Бр.153/14 септември 2009 г.

Добър ден, Силистра!

Нашият град е частица от сърцата ни

Малък бил, мръсен бил, нямало работа, нямало деца, имало корупция, само далавери …

Как не се намери добра дума за града, в който сме проплакали за първи път?!

Винаги ругаем, неблагодарни сме и не виждаме гредата в собственото си око, а се хващаме за сламката в чуждото.

Трудно ли е да го обичаме такъв, какъвто е, и да се гордеем с него?

Прегръща ни нежно и топло с всеки залез на речния бряг, не ни се сърди, когато го напуснем и отваря широко врата, когато решим да се върнем.

Събуждаме се с мириса на старите липи и с шеметния дъх на зряло жито.

Родени сме тук …, а не някъде другаде.

Нека вдигнем воалите от тъга, от гняв, от омраза и завист …

Нека отворим очи за онзи блясък, който откриваме всеки път, когато погледнем към любимите и близки до сърцето ни хора.

Нашият град … Силистра … е просто частица от сърцата ни!

Да не го забравяме!

 

На Кръстовден Министър-председателят на Република България Бойко Борисов е изпратил поздравителен адрес до областния управител на Силистра д-р Владимир Янков по случай утрешния Празник на града  – Кръстовден, съобщиха от областната администрация.

По случай празника в Силистра ще гостува министърът на културата Вежди Рашидов. Разговорите му с местните ръководители са  за културното наследство на Силистра като ресурс за съвременното развитие на града. 

Заместник-председателят на Народното събрание Атанас Семов  ще открие днес в Силистра  изнесените занятия на   провеждания за шеста година  летен европейски университет  под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и посланика на Франция у нас  Етиен Монтен дьо Понсен. 

Проявите по случай Празника на Силистра  ще започнат сутринта с архиерейска Света литургия в катедралния храм „Св. св. Апостоли Петър и Павел“.

В рамките на празничната програма ще бъдат проведени детски пленер „Аз рисувам моята Силистра“ и детско шоу „Довиждане, ваканция, здравей, училище!“. Предвидени са прожекции на филми за Силистра в Регионалната библиотека „Партений Павлович“ и концертни прояви.

 


Силистренци посрещнаха в събота четирите чудотворни икони с образа на Света Богородица и частица от мощите на осем светци.

С литийно шествие  те бяха пренесени в катедралния храм “Св. св. първоапостоли Петър и Павел” във връзка Празника на града – Кръстовден. Светините ще останат за поклонение в Силистра до 17 септември, за да може повече вярващи от региона да се поклонят пред тях.

Жители, свещеници и монахини от Силистра и Свято-Везенския манастир и Свято-Николаевския женски манастир в Украйна бяха сред гостите, които посрещнаха иконите на „Света Богородица – Троеручица” от Троянския манастир, „Ефеска Света Богородица” от Свято-Веденския манастир на Киев, „Света Богородица – Услишлителница”, копие от Зографския манастир и „Тихвенская Света Богородица” от Киевска област, Украйна, както и свети мощи на Света равноапостолна Мария Магдалена, Света мъченица Христина,  Фотиния Самарянска, Рафаила Чигиринская, Евстохия Патмосская, Елена Киевская и Анна Кашинская.

Пренасянето на иконите и частиците от мощите в Силистра бе уважено и от игумена на Троянския манастир Теодосий.

„Господ да благослови нашия народ, да го дари  със здраве, дълголетие и воля да се бори с трудностите“, пожела Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Иларион на присъстващите.

В литийното шествие се включиха областният управител д-рВладимир Янков и зам.-кметът на община Силистра Нели Стоилова.

Днес /14 септември/ Доростолският митрополит Иларион ще отслужи празнична литургия в храма заедно с духовниците, гости от страната и чужбина.


 

Министърът на културата Вежди Рашидов ще бъде гост на Силистра на Празника на града - 14 септември 2009 г.

Той ще участва в среща на тема: „Културното наследство на Силистра - ресурс за съвременното развитие на града”, организирана от кмета на Силистра Иво Андонов. Тя започва в 16 часа в заседателната зала на общината. Ще бъдат представени възможностите на богатото културно наследство на Силистра за реализация на проекти за развитие на културния туризъм.

В програмата на министър Вежди Рашидов е включено посещение на Патриаршеския комплекс до река Дунав, Южната крепостна стена и Художествената галерия в града.

 

Стартира Седмица на пожарната безопасност

28 са лъжливите повиквания от началото на годината

*Двама са загинали, а четирима са ранени

 

От днес стартира Седмицата на пожарната безопасност в цялата страна. В дните до 18 септември силистренските огнеборци ще реализират разнообразни инициативи, насочени към широката общественост- съобщи пред журналисти от националните и регионалните медии комисар Румен Мъров, зам.–директор на ОДМВР-Силистра.

 В областното звено и в трите районни управления “Пожарна безопасност и спасяване” в Силистра, Дулово и Тутракан ще бъдат проведени Дни на отворените врати с открити телефони за граждани по въпроси, свързани с пожарната и аварийната безопасност. За Силистра телефонните номера са 83 23 07 и 82 35 17, за Тутракан – (0866) 61 160, и за Дулово – (0864) 225 46.

През седмицата служителите от ЗПБС - Силистра ще организират срещи-беседи със свои колеги-ветерани.

Учебно помагало „Моята голяма мечта е да стана пожарникар” ще бъде представено пред малчуганите от детските градини, а в училищата ще започне кампанията за сформиране на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”.

В рамките на седмицата огнеборците ще демонстрират пред гражданите и гостите на града гасене на пожар и аварийно-спасителни действия с оказване първа помощ на пострадали.

 

 

Инспекцията по труда установи 20 нарушения при таксиджии

20 проверки на таксиджии е извършила дирекция “Областна инспекция по труда” в Силистра съвместно с представители на РД “Автомобилна администрация” в периода 12 август - 10 септември, съобщи директорът на областната дирекция „Инспекция по труда“ Назми Адемов.

Констатирани са 35 нарушения на трудовото законодателство, като на проверяваните работодатели са дадени 30 задължителни за изпълнения предписания и са съставени 5 акта за установяване на административно нарушение. Нарушенията основно се изразяват в закъсняло плащане на трудовите възнаграждения, липса на индивидуални дневници за отчитане на работното време на водачите, както и два случая на неизвършена задължителна застраховка за риска от трудова злополука и професионално заболяване.

 

Започнаха съвместните проверки с ТД на НАП и Д “ИТ”- Силистра

Към днешна дата инспекторите на двете институции са провели шест съвместни проверки. Констатирани са 29 нарушения на трудовото законодателство. Съставен е един акт за установяване на административно наказание и са дадени 28 задължителни за изпълнения предписания на работодателите.

Тези проверки са по разпореждане на министъра на труда и социалната политика и цели по-ефективно противодействие срещу “сивата икономика” и нарушенията в областта на трудовото и осигурителното законодателство и ще продължат – сподели Назми Адемов, директор на Дирекция “Инспекция по труда”.

 

19 трудови злополуки, три от тях с летален изход

От началото на годината до сега са регистрирани 19 трудови злоолуки, като три от тях са с летален изход - съобщи шефът на областната дирекция “Инспекция по труда” Назми Адемов.

Последният случай е с работник на фирма “Синева”, загинал по време на работа. Инцидентът е станал преди седмица на 7 септември на депото за твърди битови отпадъци край Силистра. Причината за смъртта на 59-годишния тракторист е масивен инфаркт. Това е заключението на медицинската експертиза. Адемов уточни, че при огледа на мястото на инцидента е установено, че няма други причини за смъртта на тракториста.

Това е втората тежка злополука от началото на лятото, регистрирана в Инспекцията в Силистра. Месец преди този инцидент мъж е останал без ръка, след като гумена транспортна лента на кариерата в село Богорово е премазала лакътя на работника. Причината за злополуката е неспазване инструкциите за безопасни условия на труд е заключението на инспекторите- изтъкна Назми Адемов.

Останалите два смъртни случая са на шофьор от транспортна фирма, допуснал ПТП по време на работа, и на работник от фирма „Пътстрой монтаж“ ЕООД, получил също инфаркт на работнато си място.

 

 

Измервания на въздуха са правени от екип на „Гражданска защита“ по сигнал на граждани за замърсяване

Измервания на въздуха са правени в Силистра от екип на „Гражданска защита“ по сигнал на граждани за замърсяване в района на училищата по машиностроене и механотехника.

Според сигнала е имало задушлива миризма и сив прах.

Спасителна група от отдел „Аварийно-спасителни дейности” към Териториална дирекция „Гражданска защита” в Силистра е направила контролни измервания в района. Не са установени вредни емисии.

 

КРИМИНАЛНА ХРОНИКА

Пътен полицай се е прострелял с личното си ловно оръжие

 

Пътен полицай се е прострелял с личното си ловно оръжие на 12 септември вечерта в Силистра и е починал, каза окръжният прокурор и говорител на Окръжната прокуратура Теодор Желев.

Полицаят се е прострелял в главата.

Причините за инцидента се изясняват. Предполага се, че са от личен характер, каза Теодор Желев.

По случая работят следователи от окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура.

 

Задържаха трима с наркотици и един обявен за издирване при акция

Мащабна полицейска операция срещу разпространението на наркотични вещества и контролиране режима на присъствие на маловръстни в питейните заведения проведоха служители от РУМВР-Силистра. Трима мъже са в ареста, заподозрени в притежаване на наркотици.

Акцията на полицията е продължила от 15.00 ч. на 10 септември до 02.00 ч. на 11 септември, обхващайки областния град и всички по-големи населени места на територията на четирите общини, обслужвани от управлението. Служителите на реда са посетили 36 нощни питейни заведения, 8 компютърни клуба и 6 зали за хазарт, където са извършени проверки за присъствие на малолетни и непълнолетни лица след 22.00 ч. Нарушения не са констатирани.

В хода на операцията на територията на областния град са засечени трима мъже, известни на полицията с криминални прояви. При извършване на личен обиск у 23-годишния К.Е. са намерени две пакетчета, съдържащи по 0,5 грама хероин, а у Б.К. (27 г.) и И.Л. (25 г.) по едно пакетче от същата субстанция. Наркотичните вещества са идентифицирани с полеви наркотест. Тримата мъже са приведени в полицейския арест за срок до 24 часа, срещу тях са образувани дознания.

В рамките на операцията служителите на реда са издирили и задържали едно лице, обявено за общодържавно издирване.

 

Измамиха две жени в Дуловско

Две измами, реализирани по престъпната схема „парична гаранция за освобождаване от ареста”, са регистрирани в РУМВР-Дулово. Потърпевши са две жени – на 73 г. от гр.Дулово, и на 54 г. от с.Яребица, които лековерно приели за истина телефонно обаждане, че техни близки са допуснали автомобилна катастрофа със загинало дете. Така, вярвайки, че помагат на родствениците си, доброволно дали на измамниците 2700 лв. и 300 г. златни накити.

 

25-годишен в ареста заради хероин

За притежание на наркотици в ареста е задържан 25-годишният Г.И. Той бил засечен в неделя на обществено място в Силистра и при личен обиск у него било намерено пакетче с 3,95 грама кафеникаво прахообразно вещество, което реагирало при тестване на хероин. Мъжът е приведен в ареста за срок от 24 часа, срещу него е образувано досъдебно производство.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар