Бр.3/07 януари 2009 г.

В Тутракан – петима се хвърлиха за кръста Господен

Калина ГРЪНЧАРОВА

18-годишният Иван Бориславов от Тутракан повтори богоявленския си късмет и тази година – той улови Господния кръст в студените води на р. Дунав на Йордановден. Иван бе благословен от отец Илия Тонков и получи своята награда – 50 лева от кмета на общината Георги Георгиев.

Момчето бе посрещнато и разцелувано най-напред от своята майка и малкото си братче и със сълзи на очи каза, че винаги на този празник ще е сред смелчаците, които се хвърлят във водите на вековната река.

Празникът в Тутракан започна със Света Златоустова литургия и Велик Богоявленски водосвет в храм „Свети Николай”, а литийното шествие на миряните продължи до брега на реката, където отец Илия освети водите и хвърли кръста.

Общо петима души се хвърлиха, сред тях един русенец – 45-годишният Иво Колев. Най-възрастният участник тази година бе Петко Неделчев на 67 години от Тутракан.

 

Дигите на Дунав в Силистренско са в добро състояние

Около деветдесетте километра диги на Дунав в Силистренско са в добро състояние, каза ръководителят на “Гражданска защита” в Силистра инж. Явор Минков.

След високите води на Дунав през 2006 година те са ремонтирани.

Засега нивото на Дунав от 600 сантиметра в акваторията на Силистра не създава опасност от наводнение. При ниво 650 сантиметра се въвежда непрекъснато наблюдение в населените места по поречието. Критичното ниво е 777 сантиметра, каза инж. Явор Минков. Според него обаче то няма да бъде достигнато през следващите дни.

Прясна вода от Дунав потече към езерото в Сребърна

Отворен е южният шлюз за връзка между Дунав и езерото в резервата “Сребърна”, за да бъде осигурен приток на прясна вода от реката, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе.

Нивото на водата в езерото е 1.90 метра, а в пространството между дигите – 2.30 метра.

Основната част на езерото е замръзнала и дебелината на леда е около 4 сантиметра. Има опасност от нещастни случаи при любителски риболов, който все още е разрешен, предупреждават от Инспекцията.

В “Сребърна” все още не са наблюдавани къдроглави пеликани.Очаква се първите птици да долетят в края на февруари, когато температурите се стабилизират и метеорологичните условия са по-благоприятни.

Сега в резервата има неми лебеди и ята от голяма белочела гъска, които през зимния период ловуват в Дунав.

 

КМЕТЪТ ИВО АНДОНОВ УЧАСТВА В ОБСЪЖДАНЕ  НА ЕВРОПЕЙСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ДУНАВСКИЯ РЕГИОН

Кметът на Силистра инж. Иво Андонов участва в разширено заседание на Управителния съвет на АДО „Дунав” в град Видин до края на седмицата.

Тема на срещата е обсъждане на предложения и планове на българските общини по поречието на Дунав, които могат да влязат в бъдещата Европейска стратегия за Дунавския регион, чието разработване вече е в ход.

Силистренският кмет ще представи осъществени и очакващи оценяване трансгранични проекти, свързани с река Дунав. Сред тях са завършилите вече:

-         Остров – Силистра: общи води, общи проблеми” – технически проучвания за укрепване на  15 км от дунавския бряг в района Остров, Румъния – Силистра, България;

-         „Дунав – мост за връзка Румъния – България” – направено предпроектно проучване за развитието на пътническия речен транспорт между Румъния и България.

Очаква се оценка по:

-         унгаро-българския проект „DaHar – Развитие на вътрешно дунавските пристанища”- за създаване на управленски модели за развитие на пристанищата по Дунав в седемте държави, през които минава реката, и изпълнение на малки инвестиционни пристанищни проекти;

-         румъно-български проект „Управление на спешните хидрологични и метеорологични ситуации и наблюдение качеството на околната среда” – за системи за ранно оповестяване на природни бедствия и наблюдения на река Дунав;

-         и румъно-български проект „Зелено пристанище” – монтиране на система за захранване на пристан и кораб с електричество от възобновяем източник на енергия.

На срещата във Видин са поканени всички кметове и председатели на общински съвети на общини-членки на АДО „Дунав”.

 

РАЗЯСНЯВАТ НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗГОТВЯНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ В СТОЛИЦАТА

Общинари от Силистра заминават на тридневно обучение „Подготовка на общински бюджет 2010” в столицата. Семинарът е организиран от Националното сдружение на общините. Експерти от Министерството на финансите ще разясняват нови акценти в изготвянето на общинските бюджети за тази година, а финансисти от някои общини ще подложат на дискусии проблеми с управлението на местните приходи и идеи за антикризисни мерки.

От Силистра в семинара ще се включат: заместник-кметът по финансите Милен Пенчев, главният счетоводител Виолета Азаджийска, експертите по бюджета Йорданка Ковачева и Павлина Петрова. В групата са и 8 общински съветници: председателят на ОбС Александър Сабанов, заместникът му Жеко Коев и представители на почти всички постоянни комисии в местния парламент - Ивелин Георгиев, д-р Мария Стойчева, Красимир Димитров, Мирослав Калинов, Керанка Иванова, Бисерка Костова. Повечето са членове и на общия работен екип, натоварен със заповед на кмета Иво Андонов да разработи проекта за Бюджет 2010 на община Силистра и да организира публичното му обсъждане.

И арменците отпразнуваха Рождество

В Силистра се намира най-старият съхранен арменски религиозен храм в България

Любомир ДОБРЕВ

На тази Коледа не дойдоха в червено облечени старци и полуголи Снежанки. Стотината членове на арменската общност в Силистра отпразнуваха раждането на Спасителя както много пъти досега – с радост, с трапеза, с близки хора, но преди всичко - с една особена духовност. Затова, както на всеки 5-и януари, църквата отново беше отворена точно в 16 часа. Всеки празник местната арменска общност винаги е започвала с поклонение в църквата си. Тази година не бяха много тези, които влязоха да запалят свещ, да си вземат от дребните сладки и да послушат църковна музика. На запис. Защото макар и храмът да е впечатляващ, свещеник няма. Така е от 1963 година. Той ще дойде след седмица от друг град и тогава ще бъде отслужена празничната литургия.

Църквата „Света Богородица”

Това е най-старата съхранена и действаща арменска църква в България. В Русе има подобен храм, но той е събарян и строен наново. Кога точно е изграждана силистренската арменска църква показва надписът върху камък, съхранен в помещението за кръщение. На него е изписана годината 1620-та. Така през настоящата 2010-а ще честваме нейната 390-годишнина. Ценният камък е бил открит под дъсчен под в помещението на свещеника. Върху него на староарменски е изписано и първото име на църквата - „Свети Григорий Просветител”. Няма архиви обаче, които да покажат кога и защо е сменено името на „Света Богородица”.

Църквата не впечатлява с размери, а с уют. Местните арменци признават, че не могат да се почувстват никъде другаде така, както се чувстват тук. Възпитавани са да приемат храма като едно особено място на вяра, отдаденост, история и надежда. И то не защото най-старата икона е от 1859 г., а защото по пода в предцърковното помещение са гробните плочи на известни арменци – духовници и дарители. Те така пожелали – хората да вървят по гробовете им. Една духовна алея на славата.

Любопитен е фактът, че преди жените нямали право да присъстват гологлави отпред, на малкия олтар в църквата. А на горния олтар дори нямали право да стъпват. Там мъжете се качвали боси.

Интересно е да се знае кога са дошли първите арменци на добруджанска земя.

Преди пет години, когато историкът Иван Занов направи проучване в книгата си „Арменците в Силистра”, намери в архивите данни, че в 1622 година арменци са плащали данък. Тогава имало някакво разделение на плащане на данъците според националността. По това съдим, че още тогава е имало представители на тази общност в града ни. Но самият факт, че църквата е от 1620-та, показва, че е имало още по-отдавна и то немалко. Защото храм не се строи за пет или десет човека, а там, където има сериозна и компактна група вярващи от съответния етнос. Малцина знаят, че в града ни има фамилии, които пазят архиви за предците си от рода, заселени тук отпреди 200-300 години.

Има обаче и арменци, които са се заселили в добруджанските земи след погромите над тях през 1915 година в Турция. Сред тях е и бащата на днешния председател на църковното настоятелство г-жа Сирухи Шейтанян. Бил е 19-годишен, когато е бягал пред пустинята, за да спасява живота си. Но разказите му, изпълнени с ужаси, никога не посели омраза към гонителите. Той винаги завършвал така: „Турци ни клаха, но и турци ни спасиха”. Така бащата успял да предаде на децата си основния урок на многоезичния ни свят – уважавай различните, за да уважават и те твоето различие.

Сирухи Шейтанян не обича израза „чисти арменци” – щом някой българин се е оженил за арменка и уважава традициите й, то значи, че и той е арменец – по дух. Или още – по съдба. Така в силистренската арменска общност, която наброява около 120 души, днес има арменци с повече или по-малко кръв от този древен народ. Държат да подчертаят, че не са фанатизирана религиозна или етническа общност. И при тях, както при българите, християнската вяра ги е съхранила като писменост, култура, народност. Така се опитват да възпитат и децата си. Времето обаче е твърде силен елемент в житейското уравнение на днешните млади арменци. Опитват се да им предадат пример и ако могат – да оставят нещо. Ето защо богатата църковна утвар и картините са снимани и ще бъде направен специален албум с надписи на български и английски език. Така ще остане в историята кога и от кого са правени различните дарения към църквата. Любопитен е фактът, че в църквата има книги на староарменски, които също са преснимани, за да бъдат преведени след време.

Бъдни вечер, както и при православните християни, е семеен празник. Тогава със залеза приключват и постите и на масата се подреждат традиционни арменски ястия. Задължително има постни сърми с лозов лист с много лук, варено жито със сушени плодове, „зерде” - сварен ориз в подсладена вода и лимонови кори, сушени плодове, орехи, ядки. На другия ден, 6 януари, свещеникът прави светена вода в църквата. Тогава всеки мирянин отпива глътка от нея, а накрая си взема и за вкъщи. Това местните арменци ще направят след седмица, когато дойде свещеник от Русе и отслужи литургия. С нея те ще завършат рождественските празници, започнали заедно с православните от 24-25 декември. Но затова са и оцелели през годините – почитайки своите древни обичаи и вярвания задно с уважението към традициите на народа, който ги е приел.

Сирухи ШЕЙТАНЯН, председател на църковното настоятелство:

Църквата е място, където се събираме. Ние сме възпитани в съхраняване на нашите традиции. И затова не само на Коледа е отворена църквата, а всяка неделя, през цялата година. Независимо, че нямаме действащ свещеник. Каним от друга град и когато дойде, изпълнява в него ден различни ритуали. Младите също идват – което ни радва. Надяваме се, че с поведението си ще им покажем, че те имат морално задължение към тази църква. Както и ние сме били научени. Затова пред нас изобщо не стои въпросът защо идваме тук – искаме и идваме. Църквата е тази, която ни е съхранила като нация, като език, като култура, като писменост – всъщност като българската. А и с възрастта идва една необходимост да се върнем към традициите.

 

Над 130 ухапани от псета миналата година в Силистра

Йордан ГЕОРГИЕВ

Над 130 са ухапаните през миналата година от псета в Силистра, съобщи общинският омбудсман Румяна Чанкова. Тя направила разследване по случая и засякла цифрите с болничното звено, където оказват първа помощ. В справката не влезли обаче случаите, когато нямало ваксини на разположение, за да бъдат предложени на потърпевшите.

Тепърва общината щяла да залага пари, за да подновява дейността на кучкарника в село Калипетрово, обслужващ общината. В Силистра по традиция зимата е сложният период с уличните псета, тъй като мнозина от тях преминават северната ни граница с Румъния и идват у нас за повече храна в населените места.

Юбилеи и годишнини в общините от Силистренска област

Близо 30 са юбилейните прояви в общините в Силистренска област през 2010 година, преброени в областната управа. Половината от тях са в областния център, а другите - в останалите 6 общини.

Най-внушителен (180 години) е юбилеят на първото училище в село Кайнарджа, а само с 30 по-малко (150 години) - на създателя на кадастъра в България, кайнарджанеца Антон Пчеларов. Столетие се навършва от рождението на добротичанина Йордан Христов, краевед и историк, както и на училище „Христо Ботев” в Тутракан.

140 години ще честват в Гарван на читалище „Димитър Полянов”, 70 години отброяват други две читалища в същата община Ситово – на НЧ „Христо Смирненски” в Ситово и на НЧ „Никола Й. Вапцаров” в село Попина. Малко по-млад (на 60 години) е събратът им в село Нова Черна.

В Дулово имат повод за голям празник. Тази година предстои да бъде отбелязано как преди 50 години населеното място е „произведено” в град.

Още знаменателни годишнини, някои с национално значение, които ще се честват и в Силистренско: „175 години Велчова завера”; „25-ти поход по стъпките на Таньо Войвода”; „94 години от Тутраканската епопея”; „70 години от Крайовската спогодба” и др.

5 са културните прояви с международно участие в областта. 11-ти куклено-театрален фестивал и 8-ма театрална лаборатория на името на „Ян Бибиян”, 16-ти детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”, 4-ти фестивал за детска и забавна песен „Звезди над Дунав” – всички те в Силистра.

В Тутракан – пленер по живопис „Магията на Тутракан” и 10-ти конкурс да детска и забавна песен „Речни ноти”.

13 са проявите в областта, които имат регионално значение, а други 34 имат местно значение. 81 едно села са обявили свои „сборове” или дни за родови срещи.


Дулово

Изложба на Богоявление

Ваня ПЕТРОВА 

На Йордановден – 6 януари – Богоявление, във фоайето на ОУ ”Христо Смирненски” бе открита самостоятелна изложба с над 25 картини на бившия възпитаник на училището 23-годишния Илия Ангелов.

Училището продължава традицията да подпомага младия художник и ето - за 4-та поредна година изложбата е факт. На откриването присъстваха заместник-кметовете на община Дулово Алтан Чаушев и Маргарита Георгиева, Наташа Стоянова - началник сектор „Образование” и Серихан Осман - гл. експерт, преподаватели и ученици, граждани и цялото семейство на Илия.

В словото си Стоянка Господинова, директор на ОУ ”Христо Смирненски”, сподели, че с тази изложба продължава традицията в училището да се учат децата на толерантност, да помагат на тези, които са в неравностойно положение и още: „На този светъл християнски празник - Богоявление, когато небето се отваря и всяко желание се сбъдва, нека заедно да пожелаем на нашия Илия здраве и да продължава да твори и да ни радва със своите картини. Ние ще продължим да го подкрепяме и да му помагаме”.

Развълнуван, заместник-кметът Алтан Чаушев /възпитаник на училището/ поздрави Илия за прекрасната изложба и особено за картините с коне – символ на свободата и силата на природата, и му пожела здраве и все така да продължава да създава прекрасни картини.

Първата учителка на Илия и инициатор на експозицията - Светлана Мещерова, сподели,че от малък Илия обичал да рисува всичко - от картини с пейзажи през натюрморти до икони, но страст са му картините с коне.

Илия има здравословни проблеми, но и дарбата на прекрасен художник. Затова с подкрепата на училищното ръководство и директора Стоянка Господинова се зародила идеята да се правят благотворителни изложби на Илия, на които да се продават негови картини, тъй като това сега е неговото основно занимание.

Предварителни заявки за закупуване на художествените произведения бяха изявили от колектива на училището, учениците от 2 а клас с класен ръководител Светлана Мещерова, ученици от СОУ ”В.Левски”, които са разбрали от неговата учителка по изобразително изкуство Марияна Йоргова за таланта и изложбата на Илия. Представители на политически партии също закупиха картини.

След като разгледа изложбата рано сутринта, кметът на общината Гюнер Рамис със свои средства закупи картина и направи малък личен подарък на талантливия художник.

Сред индивидуалните дарители са председателят на ОбС - Дулово Сезгин Галиб, преподавателката от основното училище Валя Гутева, Наташа Стоянова – началник „Образование” в ОбА, Миглена Георгиева, занимаваща се с частен бизнес.

Събраните средства са предоставени на Илия за закупуване на лекарства и материали за неговата дейност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар