Бр.179/22 октомври 2009 г.

Не е отменена въведената в Тутраканско карантина заради случай на класическа чума по дивите свине

 

Това съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров. Над 5 600 ваксинални примамки ще бъдат разпръснати в Силистренска област през ноември. Досега са разпръснати 2 800 ваксинални примамки. За да се предотврати пренасянето на заразата от животни от двата бряга на Дунав, през почивните дни ваксинални примамки ще бъдат разпръснати и по седем български острова на реката. Заразата бе установена в намерено в местността “Боблата” в Тутраканска община умряло диво прасе. Бяха определени две карантинни зони - трикилометрова предпазна до село Шуменци и десеткилометрова надзорна, в която са включени селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан.  


КМЕТЪТ ПОЧЕТЕ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН ЗА ИМЕНИЯ МУ ДЕН  

Кметът Иво Андонов и секретарят на Регионалната комисия на НДФ „13 века България” Цветана Цанова поднесоха почитанията си на Доростолския митрополит Иларион, който вчера имаше имен ден. Кметът връчи дар - декоративно цвете, за новия митрополитски дом, и отправи пожелание за здраве на 97-годишния владика. „Божието благоволение да е над Вас!”, с тази благословия митрополитът отвърна на жеста на внимание. Кошница с бели рози – символ на чистота и здраве, подариха на своя „пастир” духовниците от Доростолската епархия. Митрополит Иларион получи поздравления от много вярващи християни от Силистра и Кълъраш. По повод деня на св. Иларион Велики и св. Иларион, епископ Мъгленски, вчера, 21 октомври, в православния храм „Св.св. Петър и Павел” в Силистра бе отслужена архиерейска Света литургия. Следобед духовниците от епархията се събираха на редовна месечна работна среща, съобщи отец Добри Чаков – протосингел на Доростолската митрополия.


СИЛИСТРЕНСКИ ПОЕТИ МОГАТ ДА ОПИТАТ ПЕРО В НАЦИОНАЛНИЯ КОНКУРС „ХРИСТО ФОТЕВ”  

Силистренските почитатели на баладичната поезия могат да се включат в обявения от община Бургас национален конкурс на името на Христо Фотев. Регламентът на конкурса е обявен на официалната интернет-страница на Бургаска община. Там е публикуван и статутът. За наградата за поезия „Христо Фотев” могат да кандидатстват български поети, издали книги през последните две години (2008 – 2009), е отбелязано в писмо до кмета Иво Андонов, в което бургаският му колега Димитър Николов го моли за съдействие за популяризиране конкурса в Силистренска община. Крайният срок за получаване на книгите е 1 януари 2010 година в отдел „Култура” на Бургаската община.  


НЕМСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДСТАВЯТ ПРОЕКТ ЗА ЗАВОД ЗА ОТПАДЪЦИ В СИЛИСТРА  

Немски специалисти ще представят подробен проект за изграждане на завод за преработка на твърди битови отпадъци на 23 октомври, от 10.00 часа в зала „10 февруари” на Общинския съвет. Кметът Иво Андонов е изпратил покани за презентацията до народните представители за Силистренска област, кметовете на общини и председателите на общински съвети в региона, до ръководството на областната управа, представители на неправителствения сектор в областта, журналисти и граждани. Желанието на общинското ръководство е максимален брой заинтересовани страни от обществото да се запознаят с евентуалната бъдеща технология за преработка на битовата смет.  


Разделно събиране на отпадъците в Дулово


22 контейнера за разделно събиране на отпадъците бяха доставени в Дулово. Преди обяд на 21 октомври  бяха доставени 22 цветни контейнера за разделно събиране на отпадъци.Това стана на база договор за сътрудничество, /одобрен и с решение на ОбС/ между общината и “Импакт корпорейшън” - АД София. Договорът, съобразно Закона за управление на отпадъците и НООП, е за сътрудничество в областта на разделното събиране на отпадъци от опаковки, образувани в домакинствата, административните учреждения, търговските и промишлените опаковки на територията на град Дулово.Според договора дружеството организира за своя сметка система за разделно събиране, временно съхраняване, сортиране, обработка и транспортиране на отпадъци от опаковки.Системата включва: контейнери за разделно събиране по видове материали; площадки за сортиране със сепарираща инсталация; обезпечена специализирана и транспортно – обслужваща техника.Общината има разработена програма за управление на отпадъците и този проект /за разделно събиране на отпадъци/ е част от нея. Тя е определила и местата за разполагане на компонентите по системата.


Детска полицейска академия открива учебната си година


За четвърта поредна година Районното управление на МВР - Силистра организира Детска полицейска академия. Инициативата се осъществява съвместно с общинския отдел „Образование” по проект „Хармония в общуването”, оперативна програма „Човешки ресурси”.Четири групи шестокласници от Силистра и по една в Алфатар, Калипетрово, Брадвари и Иширково ще преминат специално обучение през идните няколко месеца под ръководството на полицаи. За всички тях са осигурени работни тетрадки и химикалки с логото на Академията.

Децата ще се запознаят със структурата на МВР, правомощията и отговорностите на полицейските служители и спецификата в тяхната дейност. Ще научат повече за законосъобразното поведение, за огнестрелните оръжия, за наркотиците, за престъпленията и последствията от тях. Техни лектори ще бъдат инспектори от Детска педагогическа стая и служители в Охранителна и Пътна полиция. В програмата им са включени тренировки по бойно-приложни техники, стрелба с малокалибрено оръжие и патрулиране в съвместни екипи с полицейски служители. Всички деца, преминали успешно обучението си в Детската полицейска академия, ще получат дипломи от ОДМВР - Силистра. В началото на ноември ще стартира учебната година в Детската полицейска академия и към Районните управления на МВР в Дулово и Тутракан.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар