Бр.147/04 септември 2009 г.

Министър Цветанов прие оставката на шефа на полицията в Силистра

Новият директор се казва Ивелин Статев

 

Приемам заявлението на Краснодар Нончев за освобождаване от длъжността директор на ОД – Силистра и тук се водя не от лошата работа, а от доста натрупаната умора в продължение на 12 години като шеф на полицията, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при посещението си в Силистра вчера.

Мястото на Краснодар Нончев заема 38-годишният Ивелин Статев, досегашен началник-сектор „Пътна полиция” при ОД на МВР – Силистра.

Статев е в системата на МВР от 1997 година. Женен е с две деца.

 

Директорът на Областна дирекция на МВР в Стара Загора ще бъде уволнен дисциплинарно         

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който вчера бе на посещение в Силистра. Причината за това е, че шефът на Старозагорската дирекция е настанил екип от Инспектората на МВР в стая оборудвана с технически средства за аудио и видеозаписи. След като възниква съмнение министър Цветанов е изпратил експерти от ДОТО (Дирекция „Оперативни и технически операции"), които са доказали използването на специални разузнавателни средства.

Проверката от Инспектората е била назначена от Цветанов след множество получени сигнали за нередности в ОД на МВР в Стара Загора.

Изумен съм, докъде е стигнала наглостта и арогантността на този директор, за да запази поста си, коментира министър Цветанов. Заведено е досъдебно производство, допълни той.

Не искаме страх у хората живеещи в малките населени места, заяви министър Цветан Цветанов, за целта ще се търсят ресурси, за да се обезпечи патрулиране по селата и постоянна комуникация с кметовете и хората.

Безкомпромисност към всеки един, който смята, че заемането нададен пост или ползването на дадена политическа подкрепа трябва да бъде толерирано или трябва да се прикриват престъпления извършени от тези лица, обеща вътрешният министър. Трябва да се работи само и единствено в интерес на страната, спазвайки законите, заяви Цветанов.

 

Цветан ЦВЕТАНОВ:

Ако ние не покажем воля, означава, че битовата престъпност ще продължи да бъде бич за обществото. Контактът трябва да е постоянен, да знаят хората, че има полицай, с когото да се свържат при необходимост, допълни вътрешният министър.Максимални усилия ще се положат и в борбата срещу тежката организирана престъпност. Не мога да приема това – родители и деца да знаят кои са наркодилърите, а полицията да не знае. Това означава, че или те са част от една такава група или просто не е създадена необходимата организация за работа в тази посока. Това вече го приемаме като личен ангажимент. Защото това е бъдещето на страната.

 

Цветан Цветанов заяви, че експерти от МВР подготвят план до 2011 година във връзка с приемането на страната ни в Шенген

 

Генералният консул на Руската федерация в Русе посети Силистра

Генералният консул на Руската федерация в Русе Михаил Торшин посети вчера Силистра. Негово превъзходителство бе посрещнат при пристигането си в града от областния управител д-р Владимир Янков и неговите заместници Тодора Цонева и Денка Михайлова.

На последвалата среща руският генерален консул използва възможността да поздрави за назначението областният управител на Силистренска област, като му пожела “големият му опит да му помогне в бъдещата нелека работа”.

Негово превъзходителство се отзова на среща с кмета на община Силистра Иво Андонов. Срещата мина в приятелски дух, като бяха обменени мисли за продължаване на българо- руското сътрудничество в редица обществени сфери.

По покана на зам.-кмета на община Кайнарджа Дафинка Станева генералният консул на руската федерация в Русе се включи в работен обяд в с. Каменци, където среща с него си дадоха и седемте кмета на общини от Силистренска област. В работния обяд взеха участие и ръководството на силистренския карате – клуб “Шото” и групата младежи, възпитаници на клуба, която неотдавна се завърна от участие в Международен спортен лагер в Москва.

 

 

Осигуреността на населението в Силистренска област с общопрактикуващи лекари е 5 на 10 000 души

 

Това показва справка от Териториалното статистическо бюро в Силистра.В структурата на лекарите по практикувана специалност най-висок е относителният дял на общопрактикуващите лекари - 20.5 на сто.Специалистите по детски болести са 7.9 на сто от общия брой на лекарите, а акушер-гинеколозите - 6.3 на сто.

Осигуреността с лекари на десет хиляди души в областта през 2008 година е 24.4 при 36.1 за страната. Според статистиката в края на миналата година в лечебните и здравните заведения 317 лекари са на основен трудов договор. Броят на другите медицински специалисти в лечебните и здравните заведения е 711, а персоналът с немедицинско образование е 611 души. Работят и 59 лекари по дентална медицина. В заведенията за болнична помощ на основен договор работят 161 лекари. Лечебно-диагностичната дейност в извънболничната помощ се осигурява от 131 лекари на основен трудов договор, като 65 са лекари с индивидуална практика за първична медицинска помощ и 48 са с индивидуална практика за специализирана медицинска помощ. В други лечебни и здравни заведения работят 25 лекари.

В края на 2008 година в Силистренска област работят 3 болнични заведения, 24 заведения за извън болнична помощ и 4 други лечебни и здравни заведения. Общият брой на леглата във всички здравни заведения е 685, от които 576 са в болничните заведения. Осигуреността на населението с легла в болниците за 2008 година е 446 легла на сто хиляди души и е увеличена в сравнение с 2007 година с 3 легла. С 8 на сто са намалели заведенията за извънболнична помощ. Най-голям в тяхната система е броят на медико-техническите лаборатории - 18.

Справка от Районната здравноосигурителна каса в Силистра показва, че в трите многопрофилни болници в Силистра, Дулово и Тутракан през първите пет месеца на тази година са лекувани 8 471 души. Използваемостта на легловата база в трите общински болници е съответно 78.68 на сто за Силистра, 54.97 на сто за Тутракан, 66.36 на сто за Дулово. Средният болничен престой на един пациент е най-висок в болницата в Силистра - 6,4 дни. За болницата в Дулово престоят е 6,1 дни, за болницата в Тутракан - 5 дни.

За първите пет месеца на тази година Районната здравноосигурителна каса в Силистра е заплатила трите болници в областта общо 3 466 780 лева за лечение по клинични пътеки - с 63 197лева повече спрямо същия период на 2008 година.

В сравнение с месец декември миналата година броят на здравноосигурените от Силистренско, пожелали да сменят своя общопрактикуващ лекар през юни, е намалял с 210 души. От 2 673 здравноосигурени, сменили личните си лекари, най-голям е броят на жителите на Силистренска община - 1935 души. Следват жителите на община Ситово с 414 души, Тутракан с 213 души, Дулово с 313 души, Главиница със 163 души, Алфатар със 106 души и Кайнарджа - с 69 души.

 

Дулово

Общината е с най-голям брой кандидатури за програмата “Глобални библиотеки”

 14 читалищни библиотеки от община Дулово са кандидатствали за включване в програмата „Глобални библиотеки - България" за етап 2009 г. Броят на подадените от нас заявки е най-голям за цялата страна, съобщи Маргарита Георгиева, началник на общинския отдел “Хуманитарни дейности”.

Средно по 3 предложения за включване на библиотеки в програмата са подадени от общините, коментира Георгиева. Дулово държи челно място в списъка със своите 14 кандидатури, а с 13 предложения е община Плевен.

На първия етап на програмата се очаква да бъдат включени 11 от читалищните библиотеки в общината, а останалите три да бъдат одобрени впоследствие.

Припомняме накратко, че фондацията „Бил и Мелинда Гейтс” избра Министерството на културата за осъществяване на най-големия си проект за над 1000 български библиотеки. Чрез програмата „Глобални библиотеки” в тях ще бъде осигурен обществен достъп до информация чрез интернет, като се отчетат потребностите на гражданите и в най-малките и отдалечени населени места.

В началото на 2010 година ще започне практическото изпълнение на програмата в Дуловско. Най-голям брой компютърни конфигурации /осем на брой/ ще получат читалищата в Дулово и с.Черник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар