Бр.5/11 януари 2010 г.

Расте употребата на наркотични вещества

 

Това стана ясно на провелото се в петък първо заседание на Областния обществен съвет за координация на работата по борбата с корупцията, за обществен ред и сигурност. По право негов председател е областният управител.

Водещ заседанието бе неговият заместник Денка Михайлова.

Като на първо заседание бе направена актуализация на състава на съвета. В него са включени всички представители на държавни и местни институции, неправителствени организации и медии.

На следващата работна среща ще се включат още психиатър и представител на фармацевтите по заповед на областния управител д-р Владимир Янков.

Ще бъдат сформирани три постоянни комисии и временни групи, които да са в помощ на съвета.

Решено бе заседанията да се провеждат на всеки три месеца, освен в случаи на извънредни ситуации.

Основна тема на първата среща бе състоянието на наркоманията в Силистренска област. Анализ направи Милен Маринов, гл.инспектор в „Криминална полиция” при ОД на МВР – Силистра. За миналата година са отработени 28 сигнала, а задържаните са 29. Посочи още, че в РУ на ОД на МВР в Дулово не са постъпвали сигнали за употреба на наркотични вещества, а в Тутракан е имало един сигнал и едно задържано лице с канабис.

Сравнено с данни от минали години тенденцията за употреба и разпространение на наркотични на територията на региона е възходяща, коментира още Милен Маринов.

В работата на Областния обществен съвет за борба с корупцията се включи и народният представител Стефан Господинов.


По-малък брой заболели от остри вирусни хепатити, 9 лица с морбили и един случай на ехинококоза през декември

 

Броят на острите вирусни хепатити е намалял в сравнение с месец ноември - съобщават от отдел "Противоепидемичен контрол" към РИОКОЗ - Силистра.

През декември са регистрирани 7 болни, от тях - 6 с ОВХ тип А и 1 с ОВХ тип В. Заболелите са от различни населени места. Двама от болните са контактни на заболяли през предходния месец, а останалите са спорадични случаи.

Предписани са необходимите противоепидемични мерки, свързани с изследване на контактните и спазване на добър дезинфекционен режим в засегнатите огнища.

Съществена промяна в броя на регистрираните чревни инфекции в сравнение с предходния месец не са констатирани. Заболеваемостта е в границите на нормалната за сезона. Вирусните ентероколити са значително по-малко от регистрираните през същия месец на миналата година (16 към 40). Техният относителен дял към общия брой чревни инфекции остава най-голям и е 76%. Бактериалните инфекции са представени от 2 случая на дизентерия и 3 на колиентерит. Не са регистрирани взривове.

Броят на дихателните инфекции, регистрирани през месеца, е по-мълък в сравнение с предходния месец, основно за сметка на по-малкия брой болни от варицели. Заболелите от варицела са деца от детски и учебни заведения на Силистра и Тутракан. От морбили са заболели 9 лица срещу 11 за предходния месец. Те са основно от община Кайнарджа. Преобладават заболелите деца до 18-годишна възраст, неимунизирани или без дани за имунизация срещу морбили.

За изтеклия месец е регистриран 1 случай на ехинококоза (кучешка тения). При профилактично изследване на деца и персонал от детски и социални заведения в областта са установени 6 деца с положителен резултат за Ентеробиус вермикуларис (дребни глисти). Разпоредени са мерки за лечение и провеждане на контролни изследвания.

 

 

„СИНЕВА” ДАРИ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ ЗА ДЕЦАТА НА СИЛИСТРА

 

Общинското дружество за чистота „Синева” дари 2 500 луковици за пролетни цветя на детските ясли и детските градини в Силистра, съобщи управителят на предприятието Пеньо Пенев. Посадъчният материал е бонус заради лоялното партньорство от фирмите, зареждащи със семена и луковици „Синева”.

В момента атмосферните условия са подходящи за засаждане и е голяма вероятността луковиците да поникнат навреме, смята Пенев. Традиция е всяка година общинското дружество да дарява цветя за детските заведения с идеята децата на Силистра да раснат и се учат на любов към красотата и природата, припомня управителят му.

В дейността на „Синева” освен хигиенизирането на града е и озеленяването му. Двайсет на сто от годишните приходи на предприятието се формират от работата на оранжериите, в които се отглеждат различни видове цветя и зеленчуци за търговия.

 

ОБЯВЕН Е НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ПОЕЗИЯ „ЛЮБОВТА Е ПИЯНСТВО ИЛИ ПИЯНСТВО ОТ ЛЮБОВ"

 

Община Силистра обяви началото на Деветия национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов”, посветен на 14 февруари – Ден на Св. Трифон Зарезан и на Св. Валентин.

Според регламента се състезават само непубликувани произведения. Авторите могат да изпращат творбите си до 16 февруари 2010 г., а резултатите ще станат известни на 23 февруари.

Предвидени са парични награди за първите три отличени стихотворения, осигурени от община Силистра – организатор на конкурса. Предвидена е и специална награда от Литературно сдружение „Реката и приятели”.

 

54 проверки на противоепидемичния режим в различни обекти са извършили специалистите от РИОКОЗ – Силистра

 

Здравните инспектори от отдел "Противоепидемичен контрол” са извършили 54 проверки на противоепидемичния режим в различни обекти (амбулатории за първична медицинска, специализирана и дентална помощ, болнични заведения, детски, учебни и социални заведения, спешни центрове и др.); по надзора на острите вяли парализи и във връзка  с изпълнение изискванията на наредбата, забраняваща тютюнопушенето в лечебните заведения.

В 16 обекта (амбулатории на лични лекари, детски и социални заведения) е извършен противопаразитологичен контрол относно изследване, диагностициране, съобщаване, лечение, регистрация и диспансеризация на малария, ехинококоза и други паразитози.

В 16 от проверените обекти е осъществен лабораторен контрол. Взети са 136 проби от ръце, инструменти, апаратура, постелъчно и работно облекло, външна среда и др., удостоверяващи качеството на дезинфекциите и стерилизациите в здравни и лечебни заведения. Установени са 16 проби с незадоволителен резултат (12%). При извършен противопаразитологичен контрол на детски и социални заведения от областта са взети 105 проби. Установени са 6 деца с ентеробиоза.

За констатирани при проверките нарушения  инспекторите от отдел "Противоепидемичен контрол” са връчили 16 предписания с мерки за подобряване на противоепидемичния режим и за  изследване на контактните в  заразните огнища.

Извършени са епидемиологични проучвания на 37 болни с различни заразни заболявания и са предприети противоепидемични мерки в заразните огнища.

В Имунизационния кабинет на РИОКОЗ са извършени имунизации на 4 лица с 4 приема на различни ваксини (противогрипна ваксина и комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Няма коментари:

Публикуване на коментар