Бр.180/23 октомври 2009 г.

Започва акция на Пътна полиция “Да спасим 300 човешки живота!

Да поставим предпазни колани!”


КАТ “Пътна полиция”- Силистра стартира акция под наслов „Да спасим 300 човешки живота! Да поставим предпазни колани!”- обяви вчера главен инспектор Георги Николов, началник – сектор “Пътна полиция” в ОДМВР- Силистра. 

Акцията ще продължи до 10 ноември. Целта й е повишаване  информираността на гражданите за предпазващите функции на обезопасителните колани и повишаване използването им от пътниците и на задните седалки.

Използването на обезопасителни колани е важен резерв за намаляване броя на загиналите и ранените при тежки пътни транспортни произшествия.

Анализ на Европейския съвет за безопасност в транспорта показва, че благодарение използването на колани в автомобилите както от шофьорите, така и от пътниците, оцеляват над 11 500 души, коментира гл. инспектор Георги Николов.

 В България предпазни колани ползват около 85% от водачите и пътниците на предната седалки. Въпреки разпоредбите на Закона за движение по пътищата минимален е броят на возещите се в автомобилите на задните седалки, които поставят колани, каза Георги Николов.

През периода на акцията полицейските служители, упълномощени да осъществяват контрол по Закона за движението по пътищата, ще осъществяват засилени проверки на водачите и пътниците в автомобилите и ще им разясняват предпазващия ефект на обезопасителните колани и системите за превозване на деца в МПС. Служителите ще налагат санкции на всички водачи и пътници, които не ползват обезопасителни колани, както и на водачите, неизпълнили задължението си за превозване на деца с детски обезопасителни системи.

Георги Николов напомни, че чл.184, ал.3 от Закона за движение по пътищата предвижда глоба в размер на 50 лв. за пътник, който не изпълнява задължението за използване на предпазен колан или каска. Освен паричната санкция, на водачите, извършили това нарушение, се отнемат 8 контролни точки.

През периода в Силистренска област са регистрирани 419 ПТП с 18 убити и 62 ранени граждани. За същия период през 2008 г. автопроизшествията са били 562 с 15 убити и 79 ранени.

Основните причини за регистрираните ПТП са несъобразена скорост – 123 ПТП с 12 убити и 33 ранени; навлизане в насрещното движение – 12 ПТП с 1 убит и 7 ранени; употреба на алкохол - 47 ПТП с 1 убит и 6 ранени; отнемане на предимство – 86 ПТП с 2 убити и 8 ранени и др.

Според статистиката от началото на годината в областта са констатирани 1729 случая на неизползване на предпазни колани или каски. За тези нарушения са съставени 1351 акта и са наложени 378 глоби по фиш.

Установените нарушения от служителите на „Пътен контрол” са 18144, съставените актове – 8474, глобите с фиш – 2721.


Влакът за Силистра закъснял...със 77 години


Влак до Силистра е предвиден още в края на XIX век, но е факт едва на 2 септември 1974 г., личи от материала на Ангел Ангелов, първият началник на навършилата 35 години ж.п. гара в крайдунавския град, управлявал я в продължение на 33 години. Така е повелявал приетият през 1897 г. Закон за разширяване мрежата на Българските държавни железници.

Материалът е подготвен за откриването на 17-та филателна изложба на Филателно дружество “Димитър Дончев”, начело на което е Добри Томов. С нея във фоайето на ДТ “Сава Доброплодни” бе чествана и 65-та годишнина на дългогодишния пощенски служител Христо Христов, секретар на дружеството. Изложбата е аранжирана до 28 октомври.

Тогавашният член на Политическото бюро на БКП Пенчо Кубадински и транспортният министър Васил Цанов са най-високопоставените държавни лица, участвали в ритуала.

От 1947 до 1974 година продължава градежът на ж.п. линията Самуил-Силистра, довършваща връзката с Русе през Лудогорието.

20 години ж.п гара - Силистра е в един от пощенските пликове, посветен на транспортния възел, от и до когото в днешно време всеки месец пътуват по 1 200-1500 пътници до София. Плик и печат има и за 25-та годишнина.

Преди 205 години тръгва първата “релсова машина” във Великобритания. 30 години по-късно модерен става парният локомотив. По нашите земи железницата става актуална преди 143 години между Варна и Русе. У нас за пръв път “пуф-паф” се чува “по редовна линия” от София до Варна на 10 септември 1903 г. Едва след 60 години в България има електрифициран участък от София до Пловдив. В Силистренско влак от Руйно до Дулово, а после и  до Алфатар, има от 1960 година насам.

На изложбата има и други интересни материали като автографи на книги, сред които и този на покойния премиер Андрей Луканов и на дузина местни поети и творци. Кибрити, захарчета, сувенирни чинии и ...кутии от цигари. За журналистите представляваше интерес кутия “Томасян” от 1946 година, с бандерол към нея, като доказателство, че тази държавна форма за контрол на тютюневите изделия е от по-отдавнашни времена.


Стартира националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване


В Силистренско тя се организира от Областния съвет на Български Червен кръст – Силистра съвместно с Отделението по трансфузионна хематология към „МБАЛ”-Сс” АД.

Тазгодишната кампания е под мотото „Капка по капка - живот". Тя е насочена предимно към младите хора в университетите, както и учениците, навършили 18 години.

„Кръвните съставки и произведените от тях биопрепарати са неизменими лечебни средства и досега няма създаден общодостъпен изкуствен аналог.Единственият източник е здравият човек. Кръводаряването е взаимна помощ – днес АЗ се нуждая от дарена кръв, утре МОЯТ дарител може да има нужда от нея“, се казва в обръщението на БЧК и Кръвния център в Силистра

Специалистите са категорични, че кръв могат да дарят всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, а процедурата по кръводаряване не крие абсолютно никакъв риск от заразяване.

Кампанията в областта ще продължи до 23 декември от 8:00 до 12 часа всеки делничен ден в Отделение по трансфузионна хематология/Кръвен център/.


Отклонения на питейната вода


Четири села в Силистренска област са с установени отклонения на питейната вода по отношение на нитрати.

Изследвани за химически показатели са общо 27 проби от централни водоизточници. От тях с отклонения по отношение наличие на нитрати са четири от пробите в селата Поляна, Попина, Гарван и Долно Ряхово. Изследвана проба от село Попина е и с отклонения по показател коли-форми, сочат данни от бюлетина на РИОКОЗ-Силистра за изминалия месец. Изследвани са и 3 проби питейна вода от местни водоизточници по химични и микробиологични показатели. С отклонения от нормите по показател коли-форми е пробата взета от КП в с. Долно Ряхово.

На началника „В и К” в с. Ситово е връчено предписание за привеждане на подаваната на консуматорите питейна вода към изискванията на Наредба № 9.

През месец септември 2009 година са взети водни проби от 19 населени места в областта.


Слаб интерес към противогрипната имунизация в Силистренско отчитат от РИОКОЗ


Близо 40 души са се ваксинирали против грип до момента в имунизационния кабинет на РИОКОЗ - Силистра, съобщава д-р Теодора Начева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РИОКОЗ - Силистра. Силистренската здравна инспекция разполага с достатъчно количество ваксини, уточни д-р Начева. Тя допълни, че периодът е благоприятен за ваксинация, тъй като на този етап не се наблюдава съществен ръст на респираторните заболявания в областта.

За изминалата седмица заболевамостта е 127 на 10 хиляди души или 49 новорегистрирани случаи на респираторни инфекции при близо 94/ 10 000 за предходната седмица. На този етап няма потвърдени проби за новия грипен вирус А /H1N1/в Силистра и областта, съобщи доктор Начева, за разлика от страната като цяло, където вирусът вече циркулира активно и са доказани 143 от изследваните общо 776 проби.

Припомняме, че желаещите да се ваксинират против грип могат да го направят всеки делничен ден от 9 до 11 до 1 и от 14 до 15.30 часа в имунизационния кабинет на РИОКОЗ - Силистра. Ваксината е „Инфлувак" на цена от 10 лв., а поставянето й е 2 лв.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар