Бр.161/28 септември 2009 г.

28 СЕПТЕМВРИ

ДЕН НА ДИАЛОГА МЕЖДУ ЗАКОНОДАТЕЛНАТА И МЕСТНА ВЛАСТ

В изпълнение на решението на Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/, във всички 28 общини – областни центрове на 28 септември 2009 г. ще се проведе поредният Ден на диалога между законодателната и местната власт.

В Силистра дискусията е на 28 септември 2009 г. от 14.00 часа в заседателната зала на Общинската администрация и ще бъде открита от кмета на общината инж. Иво Андонов – член на Управителния съвет на НСОРБ.

Темата на диалога тази година е: „Развитие на европейски тип местни финанси” .

Народни представители, кметове на общини, председатели на Общински съвети и експерти в присъствието на представители на медиите ще дискутират финансовата децентрализация в България, реформата в системата на местните финанси, идеите на народните представители за подобряване на законовата рамка на местното самоуправление и въпроси от регионално значение.

Денят на диалога се организира от 1998 г. досега. На този ден едновременно в цялата страна /по избирателни райони/ се провеждат дискусиите с участието на народни представители, председатели на Общински съвети, кметове на общини, областни управители, експерти, неправителствени организации и медии.

Срещите, провеждани по еднакъв дневен ред, подготвен с аргументирани материали от НСОРБ, са посветени на въпроси от изключителна важност за местното самоуправление, както и на очакваните от общините законодателни промени за следващата година.

Основният и най-важен резултат от ежегодното провеждане на Деня на диалога е постигнатата традиция на открита и честна дискусия, което позволява по-добро разбиране на позициите на двете страни. Депутатите получават ясна представа за общинските проблеми и очаквания, а общините – за националните приоритети и предстоящи задачи. Резултатите от дискусиите се обобщават и приемат от Управителния съвет на НСОРБ и са в основата на програмата на Сдружението за следващата година.

Тази година Денят на диалога ще бъде особено важен, защото ще срещне за първи път народните представители от мандат 2009 -2012 г. с представителите на местната власт. Активната дискусия ще бъдат заявка за доброто и ползотворно сътрудничество между парламента и общините.

Около 150 души в Силистра са подкрепили подписката на Синдикалната федерация на служителите в МВР

Около 150 души в Силистра са подкрепили подписката на Синдикалната федерация на служителите в МВР под наслов "Невинен до доказване на противното!", съобщиха от синдикалното дружество в Областната дирекция на МВР в Силистра.

Подписката е в подкрепа исканията на служителите в МВР за промяна на съдебната практика при гледането на определени дела, за да не се нарушават законовото право на справедлив процес и презумпцията за невинност.

От синдикалното дружество съобщиха, че в Силистренско полицаите не подготвят протестни прояви.

Над 14 млн. лева върна НАП на фирми от Силистренско

ДДС на обща стойност 14 318 217 лева е възстановила през изминалите осем месеца приходната администрация в Силистра на фирми от региона. Тази сума е с 3,55 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато имаше повишена инвеститорска дейност в града.

Основната част от възстановения данък добавена стойност е следствие дейността на фирмите в областите търговия, изкупуване на селскостопанска продукция и хлебна промишленост.

Само през август на търговците от Силистренска област са върнати 2,2 млн. лв. В най-голям размер е възстановеният данъчен кредит през месец март – 2,3 млн. лв.

Към края на август приходите от ДДС в НАП – Силистра са 3,21 млн. лв..

В областта започна сеитбата на пшеницата

В три от седемте общини на Силистренска област започна сеитбата на пшеницата, съобщиха от областната земеделска дирекция.

Вече са засети 7 300 декара с тази култура.

Засети са и 42 315 декара със зимна маслодайна рапица.

В района е направена предсеитбена подготовка на 295 850 декара земя за есенници и са изорани 235 870 декара.

В Главинишка, Дуловска, Ситовска и Кайнарджанска общини на областта стопаните прибраха слънчогледа, а в Дуловска община е прибрана и царевицата. Средният добив досега от слънчогледа е 197, а от царевицата - 361 килограма от декар. Добивите са по-ниски от миналогодишните.

В четири общини завърши прибирането на ориенталския тютюн. В пет от общините прибраха и тютюна от сорта „Бърлей“. Средният добив от ориенталския тютюн в Силистренско е 185 килограма от декар. От сорта „Бърлей“ са прибрани средно по 191 килограма от декар.

По 517 килограма от винените сортове лозя и по 550 кг от десертните са прибрали досега стопаните от Силистренско.

Кайнарджа

Разработват система за улично осветление с енергия от слънцето

Система за улично осветление с енергия от слънцето разработват в Кайнарджанска община, съобщи заместник-кметът на общината Дафинка Станева.

В девет от петнайсетте селища ще бъдат монтирани 486 лампи по улици, паркови зони и исторически обекти.

Соларните осветителни тела имат „живот“ повече от 20 години. Могат да работят до 10 дни и при облачно време.

Вече 20 години в общината е въведен режим за използването на уличното осветление, което се включва само три часа във вечерните часове. Въпреки че от 2003 до 2007 година старите улични лампи са подменени с енергоспестяващи, общината не е в състояние да осигури средства за уличното осветление през цялата нощ. С проекта за соларно улично осветление разходите ще бъдат намалени.

Сребърна

Възстановяват най-големия войнишки паметник в селото

Започна дарителска кампания за набиране средства за възстановяване на най-големия войнишки паметник в село Сребърна, съобщи кметът Георги Иванов.

Около 60 самодейци от местното читалище днес са на гроздобер в лозята, поддържани от местен арендатор. Надницата за деня - 20 лева, ще отиде в набирателната сметка за паметника. Петте кооперации в района също са обещали лепта за патриотичното дело. Дарения вече са направили заможни сребърци. В кметството е поставена дарителница.

Има изготвен работен проект, одобрен от общината в Силистра. Според изчисленията на специалистите за възстановяването на паметника, посветен на близо 300 мъже от Сребърна и Ветрен, загинали в Първата и Втората световни войни, са необходими 55 хил.лв.

Паметникът е изграден през 70-те години на миналия век като монумент, облицован с каменни плочи. Върху него е било написано: „На тези, които дадоха живота си за свободата ни”. Мястото е събирало малки и големи жители на Сребърна за националния и официални празници на страната.

Имаме желание да възстановим патриотичните традиции в селото, обясни инициативата си кметът Георги Иванов. Дарителската кампания е подкрепена от живеещите в съседното село Ветрен, съобщи тамошният кмет Неделчо Кискинов.

Проведе се турнир по пейнтбол срещу дрогата

Турнир под мотото „На училище без наркотици” се проведе на 26 септември на първото специално оборудвано за този спорт игрище на територията на града.

Инициативата е на Превантивно–информационния център по зависимости и на общинската дирекция по здравеопазване и социална политика. Посветено е на новата учебна година.

Новото игрище е разположено в района на Самолета. За първи път младежите имаха възможност да изпитат своя адреналин, провокирани от атрактивни укрития, изработени от автомобилни гуми, стари коли, дървени съоръжения и пясъчни насипи.

Целта на организаторите на пейнтбол-турнира бе да се провокира интерес и желание у младежите към спорта като алтернатива за здравословен начин на живот, както и да бъде популяризирано това сравнително ново забавление.

Участие в турнира взеха 8 от училищата в Силистра: ПГС “П. Пенев”, ОСУ “Дръстър”, ПГПТ “Евлоги Георгиев”, ПМГ “Св. Климент Охридски”, ЕГ “П. Яворов”, ПГМТ “Вл. Комаров”, СОУ “Н. Вапцаров” и ПГСУАУ “А. Буров”.

Противно на очакванията победителите от миналия общински турнир - ПМГ “Св. Климент Охридски”, бяха първите, които отпаднаха от надпреварата. Може би това е лошият късмет да играеш първи.

Трето място и бронзовата купа отиде при ЕГ “П. Яворов”, която отборът заслужено си спечели в двубоя с ПГПТ “Евлоги Георгиев”.

Победители в третия общински турнир по пейнтбол между училищата в Силистра станаха възпитаниците на ПГМТ “Вл. Комаров”. Отборът този път бе страшно мотивиран и успя да си спечели овациите на публиката, демонстрирайки завидни умения в играта. Втори остана отборът на строителната гимназия “П. Пенев”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар