Евроизбори`2009







Лидерът на ДПС направи заявка за 4+1 евродепутати и за 40 в Народното събрание
Ахмед Доган обяви мажоритарните кандидати и водачите на листи, с които ДПС ще се яви на парламентарния вот

ДПС откри предизборната си кампания на Демир Баба теке - свещено за мюсюлманите място. Място, превърнало се в символ на демокрацията и свободата, символ на толерантността.
Там преди 20 години са започнали т.нар. Майски събития, когато българските турци възроптаха срещу смяната на имената и дадоха жертви, опълчвайки се срещу танкове, полиция и жандармерия.
Всяка година там се провежда събор в памет на загиналите по време на Възродителния процес.
Благодарение на смелостта Ви, ние днес имаме тази реалност и възможността да се надяваме и да вярваме в утрешния ден, заяви пред събралите се десетки хиляди членове и симпатизанти на политическата партия председателят на Централния съвет на ДПС Ахмед Доган.
От трибуната той сподели, че и днес има политици и псевдополитици, които се опитват, макар и с по-модерни средства да извършат смяна на имената, както преди 25 години. ”Дори и да не си го помислят!”, категоричен бе лидерът на ДПС.

Гласувай Доверие, намери Подкрепа и Сигурност! – Бюлетина № 4
ДПС ще е достойна сила в следващия парламент, ако има 40 депутати
Водач на листата в Силистра ще е Камен Костадинов, мажоритарният вот ще е за кмета на Дулово – д-р Митхат Табаков

Искам да бъдете свободни, единни и с ясна визия за утрешния ден! Така лидерът на Движението за права и свободи приветства събралите се над 15 хиляди души в местността Демир Баба Текке. Отриването на предизборната кампания на ДПС за избирането на членове на Европейския парламент съвпадна с отбелязването на 20-годишнината от Майските събития, свързани с мирните протести срещу т.нар. „Възродителен протест”.
Ахмед ДОГАН:
"Искаме европейско пространство за реализация. Ако преди две години трябваше да влезем с гръм и трясък в Европа, сега ще се организираме, ще се подготвим и даваме знак, като изпращаме възможно най-достойните хора в Европейския парламент, които могат да представляват ДПС. Това ще означава, че България е влязла дълбоко в нашите души и ДПС е нашият инструмент, нашият знак да потвърдим за себе си и за утрешния ден. България вече е тясна за нас, искаме отворено европейско пространство за младите ни хора, които да учат и работят в Париж, в Лондон, в Страсбург.В условията на еврочленството имаме тази реалност и трябва да се стремим към силно представителство.
На предишните парламентарни избори много точно преценихме колко депутати ще имаме. Умножихме 17 по две и се получи 34. Сега номерът, с който ще гласувате, е "4", отзад слагаш нула и става 40. Ако можем да извоюваме 40 депутати за следващите парламентарни избори, ще бъдем достойна парламентарна сила, която ще защитава всички вас.”

В момента 6 хил. души, представители на ДПС, работят в различните нива на властта у нас. 85% от тях са млади хора. В нашата партия смяната на поколенията е факт, заяви Ахмед Доган, като допълни, че засега самият той не смята да се отказва от политиката.
Ахмед Доган ще се яви мажоритарно в Кърджали и ще води партийната листа в Благоевград. Министърът на околната среда и водите доктор Джевдет Чакъров ще е мажоритарен кандидат в Пловдив и начело на листата в Бургас. В Бургас за мажоритарните гласове ще се състезава Йордан Цонев, който ще е начело и на партийната листа във Варна.
С най-много номинации – три, е Касим Дал, който е и мажоритарен и пропорционален водач на ДПС в Търговище и освен това е начело на партийната листа в Шумен. По две позиции ще защитават и Камен Костадинов, избран за партиен водач едновременно в Силистра и във Велико Търново, и Рамадан Аталай, който ще е мажоритарен кандидат в Пазарджик и партиен в Разград. Заедно с него в Пазарджик Доган пуска и Делян Пеевски, заместник-министър на извънредните ситуации. 
Вицепремиерката Емел Етем ще води партийната листа в Русе, депутатът Лютви Местан в Кърджали,а заместник-председателят на 40 НС Юнал Лютви ще е водач на ДПС в Хасково. В Разград мажоритарният вот за ДПС ще търси доктор Хасан Адемов, в Плевен Митхад Метин, в Силистра сегашният кмет на Дулово д-р Митхат Табаков, а в Шумен доцентът от местния университет Георги Колев.
Досегашният депутат от ДПС Христо Бисеров ще е втори в партийната листа в Шумен. В Смолян за партиен водач е определен Ариф Агуш, а в София-област Александър Методиев.
Водачът на листата Филиз Хюсменова увери множеството, че „черпейки сила от това духовно светилище, ще ви представим достойно в Европа”. Тя подчерта, че бъдещето на страната ни зависи от бъдещето на Европа. „Който спечели следващите избори, ще управлява благосъстоянието на целия народ и на всеки един от вас”, подчерта кандидат-депутатът Неджми Али и призова към активност избирателите на ДПС.
В отговор на думите на Ахмед Доган, че ДПС винаги представя отлично подготвени кадри и обръща специално внимание на разширяването на участието на младите на високите политически нива, лидерът на младежкото ДПС, който е четвърти в кандидат-европейската листа, Корман Исмаилов, обеща, че именно младите ще канализират положителната енергия на подкрепата за ДПС в Европа.

Филиз ХЮСМЕНОВА, 
кандидат за евродепутат и настоящ представител на България в Европейския парламент:

„Преди две години на Демир Баба Текке Движението за права и свободи направи заявка и изпрати четирима свои представители в ЕП. Натрупахме опит в най-голямата и демократична европейска институция, имахме амбицията да представим себе си, партията и страната ни. В края на мандата, работили две години, имаме самочувствието, че се сме справили толкова, колкото и колегите ни от останалите държави. Европейският съюз е пространство на свобода, сигурност и демокрация и има една много важна цел - да подсигури устойчивото развитие на Европа. Предстоят му тежки задачи – възстановяване от финансовата криза, необходимостта от нова енергия, борба с тероризма и организираната престъпност и борба с климатичните промени. Ние ще можем да вземаме решения по тези въпроси, бидейки ваши представители в парламента и представяйки вашата воля. 
Затова искаме да чуем вашето мнение и да го защитим. Бъдещето на страната ни зависи от бъдещето и на останалите държави. Чертаейки пътя на Европа, ще можем по-точно да намерим и българското място в него. Работейки за всички граждани на Европа, ще отстояваме националния ни интерес.
Тук на това древно светилище – символ на духовното единение и толерантността,
черпейки сила от нашата заедност ви, уверяваме, че ще представяме достойно партията и родината си.”



Проф. Владко ПАНАЙОТОВ, кандидат за евродепутат и настоящ представител на България в Европейския парламент
„Спомена от преди две години, когато застанахме пред вас, като горещ огън ме съпътства, подкрепя и аз винаги усещам вашата подкрепа във всяка моя дейност. През цялото време на моя мандат в Европарламента аз съм мислил за вас, работил за вас, борил съм се в областта на науката, индустрията и образованието за тези млади хора, които са в България. Дали е много или малко, не знам, но това, което вие направихте преди две години, изпращайки ме като ваш представител в Европарламента - за мен е много. Ще го помня този момент до края на живота си и ще бъда винаги ваш длъжник. Ще работя винаги за вас, за вашите интереси, за това всички заедно да направим по- красива, по- могъща и по- привлекателна България. Ще работя за това нашите деца да останат тук в България и да са доволни от този факт.”

Метин КАЗАК, кандидат за евродепутат и настоящ представител на България в Европейския парламент:
„През 2007 година ние обещахме, че с вашата сила ще бъдем още по- единни и могъщи не само в България, но и в Европа. 
Градивната сила на Движението за права и свободи, без която не могат нито България, нито Европа, ще продължи да отстоява основните ценности на демокрацията, а именно свободата, правата на човека и сигурността на всички граждани, без разлика на етнически произход, вяра или убеждения. Ние ще продължим да работим, както и досега, в един силен и сплотен екип. Либералните идеи, които и ДПС споделя, да бъдат още по- приети и по- силни в целия ЕС. Благодаря на МДПС, която винаги е стояло като стожер и като авангард на ДПС, за това, че ДПС дава доверието си на младите хора. 


Корман ИСМАИЛОВ, председател на МДПС и кандидат за евродепутат:
“ За нас, младите хора, политиката е много голяма емоция, едно голямо вълнение. Ние никога няма да допуснем тези събития, случили се преди, да се повторят.
Вие знаете какво искаме да постигнем, ние, младите хора, знаем за кого да гласуваме, за коя партия. Но има много други наши връстници в България, които не гласуват, защото не знаят за кого да гласуват. Те са объркани, те не знаят накъде да вървят. Ние занесохме знамето на нашата мила родина България и знамето на ДПС в Брюксел. Предстои ни да ги развеем още по-високо, за да се гордеем всички, да се гордеят тези, които ще дойдат след нас.”


Искра МИХАЙЛОВА, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, кандидат за евродепутат:
„Преди две години аз заедно с моите колеги-кандидати, представители на ДПС за европейския парламент, помолихме за доверието на членовете и симпатизантите на ДПС, за подкрепа и сигурност. Дарихте ни с вашето богатство, дарихте ни с амулет, които всеки от нас отнесе. В него беше пръстта на този край, вашата обич, силата, посланията, толерантността обединението и нашата заедност. Тогава ние всички ви помолихме да ни подкрепите и обещахме, че ще работим за вас, за вашето духовно богатство. Вие ни се доверихте и ни подкрепихте. Нашите представители в Европейския парламент дариха колегите си с богатството на този край, със знанието на мъдрост за единство и равенство. Аз занесох амулета си в своя кабинет. Той ми даде възможност да успея да свърша това, което бях обещала. Радвам се, че кметът на Исперих Ахмед Решидов спомена успешния проект, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие”. Кой каквото ще да говори - че ние не се справяме със структурните фондове, че било трудно, че ние сме търсили заобиколни пътища – не е вярно! Общините, които се управляват от кметове на ДПС, хората, които работят за реализация на проекти от ДПС, успяват. Тук са кметове на Каолиново, Дулово, Крумовград, представители на общини от Шуменска област, всички те имат успешно реализирани проекти. Можем го единствено, защото ние усещаме вашата обич и доверие. Дайте ни ги отново!”


Валери ЦВЕТАНОВ, министър на земеделието и храните:
„В края на мандата на това правителство ще кажа какво направиха министрите на ДПС, защото то има значение по отношение защитата на авторитета на кандидатите ни за Европейския парламент. 
През целия мандат на СДС за българското земеделие инвестициите бяха в размер на 400 милиона лева. По времето на Симеон Сакскобургготски – 700 милиона лева . Сега в днешно време говорим вече за 2 ,7 млрд. лева, като повече от половината са само за една година. Само 1 милиард лева са финансовите средства от Европейските фондове. За този мандат по Оперативни програми Министерството на земеделието и храните е изплатило най-много субсидии на българските граждани. Министрите на ДПС са най-успешно реализиращите програми на ЕС. Можем да погледнем открито хората в очите. Министрите на ДПС няма за какво да се притесняват. ДПС е една от партиите, която успя най-точно да управлява и организира европейските пари и целият български народ трябва да разбере какъв е приносът на партията за страната ни!”


Заместник-главният мюфтия на мюсюлманите в България Ведат Сабри Ахмед прочете молитва в памет на загиналите през май`1989 година, превърнали се в искрите, запалили огъня на демокрацията в България. Молитвата призова никога да не се повторя случилото се и да се помнят уроците на историята.
Гости и участници в тържествата споделиха, че идвайки на Демир Баба Текке, се зареждат не само с енергията на величествената природа, но и с тази, която излъчва всеки един човек – позитивна, силна и градивна. Ежегодното присъствие е доказателство за нуждата да бъде подкрепена партията, която гради самочувствието на своите избиратели – на достойни граждани на Обединена Европа.
Европа – колкото мечта, толкова е реалност, колкото гаранция за успех, толкова и труден път за постигането му, колкото възможности, толкова и усилия.

Освен лидера на ДПС Ахмед Доган, участие в събора взеха зам.-председателите на ЦС на ДПС Юнал Лютфи/зам.-председател на Народното събрание/, и Емел Етем /вицепремиер и министър на извънредните ситуации/, зам.-председателите на партията Касим Дал, Росен Владимиров и Йордан Цонев, министрите на околната среда и водите и на земеделието и храните Джевдет Чакъров и Валери Цветанов, депутати от ПГ на ДПС, Исмаил Сефа Юджеер, генерален консул на Турция в Бургас, гости от Гърция, Македония и Турция, кметове на общини, кметства, председатели на Общински съвети и активисти от цялата страна.


Компютърно обучение ще започне да предлага в най-скоро време за читателите си силистренската библиотека
` Закриха официално проявите за Националната библиотечна седмица в града


Осмокласници от СОУ “Н. Й. Вапцаров” гостуваха на Регионалната библиотека “Партений Павлович” в събота по повод закриването на проявите, посветени на Националната библиотечна седмица в града. 
Инициативите на нашите библиотекари преминаха динамично, разнообразно, изключително ползотворно и с конкретни измерения, сподели директорът на библиотеката Лидия Димитрова. За малките читатели тя припомни основната цел и принципи на тазгодишната кампания, както и дългия път, който извървя библиотеката, преди да се обособи като място за достъп до информация и комуникация за всеки. 
“Библиотеките бяхме свити в ъгъла, за библиотеки почти никой не говореше, нямаше средства за закупуване на нова литература, а да не говорим, че технологиите се развиваха изключително бързо и компютърът навлезе в масова употреба и по тази причина изоставахме. 
Днес нещата стоят различно. Библиотеката вече е истински портал към знанието, притегателен център за хора с разнообразни интереси и каузи, разполагаща с компютри с достъп до интернет, както и с уеб-каталог. 
След широко обществено обсъждане през март тази година е внесен проектът за Закон за обществените библиотеки в Народното събрание. Това ни дава по-голямо самочувствие да говорим за библиотеки без граници”, каза Лидия Димитрова. 
Достъпът до Интернет променя живота на хората за добро. Водена от това убеждение, Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” създаде инициативата „Глобални библиотеки”, за да помогне на хората в много страни по света да получат достъп до компютри, каза Лидия Димитрова. Тя посочи, че това е нов шанс за българските библиотеки и неслучайно тази година Националната библиотечна седмица се проведе под егидата на програма “Глобални библиотеки”.
В България за ползвателите в 900 обществени библиотеки в големи и малки селища програмата ще осигури необходимото оборудване и интернет и ще се стреми с набиране на допълнителни средства да обхване още над 700 библиотеки, отговарящи на критериите за включване.
“В предишни години успяхме да реализираме мечтата на всички библиотечни специалисти, свързана с разкриването на компютърни места за ползване на интернет услуги в библиотеката. 
Днес съм горда да обявя проекта ни за разкриване на нови станции за компютърно обучение в Регионалната библиотека и във филиала й в ОУ “Св. св. Кирил и Методий” в Силистра”, сподели Лидия Димитрова. Тя прикани всички силистренци, които нямат достъп до компютър и интернет да ползват услугите на библиотеката за повишаване на знанията и компетенциите си. 
На заключителната среща бяха наградени трите деца от Силистра, отличени от Националния литературен конкурс на тема “Ако имах вълшебна пръчица, щях...”, провеждан ежегодно в Сливен под патронажа на първата дама на страната Зорка Първанова. “Похвалки” и книги получиха четвъртокласничката Маргарита Вълчева, отличена с първо място за поезия в своята възрастова група, петокласничката Нарин Сюлейманова, класирана на второ място, и осмокласникът Мартин Тодоров, удостоен с поощрителна награда.  
По случай предстоящия голям празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост - Регионалната библиотека връчи поздравителен адрес на Петранка Цавкова, дългогодишен училищен библиотекар в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и на Грета Вълчева, класната ръководителка на VIII “a” в СОУ “Н. Й. Вапцаров” в Силистра. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар