Бр.1/05 януари 2010 г.

С народни хора и заря Силистра посрещна 2010 година 

Новогодишна наздравица след полунощ на 1 януари вдигнаха хиляди силистренци на площад „Свобода”.

Здраве и успехи пожела зам.-кметът Нели Стоилова. „ Изпращаме една динамична и интересна година, наситена с много работа и с нови достижения за нашата община! Заедно можем да преодоляваме трудностите и да работим за нашия красив град!”, призова тя жителите и гостите на Силистра.

Фойерверките, озарили небето, предизвикаха възторжени възгласи.

Повече от 35-,годишна е традицията силистренци да посрещат Нова година в центъра на града.

Един на друг присъстващите си пожелаваха здраве, обич и късмет. Граждани споделиха, че са изпратили трудна и объркана година, но не губят вярата си в бъдещето.

До ранни зори продължи веселието на силистренския площад с кръшни добруджански хора.

 

Орисаха първото бебе за 2010 година на Силистра

 

С благослов за здраве, любов и късмет бе орисан малкият Веселин – първото бебе за 2010 година. То бе изписано от силистренската болницата вчера с много дарове в присъствието на баби, дядовци, приятели и журналисти.

Малкият получи името Веселин, тъй като се появи точно на Васильовден, сподели щастливият татко, който с рози в ръка очакваше първородната си рожба.

Веселин изплака за първи път  на 1 януари в 10.30  часа с  тегло 3 килограма и 350 грама и дължина 51 сантиметра благодарение на  професионалната помощ на д-р Тихомир Иванов и акушерката Аждан Емин. Юнакът е първородна рожба на Красимира и Димитър Димитрови.

За трета поредна година зам.-кметът Светлана Боева е орисница на първото бебе на Силистра.

Тя дари младото семейство с комбинирана бебешка количка, комплект спално бельо за Веселин, дрехи, памперси, играчки, цветя, бонбони и огромен плюшен мечок. Родителите получиха и поздравителен адрес от името на кметът на Силистра инж. Иво Андонов.

Орисницата пожела на семейството малкият юнак да расте здрав и щастлив в топло семейно огнище и в най-скоро време да дарят Веселин с братче или сестриче.

Екипът на АГО и директорът на МБАЛ - Силистра Даниела Костадинова също споделиха радостта младите родители  и ги изпратиха с благопожелания за здраве и щастливи дни.

През 2009 година 556 бебета са проплакали за първи път в акушеро-гинекологичното отделение в Силистра, което е с около 50 раждания повече от предишната година. Сред тях са 7 двойки близнаци. Най-младата родилка е била на 14 години, а най-възрастната - почти на 40.

Когато първото дете за годината е мъжко, то предвещава развитие, обясни завеждащият АГ-отделение д-р Константин Попов. Той прогнозира за 2010 година повишаване на раждаемостта в Силистренско, тъй като младите вече не напускат региона.

 

ОБСЪЖДАТ ПЛАН-ПРИЕМА ЗА СЛЕДВАЩАТА УЧЕБНА ГОДИНА

 

План-приема за учебната 2010-2011 година ще обсъжда на заседание Общинският съвет за тристранно сътрудничество.

Ще бъдат представени предложенията на директорите от всички държавни и общински училища в Силистра.

Работната среща е свикана от началника на отдел „Образование” Марияна Павлова и ще се състои днес от 14.00 часа в заседателната зала на общината.

 

100 ДУШИ ОСТАВАТ БЕЗ СОЦИАЛНИ АСИСТЕНТИ И ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ

 

Около 100 самотни възрастни, болни и инвалиди в Силистра и в селата остават без социални асистенти и домашни помощници от 1 януари, алармираха от общинската дирекция по здравеопазване и социална политика. Причината е, че са прекратени програмите на МТСП за временна заетост „Асистенти на хора с увреждания” в дейността „Социален асистент” и „Социални услуги в семейна среда”. През 2009 година по тях работеха 48 души.

В момента община Силистра изпълнява проект по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, по който 22-ма домашни помощници и социални асистенти обгрижват 47 нуждаещи се силистренци с трайни увреждания и самотно живеещи възрастни. Справка от сектор „Трудова заетост” показва, че само хората с увреждания, отговарящи на условията за социален асистент и домашен помощник, са над 3000 души.

Напрежението е голямо, много от получавалите досега социалната услуга са в безизходица – нямат близки, децата им са далече или са на легло от години, коментира заместник-кметът Светлана Боева.

Общината има готовност да стане партньор на неправителствена организация, предлагаща социалната услуга, която има право да кандидатства в третата фаза на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Според изискванията на програмата, общината може да е водеща организация през фаза.

 

Чумата по дивите свине спря лова в местността “Бобла гора”

 

От началото на годината заради класическа чума по дивите свине е забранен ловът на всякакъв дивеч в местността “Бобла гора” край Тутракан.

От 29 декември обаче всеки ден специалисти от стопанисващото гората държавното ловно стопанство “Каракуз” и ловни дружинки организират отстрел на диви свине.

През почивните дни са отстреляни 19 прасета, съобщи директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Силистра д-р Венелин Димитров.

Труповете на убитите животни се събират и пазят в специално създаден пункт в с. Зафирово до получаване на резултатите от изследванията на взетите от тях проби. Заразените се унищожават.

Това са част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването, установено през миналата година.

Определени са и две карантинни зони – трикилометрова предпазна до тутраканското село Шуменци и десеткилометрова надзорна, в която са включени селата Търновци, Старо село, Сяново, Антимово, Белица и гр. Тутракан.

Очаква се чумното огнище да бъде ликвидирано до края на месец февруари.

 

ПОЖЕЛАНИЯ ОТ КУТИЯТА ЗА ПИСМА ДО ДЯДО КОЛЕДА, СИЛИСТРА 2009 ГОДИНА

Йордан ГЕОРГИЕВ

 

Над 50 силистренци, предимно деца и младежи, написаха писма до Дядо Коледа и ги изпратиха до специалната кутия под елхата в центъра на града, украсена за поредна година от община Силистра. Повечето от пожеланията са без конкретен автор, но дори и анонимни, те носят обществено послание и техен адресат основно са градът и неговите хора.

Какво искат младите хора на Силистра? Чист и приветлив град, в който да живеят. Сплотени семейства и добри приятели. Съвременни възможности за прекарване на свободното време. Детски площадки, „бранило от пек” и „предпаза от спъване”. За да има развитие и самочувствие у гражданите на Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар