Бр.163/30 септември 2009 г.

РИО приключи проверката на трагичния инцидент във Варненци Според доклада виновен е педагогическия екип

Приключи административната проверка във връзка с трагичния инцидент, при който загина 14-годишният Мариян Николов, възпитаник на социално-педагогическия интернат в с. Варненци, съобщи за в. „Дръстър ПРЕС” началникът на РИО на МОМН – Силистра Велико Георгиев.
Според доклада, който е изпратен до Министерството на образованието, младежта и науката, пряка отговорност за инцидента носи педагогическият екип, който е бил дежурен във фаталната вечер.
Продължава работата по случая от органите на реда в Тутракан и след приключването на полицейското разследване ще стане ясно дали длъжностни лица ще носят и наказателна отговорност за смъртта на Мариян Николов- допълни началникът на образователния инспекторат Велико Георгиев.
Вечерта на 24 септември около 20.00 часа Мариян Николов и още две момчета от интерната тръгнали да издирят избягал техен съученик. Опитвайки се да прескочи входната врата на изоставена къща, масивна греда се стоварила върху него и го ранява тежко, от което по-късно Мариян е починал в болницата.


Ликвидират лозята в региона заради ниските изкупни цени на гроздето

Ликвидиране на голяма част от лозарските стопанства през тази година прогнозират от Асоциацията на лозарите и винопроизводителите в Силистренско. Независимо от богатата реколта и добрите показатели на гроздето, стоката се изкупува от 20 до 40 стотинки за килограм. Слабото търсене и 2 пъти по-ниските от миналогодишните цени ще изиграят лоша шега и на самите преработватели, твърдят лозарите от добруджанския край.
Заради залежалото вино в избите винпромите купуват ограничени количества грозде. Свръхпредлагането и липсата на търсене водят до цени от 35-40 стотинки за червените сортове и 20 до 30 стотинки за бяло грозде. Производствената цена е 48 стотинки, твърдят стопаните и предричат масови фалити.

Заради ремонтни работи са въведени ограничения на движението по пътя Русе – Силистра

Ограниченията на движението са по пътя Русе – Силистра на границата между двете области, съобщиха от Областното пътно управление в Силистра.
Ремонтните работи се извършват в района на село Нова Черна.
В участъка е поставена сигнализация за еднопосочно движение, неравности по пътя и ограничение на скоростта 40 – 30 километра в час.

За пръв път в Тутракан показват изложба на отровни змии и влечуги

За пръв път на тутраканска земя ще пропълзят две от най-опасните змии на планетата - черна мамба и тайпан. Освен тях в Тутракан ще пристигнат и скорпиони, паяци и хамелион. Това са едни от влечугите, които ще могат да се видят в Изложбата на екзотични животни, гостуваща в крайдунавския ни град от Тракийското херпетологично дружество.
Изложбата ще бъде открита утре за посетители в Изложбената зала на Историческия музей.
Входната такса за възрастни е 1,50 лв. , а за ученици и деца – 1,00 лв.
Почитателите на екстремни усещания ще имат възможност и да се снимат с някои от показаните влечуги.


"Подготовката за посрещане на новороденото у дома" - поредна среща в Училището за родители Наталия СИМЕОНОВА

"Подготовката за посрещане на новороденото у дома" бе темата, която събра вчера в залата на Превантивно-информационния център бъдещи майки от Силистра.
Шест бременни посетиха и този месец Училището за бъдещи родители, което се организира от дирекция “Здравеопазване и социална политика” към община Силистра. Под формата на разговор- дискусия те получиха насоки и съвети за това как най-правилно да отглеждат новородените си рожби.
Лекцията бе представена от Дида Върбанова, детска сестра, която води курсовете и в едноименното училище в Русе. След дискусията тя отговори на някои въпроси по темата и за читателите на в. “Дръстър ПРЕС”.


Лекторът Дида Върбанова: Много често се прекалява с домашните посещения на роднини и децата започват отрано често да боледуват.

- Г-жо Върбанова, вече година и половина водите веднъж месечно лекциите в Училището за родители в Силистра. Как смятате, достатъчно информирани и подготвени ли са бъдещите майки от града за периода на бременността и това, което ги очаква след появата на дългоочакваното бебе?
- Майките са подготвени, даже бих казала, проблемът е в това, че са свръхинформирани. По – скоро идват объркани, защото те не са професионалисти и за първи път ще видят бебе в живота. Затова ги обърква многото информация, която получават по въпроса и не могат да отсеят това, което е правилно. Идеята на Училището за родители е да надгради това, което са ползвали нашите родители, към съвременните условия на живот.
- Как всъщност трябва да посрещнат бебето у дома бъдещите майки и татковци? Какво е най-важното, което трябва да знаят по въпроса?
- Първо, че всички близки трябва да бъдат изключително спокойни и да не създават напрежение на достатъчно натоварената родилка. Близките трябва да се стремят да й осигурят спокойствие. Ако се налагат някакви ремонтни дейности, те трябва вече да са приключили, за да не се създава напрежение.
Най-важният съвет е да не се струпват много близки около родилката. Нека те да я поздравят в Родилния дом или за кратко, за да може тя да си почива и да отдели нужното време за подготовка при кърменето.
Много често се прекалява с домашните посещения на роднини и децата започват отрано често да боледуват. Децата, както старата школа и нашите майки и баби са ни учили, трябва да имат време за адаптация в домашната среда, с родителите, и след това – всички близки да могат да им се порадват. Колкото са по – ограничени откъм посещения, толкова по – спокойно ще бъде за семейството. Това е моят апел. Бебето е свикнало девет месеца в майчината утроба само с майка си, тепърва то трябва да се адаптира към новите условия. Струпването на много хора на едно място го обезпокоява и то започва да плаче.

- Дните след раждането са голяма радост, но и голям стрес и за бащите. Какво бихте ги посъветвали да направят, за да могат пълноценно да помогнат на майките в трудните първи дни от отглеждането на малкото човече у дома?
- Хубавото, което се случи тази година е, че татковците имат право на 15 дни платен отпуск, след като се роди детето.Това е голям плюс, защото иначе не можеш да съчетаеш помощта за детето в къщи с ходенето ежедневно на работа. Татковците, които се възползват от тези дни, са наистина безкрайно полезни на своите партньорки, защото детето иска постоянна грижа и е най-добре родителите да се грижат за него. Таткото може да помогне, като напазарува нещата, наблюдава режимите при бебето и ако наистина майката има нужда от почивка, той да я отмени за час-два. При всички случаи трябва да се чувства неговата подкрепа в отглеждането на детето.

- В последно време се отделя голямо внимание на по-продължителното кърмене. Вашето мнение по този въпрос?
- Всяка майка трябва да положи необходимите усилия, за да кърми своето дете, но в същото време специалистите съветват, че не трябва да се прекалява. Тоест детето, кърмено до година, е най-полезно, като препоръчително е до шест месеца. След това самата майка преценява. Ако това й носи дискомфорт и тя не се чувства добре, няма да бъде в полза на детето. Тя няма да го прави с желание. В противен случаи майката може да го кърми и до две и три години детето, но това е възраст, в която то тръгва или на ясла, или на градина, и става много по – трудно. Става много по – свързано с майката и то няма да подходи спокойно към колектива, който ще го обгрижва. Дори може да се създаде напрежение между детето и майката.

- Бихте ли отправили едно пожелание към нашите читатели.
- С много любов да отглеждат децата си. След като вече пораснат, това ще им се върне двойно и тройно, защото едно дете, което е възпитавано в първите години и обгрижвано, после много по – лесно, когато влезе в различна среда, добра или лоша, родителят може да го насочи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар