Бр.175/16 октомври 2009 г.

За втори път катаджия отказва подкуп


В ареста е задържан 34 годишен мъж, който, за да предотврати документирането на нарушението подхвърлил в полицейския автомобил банкнота от 50 лева.

В рамките на планирана операция тутракански автоконтрольори спрели товарен автомобил „Мерцедес” по ул. „Стефан Стамболов” в Дулово. При проверката станало ясно, че водачът – 34-годишният С.А., е лишен от право да управлява МПС след констатиран случай на шофиране с превишена скорост.

Полицейските служители Георги Николов и Георги Георгиев незабавно подали сигнал за случая в районното управление, откъдето изпратили на мястото разследващ полицай и оперативна група.

Заради предложения подкуп на длъжностни лица С.А. е задържан в полицейския арест, а срещу него е образувано бързо производство.

Това е вторият отказан подкуп от пътен полицай Георги Николов след аналогичен случай в края на август край тутраканското село Търновци.


Социалният министър поиска активна работа от областните съвети за тристранно сътрудничество


Работни срещи в Дулово и Силистра проведе вчера министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. В Средище министърът откри Дневен център за възрастни хора с увреждания. Обсъдени бяха конкретни проблеми на областта, като целта бе възстановяване на социалния диалог на местно ниво. Държавата, бизнесът и хората трябва да решават всички въпроси заедно, категоричен бе министър Младенов.

Срещи той проведе с работещите във ведомствата, подчинени на социалното министерство, като по-подробно бяха представени възможностите за кандидатстване по ОП „Развитие на човешките ресурси” и конкретните програми на пазара на труда.

Пред журналисти министър Тотю Младенов заяви, че предстои до края на месеца да бъдат направени промени в Закона за хората с увреждания.

След питане на и.д. кмет на община Дулово Алтан Чаушев относно забавените плащания по програма „Красива България” Тотю Младенов обясни, че лично се ангажира да провери проекта на Дуловска община и разясни, че на практика много трудно ще стане осигуряването на финансиране по доста от одобрените през годината проекти, тъй като бюджетът на програмата бил надхвърлен със 7,4 милиона лева.

Става въпрос за одобрен и стартиран проект по „Красива България” по мярка 02-02 „Спешно подпомагане на социални домове” за ремонт на Дома за възрастни с психични разстройства в с. Правда. Бюджетът е на стойност 985 108 лв. за смяна на дограмата на сградите, топлоизолация, ремонт на покривната конструкция и вътрешен ремонт на сградите. Договорът е бил подписан на 3 август, като първият транш от финансирането е трябвало да бъде преведен в началото на октомври. Към днешна дата обаче това още не е станало. Освен това община Дулово е направила плащане извън договореното съфинансиране. Тези средства министър Младенов каза, че ще бъдат възстановени както на Дулово, така и на всички останали общини, които са действали на този принцип.


Променят законодателството за пътуване в чужбина на безработни и инвалиди


“Подготвят се промени в законодателството с цел прецизиране на текстове във връзка с пътуванията в чужбина в страни от ЕС на безработни и на хора с увреждания, ограничаващо ги в момента по отношение на социалните помощи”, каза вчера на пресконференция в Силистра министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Ставало дума поне за два закона – за социалното подпомагане и за хората с увреждания, както и за подзаконовите актове към тях. Промени в законите се предвиждат и по повод назначаването у нас на работа на лица от така нар. “трети страни”, извън ЕС, за сметка на регистрираните безработни. Така щяло да стане възможно прекратяването на порочната практика, ощетяваща българските граждани.

Над 100 били фирмите-дистрибутори за инвалидите у нас и някои от тях щели да връщат пари за доставени помощни средства, когато завършат проверките на Прокуратурата по 54 представени случая за близо 2 млн. лева, но имало и още подобни на тях. Министър Младенов очаквал бързи производства от страна на прокуратурата по преписките.

Ограничения и евентуално редукция предстои и за над 700 трудови посредници, играещи роли на центрове за професионално обучение, тъй като по-строги стават контролът и правилата им за работа. Ще се отчитат всеки месец как харчат парите. Причината била в констатацията “Бизнесът търси кадри, за обучението им са изразходвани пари, а на практика няма обучени хора на пазара на труда”. Ще бъде засилена дейността по така нар. “ваучерна система” по изпълнение на ПМС №54 за стимулиране на предприятията и работниците на половин работен ден

“Не стои за разглеждане въпросът с увеличаването на пенсионната възраст”, каза още министърът. Създаденият към него Консултативен съвет трябвало в обозримото бъдеще да му представи анализ за пенсионната реформа през последните 10 години, както и мерки за решаване на дългосрочни проблем в нея.


Дневен център за възрастни хора с увреждания откри министър Тотю Младенов

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов откри вчера Дневен център за възрастни хора с увреждания в с. Средище.

В присъствието обитателите на Центъра, както и на много жители на селото, министър Младенов преряза лентата на новия Център заедно с кмета на община Кайнарджа Любен Сивев. Събитието уважиха и редица официални лица, сред които областният управител д-р Владимир Янков, народният представител Стефан Господинов, директора на Агенцията по социално подпомагане Ивайло Иванов, директора на Главна инспекция по труда Румяна Михайлова, зам.-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Николай Николов.

Общо 30 души са постоянните обитатели на Дневния център, който отвори врати на 7 май тази година. Веднъж седмично броят им достига до 45, когато го посещават и хора от околните населени места – Войново, Чолаково, Зарник, Светослав, Каменци.

Екип от 16 души ежедневно полага грижи за възрастните хора с увреждания, посещаващи Центъра. Всеки понеделник се провеждат здравни беседи. Безплатни и ежедневни са здравните услуги, които те могат да ползват от лекар, рехабилитатор, медицинска сестра. Трудотерапията е едно от любимите занимания на хората. Това време те използват за почистване на дворното място или най-често от жените за плетачество.

Ефектът от трудотерапията можеше да се види от гостите в изложбата, подредена в една от залите на Центъра – красиви дрехи, изработени от ръчно плетиво.

Сред редовните занимания на обитателите най- често са гледането на тв – програми, занимания по интереси и времето за сън и почивка. Чести са репетициите и на певческата група, без които не минава традиционното честване на рождените дни.

Според ръководителя на проекта за създаване на Центъра Ирена Маринова той е единственото по рода си социално заведение в общината. Специални зали за рехабилитация обслужват нуждите на хората с физически затруднения. Те са оборудвани с магнитен стимулатор, електростимулатор, сензорна пътека, масажори. Прави впечатление снабдяването на санитарните помещения с помощни подпорки за ползване от хора със затруднено придвижване.

Ръководителят на Дневния център Русан Христов разведе министър Тотю Младенов във всички помещения на Дневния център. “Хората ги разтоварва най-вече обстановката, която им предлагаме тук”, каза Христов. Според него заради медицинските грижи, които се полагат на обитателите на Центъра, много от тях вече казват, че се чувстват като нови хора.

Като единствен проблем за момента той посочи на министър Младенов разписанието на дневния режим, според който следобедната закуска се сервира в 15 часа, а по това време повечето от възрастните хора почиват и затова не я консумират. “Мъчим ги хората на столовете за една закуска”, затова той помоли министъра този въпрос да се уреди.


Баш пехливаните от страната ще премерят сили в Дулово


В съботния ден борци от цялата страна ще се съберат на стадиона в Дулово, за да премерят сили.

Организатор на проявата е Общинската организация на ДПС, като за най-добрите борци са предвидени парични награди. Най- техничният борец ще получи и едно агне от кандидатът за кмет на Дулово Гюнер Рамис.

Жителите и гостите на община Дулово в неделния ден ще имат възможността да наблюдават и конните състезания организирани от ЕТ”Джили сой”. Специални гости ще бъдат Гюнер Рамис и членове на Общинския съвет на Движението за права и свободи в Дуловско.

През уикенда в Златоклас със съдействието на община Дулово ще се проведе и деветият кръг от републикански шампионат “Автокрос Златоклас” 2009.

Няма коментари:

Публикуване на коментар