Пиян младеж нацели микробус на автобусна спирка

Млад водач в нетрезво състояние катастрофира и рани спътника си. Произшествието станало в понеделник около 20.35 ч. по бул. „Македония” в Силистра. 22-годишният П.В. със стаж зад волана 1 година и 11 месеца шофирал „Ауди” с несъобразена скорост, изгубил управлението на десен завой и се блъснал челно в движещ се насреща микробус „Ивеко”.. 
В лекия автомобил „Ауди”, катастрофирал снощи в Силистра, са пътували общо трима души. И тримата са били откарани в Бърза помощ, но само един Те действително са откарани в Бърза помощ за преглед, като само един е останал за лечение – 18 годишно момче с фрактури на двете ръце. Останалите (включително и водачът) са били освободени.
Алкохолната проба на водача, извършена с техническо средство, отчела 1,79 промила. Образувано е досъдебно производство.


23 от 27 са одобрените за социална помощ от Общината

Деветима сираци-абитуриенти са сред одобрените за еднократно получаване на социална помощ, съобщиха от общинската дирекция по здравеопазване и социална политика.
В края на миналата седмица Общественият съвет за социална помощ и услуги одобри за финансиране 23 от постъпилите 27 молби на крайно нуждаещи се силистренци от началото на годината.
Ще бъдат изплатени 8 хил. лв., половината от които ще бъдат в подкрепа на младежите.

Четвърти случай на морбили в Силистренско

Четвърти случай на болен от морбили е регистриран в Дуловския район, съобщи ръководителят на дирекцията по надзор на заразните болести в РИОКОЗ - Силистра д-р Теодора Начева.
Бебе на 1 годинка е диагностицирано в село Поройно, то е настанено в болница заедно с още едно дете на 9 години от същото село. Други двама болни от дуловските села Боил и Долец са изолирани.
От края на април в Дуловско се извършва извънредна имунизация срещу морбили. По предварителни разчети до края на месец май трябва да бъдат ваксинирани 10 000 души.
Дулово е една от петте общини в Североизточна България, за която министър д-р Евгений Желев е разпоредил превантивната мярка.

Областно пътно управление с лице към обществото

Вчера ръководството на Областно пътно управление- Силистра представи пред медиите главния експерт “Информационна и медийна политика” Мануела Енчева, която се завърна от София след обучителните мероприятия.
Тя бе избрана на поста след конкурс, обявен от Националната агенция “Пътна инфраструктура” - София.
Мануела Енчева е завършила Филологическия факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Библиография. Работила е в Дирекция “Библиотеки”, в НБ “Пенчо Славейков”- Варна, завеждала е отдели в Педагогически факултет на РУ “Ангел Кънчев”- филиал Силистра, и в РБ “Партений Павлович” - Силистра.
С опит в издателската , редакторската и културно-масовата дейност. 
За вакантното място четирима са подали документи, от които трима са се явили.
“Основната наша задача е да бъдем в по- тесен контакт с обществеността, а това може да се случи с помощта на медиите. Това което прави като дейност НАПИ, в частност , Областното пътно управление, е да има чуваемост за извършените дейности”, каза новият медиен специалист Мануела Енчева. 

„ДМ” правят дарение за детска площадка в Дунавския парк

Символичен чек от 2 хил. лева ще бъде връчен на кмета на Силистра инж. Иво Андонов при официалното откриване на петия филиал на немско-австрийската верига дрогерии „ДМ” у нас.
Това ще стане днес, от 10.00 часа в новия Мол в Силистра, където е разположен магазинът. 
Към тази сума ще бъде добавена още една, отчислена от приходите през първите три дни работа на магазина. Със средствата ще бъде обновена една от детските площадки в Дунавската градина, са пожелали дарителите. 



Два дни ще се пръска срещу комари

На 22 и 23 май ще се извърши химическа обработка за ограничаване популацията на комари на близо 14 хил. декара зелени площи в Силистра и околностите.
От 21.00 часа на 22 май ще започне наземното третиране на тревни площи, паркове и градинки в град Силистра, което се очаква да приключи до 4.00 часа на 23 май. Два часа по-късно, около 6.00 часа до към 08.30 часа, ще бъде извършено авиационното пръскане. То ще обхване покрайнините на град Силистра и селата Калипетрово, Ветрен, Сребърна, Айдемир, както и зелената ивица между Силистра и Ветрен. За първи път е предвидена наземна обработка в селата Сребърна и Ветрен, където вече са пристигнали много туристи. Тя ще се извърши на 23 май вечерта между 21.00 и 24.00 часа.
Ще бъде използван препаратът „Цитрол” 10/4 УЛВ.
За предстоящото пръскане срещу комари са уведомени областният браншови съюз на пчеларите, Районната служба по растителна защита, Регионалната ветеринарно-медицинска служба, Държавното горско стопанство и кметовете на селата. За акцията ще бъдат известени и властите в съседния румънски град Кълъраш.


Музейни специалисти от Румъния празнуваха професионалния си празник в Силистра 

Специалисти от музеите в румънските градове Кълъраш и Слобозия посетиха Силистра на връх професионалния си празник на 18 май, за да отпразнуват Деня на музеите и галериите. 
Румънските гости останаха очаровани от археологическата и етнографската музейни експозиции в Силистра, които разгледаха, както и шедьоврите в Градската художествена галерия. Като техен екскурзовод ги придружаваше силистренката Драгомира Боева, която работи като археолог в музея на Долния Дунав в Кълъраш. 
Разходката продължи в местността край крепостта “Меджиди табия”, където румънските гости си направиха много снимки за спомен. 



Празнична среща за 24 май на читалищните библиотекари


Празнична среща по случай 24 май на читалищните библиотекари от област Силистра ще се проведе днес в зала 13 на градската Художествена галерия. 
Сбирката е инициирана от Регионалния експертно-консултантски и информационен център „Читалища” /РЕКИЦ/ в Силистра, Регионалната библиотека “Партений Павлович” и регионалното сдружение към Българската библиотечно-информационна асоциация. 
Очаква се на срещата да присъстват над 60 представители на 121 читалищни библиотеки от областта. От тях 52 са включените в програмата “Глобални библиотеки”, които очакват в най-скоро време ново компютърно оборудване с достъп до интернет и обучение на кадрите.
Пред библиотекарите от областта ще бъде официално представен том втори на книгата “Път през годините” на Димитрина Христова, където детайлно е описано развитието на библиотечното дело в Силистра в периода 1959 – 2000 година.  
Презентация на книгата ще направи проф.д.ф.н. Мария Младенова, преподавател в Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар