Бр.159/24 септември 2009 г.

Днес /24 септември/

Очаква се кметът да влезе на аудиенция при Папа Бенедикт ХVІ

 

Посещението е предвидено в програмата на силистренския градоначалник по време на визитата му в Италия. Инж. Иво Андонов е в състава на българска делегация, която включва кметове на дунавски общини.

В програмата предстоят срещи с представители на местната власт и на бизнес-средите. По информация от общинска администрация идеята е да се обсъдят възможностите за развитието на културен туризъм у нас и приоритетите за сътрудничество.


Общините от областта: “Готови сме за студа !”


Обсъдиха приоритетите за работа при екстремални зимни условия

На провелото се вчера заседание на Областния съвет за сигурност, председателстван от зам.-областния управител Денка Михайлова, стана ясно, че седемте общини на територията на област Силистра имат готовност за справяне с усложнени ситуации през зимния период.  В заседанието участие взеха кметове и секретари на общини, представители на ОД на МВР, РЗ “ПБС”, шефове на РИО на МОМН, ЦСМП, РИОСВ, както и управителите на Е.ОН “България-мрежи”.

Кметове и секретари на общинските кметства информираха Областния съвет за изпълнението на необходимите мероприятия преди настъпването на зимния сезон с цел осигуряване на нормален обществено -икономически живот в условия на усложнена зимна обстановка.

Основната тема на заседанието бе добра координация между отделните звена, осигуряващи нормалното функциониране на обществената система при извънредни ситуации.

От срещата стана ясно, че е осигурено твърдото гориво за нормалното функциониране на учебните заведения и общинските звена, в процес на предписване са договорите по обществените поръчки за  доставка на течни горива. Осигурени са пясък и сол за пътните настилки, като в община Тутракан се очаква да се зареди още пясък и сол, тъй като в наличност са били само 150 тона, допълни зам.- кметът Иван Недев.

Като основен проблем и тази година всички кметове на общини изтъкнаха недостига на средства за зимното подържане, осигурени от републиканския бюджет. Изпълняващият длъжността кмет на Дулово Юксел Исмаил, както и представителите на по-големите общини, изтъкнаха, че разходът за тези дейности през последните няколко години надвишава два до три пъти в сравнение с отпуснатите финасови средства.

На съвещанието беше анализирана изминалата зимна кампания. Отчетени бяха проблемите със снегопочистването и функционирането на пътната мрежа.  

С анекс за продължаване на договора от 2006 година, до провеждане на нов конкурс, поддържането на републиканската, второкласната и третокласната пътна мрежа ще бъдат приоритет на фирмата „Пътстрой перфект“, съобщи ръководителят на Областно пътно управление инж. Руфи Мустафа.

Със заповед на областния управител д-р Владимир Янков, от 1 ноември тази година до 31 март 2010 г. се въвеждат отговорни дежурства в общините, а в срок до 02.10 2009 г. в областна администрация трябва да бъдат представени общинските планове за осигуряването на нормален обществено-икономически живот при усложнена зимна обстановка.


Осем пъти повече актове за нередовните осигурители

Над 8 пъти се е увеличил броят на установените нарушения при осигуряването на наети лица в Силистренско за първите 8 месеца на тази година, сравнено със същия период на миналата година. 1327 са съставените от инспекторите от екип „Оперативни проверки” в НАП-Силистра актове за установяване на административни нарушения на осигурителното законодателство от януари до август 2009 г. За осемте месеца на предходната година са регистрирани 159 нарушения на осигурителните разпоредби. Най-честите нарушения и преди, и сега, са на Кодекса за социално осигуряване. Запазва се тенденцията за неподаване в срок на информация за осигуряваните лица и размера на дължимите за тях вноски, както и за неплащане на задължителните осигурителни суми в определения срок.

Нарушенията са установени при извършени 699 проверки от инспекторите на местната приходна администрация. Съставени са 253 наказателни постановления по осигурителното законодателство на обща стойност 14 380 лева. Миналата година за същия период от време наказани са били 70 нередовни работодатели за общата сума от 3330 лв.


Превозват ученици с такси до градско школо в Силистра 

Община Силистра е в процес на нова организация за превоз на учениците от близкото до града село Срацимир, които и в момента били превозвани с такси, за да влизат в час.

“От няколко учебни години единствените ни пет деца, които ходят в училище, не успяват да бъдат за първия час, защото по разписание междуселският автобус идва един час след началото му, което налага наемане на такси”, заяви кметът на селото Йордан Чешмеджиев.

“Поръчали сме според възможностите на законодателството и на бюджета да се създадат по-ефективни възможности за превоза на децата, от които само 2 са под 14 години”, каза зам.-кметът Нели Стоилова. Общинарите сметнали, че в условията на финансова криза излиза скъпо ползването на такси – 20-30 лева на ден, но засега нямало друг вариант. На всичко отгоре селото не е разпределено към най-близко средищно училище, защото наоколо няма школо с такъв статут, което правело проблема по-голям.


ОЩЕ ЕДНА АПТЕКА СКЛЮЧИ ДОГОВОР С РЗОК - СИЛИСТРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ЧАСТИЧНО ИЛИ НАПЪЛНО ЗАПЛАЩАНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСТВА 


Това е аптека “Аква”, която се намира в гр. Тутракан. Освен лекарства за домашно лечение, включени в Позитивния лекарствен списък на НЗОК, аптека “Аква” договори предоставяне на изделия за стомирани пациенти.

 

Заедно с “Аква” аптеките, работещи с РЗОК - Силистра, са двадесет и една на брой. Най-много са те в община Силистра – 15, в общ. Тутракан са 3, а в Дулово, Алфатар и Главиница към момента има по една.

Все още само две аптеки са договорили със Здравната каса предоставянето на лекарствени продукти по протокол. Това са аптеките “Марешки” и “Олимп”, работещи в гр. Силистра.

Четири аптеки са сключили договор за предоставяне на наркотични и упойващи вещества: ”Везни”, “Патрисия”, “Елексир” и “Марешки”. Всички те са в гр.Силистра. Медицински изделия за стомирани пациенти предоставят три аптеки – “Марешки” в гр.Силистра, “Аква” и “Белла дона” в гр. Тутракан.

От началото на годината до към края на месец август РЗОК - Силистра е заплатила за лекарства за домашно лечение на здравноосигурени лица 1 539 264 лв. , което е  към 14% от здравноосигурителните плащания на РЗОК - Силистра през тази година, възлизащи на 10 884 014 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар