Расим РАФЕТ:
„Желанието на опонентите ни изпревари възможностите им!”


Така председателят на Общинския съвет на ДПС – Главиница Расим Рафет коментира приключилите в село Зарица избори, изборната победа на Ренгинар Азиз и последвалата жалба в Административния съд от страна на кандидата за кмет от ПП ГЕРБ Феджри Билял.
Припомняме, че на втория тур ДПС регистрира по-висок резултат, който бе жален в Административния съд.
Направено бе повторно преброяване на бюлетините, тъй като според общинското ръководство на ГЕРБ имало преброени 647 бюлетини, а не 500, с колкото е започнал изборния ден. 
Изяснено бе, че още в началото на изборният ден е било установено, че броят на бюлетините е бил по-голям от заявения и след като в Секционната избирателна комисия са изброили 500, останалите бюлетини са били опаковани, поставени в чувал и в никакъв случай не са използвани. В последствие в същия този чувал се озовават, но в различни пакети, преброените бюлетини, сгрешените, недействителните и т.н.  
Така, както е според изискванията на ЦИКМИ.
Расим Рафет потвърди, че протоколът в с. Зарица е бил подписан от всички членове на СИК без възражения и особени мнения. 
„Според мен нямаше никакви основания от ГЕРБ да жалят в съда проведените избори. По време на предизборната кампания всичко бе тихо, спокойно и цивилизовано. Мина първият тур. Дойде и вторият. Дори опонентът ни сам бе писал, че надпреварата минава в дух на колегиалност. Мина преброяването и на бюлетините след втория избор, решенията на СИК бяха публично оповестени, взети бяха с единодушие, протоколът - оформен без забележки. Чак когато осъзнаха, че са загубили, те предприеха тези действия. За мен случилото се показва, че те не могат да губят. Ние бяхме спокойни и уверени, а те – мнителни. Действията им и резултатът от тях показаха, че желанието им изпревари възможностите им. Изборите в Зарица бяха честни и прозрачни”.


Регионален протест на фармацевти в Силистра
За два часа - от 13:30-15:30 часа, ще бъдат затворени днес всички аптеки на територията на област Силистра.
Това съобщи председателката на регионалната фармацевтична колегия в Силистра Ганка Кръстева.
Фармацевтите протестират срещу правителственото решение, узаконяващо съществуването на аптечни вериги у нас, което според фармацевтите ще доведе до монопол на тези вериги и същевременно закриване на малките аптеки в населените места.
За времето на двучасовия протест в Силистра гражданите ще могат да ползват услугите на денонощната аптека, уточни Кръстева.
Този път по инициатива на гилдията на фармацевтите протестите няма да се провеждат в един ден, а поетапно в различните региони на страната.
Силистренските фармацевти ще излязат днес и с декларация до Парламента, която ще бъде представена на нарочна пресконференция в 14:00 часа в сградата на поликлиниката.

Бебе от Дуловско със съмнение за морбили 

11-месечно бебе от с.Боил, община Дулово, е настанено в „Инфекциозно отделение” на Силистренската болница с клинична диагноза морбили. Това съобщи д-р Теодора Начева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РИОКОЗ - Силистра. Все още обаче не са готови серологичните изследвания, които да потвърдят диагнозата. 
Съмненията са породени от контакт на бебето с дете от болницата в Исперих, което е било с доказана диагноза морбили. Бебето е в добро състояние и е под непрекъснато наблюдение, коментира д-р Начева.
Припомняме, че миналата седмица в община Дулово стартира масова кампания за имунизация на лица от 13 месеца до 35-годишна възраст.
До този момент са били имунизирани над 420 души от селата Долец, Орешене, Боил и учениците от Паисиево.
Общият списък наброява 10 хиляди души, но тепърва ще се установи точно колко са, тъй като предполагаме, че част от тях не живее вече в рамките на общината.
От днес и през почивните дни ще продължи имунизацията в Окорш и Вокил, а семейните лекари ще имунизират в почивните дни живеещите в Дулово и в Черник. 
В кампанията участват екипи на РИОКОЗ и РЦЗ, личните лекари и фелдшерите от учебните и детските заведения на територията на Дуловска община.
Акцията е част от извънредната имунизационна кампания, която стартира в четири общини в областите Шумен и Разград. 13 случая на морбили бяха регистрирани на територията на двете области от началото на месец април. 6 от случаите са потвърдени лабораторно в Националната референтна лаборатория по „Морбили, паротит и рубеола" към Националния център по заразни и паразитни болести в София.
Инфекцията е внесена от Германия, където е пребивавал и е заразен първият заболял. Вследствие на това са заболели още 12 лица, имали контакт с болния, или с лица, контактували с него.
Това са първите регистрирани местни случаи след четиригодишен период, през който е нямало разпространение на заболяването на територията на цялата страна. Включването на общината е с цел ограничаване разпространението на заболяването предвид географската граница със засегнатите територии.

Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества ваксина (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола), с която ще се проведе извънредната имунизационна кампания.

Обстановката е спокойна

Няма регистрирани случаи на грип на откритите от началото на почивните дни в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/ в Силистра дежурни телефони за приемане информация при съмнения за заболяване от „свински“ грип. През почивните дни от 8.30 до 17.00 часа информация се приемаше на телефон /086/ 816 137, а след 17.00 часа – на GSM 0887 928 054.
Остава готовността за реагиране при установяване на подобни случаи. За всеки регистриран случай екипи на РИОКОЗ ще вземат проби за изследване в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести. На трите болници в Силистра, Тутракан и Дулово и на центровете за спешна помощ са дадени указания как да действат при съмнения за заболяване.

В Тутракан 
Тържествено отбелязаха Деня на храбростта
на Мемориалния комплекс “Военна гробница – 1916 г.”


За трета поредна година на Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.” край Тутракан тържествено се чества от граждани и гости на общината 6 май – Денят на храбростта и Празника на Българската армия.
Гости на тържеството бяха началникът на Военно окръжие – Русе подп. Велчо Петков, началникът на Регионален военен сектор Силистра – подп. Димитър Трендафилов, председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса подполковник от резерва Стоян Пейчев. 
Заупокойна панихида за геройски загиналите пред фортовете на Тутраканската крепост отслужи отец Михаил от с.Шуменци. Осветени от него бяха бойните знамена на национално дружество „Традиция”, мемориалните чети „Таньо Стоянов–Войводата” от СОУ „Христо Ботев” и СОУ „Йордан Йовков” в гр.Тутракан, на учениците от СПИ „Христо Ботев” - с. Варненци и на възпитаниците на ЦДГ „Патиланчо” – гр.Тутракан. Поднесоха се венци на паметника на загиналите български воини за свободата на България край Тутракан. 
“Такива дни ни правят горди, че сме българи. В ден като днешния коленичим, за да почетем паметта на стотиците хиляди наши сънародници, жертвали живота си за свободата, независимостта, обединението и просперитета на България”, каза в словото си по повод Празника на българската армия кметът на община Тутракан Георги Георгиев.  

РЗОК - СИЛИСТРА
НАВЪРШИ 10 ГОДИНИ

Днес (08.05.2009) Районната здравноосигурителна каса в гр. Силистра отбелязва 10 години от своето създаване на 4 май 1999 г.
Директор на РЗОК - Силистра от първия ден до днес е д-р Снежана Нончева, а нейните назначения за директор са винаги след конкурси, които тя печели.
В своя десетгодишен път дейността на Здравната каса бе с главна задача гарантиране на достъпна и качествена медицинска помощ на здравноосигурените лица.
Отношенията на РЗОК с всички договорни партньори винаги през годините на здравната реформа са били в дух на взаимопомощ и уважение.
Диалозите и съвместната работа на РЗОК с всички други институции се основават на доверие, коректност и сътрудничество.
Винаги с отзивчивост, отговорно и със съпричастие РЗОК подхожда към проблемите и въпросите на всеки гражданин, обърнал се към нея, на пациентски организации, социални институции и неправителствени организации.
През миналата година Районна здравноосигурителна каса прие партньорство и взе участие в проект, одобрен от Програма “ФАР КБК 2005” на тема “Здраве. Европейска интеграция” на Здравна каса – гр. Кълъраш от Р. Румъния. Основната цел на проекта бе посредством взаимно опознаване принципите на изграждане и работа на здравноосигурителните институции от двете страни на Дунава и проблемите, с които се сблъскват в дейността си, да се проучват възможностите за сътрудничество и взаимопомощ в рамките на европейските спогодби за социално осигуряване.


Гимназията по строителство разпръсква реклама от самолет по повод 50-годишнината си
В петък около  10.00 часа над учебните заведения и в центъра на Силистра от самолет ще бъдат разпръснати рекламни материали за Професионалната гимназия по строителство „Пеньо Пенев”. Поводът е 50-годишнината от създаването на учебното заведение. Община Силистра е дала разрешение за осъществяване на оригиналната информационна акция.
Тържествата по случай честването на половинвековния юбилей ще започнат час по-рано, от 9.00 часа, в двора на училището с откриване на бюст-паметник на поета Пеньо Пенев, съобщи директорът Илия Нейчев. За 10.00 часа е предвидено началото на тържествен концерт в залата на Драматичен театър „Сава Доброплодни”. Сред официалните гости ще бъдат заместник-министърът на образованието Ваня Добрева, Велико Георгиев – началник на РИО на МОН, областният управител Светлана Великова, кметът на Силистра Иво Андонов и председателят на регионалното представителство на Строителната камара Цанка Атанасова.
ПГС „Пеньо Пенев” е създадена като учебно заведение през 1959 година. Първата сграда на тогавашното Професионално техническо училище е днешната школа по изкуствата в Силистра. Построена е от учениците. През 1975 година училището приема за свой патрон Пеньо Пенев. А през 1983 година арх. Марин Узунов изработва бюст-паметник на поета и го подарява на учебното заведение. Паметникът вече е монтиран върху постамент и днес ще бъде официално открит.


Пеликани и лебеди се радват на ново поколение
в Поддържан резерват „Сребърна”


Колонията на къдроглавите пеликани и постоянните обитатели - немите лебеди, се радват на ново поколение. Все още е трудно да се определи броят им, тъй като възрастните старателно ги крият, използват и търсят тихи, спокойни места във водните огледала на Резервата.
Ежедневно се извършва мониторинг на гнездящата колония на къдроглавия пеликан (60-70 двойки), като се обхожда територията на Резервата и се наблюдават птиците със зрителни тръби. Очаква се размножителният период да приключи до началото на месец юни. Обстановката в Резервата е спокойна. В момента водното ниво там е 2.57 м.
Тук могат да се наблюдават и други видове птици, които са част от биоразнообразието на защитената територия: голяма бяла чапла, корморани-голям и малък, белоока потапница, сива гъска, червена чапла, голям воден бик, черноврат гмурец и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар