Бр.13/21 януари 2010 г.

БЕЗ МНЕНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПРЕМИНА ПУБЛИЧНОТО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРОЕКТА „БЮДЖЕТ 2010”

За поредна година стотина граждани – служители на общинската администрация, на социалните заведения, културните институции, учители, двама общински съветници и няколко любознателни силистренци присъстваха на публичното обсъждане на касовия отчет на Бюджет 2009 и на проекта за Бюджет 2010. Въпреки усложнената зимна обстановка в областния град, обсъждането започна в обявения час /17.00 ч./ в салона на община Силистра.

Касовото изпълнение на приходите и разходите за 2009 година в числа и графики представи новият главен счетоводител на общината Виолета Азаджийска. От справката се видя, че община Силистра е приключила 2009 година с 2 730 263 лв. дефицит.

Преодоляването му ще стане чрез рестрикции и антикризисна програма, обяви след отчета заместник–кметът по финанси Милен Пенчев. Търсенето на допълнителни средства и работа по европроекти са другите два стълба на бюджета за 2010 година. Пенчев представи суми, илюстрирани с графики, които са акценти във финансовия план за годината. Със 7,5% по-малко държавна субсидия ще получи общината, като реално се очакват 18,6 млн. лв. Планираните приходи от местни данъци и такси са около 9 млн. лева.

По думите на Пенчев, драстично свиване на разходите и оптимизиране на структурите на общинска издръжка ще са в основата на антикризисните мерки. Очаква се кризата да засегне извънучилищните звена и отдела за сигурност и опазване на обществения ред. Предвижда се увеличаване на данъка за придобиване на имущество с 0,5 промила. Но останалите местни данъци и такси няма да бъдат променяни, съобщи още заместник-кметът по финанси Милен Пенчев.

На 28 януари е заседанието на Общинския съвет в Силистра, когато ще бъде разглеждан бюджетът на общината за тази година.

В половината от петдесетте училища в Силистренска област няма учебни занятия

 

В половината от петдесетте училища в Силистренска област няма учебни занятия, тъй като заради усложнената зимна обстановка в Крайдунавска Добруджа пътуващите учители и ученици не са могли да се придвижат, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието в Силистра.

Не работят училищата и детските градини в пет от седемте общини на областта.

Справка от железопътната гара в Силистра показва, че влаковете от и за крайдунавския град се движат с незначително закъснение. Но не пътуват автобусите от Силистра за селищата от областта.

Около 50 машини работят за почистването на пътищата от снега, показва справка от Областното пътно управление в Силистра.

Затворен е общинският път между селата Кутловица и Васил Левски в Алфатарска община. Отклонено е движението по обиколен маршрут по пътя от Силистра за Добрич в района на село Богорово. От вчера е затворена отсечката от село Богорово до разклона на село Кайнарджа. Новият маршрут е Богорово – Войново – Кайнарджа.

През изминалото денонощие на спешните телефони на “Гражданска защита” са получени 23 сигнала за произшествия. Сигналите са предимно за закъсали автомобили.

Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки.

 

„Синева” отново мина на денонощен режим заради снега

 

Общинската фирма за чистота „Синева” от понеделник работи на денонощен режим за поддържане проходимостта на градската пътна мрежа, съобщи управителят на дружеството Пеньо Пенев. Мобилизирана е цялата техника, наети са и три машини на други фирми. 9 машини с гребла  вчера отново изриваха снега и разширяваха основните улици на града. Почистват се и междублоковите улици. През деня 3 машини поддържаха проходимостта при зимни условия на градската пътна мрежа. Разхвърляни са 30 тона осолен пясък.

Междуселските пътища в общината се поддържат от техника, със собствениците на която кметовете в селата са сключили договори още през есента. За зимно поддържане в общината работят и 77 души по програмата за временна заетост.

Всички учебни и детски заведения са заредени с горива за отопление. Няма селища без ток и вода.

 

 

Да се ограничи спортният риболов в резервата “Сребърна”

 

Да се ограничи спортният риболов в резервата “Сребърна” заради усложнената обстановка, препоръчват от РИОСВ в Русе.

От кметството в селото са предупредили за това населението, за да се предотвратят нещастни случаи.

Обстановката в резервата е спокойна. Затворен е южният шлюз за връзка с Дунав, откъдето преди няколко дни бе осигурен приток на вода. Нивото на езерото и в пространството между дигите е 2.90 метра. Езерото не е замръзнало.

През последните дни е забелязан само един пеликан, но първите двойки се очаква да долетят в края на февруари.

 

 

 

На старт е “Роял кафе клуб”

 

Днес е стартът  на най-новата придобивка на S&S MALL - Силистра. Това е “Роял кафе клуб”. Комплексът е разчетен за аудитория от най-различни поколения: игрална зала, съвременен уют и осветление, както и от гледка към Дунавския парк. И още: ретро-кът, обзаведен с аристократични мебели.

Инвестицията е на “Зърнени храни”, а мениджър на комплекса е Милена Неделчева. Бизнес и делови срещи, партита за всички възрасти, рождени и други празнични дни влизат в намеренията на мениджърския екип. На първо време картини на художника Йордан Маринов ще радват окото на посетителите. Интериорът е дело на варненски архитект.

 

 

БК “Доростол” поведе в класирането в “А” група при 14-годишните момчета

 

Баскетболният отбор на СКБ "Доростол” (момчета до 14 години) застана начело в "А" група в държавното първенство по баскетбол. В град Самоков се проведе вторият четиридневен турнир за тази възраст, след като Българската федерация по баскетбол отдели най-силните осем отбора в страната в обща група.

В първия турнир отборът ни загуби във Варна от "Черно море Е-он" с една точка разлика (65:66 т.) и от "Тунджа" - Ямбол с разлика от две точки (53:55), но разгроми отбора на "Балкан" - Ботевград, и тогава зае пето място във временното класиране.

Във втория турнир първи противник на силистренските баскетболисти беше шампионът на България по баскетбол за 2009 г., отборът на "Рилски спортист” - Самоков. Момчетата на старши треньора Светлана Тодорова играха тактически правилно и успяха да изолират високия 195 см център на домакините, за да победят с резултат 58:36 т. На другия ден силистренци прегазиха и силния отбор на БК "БУБА" -София с резултат 79:69 т.Следващият противник бе отборът на "Славия"-София, но и той се “предаде” след отлична игра на силистренските баскетболисти, поради което разгромът бе логичен (60:39 т.). Последният ден противопостави на талантливите силистренци най-силния до този момент отбор-този на "Спортист” - Своге. След инфарктни 40 минути и правилно водена среща, отборът на "Доростол" се поздрави с победа (41:40 т.). Това изведе на първо място отбора ни във временното класиране, като първенството е точно по средата му.

Основен принос за големия успех на силистренци имат третият в временното индивидуално класиране на първенството Димитър Живков Добрев, девети е Димитър Касабов. И още: Емил Недев, Иван Ташев, Мартин Русев, Радослав Тодоров, Стоян Събчев, Преслав Неделчев, Михаил Оджеринола, Искър Денев и Онур Алиибрям.

Представители на Българската федерация по баскетбол изказаха суперлативи за играта на силистренските баскетболисти, които от своя страна зарадваха и голямата група родители, присъствали през целия турнир на срещите на отбора.

Старши треньорът Светлана Тодорова и ръководството на клуба благодари на общинското ръководство на Силистра за предоставения транспорт до Самоков и канят всички любители на баскетбола от гр. Силистра да посетят следващия турнир на "А" група за тази възраст. Той ще се проведе в Силистра от 12 до 14 февруари т.г.

Три евентуални нови победи срещу отборите от Варна, Ямбол и Ботевград ще затвърдят отличното досега класиране преди последния четиридневен турнир през месец март в град Ботевград.

 

Снегът блокира терените за футбол, падат контроли на “Доростол`2003”

 

Падат контролите на “Доростол`2003”, предвидени за края на тази седмица и за началото на следващата, съобщи изпълнителният директор на клуба от Силистра Георги Енчев. “Двата терена в КК “Албена” и останалите във Варна не са почистени, поради което е невъзможно да бъдат играни мачове на тях”, уточни Енчев. На практика доростолци няма да се срещнат със “Спартак”-Варна на 23 януари и с ЦСКА на 26-ти. При подобрение на времето, спиране на снеговалежа и възможности за провеждане на мачове, ще бъдат търсени нови спаринги с отбори, провеждащи подготовка във Варна и КК “Албена”.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар