Бр.146/03 септември2009 г.

Дулово

Общински съветник от ГЕРБ против съграждането на християнски храм

Галин ГАНЕВ

„Въздържал се” гласува вчера общинският съветник от ГЕРБ в Дулово Николай Илиев при вземането на решение за учредяването на безвъзмездно право на строеж по повод изграждането на православен параклис.

По време на дискусията той е бил готов да гласува „против”, но в крайна сметка е дал вота си като „въздържал се”.

Припомняме, че става въпрос за построяването на параклиса „Успение Богородично” в Южния парк на града.

Първата копка бе направена от народния представител от 20 МИР – Силистра Гюнай Сефер, областен председател на ДПС, протосингела на Доростолската епархия ставрофорен иконом отец Добри Чаков и от дуловския свещеник отец Райчо Върбанов.

Потърсихме за коментар Николай Илиев, но и двата му мобилни телефона бяха изключени.

Ставрофорен иконом отец Добри Чаков сподели пред репортер на в. „Дръстър ПРЕС”, че тази реакция дава да се разбере къде сме ние християните, щом мюсюлманин е човекът, който строи параклиса. Реакцията, бих казал, че е типична за нас - българите – ние не го правим, защо да го правият другите?! Няма значение каква е вярата ни – Господ Бог е един за всички нас, допълни отец Чаков.

Построяването на християнски храм е обещание, което Гюнай Сефер е дал по време на посещение в древния град Ефес, който сега е на територията на Турция. Там Божията майка е живяла няколко години с апостол свети Йоан Богослов, който пише евангелието си за живота на Христос. Домът на Дева Мария е превърнат в параклис.

Пред дома има чешма с три чучура. Водата от тях е свята. Всеки, който си налива от нея, по традиция оставя и листче с желанията си, които иска да му се сбъднат. Това е планувано отдавна. Когато посетих къщата на Дева Мария Богородица в Ефес, аз дадох обет, че ще направя поне един параклис, каза Гюнай Сефер.

 

ЯПОНСКИ УЧЕНИ ПРОУЧВАТ ЗЕМЕДЕЛИЕТО НА СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ

В Силистра гостуват четирима професори от различни университети в Япония заради интерес към развитието на селското стопанство в региона. Учените работят от две години по проект „Устойчивост на селскостопанските райони” съвместно с Географския институт към Българската академия на науките. Работата им ще продължи още една година в България. Като цяло те изследват процесите на географското и икономическото развитие на страните в преход в Европа.

По желание на японските учени следобед се проведе среща с ръководството на община Силистра и на областната управа. Областният управител д-р Владимир Янков представи географските характеристики на Силистренска област. Кметът Иво Андонов разказа за съвременното социално-икономическо развитие на Силистренска община, за трансграничното сътрудничество с Румъния и за стратегическата визия за Силистра.

Гостите ще бъдат и утре в Силистренско. Ще посетят земеделски кооперации и проявяват интерес към международните проекти на Силистра.

Ремонтите на учебните заведения в региона се осъществяват по график

 

Това съобщи началникът на отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване“ в Регионалния инспекторат на Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/ в Силистра Геновева Кондова.

МОМН финансира ремонта на четири силистренски училища по Националната програма "Подобряване на материалната база в училище". В Силистренска община по линия на програмата за енергийна ефективност се извършват ремонти в Езиковата гимназия „П. Яворов“ и Природо-математическата гимназия „Св. Климент Охридски“. В силистренското основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ се ремонтира физкултурният салон. Извършват се текущи ремонти и в другите училища със собствени средства.

През това лято в държавните училища на областта, финансирани от МОНМ, ремонти по инвестиционна програма се извършват в Професионалната гимназия по стопанско управление и административни услуги„Атанас Буров“ в Силистра.

В Основното училище „Христо Смирненски“ в гр. Дулово се ремонтират отоплителната инсталация и парният котел.

В Основното училище „Ц. Церковски” в с. Средище е дадено предписание от РИОКОЗ за подобряване на учебната среда. По изпълнение на предписанията са взети мерки и проблемът се решава със собствени сили и средства.

В Тутраканска община през последните две години в градските училища бяха направени основни ремонти.

В община Главиница завърши проектът за ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ „Иван Вазов в с. Зафирово, чието население е 24.6 на сто от цялото население на общината. Проектът е по линия на оперативната програма за регионално развитие и за осъществяването му са вложени близо 1 милион лева. В тази община са финансирани два проекта по програмата на МОМН за оптимизация на училищната мрежа.

Стойността на проекта за училището в с. Листец е 500 000 лева, а за училището в с. Сокол - 250 000 лева. В Средното общообразователно училище „Васил Левски“ в Главиница е направен ремонт на стола и кухненското оборудване.Изцяло са ремонтирани столовете в училищата в селата Зафирово, Сокол и Листец.

 

Дулово

С двадесет ученици повече започват новата учебна година в общината

 

С двадесет ученици повече в сравнение с миналата учебна година ще започне новата учебна година в Дуловска община. Общият брой на учениците през тази учебна година е 2661, обхванати в 128 паралелки. 285 са първокласниците, които ще прекрачат за първи път прага на школото на 15 септември.

Проблемът на нашата община е “изтичането” на ученици след седми клас, които продължават обучението си в елитните гимназии в Силистра и извън областта, сподели началникът на отдел “Образование” Наташа Стоянова. Двадесет и четири деца, или точно един клас, напускат общината и тази година.

Радващо е, че в първи клас се появява нова паралелка в общината, коментира Стоянова. В училището в село Окорш вече очакват с нетърпение малките ученици. Тридесет и пет деца, разпределени в две паралелки, ще започнат обучението си в селото. Осемнадесет от тях ще посещават училище от съседното село Вокил след закриването неотдавна на тамошното школо.

 

 

Девет детски градини ще посрещат малчуганите след основен ремонт

 

До седмица трябва да приключат ремонтните дейности в девет детски градини в Дуловска община. Навсякъде вече е извършена подмяна на дограмата и саниране на сградите, като в момента текат довършителни дейности. Ремонтът на детските заведения е по проект, финансиран от централния бюджет, разясни началникът на отдел “Образование” Наташа Стоянова.

За останалите детски градини, със средства на общината, са закупени строителни материали за освежаване на базите им.

Общо 923 деца посещават яслени групи и детските градини на територията на общината.

 

 22 маломерни паралелки ще бъдат допълнително дофинансирани 

 Двадесет и две маломерни паралелки в общината ще бъдат допълнително дофинансирани през новата учебна година. Средствата, отпуснати за тях, са в размер на 118 356 лв. Решението бе гласувано на провелата се вчера сесия на Общинския съвет в Дулово. 

Забелязва се тенденция родителите на деца от близките населени места да ги изпращат да учат в града. Най-осезаемо при нас това се чувства в близкото до Дулово село Черник, коментира Наташа Стоянова, началник на отдел “Образование”. Въпреки, че селото е многолюдно и разполага с детска градина и с училище, много родители предпочитат да запишат детето си за обучение в общинския център. В резултат на това в училището в с. Черник вече има четири маломерни паралелки, една от които в първи клас е с десет деца, отбеляза Наташа Стоянова.

От общо 10 училища в общината, в шест от тях се наблюдават маломерни паралелки. С най-голям недостиг на деца за попълване на паралелките е училището в с. Правда. Там шест от общо осемте паралелки са маломерни.  Проблемът е на дневен ред и в училищата в селата Яребица, Чернолик, Черник, Поройно, Секулово.

  

Нов заместник – кмет

Със заповед на и.д. кмет Юксел Исмаил, от 1 септември 2009 г. за заместник-кмет на община Дулово е назначен Алтан Чаушев, с ресор”Общинска собственост и приватизация”.

Алтан Джевдетов Чаушев е роден на 18 март 1969 г. в Дулово.

Средното си образование е завършил в езикова гимназия - град Силистра.

Завършил е медицински колеж в град Варна – специалност”Санитарен инспектор”, а през 2000 г. завършва специалност “Право” във ВСУ “Черноризец Храбър” - град Варна.

Седем години е работил в Д”Социални грижи” - Дулово, а от 2002 г. до сега е в Общинска администрация - Дулово – началник-сектор”Общинска собственост и приватизация”.

Женен, с една дъщеря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар