Бр.174/15 октомври 2009 г.


Министър Младенов открива селски център за възрастни хора с увреждания в Средище

Утре– 15 октомври, четвъртък, в село Средище социалният министър Тотю Младенов открива Дневен дом за възрастни хора с увреждания, съобщи кметът на община Кайнарджа Любен Сивев Той е по проект „Създаване на дневен център за възрастни хора с увреждания”, финансиран по програма ФАР по направление „Деинституционализация посредством предоставяне на услуги в общността за рискови групи”.

Към момента регистрирани в Дирекция “Социално подпомагане” – Отдел “Социална закрила” – Кайнарджа са 453 души с трайни увреждания, с над 70% намалена трудоспособност. От тях 71 човека са от село Средище и 10 човека в селата в близост до Средище. Лицата с увреждания под 70% са 15 души.

Липсата на услуги за социално включване в района със смесено население – българи, турци цигани, отдалечеността му от големите градски центрове, смесеното население и липсата на предприятия води до силно ограничаване възможностите за добро образование, което от своя страна влошава шансовете на хората с увреждания от село Средище и околните села за реализация, както и за участие в социалния и културния живот на обществото.

ГЗ почиства пътищата в Силистренско от дървета и клони

Паднали от бурния вятър дървета и клони са отстранени от основния път Силистра – Русе в района на селата Ситово и Сребърна, съобщиха от Гражданска защита в Силистра. Вятърът със скорост 18 метра в секунда е съборил дървета и клони на още няколко места в Силистра. Застрашен от скъсване е бил електропровод в град Алфатар, но аварийна група на Е.ОН е отстранила опасни клони на дървета в близост до съоръжението. Подобна ситуацията е възникнала и в Силистра в района на училище „Н. Й. Вапцаров”.

И вчера в Силистренско продължи да духа силен пулсиращ вятър, скоростта му е била до 10 метра в секунда, съобщиха от метеорологичната станция в Силистра. Сутринта в района са измерени минимални температури от 2,8 градуса в Алфатар до 5,5 градуса в Силистра. Нормата за минималните стойности през октомври е 7 градуса. За утре в региона се очакват първи слани.

Подписка против проекта за изменение и допълнение Закона за лова и опазване на дивеча правят ловците от региона

Подписка против проекта за изменение и допълнение Закона за лова и опазване на дивеча правят членовете на трите ловно-рибарски сдружения в Силистра, Дулово и Тутракан, съобщиха от сдруженията.

С подписката се изразява подкрепа на Декларацията на Националното ловно-рибарско сдружение «Съюз на ловците и риболовците в България» срещу премахването на единния статут на националната организация, функциите по определяне на ловната площ и стопанисване на дивеча в България.

В трите сдружения членуват над 2 300 души, които стопанисват по над 2 милиона декара ловна площ.

Изложба на модели на кораби и технични модели с лего бе открита вчера в ЦУТНТ след 20-годишно прекъсване

Първата от двадесет години насам изложба по корабомоделизъм и конструктивно – технически модели с Лего бе открита вчера в Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Силистра. Показани са близо 100 красиви изработки, плод на шестмесечния труд на децата от 3-те клуба по корабомоделизъм и 4-те групи по конструиране към ЦУТНТ. В изложбата са включени и макетите на децата от новоизградените клубове по двете направления в СОУ “Н. Й. Вапцаров”, ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, СОУ “Ю. Гагарин” и ОУ “Ив. Вазов”.

Сред оригиналните творби правят впечатление макетът на кораба “Санта Мария” на Христофор Колумб, с който великият мореплавател достига пръв бреговете на Америка, прототипи на бойни кораби и каравели от Втората световна война, както и много яхти и подводници. Показани са също немалко модели, конструирани с Лего, които пресъздават с удивителна точност пожарна, бензиностанция, строителен обект, кораби, автомобили и животни.

“Заниманията по двете направления бяха занемарени през последните двадесет години и само благодарение дейността на ЦУТНТ като извънучилищна педагогическа институция бяха възобновени, а освен това и разширени”, сподели директорът на ЦУТНТ Никола Неделчев. Нещо повече, допълни той, това са единствените школи, които функционират не само в Силистра и областта, но и в цяла Североизточна България.

Според Неделчев децата са положили много труд и търпение и това се вижда в качествения продукт, който те предлагат в изложбата. В заниманията по двете направления са участвали 109 силистренски деца. Част от тях участваха вчера в откриването на изложбата.

Събитието уважи и началникът на Регионалния инспекторат по образованието Велико Георгиев.

След близо едноседмичен престой в конферентната зала на ЦУТНТ изложбата ще прерасне в пътуваща. Тя ще обиколи повечето от училищата на територията на града, за да могат повече деца да се запознаят с интересния свят на корабомоделизма и лего-конструирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар