Бр.178/21 октомври 2009 г.


17-годишен е със счупена глава след побой


17-годишно момче е в болница с комоцио и контузии по главата след поредния тийнейджърски побой в Силистра, съобщават от ОД на МВР. Сигналът е подаден от Центъра за спешна медицинска помощ на 19 октомври, около 10.00 часа.

Побоят е станал по време на голямото междучасие в двора на Професионалната земеделска гимназия, уточни директорката на училището Лиляна Тодорова. Тя разказа, че всичко е тръгнало от спречкване по време на час между пострадалия Пламен И. и негов съученик. На излизане от класната стая двамата се сбили. За да внесе справедливост, в разпрата се намесил по-големият брат на момчето, с което Пламен се закачал в края на часа. Четирима младежи се нахвърлили върху пострадалия, съборили го на земята и започнали да го ритат и удрят. Самоличността им е изяснена, но работата по случая продължава. Пребитият Пламен е приет за лечение в силистренската болница, няма опасност за живота му.

„От 33 години съм директор на ПЗГ и подобен инцидент се случва за първи път”, коментира директорката на учебното заведение. Тя обясни, че заради малкия брой ученици в учебното заведение няма назначен психолог или педагогически съветник. „Но учителите поддържат контакти с учениците си, 90 на сто които са от селата на Силистренска област и са по-плахи от градските деца”, допълни Тодорова.

В училището е започнала административна проверка, от която ще стане ясно кой от педагозите носи отговорност за инцидента, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Велико Георгиев. За четвъртък е насрочен и педагогически съвет, където ще бъде обсъдено наказанието на смятания за основен побойник Емрах Н. от село Коларово.

Това е вторият жесток побой между тийнейджъри за седмица в Силистра. На 13 октомври съученици на 16-годишно момче му счупиха ребрата при разчистване на „стари сметки”.

 

Стартира националното изследване „Бюджет на времето"


То е  част от Програмата за преброяване на населението и жилищния фонд през 2011 година и се провежда за пети път в България. Изследването ще продължи една календарна година.

 “Бюджетът на времето” представлява съвкупността от времето на населението за определен период (денонощие, седмица, месец, година), разпределено по дейности, които то извършва през този период.

Целта на изследването е на основата на събраната за страната представителна информация да се проследи изменението в “бюджета на времето” и да се направят необходимите изводи, които да се използват за подобряване на социалната политика в страната.

В област Силистра ще се наблюдават 40 домакинства в 4 района — два в Силистра, един в Айдемир и един в село Белица. Ще се наблюдават лица на 10 и повече години.

Домакинствата ще бъдат посетени по определен график от анкетьор, служител на Териториално статистическо бюро - Силистра, който ще се легитимира със специална служебна карта.

Всяко попаднало в извадката лице трябва да попълни дневник за използване на времето за един делничен и за един почивен ден. В този дневник денонощието е разделено на равни интервали от по 10 минути, за всеки от които лицето трябва да запише със свои думи извършваните от него дейности. Дейностите са обособени в 10 основни групи: лични грижи, заетост, учение, грижи за домакинството и семейството, граждански и религиозни дейности, социален живот и развлечения, участие в спортни мероприятия, хоби и игри, масмедии, пътуване.

 По данни от последното изследване на “Бюджета на времето” средното време на едно анкетирано лице за свободно време в страната е 4 часа и 50 минути, като в градовете е 5 часа и 3 минути, а в селата - 4 часа и 24 минути. Част от свободното време са и четене на вестници, списания (средно време на едно анкетирано лице — 8 минути), четене на книги (средно време на едно анкетирано лице - 8.8 минути), гледане на телевизия (средно време на едно анкетирано лице - 149.5 минути) и слушане на радио (средно време на едно анкетирано лице -3.4 минути). За грижи за домакинството средното време на едно анкетирано лице в страната е 3 часа и 40 минути като за мъжете то е 2 часа и 33 минути, а за жените 4 часа и 40 минути.

 

Петдесет хиляди ваксинални примамки против бяс сред дивите животни ще бъдат разпръснати със самолети от днес


Петдесет хиляди ваксинални примамки против бяс сред дивите животни ще бъдат разпръснати с два самолета от днес в Силистренско, съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Полетите ще се осъществяват от селскостопанското летище край село Калипетрово.

Акцията, която е по линия на програмата за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на Република България, ще продължи около седмица.

Предвижда се ваксиналните примамки да бъдат разпръснати на площ от 2 466 квадратни километра – без населени места и водоеми.

В Силистренска област през последните три години са регистрирани 13 случая на бяс, като 2 от тях са от тази година.

Но след кампанията през пролетта, когато пак бяха разпръснати около 50 000 ваксинални примамки, не са установени нови случаи, каза д-р Венелин Димитров.


Нанесени са щети на късната плодова и зеленчукова реколта в региона от ниските температури и падналите слани


Нанесени са щети на късната плодова и зеленчукова реколта в Силистренско от ниските температури и падналите слани в средата на октомври, показва справка от филиала във Варна на Националния институт по хидрология и метеорология при БАН.В град Главиница на 15 октомври минималната температура е достигнала минус 3.51 градуса.Падналите валежи през последните дни са подобрили запасите от влага в почвата и това е благоприятно за есенните култури. Благодарение на валежите през първата десетдневка на октомври повърхностният почвен слой е умерено овлажнен и измерените запаси от влага са достатъчни за поникване на засетите вече есенници, смятат специалистите.


С грижа за децата


Проучване на Областния съвет по наркотичните вещества и Превантивния информационен център по зависимости сред 583 ученици от VІІІ до ХІІ клас в дванайсет силистренски училища показва, че най-често младите хора влизат в конфликт с родителите – 29.7 на сто, по-малко с приятелите – 14.2 на сто, и с връстниците си – 11 на сто. Интересното е, че на въпроса какво ги кара да употребяват алкохол, най-голям процент - 19.3 на сто са посочили проблемите с непознати хора. Проблеми със семейството посочват 17.9 на сто, а здравословни проблеми – 14.4 на сто от анкетираните.

Специалистите обясняват, че това поведение е характерно за възрастта, когато младият човек демонстрира самостоятелност и започва да се противопоставя на родителите си. Тази възраст е време за практикуване на нови роли и поведение, склонност към поемане на рискове. Девойките и юношите започват да се разграничават от своето семейство и да обсъждат проблемите си със своите приятели. Голяма част от анкетираните живеят при родителите си – 68 на сто, което предполага влияние в някаква степен от по -възрастните върху поведението на младите хора. Останалите анкетирани посочват, че живеят с единия родител или при роднини, в общежитие, квартира или сами.

Справка от дирекцията за социално подпомагане в Силистра, представена от директора на дирекцията Мирослав Палев, показва, че всички регистрирани случаи за насилие срещу деца са в социално слаби семейства. В печалната статистика е записано и дете, което е починало от недохранване и неполагане на нормални грижи за него. Трийсет и девет деца до тринайсетгодишна възраст от Дома за деца, лишени от родителски грижи «Димчо Дебелянов» в Силистра, благодарение на общинската дирекция „Здравеопазване и социална политика“ бяха на летен образователен лагер в курортния комплекс «Златни пясъци», където имаше и обучение за основните аспекти от Конвенцията на ООН за правата на детето. Специалистите обясняват, че инициативата е „провокирана от ширещата се агресия и насилие сред децата, включително и между сираци от специализираните институции“. Сред мотивите се посочва и нарастващият брой на доброволно напускащи училището деца, заради което е нужна по-активна разяснителна и образователна форма на въздействие.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар