Бр.15/25 януари 2010 г.

Браницкият епископ Амвросий е новият митрополит на Доростолската епархия

Браницкият епископ Амвросий е утвърден вчера от Светия Синод за митрополит на Доростолската епархия, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков.

На проведения на 17 януари в Силистра избор за митрополит след смъртта на Доростолския митрополит Иларион през октомври миналата година той получи 15 гласа.

Изборът се проведе вчера в синодалния параклис "Св. цар Борис". Там върху разтвореното Евангелие, всеки митрополит лично е написал името на избрания от него кандидат.

Епископ Амвросий беше предложен за утвърждаване от Светия Синод заедно с Левкийския епископ Павел, който не получи нито един глас.

Новият Доростолски митрополит е роден през 1942 година в Свищов със светското име Александър Александров Парашкевов. Завършил е инженерно образование и Духовната академия. Приема монашество през 1983 година. Възведен е в архимандритско достойнство през 1989 година. Хиротонисан за епископ през 1994 година, а на Всеправославния събор в София през 1998 година хиротонията му е призната и е приет в единството на Българската православна църква с титлата Браницки епископ.

На избора за митрополит на Доростолската епархия в листата на “достоизбираемите кандидати за Доростолски митрополит с епископски сан, определени от Светия Синод”, бяха записани 11 епископи. Осемнайсет миряни и свещеници от трите духовни околии на епархията участваха в изборите, ръководени от Русенския митрополит Неофит - временно управляващ Доростолската епархия след смъртта на Доростолския митрополит Иларион през октомври миналата година.

Сега в Доростолската епархия са регистрирани повече от 70 църковни настоятелства и 2 манастира. Строят се и нови православни храмове и параклиси.

На 30 януари новият Доростолски митрополит Амвросий се очаква да пристигне в Силистра. На 31 януари с тържествена литургия в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел“ архимандрит Григорий – протосингел на Софийската епархия, ще представи новия владика.

В края на януари първа за годината сесия на съветниците 

Председателят на Общински съвет – Силистра Александър Сабанов свика първото за 2010 година заседание на местния законодателен орган за 28 януари от 9,30 часа. То ще се проведе в заседателната зала на Общинския съвет на ул. “Симеон Велики” 16.

Какви проблеми и докладни записки са включени в предварителния дневен ред?

На вниманието на съветниците е Докладът за изпълнение на програмата за реализация на Общинския план за развитие през 2009 г. Ще бъде обсъдено кандидатстването на общината с проектно предложение „Рехабилитация на градски зони за отдих” по оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Както и осигуряването на финансови средства за изпълнение на Програма за хора с увреждания – дейност „Социален асистент”, финансирана от бюджета на Община Силистра. Ще бъде гласуван годишният план за приватизация за 2010 г. , заедно със списъка на обектите, включени в него.

Ще бъдат разгледани няколко въпроса, свързани с имоти: предоставяне на част от имот – частна общинска собственост на Сдружение «Свят за всички»; учредяване безвъзмездно право на ползване върху част от имот – частна общинска собственост на «МБАЛ-Силистра» АД;  на СНЦ «Спортен клуб по баскетбол «Доростол»; на политически партии «Лидер» и «НДСВ».

Ще се реши дали да бъдат отдадени под наем имоти на ЕГ „Пейо Яворов”) и павилион в двора на ЦУТНТ. И още: финансиране превоза на ученици от селата Срацимир, Сребърна, Ветрен, Иширково, Смилец, Бабук и град Алфатар; създаване на звено „Радиотранслационен възел”. Заявление за изказване има и от обществения посредник Румяна Чанкова.


Студът настъпи здраво

Няма хляб в някои села на областта поради неразчистени пътища

Днес ще раздават чай от БЧК

Днес /25 януари/ и утре учебните заведения в Силистренска община ще бъдат затворени. Причината е в очакваните много ниски температури. Решението е на кметската управа и е съгласувано с инспектората по образование. Местните просветни власти твърдят, че учебните заведения са заредени с горива, но заради риска за здравето на децата докато стигнат до училищата, те ще се затворят.

Детските градини ще работят със сборни групи.

Пътищата в Силистренско продължават да се почистват и обработват, като за целта са ангажирани 42 снегорина и две роторни машини. Затворен за движение остава участъкът с. Богорово – с. Кайнарджа по пътя Силистра – Добрич. Обходният маршрут е през село Войново. Няма селища без електричество, вода и телефонни връзки.

Предишната нощ Гражданска защита е изтеглила автомобил с трима души до Алфатар и лека кола в близост до силистренския ферибот. Спасителни екипи са се отзовали на два сигнала за извличане на линейки – между тутраканските села Варненци и Шуменци с шестима нуждаещи се от хемодиализа и с родилка от с. Любен, Ситовска община.

Поради малко техника и липса на финансови средства не могат да се пуснат машини за почистване на четвъртокласната пътна мрежа до някои села на Алфатарска и Кайнарджанска община. Това е довело до ситуация да не може да бъде докаран хляб до селата Краново, Давидово, Посев, Васил Левски и Бистра.

Влакът от Самуил за Силистра е спрял движение в района на Алфатарска община поради натрупани преспи. След като линията е била почистена, тренът е пристигнал благополучно. По-късно от Русе е изпратен снегорин да почисти цялата железопътна линия до Силистра.

Днес ще се раздава чай на силистренци в Диагностико-консултативен център /бившата поликлиника/ в Силистра. Подкрепителният пункт се организира от Българския Червен кръст. Местните власти ще обсъдят възможността да се направи подслон за бездомни хора от Силистра.

Прогнозата за днес е температурата в крайдунавския град да достигне минус 18 градуса.

Спасиха родилка в силистренско село

Екипи и верижна техника са помогнали през нощта срещу събота на родилка от силистренското село Любен да стигне до болницата в областния град, съобщиха дежурните от Гражданска защита.

Сигналът е бил подаден от близки на жената, след което линейка с лекар веднага се отправила към селото. Медицинският автомобил обаче закъсал в преспите и се наложила намесата на спасителите с верижна техника. Те качили родилката на МТЛБ-то и я закарали до разклона край силистренското село Ситово, където ги чакала линейката. „Всичко с жената е нормално, няма никаква опасност нито за нея, нито за бебето“, добавиха от силистренската болница.

Линейка не стигна навреме до Яребица

Мъж от силистренското село Яребица, Дуловско, пък издъхна от инфаркт, след като медицинският екип не могъл да стигне до него, разказаха негови съселяни. Дежурните лекари получили сигнал и веднага тръгнали, но заради непочистения междуселски път линейката не успяла да стигне до къщата му и човекът починал.

Хижар свършва провизиите – прибират го с верижна машина

В събота вечерта е получено обаждане от мъж, намиращ се в хижа в резервата „Каракуз”, който е съобщил, че привършва провизиите си. С верижна машина на Гражданска защита е транспортиран до Силистра.

Печка или забравена цигара – вероятни причини за пожар

Жертвата - 34-годишен мъж

34-годишен мъж е намерен мъртъв в дома си по ул. „Цар Асен” в Силистра в събота следобед. В помещението, където е открито тялото, са установени следи от пожар и задимяване. Според една от работните версии, запалването е причинено от забравена цигара. Изясняването на случая продължава, образувано е дознание. Трупът е откаран за аутопсия в МБАЛ - Силистра.

Заловиха крадци на алуминиеви перки

Двама са заловени от полицията след извършена кражба. На 20 януари М.И. (26 г.) и О.Ф. (38 г.) демонтирали и откраднали от склад на силистренска фирма пет комплекта алуминиеви перки и фланци на стойност около 1 700 лв. Само за ден криминалисти от РУМВР - Силистра установили и задържали извършителите. Срещу тях е образувано дознание.

Няма коментари:

Публикуване на коментар