Ялова.  
Заради големия интерес към силистренското депо и перспективата в Ялова да бъде изграден подобен обект, тези дни в Силистра освен екипа по проекта гостуват кметове от още 10 селища и 8 общински съветници от турската община. Във вторник те се запознаха с колегите си от Силистренска община и решиха, че могат да работят заедно по културни, образователни, спортни-и екопроекти.  

100 българчета, турчета и ромчета пяха на фестивала за руски песни 



Представители на поне три етноса от общините в Силистренска област пяха руски песни във второто издание на единствения в България областен фестивал на руската песен, проведен в Драматичния театър в Силистра под патронажа на областния упрамвител Светлана Великова. Само община Главиница не се представи със своя програма. За сметка на това внушителни групи се изявиха от Тутракан, Дулово и Кайнарджа. 
Специални гости на фестивала бяха консулът на Руската федерация в Русия Михаил Торшин и Боряна Илиева, главен секретар на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД, както и Лидия Димитрова, областен координатор на федерацията.
Трябва да се отбележи старанието на децата от училищата в Кайнарджа и Средище, където се учат представители на ромската общност и на турския етнос, в желанието им да пресъздадат на сцената наученото в клас в уроците по руски език. Подобно е положението явно и в училището в Ситово, чиито ученици също се изявиха в максимална степен.
По традиция красиви и всеотдайни на сцената бяха вокална група „Вива тийнс” от ЦРД в Тутракан и от клуб „Звездици” от крайдунавския град. Хорът на учителките от Дулово дори си бе подготвил и малка хумористична сценка, допълнена от мултимедийна презентация. 
На сцената прозвучаха най-атрактивните и запомнящи се руски песни, повечето от които са съхранени в съзнанието на добруджанци от детството. 
Тези дни за Москва заминава състав на ДТ „Сава Доброплодни”, за да участва в театралния фестивал „Славянский венец”. През м. юни в Кайнарджа ще бъде открит паметник на Екатерина Велика, с което продължават проявите в рамките на програмата „Година на България в Русия”, която е продължение на програмата „Година на Русия в България”.



Няма коментари:

Публикуване на коментар