Бр.8/14 януари 2010 г.

По-малко приходи от общинска собственост през 2010 г.

Близо 800 000 лв. по-малко са планираните приходи в Програмата за управление и разпореждане на имоти – собственост на община Силистра през 2010 година, в сравнение с предишната година.

Намеренията на община Силистра са в общинската хазна да влязат над 1,5 млн. лв. от отдаване на помещения, терени, земеделски земи и други общински имоти и от продажби, концесии и учредяване на права за строеж.

Други 250 000 лева са планираните приходи от приватизация на големи общински обекти. Проектосписъкът е от 34 имота. През 2009 година са продадени 9 обекта, 4 от които в селата, временно са извадени 7 сгради и са добавени нови 6. Имотите се продават за стопански цели.

В общинската програма още е заявено намерение за 1 замяна на държавна собственост с частна общинска и за придобиване на 3 нови терена: в село Богорово за изграждане на православен параклис, пристанищен терминал - Силистра и част от държавния горски фонд за обособяване на зони за отдих на територията на Силистренска община.

За утвърждаване на Програмата за управление и разпореждане на имоти – собственост на община Силистра през 2010 година, предстои да се произнесе общинският съвет. 

Силистренци със сайт за нежелани подаръци 

Силистренско семейство откри виртуален магазин за нежелани подаръци, получени по Коледа, Нова година, Йордановден, Ивановден и други празници. Идеята била хората, вместо да ги захвърлят или натикат в шкафове и гардероби, да имат възможност да ги заменят, подарят, а защо не и продадат чрез глобалната мрежа? Сайтът за нежелани подаръци е отворен отскоро, но вече набира все повече клиенти. Оригиналната идея е на Никола Бонев и съпругата му, които имат къща за недвижими имоти в крайдунавския град. А вече и за “движими вещи”.  Семейството реагирало бързо на ситуацията и предложило на сайта си възможност до края на февруари недоволните от подаръците си да ги предложат да влязат в “обръщение”.

“По вкус ли ви е блузката, която получихте от свекървата? Или тъщата ви изненада с пуловер, който повече приляга на старец? Какво да правите с младежкия суичър, “измислен” от снахата?...И нито знаете, откъде е купен подаръкът, а и няма касова бележка?”. Това са въпросите, които подпомагат интересуващите се от “размяната”.

“Публикувайте до 5 обяви безплатно при нас, а ние ще се погрижим предложенията ви да стигнат до възможно най-много хора, които може да търсят точно това!”, заявяват още от офиса на инициаторите.

“Десетина души веднага след първите новогодишни празници вече си предложиха услугите, като най-често нехаресвани са немаркови дрехи и парфюми, получени от претенциозни силистренци”, обяви първите си впечатления г-н Бонев.

 

Агенцията за приватизация става “прозрачна” 

С нова инициатива излиза Общинската агенция по приватизация – Силистра, за да рационализира дейността си. Става дума за Календар за 2010 година с портретите на членовете на Надзорния съвет на агенцията. Така ще бъде ясно кои са дамите и господата – общинари и общински съветници, вземащи решения за приватизация на имоти, общинска собственост. Прозрачността в работата му е важна, за да има повече информация за гражданите и фирмите.

Общинската приватизационна агенция е създадена преди 15-16 години от Общински съвет – Силистра и се управлява от Надзорен съвет, избиран също от съветниците. В момента тя е сред малкото, оцелели в страната. Преди 2-3 години за пръв Агенцията издаде каталог на продаваните по надлежния ред сгради и имоти, за които има решения за продажби. Средствата от тях влизат в приватизационен фонд и се разходват за придобиване на активи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар