Бр.149/8 септември 2009 г.

От вчера

 

Дирекция "Здравеопазване и социална политика"  при община Силистра има нов директор и това е досегашният областен управител Светлана Великова. Тя е назначена като „изпълняващ длъжността” до обявяване на конкурс за мястото, след пенсионирането на титуляра - д-р Иван Друмев.

Дирекцията е в ресора на зам.-кмета Светлана Боева.

 

ДНЕС

Извънредно заседание на Управителния съвет

„Доростол`2003” няма игрови облик

 

Това е основната причина, поради която президентът на силистренския тим „Доростол`2003” Милен Пенчев свиква извънредно заседание на Управителния съвет.

Слабата игра и лошите резултати от началото на сезона провокираха провеждането на заседание, по време на което да бъде направен анализ и да се потърси причината отборът да заема седмо място в класацията на „В” Североизточна футболна група, коментира Милен Пенчев. От играни досега четири кръга ние имаме 7 точки, а това е неприемливо предвид добрите условия, които са създадени за футболния клуб, както и наличните възможности за трансфери и попълване с добри играчи, допълни той.

Не искам да си мислите, че загубата на един или два мача  е трагедия, проблемът е, че ние не показваме добра игра. На терена сякаш няма стиковка между футболистите, коментира още президентът на отбора и зам.-кмет по финансовите въпроси на община Силистра.

Припомняме, че в неделя „Доростол`2003” гостува на Бенковски (Бяла, Рс). Срещата завърши с резултат 2:1 за домакините.

По думите на Милен Пенчев става ясно, че е налице разминаване между целите, които са поставени, и наличните резултати. Временното класиране на отбора към днешна дата не е в правилната посока – влизане на „Доростол`2003” в „Б”  професионалната група.

 

 

Началникът на РИО Велико Георгиев: Няма да подкрепяме нови искания за закриване на училища

 

 

На 15 септември, точно в 9 часа сутринта, ще бъде открита новата учебна година във всички училища на територията на областта, съобщи вчера директорът на Регионалния инспекторат по образованието в Силистра Велико Димитров. По неокончателни данни броят на учениците в областта е към 13 000.

Към 1 септември в областта са съкратени 54 учители и са обявени 38 свободни места. Работещи в сферата на образованието са 1294 учители и над 300 специалисти от обслужващите звена, регионални инспекторати и общинските отдели към общините. Очертава се стабилизация на учителските кадри, като към момента има само 2 % новоназначени млади учители, каза Георгиев. Всички училища са снабдени на 100 % с учебници и учебни помагала.

Няма промяна в образователната мрежа в Силистренска област. След като миналата година бяха закрити 13 училища и 3 обслужващи звена, тази година насочваме вниманието си в друга посока, каза Велико Георгиев. Към момента на територията на областта има 50 училища, от тях 39 са общински, 11 – държавни. Осем са обслужващите звена.

“Оттук – нататък няма да се върви към закриване на училища, само заради това, че липсват финанси. За в бъдеще  Регионалният инспекторат няма да подкрепя такива предложения и искане на общините”, коментира Велико Георгиев.

 

БЧК – Силистра се подготвя за Световния ден по първа долекарска помощ

Ще организират демонстрации по спасяване в Дунавския парк

  

БЧК - Силистра се подготвя за Световния ден по първа долекарска помощ, който се чества на 12 септември, съобщи специалистът по “Младежки дейности” Анелия Караславова.

По повод празника се очаква да има демонстрации за оказване на първа помощ в Дунавския парк. Доброволци на БМЧК – Силистра ще покажат умения да обдишват, ще превързват счупени крайници и открити рани.  На гражданите ще бъдат раздавани и информационни материали.

В демонстрациите ще участват 11 млади червенокръстци от организацията в Силистра, преминали в края на август обучение по първа помощ.

Първата помощ е най-важна при спасяването на човешки живот, затова идеята ни е на този ден доброволците да покажат умения, които ще са полезни на хората в критични ситуации, сподели Караславова.

 

Проект за чиста околна среда осъществяват в с. Средище

 

Предвидено е почистване от отпадъци, озеленяване и благоустрояване на парк и на площада, изграждане на автоспирка

Стойността на проекта, който е по програмата „За чиста околна среда“, е 7 199 лева, осигурени от ПУДООС.

Осъществяването на проекта започва с проблеми, чието решаване ще предопредели добрия резултат.

-         На първо място - силната замърсеност с плевели, бурени и много битови отпадъци в централната част на село Средище. Недостатъчните кошчета за смет създават впечатлението за запуснато и неуютно селище. Липсата на автоспирка превръща чакането на автобус в истинско изпитание, тъй като мястото е в непосредствена близост до второкласния път, а през зимата няма подслон.

Целите на проекта са свързани с трайното почистване на района от битовите отпадъци и плевели и преустановяване изхвърлянето на смет. Предвидените за почистване и озеленяване терени са в района на площадните пространства от двете страни на главния път Варна-Силистра. При изпълнението на проекта ще се разчита на доброволния труд на населението, на спомоществователи, на работещите по Националната програма “От социални помощи към осигуряване на заетост”.

Кметската администрация на с. Средище ще окаже съдействие с наличната техника и цялостна организация. Земеделските производители и едноличните търговци също ще помогнат с механизация за подготовката на терена за затревяване и благоустрояване. По проекта ще бъдат почистени замърсените площи, ще се извозят отпадъците от замърсените площи до отредената площадка, ще се направи повърхностна обработка на терените. Предвидено е изграждане на декоративна ограда, ще се засадят цветя, храстова растителност и дървета, ще се направят основи за алеи и ще се насипят с чакъл. Ще се поставят пейки и кошчета за отпадъци, автоспирка, указателни табели за забрана ползването на площите в границите на населеното място за сметище.

Районът ще се почиства периодично с доброволен труд на населението и от включените по програмата за временна заетост лица. Предвидени са периодични проверки на оторизираните органи, които ще следят за изхвърляне на отпадъци на регламентираните места и за опазване на зелените площи, като при нарушения ще бъдат налагани глоби в размери, гласувани от Общинския съвет в Кайнарджа.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар