Бр.184/29 октомври 2009 г.

На 28 октомври след кратко боледуване на 96-годишна възраст

се представи в Господа Негово Високопреосвещенство

Доростолский митрополит Иларион

Роден на 30.12.1912 година (стар стил) в град Елена със светското име Димитър Драганов Цонев. Основно и прогимназиално образование получава в родния си град. През 1933 година завършва Софийската Духовна семинария, а през 1937 година Богословския факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

На 4.09.1938 година в Дряновския манастир е подстриган в монашество с духовното име Иларион. На 05.12.1947 година по решение на Светия Синод е възведен в архимандритско достойнство, а от 1964 година до 1965 година е игумен на Троянската света обител и завеждащ културно-просветния и Богослужебен отдел при Светия Синод до 1972 година, от която година е назначен за игумен на Бачковския манастир. Като такъв на 21.01.1973 година е хиротонисан като Траянополски епископ. От 1981 година до 1994 година последователно заема длъжностите председател на църковното настоятелство при патриаршеския храм “Св. Александър Невски”, директор на църковно-историческия музей при Българската патриаршия, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Йосиф, патриаршески викарий в София.

На 12 октомври 2003 година епископ Иларион е избран и провъзгласен за канонически митрополит на Доростолска Епархия. На 28 май 2009 година с Указ на президента митрополит Иларион Доростолский е награден с орден «Кирил и Методий» за особено значимите му заслуги за развитието и издигане ролята на Богословското образование и наука.

Достойно продължавайки делото на своя предшественик и родственик Иларион Макариополски, митрополит Иларион е автор на множество стихосбирки, разкази и книги от църковно-исторически и нравствено-богословски характер.

Духовен наставник на поколения български духовници, митрополит Иларион завинаги ще остане в паметта им като архиерей, оделотворил най-висшите ценностни идеали на православната общност.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Опелото ще се извърши след св. Литургия на 30 октомври 2009 година от 9 часа в катедрален храм “Св св. ап. Петър и Павел” в гр. Силистра.

Доростолска митрополия

Общинското ръководство в Силистра обяви петъчния 30 октомври за ден на траур.

По решение на Светия синод Доростолският митрополит Иларион ще бъде погребан в в Силистра, в двора на храма „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“.

Временно до избора на нов владика на Доростолската епархия, тя ще се управлява от русенския митрополит Неофит.


ФК „Доростол 2003” става Общински футболен клуб със същото име?


Докладна записка относно футбола на принципа „3 в 1” предстои да бъде разгледана от Общински съвет-Силистра на заседанието днес. Представя я кметът на общината Иво Андонов. В първата й част е направен отчет за разходите, направени по изпълнението на реш. №830/23 юли 2009 г., с което бе подпомогната работата на Сдружението с нестопанска цел ФК Доростол 2003” с президент Милен Пенчев, заместник-кмет на общината по финансите. С парите за защитени 13 „позиции”, т.е. разходите са направени, за да действа клубът. Близо 14 000 лева са граждански договори, свързани със съдийска и състезателна дейност. 8 500 лева е делът на премиите, раздадени на футболистите и треньорите в клуба. Другите по-едри разходи са за съдийски такси и транспорт, за храна за всички отбори (от деца, през юноши в двете възрастови групи и при мъжете). Над 6000 лева са дадени за заплати и осигуровки. Декларира се, че 150 са децата и юношите от 10 до 18 години. Близо 30 са футболистите и ангажираните в клубната дейност треньори и администратори.

Посочена и амбициозната задача: „Доростол 2003” да бъде член на „Б” професионалната група от следващия сезон 2010/2011 г. Друга е темата какъв ще е форматът на отбора. Сега той е регистриран като Сдружение по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Десетки са членовете на това сдружение, решенията в което се вземат на общо събрание, а оперативната работа е в ръцете на Управителен съвет. Сегашната управа твърди също, че 75% от играещите в представителния отбор футболисти са възпитаници на Детско-юношеската футболна школа в Силистра, както и на Ученическата спортна школа, което не се е случвало от години.

Във втората част на докладната записка са описани необходимите средства за настоящия есенен полусезон във „В” Североизточната аматьорска група, в която след XI кръг “Доростол 2003” е на второ място с възможност да атакува „върха” и да спечели първенството. Ставало дума за нови 30 000 лева, които се предлага да бъдат отпуснати от бюджета на общината. Почти половината от тях са сумарно за граждански договори и ФРЗ.

Третата част е фокусирана върху предложението СНЦ „Доростол 2003” да бъде превърнато в СНЦ „ФК Доростол 2003”, в което община Силистра е представена със свой представител, избран от Общинския съвет.


Асоциацията на дунавските общини иска община Силистра за международен проект


Община Силистра да стане партньор на Асоциацията на дунавските общини „Дунав” в реализацията на международен проект, насочен към децата, е предложението, което трябва да одобрят старейшините в Общинския съвет. Проектът се нарича „Нека по-добре да защитим и да се грижим за здравето на нашите деца, живеещи по поречието на река Дунав”.

3 229 лева е стойността на участието на общината във финансирането на проекта. Финансовият механизъм на европейското икономическо пространство, изпълняван от АДО „Дунав” в партньорство с 23 общини, е финансовият „благодетел”. Проектът на практика е в здравната сфера, с ангажименти към децата. Исландия, Лихтенщайн и Норвегия са трите страни, откъдето идват средствата. 70 000 са децата, до които ще стигне помощта в пряк или косвен смисъл. За реализацията на проекта ще бъде подписано Партньорско споразумение.


17 деца от 4 села пътуват всеки ден до училище в Силистра


17 са децата от I до XI клас, които пътуват всеки ден с обществен транспорт до Силистра от Сребърна, Ветрен, Смилец и Бабук, показва справката на общината на основа на поименен списък. Автобусите са по автолинии № 20, 22 и 25. 3 300 лева са необходими за покриване разходите им за пътуване от септември до декември. 10 са основните и средните училища, в които децата учат. 11 от тях са момичета.


Дърва на ветераните, Клуб на инвалида за пенсионерите в „Деленките”


За възрастните хора са две от докладните записки в заседанието на Общински съвет съвет-Силистра, личи от предварителния му дневен ред, обявен от председателя Александър Сабанов. С едната се решава един стар проблем, свързан с даването на дърва за огрев на близо 100 ветерани от войните. С друг материал се предлага решение за разкриване Клуб на инвалида и пенсионера в кв. „Деленките” на село Айдемир. За целта е избрана подходяща база.

Четири часа на ден ще работи клубът, за който ще се грижи назначен човек на половин щат.


Пенсионерка нарисува „Историята на Eвропа” и я прати на Барозу в ЕС, той й отговаря с поздравително писмо


Пенсионерката от Силистра Петранка Пецова нарисува с маслени бои „Историята на Европа” в картина с размери 170 см х 140 см и прати копие на Барозу в ЕС. Първият човек на Европа й върнал любезно писмото-поздравление, за да й благодари с личен подпис.

75-годишната художничка преди десетина години писа и на американския президент Бил Клинтън, след като му прати подобна картина. Тогава той също я поздрави.

Новата творба на завършилата преди 35 години в София Школа за изящни изкуства художничка от крайдунавския град включва 20 картини от историята на Стария континент, както и близо 250 персонажа. „Принцеса Европа на бял бик” и „Барозу пред знамето на ЕС” са водещите сцени в картината. Сред останалите правят впечатление изображенията за светите братя Кирил и Методий, хан Тервел, революциите в Румъния и Унгария, Европейският парламент. В Европейското народно събрание от българска страна са депутатките Биляна Раева и Миглена Кунева, както и ексевроминистърката ни Гергана Грънчарова-Паси. Картината е рисувана в продължение на една година от 2007-2008 г.

„Сама си купувам боите, макар да получавам само 160 лева пенсия”, каза за „24 часа” Пецова. В центъра на Силистра в бащината си къща тя поддържа галерия с близо 250 свои творби, отворена за безплатни посещения всяка събота от 9 часа. За всичките си години упорит труд художничката е продала по една картина в САЩ и Испания. Смята се за „първична християнка”, тъй като била привърженик на първата християнска църква в света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар