Бр.181/26 октомври 2009 г.

Втори тур очаква кандидатите на ДПС и ГЕРБ в Дулово 


Спокойно и без сътресения преминаха частичните избори за кмет в община Дулово.

Двама от общо шест кандидати явили се на местния вот ще преборят сили на втори тур в събота 31 октомври.

Това са Гюнер Рамис от ДПС и Алтимир Адамов от ГЕРБ.

Бившият зам.-министър на държавната администрация и административната реформа Гюнер Рамис постигна резултат от 49,88 %. За него са гласували 7 371 души. С три хиляди гласа по-малко има опонентът му.

Избирателната активност бе 49,99 %. Право на глас имаха 30 288 души.

Само 18 гласа не достигнаха на Гюнер Рамис, за да спечели изборите за кмет на Дулово от първия тур.

За кметското място се бориха общо шест кандидата. От надпреварата отпаднаха отлъчилия се от ДПС, бивш народен представител Юксел Хатиб / 12,77 %/, Петър Георгиев от БСП / 3,61 %/, Ибрахим Кямил от ПП „Земеделски народен съюз”/2,53 %/ и независимия кандидат Джан Дуралов / 1,12%/.


ДПС – Силистра преизбра инж. Руфи Мустафа за председател на общинската организация


В събота Движението за права и свободи в Силистра проведе VІІ-ата си общинска отчетно-изборна конференция.

Председателят на общинската организация  инж. Руфи Мустафа бе преизбран.

На форума присъстваха 202 делегати. Другият кандидат бе Хасан Алегбер.

Гости на конференцията бяха народните представители Гюнай Сефер и Камен Костадинов, общинският председател на ДПС-Тутракан Нехат Кантаров и Шенол Молла, член на Областния съвет на МДПС.

В качеството си на областен председател на Движението за права и свободи в регион Силистра депутатът Гюнай Сефер направи анализ на отминалите през лятото избори и заяви, че успехите на една политическа формация се крият в екипната работа и че силистренската структура има добри резултати, но има и неизползван потенциал.

Избрани бяха делегати за Областната конференция на ДПС, която ще се проведе на 13 ноември.


СИЛИСТРА МОЖЕ ДА ИМА НАЙ-МОДЕРНИЯТ ЗАВОД ЗА ПРЕРАБОТКА НА ОТПАДЪЦИ В ЕВРОПА


Реална е вероятността до 2011 година в града да бъде изграден най-модерният завод за преработка на отпадъци, заяви кметът Иво Андонов по време на представяне на последната технология на Херхоф – сух стабилат.

Възможностите на модерната технология бяха представени пред общински съветници, представители на неправителствени организации, кметове на общини от региона и пред медиите от Хари Шайтхауер – мениджър „Проекти за заводи за преработка на отпадъци” от групата фирми „Оствалд” във Франкфурт, Германия. В България технологията се представлява от фирмата „ЕКС” и Николай Боев.

Уникалното в нея е пълната автоматизация при сепариране на отпадъците по видове. Чрез компютърно управление се отделят, напр. стъклените отпадъци - по цветове, хартиените - по дебелина, желязото - по видове и старост. След няколко степенна преработка се получава краен продукт, т.нар. сух стабилат. Той може да бъде използван директно като биогориво или за производство на биодизел без съдържание на сяра. Технологията има ниски експлоатационни разходи, които са щадящи към формирането на такса „смет” за общината и всички общини, които ще ползват евентуално технологията на бъдещия завод за отпадъци край Силистра, обясни Андонов. Освен това не е необходимо към завода да има прилежащо депо, защото крайният отпадък от технологията е 0.01%, което на практика ще направи силистренското депо вечно, допълни още кметът. За 60% от преработените отпадъци по технологията Херхоф се издава зелен сертификат, който се търгува на цена, по-скъпа от електроенергията в редица държави в Евросъюза. Подобни заводи има изградени в Берлин, Венеция и в предградието на Брюксел Геел.

Според специалистите, за да работи ефективно подобен завод, годишно в него трябва да се преработват не по-малко от 50 хил. тона отпадъци. Сега Силистра и селата Айдемир и Калипетрово генерират около 45 хил.тона на година. След въвеждане на организираното събиране в останалите 6 общини, съседната на региона община Тервел и заявения интерес от пограничните румънски селища, заводът би могъл да достигне оптимален капацитет до 100-150 тона, обясни силистренският градоначалник.

Кметът Иво Андонов се надява да получи подкрепата на общинските съветници, за да започне процедура по реализиране на проекта. Ще са необходими до 50 млн. евро, 70 на сто от които общината ще търси като директно финансиране от Брюксел, а останалата част – като помощ от държавата. Желанието на ръководството е общината да бъде мажоритарен собственик на бъдещия завод, за да не бъде допуснато оскъпяване на услугата „смет” за гражданите. Подобно предприятие е източник на приходи и на нови работни места.


Стартира петиция срещу царевица-убиец


В петък в Силистра стартира Петиция за забрана на генно-модефицирана царевица, като поводът бе дискусионна среща на 20-на земеделски производители от региона, организирана от 3 неправителствени организации от Варна и София, сред които „Агролинк” и „За земята”. Петицията предстои да бъде продължена в Търговище, Разград и Варна.

Според техните представители, участници в срещата, за пръв път новият земеделски министър гласувал наскоро „за” на заседание на Съвета на министрите в ЕК относно вноса у нас на ГМО (генно-модифицирани организми), което се случвало за пръв път след 2004 година. Тогава е приет Закон модефицираните генни организми, който е по-строг и от европейските директиви.

Според статистиката в страните от ЕС има засети 0,6% площи с царевица МОN 810, произвеждана от испанската фирма „Монсанто”. В 6 от тях тя е забранена за внос и производство. На територята на село Зафирово в периода 1999-2003 година имало експериментални насаждения от този модифициран вид върху 400 дка.

Проблемът с този вид бил, че веднъж насят, няма отърване от него, защото се появява впоследствие като неунищожим суперплевел-самораслек. Замисълът на производителите бил премерен в растението да бъде вкаран пестицид и то да стане убиец за всички микроорганизми, включително и на полезните в природата. Така обаче в него се натрупвали отрови, които са вредни за животните и хората.

Експериментите показали, че дори и кокошките го отбягват, защото различават генно-модифицираните от обикновените сортове.


На пето място сме по безработица в страната  

Промени в Семейния кодекс


Регистрираните безработни лица в трите бюра в областта към края на септември са 8142. В сравнение с края на месец август техният брой се увеличил със 149- това каза в петък пред регионалните и национални медии Георги Балушев, директор на Д”БТ” - Силистра. Равнището на безработицата за областта е 12,13%, като най- висока тя  се отчита в община Кайнарджа - 25,97%, следвана от общините Главиница, Алфатар, Дулово, Ситово, Тутракан и Силистра.

През септември в трите бюра по труда на областта са се регистрирали 725 лица, като 31 от тях са с възстановени регистрации.

Обявените през септември свободни места от работодатели в областта са 275 - с 15 повече от август.

Постъпилите на работа през септември регистрирани безработни са 270 - с 40 по-малко от август.

Квалификационни курсове през месец септември са завършили 13 безработни, като 7 седем от тях са постъпили на работа след завършване на обучението си.

На срещата с медиите присъства и Мая Петрова, директор на Регионалната дирекция “Социално подпомагане”.

Подпомогнатите лица и деца от дирекцията в областта по различни програми за социално подпомагане през септември са 1833, от които месечни помощи са получили 982 лица и семейства, еднократна помощ 3 души и целеви помощи- 848 лица и семейства.

Мая Петрова акцентира и върху промените в Семейния кодекс, влезли в сила в началото на октомври, свързани с осиновителната процедура.


В КАЛИПЕТРОВО Е ВЪЗСТАНОВЕН 100-ГОДИШЕН КЛАДЕНЕЦ


Село Калипетрово се радва на нов кът за отдих, изграден по проект, финансиран от Министерството на околната среда и водите за около 10 хил.лв.

На 21 октомври кметът на селото Йордан Ковачев официално откри новата придобивка.

На площ от близо 2 декара доскоро запустял общински терен са монтирани беседки, барбекю, люлка и пясъчник за децата. Оформена е и сцена за творчески изяви. Акцент в новия кът за отдих е възстановеният 100-годишен кладенец. Реално той е бил ползван до 60-те години на миналия век, когато в селото е изградена водопроводна мрежа. По проекта на кладенеца е направена нова зидария и ограждение. На покрива гордо стои символът на калипетровци – петелът.

В етап на разработка е нов проект за благоустрояване центъра на Калипетрово, похвали се пред своите съграждани кметът Йордан Ковачев.


Громим  „Шабла” с 4:0

„Доростол `2003” вече е втори във В-групата. Изкачването е в резултат на съкрушителната победа, която силистренските футболисти постигнаха над водача в класирането „Шабла”. На полувремето резултатът бе 2:0.

Голмайстори са Ченешков, Бомбов и Беядиров с две попадения в противниковата врата.

Следващото домакинство на „доростолци” е на 8 ноември срещу Велики Преслав. Началото на футболната среща е от 14 часа.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар