Бр.14/22 януари 2010 г.

УТРЕ

Безплатни консултации за двойки с репродуктивни проблеми

УТРЕ /събота 23 януари/ екип от специалисти от варненската ин витро клиника «Олимед» ще гостува в Силистра по покана на д-р Георги Костов. По предварителна информация до вчера са се записали десет семейства. Най-общо идеята е да помогнем, сподели д-р Костов за в. «Дръстър ПРЕС».Само хора, които не са се сблъсквали с този проблем, не знаят какво ходене по мъките е. Когато няма информация, човек се лута и търси решение. От един на друг лекар, от една клиника в друга. Хвърлят се луди пари, без да има резултат, коментира силистренският гинеколог. Според него в региона има не по-малко от 300 семейства с репродуктивни проблеми. Защо съм ги поканил? Защото това е най-близкия до Силистра подобен медицински център. Защото съм канил специалисти и от София, но никой не ни обръща внимание, допълни д-р Костов.

Клиниката е основана от Д-р Маргарита Монастирска.

В Североизточна България това е единствената клиника, която има подписан договор с Националния ин витро фонд. Администрацията на ин витро клиника “Олимед” абсолютно безплатно оказва пълна подкрепа при подготовка документите на двойки с репродуктивен проблем и за своя сметка ги транспортира и подава в Националния фонд за асистирана репродукция, сподели д-р Монастирска.

-  Защо избрахте Силистра като дестинация за безплатни консултации?

-   Ние бихме желали да дадем равен шанс за включване в програмата на двойки от всички региони на България и тъкмо това желание ни води във вашия град. Още повече, че Варна е най-близката дестинация, където пациентите могат да се подложат на лечение, а психологическият комфорт и минимализирането на разходите, в това число и транспортни, са част от позитивната съпътстваща среда за едно качествено лечение.

-      Каква е причината да търсите подкрепата на медиите?

-         Нашият екип е на фронтовата линия на проблема „безплодие” и от ежедневната ни работа става ясно, че понякога хората имат нужда от една малка подкрепа, поощрение или покана, за да се изправят срещу този интимен страх. Страхът, че не могат да създадат свое потомство. Общественото „говорене” по темата извежда безплодието от статута на стигма, която буди неудобство и усещане за непълноценност. Нашата дейност, доведена до родните места на хората, вашите статии, интервюта и репортажи са част от процеса на „нормализиране” на възприятията по отношение на стерилитета. Ние смятаме, че националният фонд, заедно с подадената ръка от нас и от вас - медиите, са добър повод за много двойки да излязат от сянката на собствените си страхове и опасения.

 

/Желаещите консултация могат да се запишат на тел. 086/82 35 41 – в МЦ ЕСКУЛАП/

 

Брюксел обсъжда съдбата на Дунавския регион

Евродепутатът Филиз Хюсменова е съавтор на резолюция на ЕП за Дунавската стратегия на Съюза

 

Публичният диалог е единственият механизъм за създаване на целенасочена програма за развитието на Дунавския регион. Това заяви евродепутатът Филиз Хюсменова на дебат в Европейския парламент относно Дунавската стратегия на Съюза.

Бъдещият документ, който дунавските страни и ЕК подготвят, предвижда изпълнението на трансгранични проекти за преодоляване на изоставането на региони по поречието на Дунав.

Според Хюсменова Дунавската стратегия ще осигури ефективна европейска политика на сближаване в тази географска област. Сега държавите членки подготвят своите предложения за бъдещия документ. Предстои обаче най-важният етап – този на обществените консултации, в който да се включат всички – институциите, местната власт, представителите на бизнеса, неправителствените организации, обикновените хора. „Тяхното участие е гаранция, че стратегията ще отговори на потребностите, ще решава проблеми и ще съдейства за развитието на населените места и на целия макрорегион”, заяви евродепутатът.

Филиз Хюсменова призова Европейската комисия да предостави възможност на всички заинтересовани страни да участват в изработването на стратегията. Евродепутатът изрази и своите опасения, че ако публичните обсъждания се съсредоточат предимно в големите градове, малките населени места могат да останат изолирани, а те имат най-голяма нужда от подкрепа за своето развитие.

Хюсменова припомни, че по поречието на Долен Дунав се намират най-бедните региони в Европейския съюз и предложи да бъде учредена специализирана Европейска дунавска банка, която да осигури допълнителни средства за тяхното подпомагане.

В Европейския парламент е предложена и специална резолюция за Дунавския макрорегион, чийто съавтор е зам.-председателят на регионалната комисия Филиз Хюсменова. Евродепутатът от АЛДЕ - ДПС предложи в нея освен държавите, с разработването и популяризирането на стратегията да се ангажират местните власти и неправителственият сектор. Хюсменова включи искането за създаване на мрежи за бизнес развитие и на нови форми за обучение.

 

Възстановено е движението по пътя от Силистра за Добрич в отсечката от с. Богорово до с. Кайнарджа

Възстановено е  движението по пътя от Силистра за Добрич в отсечката от с. Богорово до с. Кайнарджа, което беше отклонено по обиколен маршрут заради снежни навявания, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.

Пътищата в Силистренска област се почистват и разширяват от снежните натрупвания.

Възобновено е движението на автобуси от силистренската автогара за съседните областни центрове, вътрешността на страната и селищата в Силистренска област. Влакът от София тази сутрин е закъснял със 100 минути, съобщиха от железопътната гара в Силистра.

През изминалото денонощие са приети 7 сигнала за произшествия по пътищата в Силистренско, заради които се е наложила намеса на екипи на “Гражданска защита”, РУ „Пожарна безопасност и спасяване”, Областното пътно управление и фирмите за пътно поддържане.

Не работят 12 учебни заведения в Силистренска област – 10 в Дуловската община и 1 училище в алфатарското село Алеково заради затруднения при пътуването на учители и ученици и професионалното училище по механизация на селското стопанство в с. Средище поради липса на отопление.

Времето в Силистренска област е ясно, видимостта - добра, температурата е около минус 8 градуса. Най-студено е било тази нощ в Главинишка община - минус 21.6 градуса, съобщиха от метеорологичната обсерватория в Силистра. Най-студено през януари в района е било през 1942 година – минус 32 градуса.

 

 

Над 130 нарушения установи НАП през декември

 

141 оперативни проверки извършиха през декември миналата година инспекторите от екип "Оперативен контрол" в НАП – Силистра. Обект на извършения контрол са били произходът на стоката и отчитането на продажбите. В резултат на проверките инспекторите са съставили 131 акта за установяване на административни нарушения. Основната част от установените нарушения отново са за осигурителното законодателство – 128 бр. От тях по Наредбата за подаване и съхранение на информация за осигурените лица /от осигурители и самоосигуряващи се/ са съставени 54 акта, а за невнесени здравни осигуровки – 37. Също толкова /37/ работодатели са нарушили Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите /ЗГВРС/. За неиздаване на касова бележка е санкциониран собственикът на 1 търговски обект.

Глоби за 3 120 лева наложи НАП - Силистра през декември 2009 г. на търговци и работодатели заради неспазване на данъчните и осигурителни разпоредби. Паричните санкции са в резултат на издадени 23 наказателни постановления. Най-често констатираните нарушения са неотчетени приходи от продажби, неравнени касови наличности, липса на дневни отчети, неподаване на осигурителна информация от работодатели и закъсняване на осигурителни вноски.

Общо 12 съвместни проверки извършиха в последния месец на годината инспекторите от НАП със служители на други контролни органи. В 9 от тях си партнираха служители на НАП и МВР, в други две се включиха служители от ДВСК и една проверка извършиха общо НАП и КАТ. На граничния контролно-пропусквателен пункт служителите от НАП – Силистра реализираха 79 проверки през декември, включително и по време на коледните и новогодишните празници. Съвместната работа на НАП и Агенция “Митници” в Силистра ще продължи и през тази година с 24-часови дежурства по двустранно съгласуван график.

 

НАД 140 СИЛИСТРЕНЦИ СА В ПРОЕКТОСПИСЪКА ЗА ОБЩИНСКИ ЖИЛИЩА

 

Обновен е списъкът за настаняване в общински жилища през 2010 година, съобщи ръководителката на дирекция „Общинска собственост” Снежана Неделчева.

В проектния вариант са включени 144 нуждаещи се от жилище силистренци. Имената им са вписани по азбучен ред. До 2 февруари е срокът за обжалване. Окончателният вариант на списъка за настаняване в общински жилища под наем през текущата година се утвърждава от кмета на общината според Наредбата за общинския жилищен фонд. Накрая се произнася и Общинският съвет.

През 2009 година 17 от 128 семейства, включени в годишния списък, са получили жилище от общината. Пет апартамента са принудително освободени заради редовно неплащане на наем, други 4 доброволно са освободени.

Общо 414 домакинства са картотекирани като нуждаещи се. В регистъра на общинския жилищен фонд за отдаване под наем са вписани 688 апартамента и къщи в град Силистра и селата Айдемир и Калипетрово, показва справка от дирекция „Общинска собственост”.

 

„Дни на Буров” организират от ПГСУАУ в края на месеца

Избират най-добър хлебар, барман, сервитьор и готвач

Ученици практикуват в силистренски ресторанти и магазини


Ученици, учители и партньори от силистренски ресторанти и магазини работят заедно по проект на Европейския социален фон и Министерството на образованието по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” за постигане на „Ефективно партньорство за качествено професионално образование”. Това съобщи директорът на Професионалната гимназия по стопанско управление, администрация и услуги Дочка Милушева.

Основната идея на проекта е децата да попаднат в реална производствена среда и да затвърдят своите компетенции, както и да се създадат трайни партньорства. Продължителността му е девет месеца с финансиране на стойност 56 хиляди лева.

Партньори са “ДАНУБЕ ТУРС” АД, ”ТИТАН – 59” ЕООД, СД “ К И К – НИКОЛОВ, КОЛЕВ И СИЕ”, “АПОЛОН” ООД и ЕООД “ Мариком”.

Осигуряват се работни места на 60 ученика, който първо преминават допълващо теоретично обучение и след това практикуват четири месеца във фирмите-партньори. Целевата ни група са наши възпитаници, обучаващи се в специалностите: „продавач-консултанти”, „търговия”, „ресторантьорство и обслужване в заведения за обществено хранене”, „производство на хляб и хлебни изделия„ и „производство на кулинарни изделия”. Единадесет души са наставниците-партньори.

Всеки ученик трябва да има практика в продължение на 240 часа.

Юнзюля Чакърова, експерт „Производствени практики”, заедно с участниците в състезанието за готвач, сервитьор и барман. Ивана Алексиева, Стоянка Желязкова, Веселин Коматаров и Диана Донева са другите преподаватели, които водят практическите занятия по проекта


Тъй като се е забавило подписването на договора по проекта, се налага децата да стажуват в учебно време. От 4 до 6 часа – два пъти в седмицата. Затова и практическите им занимания ще продължат до края на месец март. Предварителният план е бил за юли-август 2009 г. Финансовото споразумение обаче е било подписано едва през септември.

Целта ни е да се повиши качеството на професионалното образование, осигурявайки реални производствени условия и да мотивираме учениците си, коментира Дочка Милушева.

Сред дейностите по обучението на фокус-групата са били писането на мотивационно писмо при кандидатстване на работа, търсене на работа чрез интерактивни методи и др.

Като част от дейностите ръководителите на проекта организираха състезание за най-атрактивен барман, най-културен сервитьор и най-добър готвач. През декември миналата година подобно състезание определи и най-добрия хлебар.

Гости на кулинарното състезание бяха Калоян Костадинов, мениджър „Храни и напитки” и Веселин Михайлов, главен готвач, в хотел „Данубе”. И двамата споделиха задоволство от партньорството с училището по този проект. Учениците са демонстрирали желание за работа и най-вече за придобиване на нови умения. Проявявали са самостоятелност, инициативност и иновативност. Някои от фирмите вече са направили своята заявка и след изтичане на стажа и с началото на летния сезон са готови да приемат на работа стажувалите до скоро при тях младежи.

Спечелилият първо място в категорията за бармани Марио Иванов приготви екзотичен коктейл с ром, джин …и още нещо 

В навечерието на Коледа м.г Веселка Танева зае почетното първо място като показа изключителни умения при приготвянето на хляб и хлебни изделия. Втора се класира Зюмбюл Хасанова, а трета – Вероника Генчева



Ще се радваме, ако общата ни цел успее, коментира директорът на ПГСУАУ Дочка Милушева, а именно - създаване на трайни партньорски взаимоотношения с работодатели с цел осигуряване на качествена професионална подготовка в реални производствени условия и укрепване връзките с бизнеса в съответствие с нуждите на трудовия пазар и европейските стандарти.

Журналисти имаха шанса да дегустират кулинарните творения на участниците в проекта. Младежите показаха умения не само при приготвянето на шедьоври, но и при тяхното сервиране. Завиден бе и резултатът при барманите, които майсторски сътвориха екзотични коктейли.

В категория най-вежлив сервитьор първото място зае Жулиен Кожухаров, следван от Полина Илиева и Анелия Асенова 

 

Готвач №1 стана Владимир Стелиянов, второто място си поделиха Преслава Павлова и Ертан Баки, а трети останаха Калоян Янков и Георги Жарков


Време е вече общественото мнение да приеме, че професиите сервитьор, барман и готвач изискват сериозна подготовка. Не е толкова просто и лесно. Има култура на обслужване, на декорация на ястията, на познаване качеството на продукта, който се предлага. Все още всеки си мисли, че в това да си продавач в магазин няма голяма философия. Не е така – в европейските страни продавач-консултантите се ценят като специалисти, които имат за задача не просто да убедят клиента, че това е правилният избор, но и да защитят позицията си и да са сигурни в качеството, което предлагат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар