Бр.182/27 октомври 2009 г.






Антон КУТЕВ:
Ако Борисов не бъде спрян, ще станем първата държава с диктатура в ЕС.
„Ако Борисов не бъде спрян навреме със съответните законови средства, България я чака тежка диктатура”, каза в Силистра социалистът и депутат от региона Антон Кутев. Според него случаят с изнесения доклад на ДАНС е лъжа и манипулация. „С такива методи е налудничаво да се води политическа борба”, коментира Кутев.
Според него, целта на премиера била да навреди на имиджа на опонентите си, но всъщност наврежда на държавността.
По темата за лидерските противоречия в БСП Антон Кутев счита, че печелившият ход на Станишев ще бъде, ако успее да убеди сегашния Национален съвет на партията, че е необходима нова идеология с хоризонт от 30-40 години, нови лица и ново присъствие в пространството. Кутев не изключи възможността след 6 месеца да се „роди” нов политически проект в левия спектър на политиката, ако БСП не започне промяна. „Надявам се, че Янаки Стоилов ще стане член на новото Изпълнително бюро. Янаки е важен!”, подчерта социалистът.
По време на престоя си в Силистренско народният представител Антон Кутев е провел срещи със земеделски кооперации. Производители са се оплакали от сивия пазар в сектора „Зърно”. До 80% от тазгодишната пшеница се търгувала без фактури между арендатори. Според депутата е наложителна спешна намеса на правоохранителните органи. Той ще внесе питане до министъра на земеделието за забавените национални и европейски доплащания, които по договор с предишното правителство зърнопроизводителите трябвало да започнат да получават от 1 октомври.
200 млн. лева са заделени от българския бюджет и 600 млн. евро - от ЕС. Наложително е и държавата да започне да интервенира, за да спаси зърнопроизводството в страната, смята народният представител от Силистренско Антон Кутев.
Директорът на Държавното ловно стопанство “Каракуз” принуждавал работници да подават молби за напускане по взаимно съгласие
Регионалният съвет на КНСБ в Силистра настоява с писмо до Инспекцията по труда за съвместна проверка в Държавното ловно стопанство /ДЛС/ “Каракуз” в Дулово, където директорът принуждавал работници да подават молби за напускане по взаимно съгласие “в знак на лоялност” към него.
Това съобщи председателката на Регионалния съвет на КНСБ в Силистра Димитричка Пейкова, позовавайки се на жалба от синдикалната организация в стопанството до Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост към КНСБ, Областната инспекция по труда в Силистра и други институции.
Според Пейкова молбите не са заведени във входящия дневник и получават входящи номера, когато директорът реши на кого от работниците да бъде прекратен договорът. В молбите не е посочена и дата, от която работникът иска да бъде освободен, за да се избегне спазването на изисквания седемдневен срок за уведомяване на освободения от работа. Вече са освободени няколко души, включително и председателят на синдикалната организация, каза Димитричка Пейкова.
В началото на този месец КНСБ и Инспекцията по труда в Силистра подписаха на 25 т. м. споразумение за сътрудничество. В споразумението се предвижда КНСБ и инспекцията да осъществяват съвместни проверки no трудовото и социалното законодателство и общи инициативи за защита правата на гражданите за достоен труд.

Главиница
С тържествена литургия и водосвет беше почетен храмовият празник на църквата „Св.Димитър”
След едноседмична тържествена програма, която включваще различни прояви- театрални постановки, концерти, мотокрос, футболна среща между отборите на ФК „Левски 96” – гр. Главиница и с. Брадвари, главиничани почетоха и големия църковен празник - Св.вкмч Димитрий Солунски. 
В продължение на една седмица в Дните на общината жителите и гостите имаха възможност да се насладят на богатата празнична програма, подготвена от общинската администрация, читалища и училища, а в салона на читалището Силистренският драматичен театър представи своя постановка.
Съботният октомврийски ден събра стотици жители на Главиница на открития кръг от Републиканския шампионат по мотокрос. Същия ден кметът на общината приветства жителите й, като връчи благодарствени адреси на изявени общественици.
След полагането на основния камък за храм в чест на св. Димитрий Солунски - Чудотвореца през 1992 година преди три години новият храм бе осветен на всенародно тържество от Русенския митрополит Неофит. 
В неделя десетки вярващи се стекоха в храма, където свещеници от съседни общини отслужиха Божествена Света литургия и тържествен водосвет за храмовия празник на църквата- Св.вкмч Димитрий Солунски, закрилник на храма и цялото селище.
В продължение на два часа миряните слушаха проповедта на свещениците, които приканиха всички вярващи в едно: да има здраве, мир и благоденствие в душата на всеки и да вижда това в очите на ближния си.
На храмовия празник присъстваха представители и на местната власт.
След края на литургията всички се поздравиха с празника. Миряните си пожелаха да има мир и здраве.  
С. Калипетрово
Кризата не се отразява на празниците


С веселие и курбан за здраве калипетровци отпразнуваха Димитровден – 26 октомври. Денят е свят за местните миряни, които почитат Св. Великомъченик Димитрий Мироточец – патрон на местната църква. Димитровден е и кулминация в есенните празници на второто по големина село в Силистренска община – Калипетрово.  
Със Света литургия местни вярващи и гости на селото от Румъния почетоха светеца. В двора на черквата, превърнат в духовен център преди 4 години, бе подредена сцена за празничния концерт. Пищна програма от фолклорни ритми и песни изнесоха местни състави към читалище „Пробуда” и гостуващата за големия ден фолклорна формация от румънското село Куза-Вода. Венец на програмата бяха изпълненията на добруджанската народна певица Добра Савова. Докато публика и гости се забавляваха, в готварницата на духовния център майстори подготвяха курбана – 4 агнета – дар от заможен калипетровец. 
Във фоайето на читалището бе подредена традиционната изложба-базар на занаяти. Сред експонатите са плетива, ръчно изработени носии и елементи от старото облекло на добруджанеца, съдове и мебели от ракита, икони на талантливи млади иконописци. 
През последните 10 години Димитровден събира много хора на културните прояви, подготвяни от читалището в Калипетрово, каза неговата председателка Светла Димитрова. През юни, когато Калипетрово празнува Свети Дух и е сборът на селото, по-скоро той се превърна в семеен празник. А истинските тържества след края на жътвената кампания е Димитровден. За радост празниците криза не ги лови и хората с радост ги изживяват, споделя Светла Димитрова. 
С Димитровденските празненства завършиха дните на село Калипетрово, в рамките на които местните жители получиха като дар книгата на местния краевед „Кметовете на село Калипетрово”, спектакълът „В старо село накрай света” на Недялко Йорданов, представен от самодейния театър в гр. Алфатар, и чудесен кът за отдих, където е възстановен един от местните кладенци, строен преди повече от 100 години.  
Аржентинско танго, салонни танци, ча-ча....
Музика, танци и емоции по време на открит урок по музика
“За мен като специалист по музика най-важното в часовете е да създам баланс, тоест да съчетая теорията и практиката, обръщайки внимание на сериозното и забавното. Съчетавайки тези две понятия, се стремя да изпълня най-съществената цел на обучението по музика – развитието на музикалната култура на ученика”.
С тези встъпителни изречения учителят по музика в СОУ “Васил Левски” Рамадан Расим даде старт на открития урок по музика в шести клас на тема “Бални танци и танго”.
В присъствието на Румяна Вълчанова – експерт по музика в РИО на МОН, на колеги от средищни училища от областта и на директора на учебното заведение Еленка Борисова, преподавателят по музика Рамадан Расим показа един чудесен стил на преподаване, което не познава граници и не се подчинява на правилата, но оставя след себе си красота и естетическа наслада от видяното и чутото. 
Шестокласниците се запознаха с понятия като танго, салонен танц, менует, полка, ча-ча, бандонион.
Преподавателят успешно реализира целта на урока и оценката, която получи от експерта по музика Румяна Вълчанова, инициатор на открития урок, бе отлична.
Един преподавател, който се раздва за своите възпитаници, много емоции и любов в неговото преподаване, с което умее да привлече вниманието на учениците си - така коментира работата на Рамадан Расим експертът по музика.
„Светът е наш. Ти си на ход!”
БЧК проведе обучение по първа психологична помощ
В края на миналата седмица, служителите в Секретариата на Областния съвет на БЧК в Силистра преминаха базисно обучение по оказване на Първа психологична помощ. Като лектор участва специалистът-психолог и доброволец на Червения кръст и преподавател в ПГСУАУ „Атанас Буров” Диана Нейкова.
В своята презентация тя разясни основни понятия, свързани със стреса, методите за преодоляването му и всичко това, придружено с много материали и решаване на различни казуси. Специалистите проявиха голям интерес към увлекателно и интересно поднесената им материя.
Следващото занятие съгласно плана за обучения на Областния съвет на БЧК ще се проведе през месец декември на настоящата година и ще включва обучение в умения по оказване на първа психологична помощ на пострадали при бедствия, аварии и катастрофи. Предвижда се и решаването на казуси и затвърдяване на наученото от двата модула.
По този начин служителите в Секретариата ще придобият нови умения и ще са по-добре подготвени при предприемане на действия в реално възникнала ситуация.
„УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ” РАБОТИ ВЕЧЕ 1 ГОДИНА
Проектът на общинската дирекция по здравеопазване и социална политика „Училище за родители” навърши 1 година от старта му, съобщи Велислава Андреева – секретар на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
Над 50 майки и бащи са потърсили подкрепа в решаване на проблеми с възпитанието или с поведението на децата си. Сред най-посещаваните теми са: „Изкуството да общуваме”, „Неправилно възпитание в семейството и поведенчески реакции при децата”, „Любов и приятелство”, „Злоупотреба с психоактивни вещества”, „Агресивно поведение”. Част от разискванията по време на сбирките, изводите от тях и препоръките на психолога са поместени в книгата „Как да разбираме децата си”, издание на община Силистра. С първата книга на практика се оформя библиотека „Училище за родители”.
С представянето на книгата на 27 октомври от 18.00 часа в залата на Превантивно-информационния център по зависимости (ПИЦ) на 3 ет. в Младежкия дом ще бъде отбелязана първата година на Училището за родители в Силистра.





Няма коментари:

Публикуване на коментар