Бр.150/9 септември 2009 г.

14 годишно момче жертва на висока скорост и мокра настилка

Две жени са с опасност за живота след катастрофата в село Попина

14-годишно момче е загинало при тежка автомобилна катастрофа тази нощ в Силистренско, две жени са настанени в болница с опасност за живота. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Силистра. Инцидентът е станал малко след полунощ тази нощ в село Попина. 26-годишният А.М. управлявал „Опел Фронтера” с висока скорост и при излизане от дясна крива загубил контрол над колата, която напуснала платното и се ударила в крайпътно дърво. На място загинало 14-годишно момче, което се возело вляво на задната седалка. С тежки фрактури на шийни прешлени и крайници в силистренската болница са настанени две жени – на 40 и на 24 г. Има опасност за живота им. Водачът не е пострадал. Според първоначалния оглед причина за тежкия инцидент е движение с висока скорост, несъобразена с мократа асфалтова настилка.

По случая е образувано досъдебно производство.


До края на годината има пари за закуски

 

До края на финансовата  2009 година в училищата на територията на Силистренска област  са приведени средствата по програмата „Чаша топло мляко и закуска“, съобщават от РИО на МОН. Размерът на държавната субсидия за учениците от І - ІV клас и тези в подготвителните групи, които са обхванати в програмата, е 50 ст. на дете. В различните училища обаче тази цена варира от 45 до 70 ст.

През учебната 2008/2009 година от програмата „Чаша топло мляко и закуска”, осигуряваща безплатна храна за учениците в начален курс и подготвителните групи, са се възползвали 4125 деца, като отпусната субсидия за областта за 2009 година е в размер на 371 925 лв.

 

Ще дават пари за първолаците вместо дрехи и обувки

 

Целевата помощ за първокласници за учебната 2009 /2010 година ще бъде предоставяна на родителите под формата на пари, а не на дрехи и обувки, както до сега. Това съобщи  Мая Петрова, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане" - Силистра .

78 са подадените от началото на август молби на родители на първолаци от Силистренска област. Само в община Дулово молбите са 10, при положение, че първокласниците тази година ще са 285, съобщи Садет Адемова, директор на социалната дирекция там.

Миналата година одобрение за този вид помощ са получили 1 400 деца, записани за пръв път в първи клас. Според измененията в законовата уредба, тази година само децата в риск ще получават социалната помощ във вид на учебни помагала, дрехи и обувки, и то по преценка на служителите от отдел "Закрила на детето"и общинските социални служби.

Месец след започването на учебната година, служителите на дирекциите "Социално подпомагане" ще извършат проверки дали децата, които са получили социална помощ, наистина са тръгнали на училище. Ако се установи нарушение, родителите ще трябва да върнат парите.

Тази година еднократната помощ е в размер на 150 лв. Срокът за подаване на молбите  е до 30 септември.

 

 

Продължава тенденцията за намаляване броя на първокласниците в областта

 

Продължава тенденцията за намаляване на първокласниците в областта, отчете началникът на Регионалния инспекторат по образованието Велико Георгиев.

Школския звънец ще чуят за първи път тази година 1015 първокласници от областта – с 44 по – малко в сравнение с миналата година.

Най-голямо намаление на деца в училищата се усеща в Силистра, коментира Георгиев. 

 

 

Въвеждат балансиран план- прием

 

За следващата учебна година се очаква досегашният държавен план – прием да бъде заменен от балансиран план- прием. С това ще бъде дадена възможност на общините сами да решават от какви кадри имат нужда, каза Велико Георгиев. Той допълни, че Министерството на образованието има намерение да въведе т. нар. защитени професии, защото на сегашния етап за някои професии, от които има потребност, няма кандидати сред учениците.

“Никой не иска да става машиностроител или специалист по студена и топла обработка примерно, но в същото време у нас има потребност от такава кадри. Получава се така, че страната трябва да внася такива кадри отвън и да им плаща двойно и тройно, което е немислимо”, коментира началникът на РИО – Силистра. “В живота трябва да има кадри от всички направления”, обобщи той.

 

 

В две задочни и една вечерна паралелка образование ще завършат 85 ученици на възраст

 

85 ученици ще завършат средното си образование в една вечерна и две задочни паралелки в Силистра. След дълги години пауза на подобен вид обучение то пак е възобновено на територията на Силистра.

Петдесет възрастни ще посещават двете задочни паралелки в ПЗГ “Добруджа”, а 35 “колеги” - вечерната паралелка в СОУ “Хр. Ботев” – с. Айдемир.

“Очакваме тази традиция да продължи и да се увеличат желаещите да се обучават. Хората, пътувайки в България, в Европа и по света, виждат, че в много случаи, освен всичко друго, им трябва и образование”, споделя Георгиев.

Наблюдава се тенденция и за увеличаване броя на избралите да ползват самостоятелно обучение, коментира Велико Георгиев.

 

 

Нови правила в квалификацията и кариерното развитие на учителите

 

Предвижда се в рамките на учебната година всички учители да минават квалификация на различните равнища. Това ще бъде продиктувано от новите степени в кариерното им развитие.

Предвижда се от 1 януари да се въведат степените главен учител и учител – методист.

 В тази връзка ще бъдат одобрени и критериите за получаване статут за придобиване право за явяване на конкурс за директор на училище. Според новите правила, за да може да се кандидатства за директор, трябва да си завършил съответния курс, каза Велико Георгиев.

 

 

Девет училища предстои да облекат униформи

 

Нови девет проекта за униформи на училища от областта, предстои да бъдат одобрени през новата учебна 2009/2010 година.

По програмата на Министерството “Училището – желана територия на ученика” 12 училища в Силистренско вече са получили финансиране за свои униформи или елементи.

 

 

Подобряване на материалната база

 

До този момент общо 3 191 000 лв. са вложени за ремонти на училища на територията на областта през настоящата година. За Силистра строително – ремонтните работи в училищата са на стойност 188 499 лв. и са финансирани от бюджета на общината и национални програми. 

По програмите за енергийна ефективност са осъществени два големи ремонта – в ЕГ “Пейо Яворов” и ПМГ “Св. Кл. Охридски” на обща стойност 1 000 085 лв.

През това лято е извършен и ремонт на стойност 300 000 лв. в ПГСУАУ “Ат. Буров”.

В Дулово ремонтните дейности в училищата възлизат на 844 000 лв, в Главиница – 1 000 485  лв, от които 998 хил. са по проект за подобряване на енергийна ефективност, в Тутракан- 201 310 лв., Алфатар – 76 хил.лв. В Кайнарджа и Ситово са извършени текущи ремонти със средства от бюджетите на училищата.

Във връзка с националната програма за подобряване на материално – техническата база през тази година в седем училища в област Силистра са били доставени 52 бели дъски, 140 маси и 240 стола. На 16 училища са предоставени за ползване 97 компютърни конфигурации и лаптопи и 41 мултимедийни проектора.

Не са получили никакво оборудване 27 училища. “Въпреки усилията, които се полагат, материалната база в нашите училища остава недобре оборудвана, не достигат средствата за поддържането и създаването й в такъв вид, какъвто бихме желали”, каза Георгиев.

 

 

Един обединяващ изпит ще има след седми клас

 

Един изпит ще обедини външното оценяване по български език и литература на завършващите седми клас и изпита по БЕЛ за прием в профилираните и професионалните училища и паралелки.

Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование в Силистра Велико Георгиев. Втори изпит ще обедини външното оценяване по математика и съответно изпита по математика за прием след седми клас.

Според предложените промени в проекта за изменение и допълнение на Наредба № 11 за приемане на ученици в държавни и в общински училища през учебната 2009/2010 г. учениците, завършващи седми клас, ще се явят на изпит по всеки от предметите – БЕЛ и математика, с два модула.

Първият модул ще съдържа въпроси и задачи от теста за външно оценяване, който ще положат всички, завършващи седми клас. Вторият модул ще съдържа допълнителни въпроси и задачи, които може да решават учениците, желаещи да участват в държавния план-прием след седми клас.

 

 

 

Първият учебен ден!

За родителите – вълнение, за децата – радост и стрес

Ленар НУРИ

Животът си тече, всичко се променя, но не и емоциите около 15 септември – първия учебен ден. За родителите остава запазена марка вълнението и изпразването на джобовете,а за - децата радостта от непознатото и стресът при сблъсъка с него.

И сега решихме да направим проверка дали пък нещо различно не бележи делника на един бъдещ първолак и неговото семейство.

 

Тази есен Добрин ще тръгне на училище за първи път, за неговата майка обаче Тотка Маринова това е поредният 15 септември в семейството. Тя е председател на общинската организация на Съюза на слепите в Силистра. Добрин има две каки – едната е вече на 23 години, другата на 19. Те отдавна са оставили училищните трепети зад гърба си, неговите тепърва предстоят.

За майката обаче всеки 15 септември е като първи. “Дори имам усещането, че тази година ще е още по-силно преживяването, може би защото момичетата ми са по-големи, може би защото Добрин е по-чувствителен, а може би и защото годините и нравите вече сякаш са други”, сподели Тотка.

Днес е много трудно да се почувстваме сигурни … Сега е едно, а какво ще бъде утре – никой не знае, допълни тя.

Настроение около попълване списъка с аксесоари, нужни на първолака, не липсва. Добрин вече има няколко раници. Едната е специален подарък от приятели, другата таткото купил от Букурещ при едно от пътуванията си, има и трета … На въпрос не са ли много, и майката, и таткото са категорични – днес децата са палави и почти са сигурни каква ще е съдбата на ученическите чанти до края на учебната година...

Семейството е заделило 300 лв. за пособия, но е решило да не купува най-скъпото, което ще предложи търговската мрежа. Няма да лиши Добрин обаче от нищо. Той трябва да е спокоен сред връстниците си. Знаем, че децата на тази възраст нямат пощада и винаги е налице съревнованието.

Всичко, което купуваме, го правим заедно с него. За всяко нещо той казва своето мнение. Целта ни е да усети, че наистина тръгването на училище е нещо специално, да усети тръпката от това, което предстои да се случи, разказа майката.

Като родителска грешка Тотка отчита предварителната подготовка, която са имали дъщерите й в училище – това че са можели да четат и да пишат. Грешка е, защото губят интерес към материала. Става им скучно и се “къса” нишката. Не съм педагог, може и да не съм права, но нали това е идеята да ходят децата на училище – там е мястото, където подготвени професионалисти да съсредоточат вниманието на децата ни към познанието – като начин на мислене, светоусещане и внимание, коментира майката.

Нормално е да има и притеснения – идва краят на безгрижните дни в детската градина, вече няма да има толкова време за играчките,… настъпва нов етап във физическото и интелектуалното развитие на детето. Етап, който съчетава вече създадените навици и модел на поведение с нови изисквания.

В миналото децата бяха еднакви в училище, припомня си Тотка. Сякаш имаше повече дисциплина. Децата днес се надпреварват да покажат по-скъп мобилен телефон, по–скъпи дрешки, …според възможностите на родителите, естествено, допълни тя.

Ние – възрастните, се променихме, какво остава за децата. Страховете на майката са свързани с това, в каква среда ще попадне нейното дете, дали ще се влияе от държанието на другите и т.н.

Добрин си има свое кътче у дома. Там не липсва и компютър, за който се надпреварва с каките, с мама и татко. До сега дните бяха пълни с ритане на топка навън и с игра на футбол на компютъра. На пръв поглед сякаш е наясно, че от 15 септември нататък няма да е същото. Казва, че се радва, че ще тръгне на училище, че ще му е интересно да се учи да чете, да пише и да смята. Обещава, че няма да се отказва и да се сърди, ако му е трудно.

На въпрос в стил Бате Енчо – Какъв ще стане като порасне? малчуганът е категоричен: Футболист, естествено – като Роналдо и Ето`о.

На 15 септември Добрин ще прекрачи прага на училището за първи път, Ще поднесе цвете на учителката, а мама и татко ще запечатат на лента първите мигове на първокласника.

 

 

Средно 30 лв. струват тетрадките, химикалите и боичките за първокласниците. Разбира се вън от сметката са ученическата раница, сборниците и другите помагала, нужни за усвояване на четмото и писмото.

Тетрадките варират на цена от 18 до 28 стотинки. Разбира се ако искате гланцирани корици или от PVC, ще трябва да сте готови да се бръкнете по-надълбоко в портфейл.

При химикалите цените започват от 15 стотинки и стигат до 10 лева. Еднократните без пълнител се продават на цена до 1 лев в комплект от по 10 броя в магазините “Всичко по един лев”. Темата за качеството обаче е под въпрос.

Цветните моливи се предлагат в пакети от най-малко шест броя, включващи основните цветове - бял, син, червен, зелен, жълт и черен. Цената им започва от 1,40 лв. Обикновените графитни моливи са по четири в опаковка и струват около 1 лв.

Най-простите модели острилки струват 0,20 лв. за бройка. Има и модели с форма на кучешка къщичка, дърво или животно. Цената им достига до 0,50 лв.

Стандартните кутии с бои включват 12 цвята и цената им е 2,50 лева. Има и комплекти с повече цветове, за които ще трябва да платите около 3 лв. В магазините "Всичко по 1 лев" боите са левче, но не може да се гарантира произходът. В книжарниците комплектите се продават на цена около 3,50 лв.

Цветен пластилин може да бъде намерен от 0.80 лв. до 1,50 лв. Сумата може да достигне и три лева, в зависимост от наличния брой цветни парчета в опаковката.

Ученическите раници са с цени от 7 лв. до 70 – 80 лева. Цифрата на етикета зависи от големината, модела и качеството. По-скъпи са марковите раници с апликации. Момчешките със "супергерои", за момиченцата „Барби” варират от 28 до 40 лева.

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар